Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bitumen dakbedekking

De combinatie van een relatief lage kostprijs, een lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid maken bitumen, ook gekend als roofing of dakleer, al jarenlang erg populair als dakbedekking voor platte daken. Wat is een bitumineuze dakbedekking? Hoeveel kost het? Hoe wordt het aangebracht? … En, is het een goede keuze of kies je beter voor een van de alternatieven (EPDM, PVC, groendak)? Lees er hier alles over.

Snel naar: soortenprijsplaatsingalternatieven: EPDM, PVC of groendak?offertes aanvragen

 

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking, ook dakleer of roofing genoemd, is een van de mogelijke dakdichtingen voor platte daken. Bitumen is een substantie vervaardigd uit aardolie. Vroeger was het materiaal niet altijd van de beste kwaliteit, maar tegenwoordig wordt bitumineuze dakbedekking gemaakt met gemodificeerde bitumen. Deze zorgen voor betere fysische eigenschappen en maken de dakbedekking duurzaam en goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

Verwachte levensduur: gemiddeld 20 à 40 jaar. Let op, dit is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

 

Soorten bitumineuze dakbedekking

Er bestaan verschillende soorten dakbedekking in bitumen. We maken een onderscheid:

 

1. Volgens samenstelling

Als waterdichte toplaag voor platte daken kan je enkel polymeerbitumen (gewapend met ployester of glasvlies) gebruiken. Geblazen bitumen zijn dus niet geschikt. Er bestaan 2 soorten polymeerbitumen. Beiden zijn kwalitatief gelijkwaardig:

 • Plastomeermengsels (APP): deze zijn UV-bestendig en vereisen daardoor geen beschermende ballastlaag.
 • Elastomeermengsels (SBS): deze zijn soepeler en kleven beter dan APP. Ze zijn echter niet bestand tegen UV-stralen en worden daarom voorzien van een extra toplaag. Door de verbeterde elastische eigenschappen is SBS bij grote temperatuurschommelingen beter bestand tegen de werking van de ondergrond.

 

2. Volgens kleur

Bitumineuze dakbedekking is mogelijk in verschillende kleuren. Zwart is de standaard kleur, maar je kan ook kiezen voor rood, bruin, blauw, wit, … Erg populair is een witte dakbedekking in bitumen. Deze oogt niet alleen elegant maar reflecteert ook het zonlicht waardoor het bitumen dak koeler blijft op warme dagen. De kleinere temperatuurschommelingen die het dak zo ondervindt zorgen voor een langere levensduur.

 

Laat je adviseren door een gespecialiseerde dakwerker

Kies je nu best voor APP of SBS dakbedekking? En is een bitumen dak in zwart de beste keuze of kies je beter een andere kleur? Het is aangeraden om je daarvoor te laten adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Deze kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie.

Let op, de mogelijkheden (bvb. op vak van kleur) en adviezen kunnen verschillen per dakwerker. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 à 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je goed vergelijken. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen op maat.

 

 

Bitumen dak prijs

De prijs voor bitumen dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type bitumen, de oppervlakte van het dak, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad van de werken. Reken op gemiddeld € 40 à 60 per m², incl. btw en plaatsing.

Let op: dit is slechts een richtprijs. Bovendien kunnen de prijzen sterk verschillen per dakwerker. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

bitumen

 

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumineuze dakbedekking wordt geleverd op rol, in de vorm van stroken. Deze bitumen rol wordt in 1 of meerdere lagen aangebracht. Het materiaal fixeren op de ondergrond kan op verschillende manieren. Doorgaans wordt gekozen voor een koude verlijming met een speciale kleefstof of een warme hechting met een gasbrander. Bij die laatste methode smelt het bitumen gedeeltelijk door de vlam waardoor het goed aan de ondergrond kan hechten. Ook een mechanische of zelfklevende hechting is mogelijk. 

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

 • Een goede naadverbinding tussen de verschillende stroken: dat is noodzakelijk om de waterdichtheid van je plat dak te garanderen. Een klein foutje kan al meteen een lek tot gevolg hebben. De stroken moeten bij voorkeur minimaal 10 cm overlappen.
 • Voorzichtigheid om brand te voorkomen: bij fixatie met een gasbrander is extra waakzaamheid vereist om brand te voorkomen.
 • Blaasvorming vermijden: om een goede afwatering te garanderen en plasvorming te voorkomen, moet blaasvorming onder de dakbedekking vermeden worden.
 • Tegennaden vermijden: ook tegennaden worden best vermeden. Plasvorming bij de naden moet tot een minimum worden beperkt. Daarom worden de bitumen stroken best aangebracht in de richting van de afwatering.
 • De juiste dakbedekkingslaag voor de juiste toepassing: als de dakbedekking in meerdere lagen aangebracht wordt, is het van belang om de juiste laag voor de juiste toepassing te kiezen. Dat naargelang de positie op het dak. De eindlaag bijvoorbeeld moet UV-bestendig zijn en bestand zijn tegen thermische en mechanische belasting.

 

Laat je bitumen dak plaatsen door een ervaren dakwerker

Bitumen dakbedekking aanbrengen is niet eenvoudig. Je moet met heel wat zaken rekening houden. Bovendien is een correcte plaatsing een belangrijke voorwaarde voor een duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol resultaat.

We raden dan ook aan om je bitumen dak te laten plaatsen door een gespecialiseerde dakwerker. Deze heeft kennis van de materialen en plaatsingstechnieken én kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw dak. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend adviezen en prijzen op maat van jouw project.

 

 

Alternatieven: EPDM, PVC of groendak?

Naast roofing of bitumen zijn er nog andere mogelijke dakbedekkingen voor platte daken:

 

epdm ALTERNATIEF 1: EPDM

Plaatsing: kan ofwel in stroken ofwel in 1 stuk, op maat en naadloos aangebracht worden (minder risico op lekkages).

Belangrijkste eigenschappen: ziet er esthetisch verfijnder uit dan bitumen – heel elastisch – goed bestand tegen vervorming en scheurvorming – heel UV-bestendig – onderhoudsvriendelijk – kleine schade is makkelijk te herstellen

Levensduur: gemiddeld 30 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)

Prijs: gemiddeld € 60 à 80 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Lees hier meer over EPDM dakbedekking.

 

pvc plat dak ALTERNATIEF 2: PVC / TPO

Plaatsing: geplaatst in stroken (tussen 70 cm en 3 m). De fixatie gebeurt via verlijming of hete lucht. Hierbij is geen brandgevaar.

Belangrijkste eigenschappen: verminderende flexibiliteit naargelang ouderdom (niet bij TPO-membranen) – licht gewicht – verkrijgbaar in verschillende kleuren – onderhoudsvriendelijk – UV-bestendig – recycleerbaar

Levensduur: gemiddeld 15 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)

Prijs: gemiddeld € 50 à 70 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Lees hier meer over PVC dakbedekking.

 

groendak plaatsen ALTERNATIEF 3: groendak

Plaatsing: opbouw van onder naar boven: waterdichte laag in bitumen, PVC of EPDM – wortelwerende laag – substraat waarop de vegetatie groeit. Let op, de dakconstructie moet voldoende sterk zijn om het gewicht te dragen.

Belangrijkste eigenschappen: neemt veel regenwater op (ontlasting afwateringsnetwerk) – akoestisch en thermisch isolerend – beschermt de ondergrond tegen UV-stralen (positief voor levensduur) – vraagt onderhoud

Levensduur: gemiddeld 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)

Prijs: gemiddeld € 40 à 200 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Lees hier meer over groendaken.

 

Bitumen, EPDM, PVC of groendak. Wat is de beste keuze?

Elk type dakbedekking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Dat maakt het niet makkelijk om een keuze te maken. Welke dakafdichting het meest geschikt is voor jouw plat dak is bovendien afhankelijk van verschillenden factoren: je eigen wensen (wat vind je mooi?), het beschikbare budget, het onderhoud dat je eraan wil spenderen, de technische eigenschappen (vb. draagkracht van de dakconstructie), …

Je schakelt dus best de hulp in van een gespecialiseerde dakwerker. Deze kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw dak. LET OP: de meningen kunnen verschillen per vakman. Vergelijk daarom voorstellen van verschillende dakwerkers. Dat kan gratis en vrijblijvend via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers