Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zinken dak

Zoek je naar een unieke, flexibele dakbedekking die enorm lang meegaat voor je nieuwbouw of dakrenovatie? Dan is een dak in zink een interessante optie. Welke uitvoeringen van zinken daken bestaan er en hoeveel kost zo’n zinken dakbedekking per m²? Hoe zit het met de zinken dak opbouw? En waarom kies je best voor een dakwerker gespecialiseerd in zinkwerken? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen zinken dak
Prijs zinken dak
Uitvoeringen van zinken daken
Zinken dak opbouw
Alternatieven voor zink dak
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een zinken dak?

Een dak in zink is bekleed met een zinken dakbedekking in verschillende mogelijke vormen en uitvoeringen: staande naad, zinken leien, zinken roevendak, … Dit flexibele, duurzame metaal was een tijd uit het straatbeeld verdwenen, maar is nu weer aan een opmars bezig. Zowel voor de bekleding van daken als van gevels.

zinken dakbedekking

 

Voor- en nadelen zinken dak

Twijfel je nog tussen een dak in zink of een andere dakbedekking voor je nieuwbouw of renovatie? Om een doordachte keuze te maken, is het handig om de voor- en nadelen van een zink dak tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen zinken dak

  • Duurzaamheid: zink is een enorm duurzaam metaal. Een zink dakbedekking gaat 50 à 125 jaar mee. Die lange levensduur is te danken aan de beschermende patineerlaag die zich vormt op het zink.
  • Flexibiliteit en plooibaarheid: zink is een natuurlijk materiaal dat erg flexibel en plooibaar is. Een vakman gespecialiseerd in zink- en dakwerken kan het dus erg makkelijk bewerken.
  • Vele constructiemogelijkheden: dankzij die flexibiliteit kan je alle mogelijke dakvormen met zink bekleden. Ronde en gebogen daken, licht en steil hellende daken of platte daken: met een zink dak heb je een grote architectonische vrijheid.
  • Onderhoudsvriendelijk: zink vergt geen onderhoud. Een dak in zink is bovendien ook uitstekend beschermd tegen fikse rukwinden en stormen.
  • Unieke, esthetische uitstraling: door de verschillende mogelijke vormen, kleuren en afwerkingen (natuurlijk zink of gelakt, geprepatineerd, geëtst, …) kan je met een zinken dak een unieke, karaktervolle uitstraling creëren.
  • 100% recycleerbaar: zink valt volledig te recycleren. Daardoor is een dak bekleed met dit duurzame metaal dus ook een milieuvriendelijke keuze.

 

Nadelen zinken dak

  • Duurdere dakbedekking: zink is duurder dan andere veelgebruikte dakbedekkingen als dakpannen, kunstleien, dakpanelen, …
  • Moeilijker te isoleren: een zinken dak isoleren is moeilijker dan bv. een pannendak. Bovendien is een goede thermische isolatie én een sterke geluidsisolatie nodig.
  • Complexere plaatsing: een zinken dak plaatsen vergt een specifieke techniek (klik-, schroef- of haaksysteem). Voor een correcte plaatsing van je zink dakbedekking zonder risico op vochtproblemen, slechte isolatie, … doe je dus best een beroep op een dakwerker gespecialiseerd in zinkwerken.

 

Prijs zinken dak per m²

Wat is nu de zinken dak prijs per m²? Dat hangt vooral af van de oppervlakte van je dak, de gewenste uitvoering en afwerking, … Voor de kosten van een zink dak mag je rekenen op gemiddeld 65 à 110 euro per m², incl. btw en plaatsing.

BELANGRIJK: dit is slechts een richtprijs. De kosten van jouw dak in zink kunnen ook verschillen van dakwerker tot dakwerker. Wil je gericht zinken dak prijzen, mogelijke uitvoeringen en afwerkingen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

zink dak

Uitvoeringen van zinken daken

Er bestaan verschillende uitvoeringen van zinken dakbedekkingen om je hellend, gebogen of plat dak mee te bekleden. We zetten enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Dak in zink met staande naad

Bij een dakbedekking in zink met staande naad overlappen de zinken dakplaten elkaar aan de randen. Zo krijg je die typische staande naad (ongeveer 2,5 cm hoog) tussen de verschillende geprofileerde banen (bv. zinken felsdak). Door die overlappende structuur met voorgevormde banen is een zink dak met staande naad mooi waterdicht en ook vlot te plaatsen. Een vakman gespecialiseerd in dak- en zinkwerken bevestigt de zinken platen met onzichtbare klangen in de naad op de onderconstructie.

  • Mogelijk om een esthetisch en ritmisch lijnenspel op je dak te creëren
  • Ranke en elegante uitstraling door de fijne belijning van de naden
  • Toepasbaar op gebogen, ronde en hellende vlakken (min. hellingsgraad van 3°)
  • Verschillende baanbreedtes mogelijk

 

2. Zinken leien (losanges)

Dit systeem bestaat uit verschillende ruitvormige, rechthoekige of vierkante plaatdelen in zink. Een gespecialiseerde dakwerker bevestigt deze losanges met schroeven en clips rechtstreeks op een houten bebording. Zo creëer je een prachtig mozaïek-effect met een schubachtig karakter op je dak. Deze zinken leien zijn ook een interessant duurzaam alternatief voor kunst- of natuurleien of shingles.

  • Verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de grootte van het dak
  • Ideaal om complexe dakvormen te bekleden (torens, mansardekappen, …)
  • Traditionele look met gloednieuwe, duurzame dakelementen
  • Zowel horizontale, verticale als diagonale plaatsing mogelijk

 

3. Zinken roevendak

Deze traditionele, robuuste uitvoering van een zink dak is de voorloper van de staande naad. Hierbij buigt een dakwerker het metaal om vijfhoekige houten roeflatten. Al bestaat er ook een eenvoudiger systeem om de zinken roefbanen gewoon in elkaar te klikken. Een zinken roevendak is ideaal om grote dakvlakken te bekleden. Je kan roefbanen verkrijgen tot wel 20 meter lang.

  • Ambachtelijke, klassieke uitstraling
  • Mogelijk bij daken met een lage hellingsgraad
  • Zink kan krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen
  • Verschillende baanbreedtes mogelijk

 

4. Zinken platform (plat dak)

Naast (licht of steil) hellende daken, gebogen en ronde daken kan je ook een plat dak bekleden met een dakbedekking in zink. Bij zo’n zinken plat dak kiest een specialist in zinkwerken voor een gesoldeerd zinken platform. Daarbij soldeert de vakman verschillende zinken dakplaten aan elkaar met voldoende ruimte voor het krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Is de hellingsgraad minstens 3°? Dan is het ook mogelijk om te werken met de techniek van de staande naad.

  • Duurzaam alternatief voor een dakbedekking als EPDM of bitumen
  • Karaktervolle, esthetische uitstraling van je plak dak
  • Eenvoudige, snelle montage

 

Welk zinken dak kies ik best?

Dat hangt volledig van jouw situatie en specifieke wensen af. Gaat het om een klein dakoppervlak en zoek je een traditionele uitstraling? Dan zijn losanges ideaal. Bij grotere dakoppervlakken kan je dan weer kiezen voor het elegante zink dak met staande naad of het robuustere zinken roevendak.

TIP: bovendien bestaan er nog andere mogelijke uitvoeringen van een zinken dak. Wil je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden voor jouw dak? Vraag dan gratis advies op maat aan een dakwerker gespecialiseerd in zinkwerken via onze offerteservice.

 

Zinken dak opbouw

De opbouw van een dak in zink is specialistenwerk. Wil je zeker zijn van een stabiel, vormvast zink dak zonder risico’s op lekkages, een slechte isolatie, …? Dan werk je best samen met een dakwerker gespecialiseerd in zinkwerken. Die houdt bij het plaatsen van je zinken dak onder meer rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Geventileerde constructie of niet: een vakman kan de dakbedekking in zink aanbrengen op een ruwe houten bebording met daaronder een ventilatieruimte om het vocht af te voeren. Voor een slankere opbouw van zinkdaken werken specialisten ook meer en meer met een niet-geventileerde constructie. Daarbij ligt het zink op een waterdichte, dampdoorlatende structuurmat waarlangs het vocht wegloopt.
  • Correcte isolatie: een zinken dak isoleren is niet eenvoudig. Geluiden zijn namelijk goed hoorbaar op een zink dak. Naast een goede thermische isolatie zorgt een gespecialiseerde dakwerker dus ook voor een optimale geluidsisolatie. Hij werkt daarbij bv. met cellenglas isolatie of rotswolplaten. Ook een correcte plaatsing van het dampscherm aan de warme zijde van het isolatiemateriaal is essentieel.
  • Uitzetnaden: door temperatuurschommelingen kan een zinken dakbedekking lichtjes uitzetten en krimpen. Om schade aan het zink te vermijden, werkt een specialist met uitzetnaden.
  • Montage van de zinken dakelementen: om welke uitvoering het ook gaat, het is belangrijk om de zinken dakelementen correct en precies op de houten bebording te monteren. Zo krijg je een waterdichte, stabiele dakbedekking zonder risico op lekkages. Zeker bij een ongeventileerde constructie is een correcte uitvoering van die zinkwerken essentieel.

 

Doe een beroep op een specialist in zinkwerken

Wil je een dakafwerking in zink laten plaatsen? Werk dan zeker samen met een dakwerker die gespecialiseerd is in zinkwerken. Die heeft de ervaring en expertise om je zink dak te plaatsen volgens de regels van de kunst. Naast die correcte montage kan zo’n specialist je ook advies op maat geven over de verschillende uitvoeringen en afwerkingsmogelijkheden van je zinken dakbedekking.

TIP: op zoek naar een specialist in dak- en zinkwerken actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen via onze offertepagina.

 

Alternatieven voor zink dak

Naast een dakbedekking in zink kan je natuurlijk ook nog kiezen voor andere materialen als dakafwerking. We zetten kort enkele mogelijkheden op een rij:

  • Dakpannen: een pannendak is en blijft een populaire keuze. Afhankelijk van je budget en de gewenste uitstraling kan je kiezen voor betonnen dakpannen (goedkoper) of keramische dakpannen in klei (duurder, maar authentiekere look).
  • Leien: naast losanges in zink kan je ook kiezen voor de klassieke leien dakbedekking. Er bestaan kunstleien uit vezelcement (goedkoper, maar kortere levensduur) en natuurleien uit natuursteen (duurder, maar erg lange levensduur).
  • Rieten dak: met een dak in zink geef je jouw woning een landelijke, traditionele toets, maar dat kan ook met een rieten dakbedekking. Je kan kiezen voor een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie, maar ook voor een dichte ondergrond (brandveiliger).
  • Dakpanelen: met dakpanelen (of dakplaten) uit aluminium, staal of kunststof kan je vele kanten uit. Er bestaan panelen met de look van een pannendak (dakpanplaten), maar ook platen met een golvend of trapeziumprofiel. Je kan kiezen voor zowel dakpanelen met isolatie als zonder isolatie.

BELANGRIJK: kies je nu best voor een dak in zink of een ander materiaal? Om een doordachte keuze op jouw maat te maken, vergelijk je best offertes van verschillende dakwerkers. Zo krijg je gericht advies op maat voor verschillende dakbedekkingen en kan je prijzen, werkwijzen, materialen, … naast elkaar leggen. Ontvang gratis voorstellen bij dakwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers