Dakgoten: soorten, materialen & prijzen

Dakgoten zorgen voor de afvoer van het water op je dak. Je vindt ze echter in allerlei vormen en materialen. Maar welke is nu het meest geschikt voor jouw woning? Wij geven je een compleet overzicht van alle soorten dakgoten en materialen. De juiste dakgoot beschermt je immers niet alleen tegen water maar voegt een extra vleugje klasse toe aan je huis.

Ga snel naar: materialendakgoten vervangenonderhoud

 

Soorten dakgoten

De vorm van een dakgoot bepaalt voor een deel mee de stijl van je huis. Een robuuste dakgoot, zoals een bakgoot, past eerder bij landelijke en traditionele woningen. Een mastgoot daarentegen, in de vorm van een halve cirkel, is kleiner en valt daardoor ook minder op. Verholen goten zijn ingewerkt in het dak en zie je dus helemaal niet. Deze worden meestal toegepast bij dakkapellen.

Welke dakgoot je ook kiest, laat je steeds begeleiden door een dakwerker. Hij staat je bij met advies op maat en garandeert je een 100% correcte plaatsing. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat van verschillende erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Bakgoot Bakgoot

De bakgoot is de dakgoot die je het meest ziet in Nederland. Een bakgoot herken je aan zijn rechthoekige vorm met platte bodem en verticale randen. Ze zijn in verschillende materialen zoals zink, pvc, aluminium en roestvrij staal verkrijgbaar.

Door bakgoten te integreren in de kroonlijst van de woning krijg je een stijlvolle look met robuuste uitstraling. Ideaal voor landelijke, traditionele en monumentale woningen.

+ Snelle montage

+ Onderhoudsvriendelijk

+ Makkelijk te herstellen

 Minder flexibel dan een mastgoot

 

mastgoot Mastgoot

De mastgoot heeft, in tegenstelling tot een bakgoot, geen rechthoekige maar een ronde vorm. De mastgoot met halve cirkel kennen we ook als een hanggoot. Dat verwijst naar het montagesysteem waarbij steeds gebruikt wordt gemaakt van gootbeugels.

Deze gootbeugels zorgen voor een stevige bevestiging van de dakgoten. De ronde vorm creëert een betere waterafloop waardoor de kans op verstoppingen verkleint.

+ Eenvoudig te bevestigen

+ Zeer stevig

+ Goedkoper dan bakgoten

+ Minder kans op verstoppingen

 Minder onderhoudsvriendelijk dan bakgoot

 

kilgoot Kilgoot

Daar waar twee schuin aflopende dakvlakken samenkomen, kiezen architecten vaak voor een kilgoot. Het plaatsen van een kilgoot verkleint de kans op lekken in het dak en zorgt voor een ideale afwatering.

Door een kilgoot te plaatsen op de snijlijn van twee dakvlakken wordt het regenwater afgevoerd naar een lager gelegen dakgoot.

Een correcte montage is van cruciaal belang om lekken te voorkomen.

+ Ideaal voor schuine vlakken

+ Minder kans op lekken

+ Onderhoudsvriendelijk

 Complexere montage

 Kans op lekken bij slechte plaatsing

 

Zakgoot

Net als de kilgoot werd de zakgoot gebruikt daar waar twee hellende daken samenkomen. Het verschil dat een zakgoot plat ligt tussen twee daken, daar waar een kilgoot vertrekt van bovenaf en uitmondt in een lager gelegen dakgoot. Zakgoten zien we vooral bij een gesloten op halfopen bebouwing en oudere woningen uit de jaren 30 en 40. Doordat huizen nu anders gebouwd worden, opteren weinig architecten nog voor een zakgoot. Aangezien ze het water van twee daken moeten opvangen, zijn ze dan ook een stuk breder dan mast- of bakgoten.

+ Ideaal voor grote hoeveelheden water

+ Tussen 2 hellende daken

 Wordt niet meer toegepast

 Soms moeilijk bereikbaar

 Meestal enkel in zink of kunststof

 

Verholen goot

Een verholen goot is een compleet systeem voor het afvoeren van regenwater bij plaatsing van een dakkapel. De verborgen ligging onder de dakpan zorgt voor een fraaie afwerking, zeker in vergelijking met het plaatsen van loodslabben. Deze goot zorgt voor de afvoer van het regenwater dat afloopt langs de zijkant van de dakkapel. Soms wordt de term verholen groot ietwat onterecht gebruikt voor normale dakgoten aan de voorzijde van het huis die amper zichtbaar zijn.

+ Ideaal voor dakkapellen

+ Onzichtbaar

 Moeilijk bereikbaar

 

Dakgoten plaatsen lijkt vaak eenvoudiger dan het is. Kies daarom steeds voor een ervaren dakwerker. Ontvang hier vrijblijvend offertes van max. 3 erkende dakwerkers actief in jouw regio.

 

Materialen dakgoten

Een tweede belangrijke keuze die je moet maken bij het vervangen van dakgoten is het materiaal. De meest populaire materialen zijn zink, pvc, aluminium en koper. Daarnaast kan je ook opteren voor minder bekende materialen voor dakgoten zoals staal of polyester. Het materiaal van een dakgoot heeft voornamelijk invloed op de levensduur en de prijs ervan.

 

zinken dakgoot Zinken dakgoot

Een zinken dakgoot hoeft niets meer te bewijzen: stevig, vorstbestendig en een lange levensduur. Een zinken dakgoot is eenvoudig te herstellen en geeft je woning een mooie uitstraling. Maar waarom kiezen dan steeds meer mensen voor een pvc dakgoot of aluminium? Dat heeft vooral te maken met de prijs.

Zink is in vergelijking met kunststof heel wat duurder. Bovendien worden de verschillende zinken dakgoten aan elkaar gesoldeerd. Deze naden vormen na verloop van tijd soms een zwakke schakel. Een zinken dakgoot kost je ongeveer 30 euro per meter.

 

pvc dakgoot Dakgoot pvc

Een pvc dakgoot is de goedkoopste oplossing maar heeft dan ook de kortste levensduur. Dat is dan waarom ze voornamelijk gebruikt worden als dakgoot bij bijgebouwen, tuinhuizen en schuren. Dakgoten van pvc kunnen snel en gemakkelijk geplaatst worden.

Het nadeel van pvc dakgoten is dat, zeker de goedkopere varianten, gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Bovendien gaan ze na verloop van tijd gaan doorhangen en bestaat er een risico op verkleuren. Pvc dakgoten herstellen is niet aan te raden. Voor de beperkte kostprijs kan je de dakgoten beter meteen vervangen. Een standaard dakgoot van pvc vind je al vanaf 15 euro.

 

aluminium dakgoot Aluminium dakgoot

Een dakgoot van aluminium is corrosiebestendig dankzij zijn afwerking met polyester. Een naadloze en duurzame aluminium dakgoot vormt een mooi alternatief voor zink. Een aluminium dakgoot heeft geen naden en dus ook geen zwakke plekken, in tegenstelling tot zink dat aan elkaar gesoldeerd wordt.

Ook al is aluminium als grondstof een pak duurder dan zink, toch betekent dat niet dat het plaatsen van aluminium dakgoten duurder is. Doordat het monteren van alu dakgoten een pak sneller gaat, is de totale kost voor aluminium dakgoten vergelijkbaar met de prijs van zink, 30 euro per meter.

 

koperen dakgoot Koperen dakgoot

De dakgoot met de langste levensduur is ongetwijfeld de koperen dakgoot. Kiezen voor koper is gaan voor kwaliteit. De luxueuze uitstraling van koper maakt koperen dakgoten dan ook uitermate geschikt voor villa’s en herenhuizen.

Een nadeel van koper is dan weer de kostprijs, die begint vanaf 40 euro per meter. Hou er ook rekening mee dat koper na verloop van tijd een ietwat groene schijn krijgt. Bovendien worden de koperen dakgootstukken aan elkaar gesoldeerd, waardoor ook hier een risico op lekken ontstaat. Positief dan weer is dat koper weinig onderhoud vergt.

 

Andere opties

Naast deze meest gebruikte materialen kan je ook opteren voor roestvrij staal of polyester. Iets minder bekend, maar daarom niet onbemind. Roestvrijstalen dakgoten hebben een strakke en moderne uitstraling, zijn makkelijk te onderhouden en bestand tegen corrosie. Je vindt rvs dakgoten vanaf 75 euro per meter.

Polyester dakgoten bestaan uit één stuk waardoor lekken niet mogelijk zijn maar je ze ook steeds in zijn geheel moet vervangen. Licht, sterk en goedkoop: dat zijn de eigenschappen van een polyester dakgoot. De dakgoten zijn verkrijgbaar in vele kleuren waardoor je ze kan afstemmen op de kleur van het buitenschrijnwerk. Je hebt ze al vanaf 20 euro per meter.

 

Dakgoot vervangen

Een dakgoot vervangen doe je pas wanneer deze lekken vertoont en niet meer gerepareerd kan worden. Sommige materialen zoals zink of koper kunnen hersteld worden, daar waar je bij pvc en polyester dakgoten meteen de volledige dakgoot moet vervangen.

Hieronder geven we een handig overzicht van de meest voorkomende materialen waarmee je meteen kan inschatten wat het kost om je dakgoten te vervangen. Onderstaande richtprijzen zijn inclusief plaatsing.

ZinkPvcAluminiumKoperRvsPolyester
PlaatsingMoeilijkGemakkelijkGemakkelijkMoeilijkGemakkelijkGemakkelijk
Levensduur30 jaar15 jaar25 jaar80 jaar35 jaar20 jaar
Prijs€ 60/m€ 30/m€ 60/m€ 70/m€ 100/m€ 40/m

Benieuwd naar wat het vervangen van jouw dakgoten kost? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van maximaal 3 erkende vakmannen uit je buurt. Zo kan je prijzen, termijnen en werkwijzes vergelijken en er de meest interessante aanbieding uitkiezen. Ga nu naar onze offertepagina.

 

Dakgoten onderhouden

Om jouw dakgoten in een optimale conditie te houden en een goede werking ervan te garanderen, raden we aan de dakgoten minimaal 2 keer per jaar te reinigen. Tegelijkertijd voer je meteen een grondige inspectiebeurt uit op lekken en beschadigingen. Is er veel begroeiing in de buurt? Dan is het verstandig de onderhoudsbeurten op te drijven tot 3 maal per jaar.

Een andere interessante optie is het plaatsen van een dakgootrooster of bladvanger. Ze kosten niet veel, houden ongedierte en bladeren uit je dakgoot en voorkomen schimmelvorming. Een bladvanger kost ongeveer 20 euro per 3 meter.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers