Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sarkingdak: werkwijze, voor- en nadelen & prijs

Een hellend dak wordt meestal aan de binnenzijde geïsoleerd. Soms is dit echter niet mogelijk of wenselijk. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is dan een betere optie. Een schuin dak dat aan de buitenzijde voorzien is van isolatiemateriaal noemt men een sarkingdak. In dit artikel ontdek je de werkwijze, de voor- en nadelen en prijzen van deze vorm van dakisolatie.

Snel naar: werkwijzevoordelennadelenisolatiewaardeprijs – aandachtspunten

 

 

Sarkingdak isoleren: werkwijze

Allereerst wordt de bestaande dakbedekking alsmede pan- en tengellatten verwijderd zodat de kale dakconstructie bloot komt te liggen. Bovenop de dakspanten breng je eerst een dampscherm aan om de isolatie te beschermen tegen vocht van binnenuit. Vervolgens worden de stijve isolatieplaten aangebracht.

Hierop komt een onderdakfolie te liggen. Dit onderdak moet het dak wind- en waterdicht houden, maar moet wel dampopen zijn zodat vocht in het isolatiemateriaal nog naar buiten kan verdampen. De tengellatten worden vervolgens met lange schroeven door het isolatiemateriaal heen in het bestaande keperwerk bevestigd.

Aangezien de tengellatten aan grote krachten onderhevig zijn, moeten de schroeven minimaal 6 centimeter in de keperbalken bevestigd worden. Als dit alles is gebeurd, kunnen de panlatten en (nieuwe) dakbedekking aangebracht worden.

Voor een overzicht van de mogelijkheden voor het isoleren van zowel hellende als platte daken kan je terecht in dit artikel.

De uitvoering van een sarkingdak is specialistenwerk. Je schakelt dan ook best een vakman in. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele dakwerkers. Klik hier om jouw offertes op maat te ontvangen.

 

 

sarkingdak voordelen Wat zijn de voordelen van deze werkwijze?

– De dakconstructie is beschermd door de isolatie en gaat langer mee.

– Een Sarkingdak kan snel geplaatst worden en is interessant bij renovaties waarbij de dakbedekking vervangen moet worden.

– De binnenafwerking hoeft niet verwijderd te worden. Er is ook geen plaatsverlies.

– Door de combinatie van onderdak en isolatiepanelen ontstaat er een ononderbroken isolatieschild waarbij geen koudebruggen kunnen ontstaan.

 

sarkingdak nadelen Nadelen sarkingdak

– De stijve isolatiepanelen die gebruikt worden, zijn minder geluidwerend dan traditionele isolatiematerialen als glas- en steenwol. Wanneer je slaapkamers onder het dak wenst te plaatsen, doe je er goed aan het dak ook langs binnen te isoleren met geluidwerende isolatie.

– Het luchtdicht isoleren van het dak vergt heel wat expertise.

– Qua kostprijs duurder dan een traditioneel dak met isolatie langs de binnenzijde.

 

Let op: als er isolatie langs de buitenzijde van het dak wordt geplaatst, neemt het volume van de woning toe. Hierdoor zal je in veel gevallen een vergunning nodig hebben om de werken uit te voeren. Je raadpleegt dan ook best je gemeente om te weten te komen of de door jou geplande isolatiewerken een vergunning vereisen.

 

 

Dikte isolatie en minimale isolatiewaarden

Voor het isoleren van een dak adviseert de overheid een warmteweerstand (Rd-waarde) van minimaal 4,5 m²K/W. In dat geval kom je in aanmerking voor een isolatiepremie, al moet je natuurlijk nog voldoen aan de andere voorwaarden van deze vergoeding.

De lambdawaarde van het isolatiemateriaal is bepalend om te weten te komen hoe dik je moet isoleren om de genoemde Rd-waarde te bereiken. Aangezien isolatieplaten doorgaans een goed isolerend vermogen hebben, zal een isolatielaag van 10 à 15 centimeter doorgaans volstaan.

 

 

Kostprijs sarkingdak

Hoeveel de kosten van een sarkingdak bedragen, is afhankelijk van heel wat factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de totale oppervlakte van het dak, het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. Ook de gekozen dakbedekking is natuurlijk een grote prijsbepaler. Onderstaande tabel geeft alvast enkele richtprijzen mee.

 

SarkingdakPrijs per m2
Alleen isolatiewerken40-60 euro
Oude dakbedekking verwijderen, isolatie langs buiten, nieuwe bedekkingVanaf 75 euro

⇒ Om de beste prijs voor jouw project te vinden vraag je best offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen, advies en werkwijzen vergelijken. Wil je je dak laten isoleren volgens het Sarking-principe? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele dakwerkers. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

sarkingdak

 

Nog enkele aandachtspunten bij sarkingdaken

Tot slot geven we nog enkele aandachtspunten mee voor als je kiest voor een sarkingdak:

 

1) Hergebruiken van oude dakbedekking

Bij het na-isoleren volgens het principe van het sarkingdak kom je uit kostenoverwegingen misschien in de verleiding om de oude dakpannen of andere dakbedekking te recupereren. En hoewel dit een mogelijkheid is, moet je rekening houden met een aantal nadelen:

  • Afhankelijk van de staat en kwaliteit van de oude pannen, kunnen ze vorstschade oplopen nu ze op een dak bevestigd worden dat goed geïsoleerd is. Vaak heeft dit te maken met onzichtbare vorstschade die al aanwezig is en die in de nieuwe situatie (geïsoleerd dak) verergert.
  • Oude dakbedekkingen zijn vaak al aangetast door mossen en ander vuil. Je zal ze dus moeten laten reinigen voor je ze terugplaatst, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Bovendien kunnen mossen een dakbedekking poreus maken, wat natuurlijk tot lekkages en bijhorende schade kan leiden. Meer info over het ontmossen van daken vind je in dit artikel.
  • Het is lastiger om hergebruikte pannen esthetisch keurig af te werken. Oude pannen zijn in de regel ook niet maatvast, waardoor de regendichtheid niet meer gegarandeerd kan worden.

 

2) Luchtdichtheid bij een Sarkingdak

Het luchtdicht krijgen van een Sarkingdak is soms eens een uitdaging. Het gaat dan vooral om de aansluiting bij de zijmuren en de aansluiting van de dakvoet ter hoogte van de kepers. Een aannemer met ervaring weet echter prima hoe hij deze punten moet aanpakken zodat de luchtdichtheid van de gehele constructie gegarandeerd is.

Om zeker te zijn van een correcte uitvoering van het sarkingdak doe je dan ook best een beroep op een professionele dakwerker. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken en -isolatie. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig en kan je de beste aanbieding voor jouw project kiezen.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten