Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking tuinhuis

Wil je graag het dak van je tuinhuis vervangen? Of laat je een nieuw tuinhuis plaatsen? Dan ben je vast op zoek naar een dakbedekking op jouw maat. Maar welke dakbedekkingen voor je tuinhuis bestaan er allemaal? In dit artikel vind je een handig overzicht van de verschillende mogelijkheden en hun prijzen. En dat voor tuinhuizen met zowel platte als hellende daken!

Ga snel naar:
Dakbedekking tuinhuis plat dak
Dakbedekking tuinhuis hellend dak
Inspiratie & voorbeelden
Conclusie: welke dakbedekking kies ik best?

 

Soorten dakbedekking tuinhuis + prijzen

De kostprijs van de dakbedekking voor je tuinhuis hangt vooral af van de oppervlakte van je dak en het type dakbedekking dat je kiest. Een kort overzicht:

Type dakbedekking tuinhuisGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Levensduur
TUINHUIS PLAT DAK
Bitumen (dakleer of roofing)€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar
TUINHUIS HELLEND DAK
Dakplaten€ 20 - 6020 à 50 jaar
Rieten dak€ 70 - 95 30 à 35 jaar
Dakpannen€ 30 - 6030 à 50 jaar
Leien dakbedekking€ 65 - 12025 à 100 jaar
Shingles€ 12 - 2510 à 20 jaar

LET OP: de levensduur van een tuinhuis dakbedekking is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Je laat het dak van je tuinhuis daarom best plaatsen door een ervaren dakwerker. Deze werkt enkel met kwalitatieve materialen en verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina!

 


Dakbedekkingen tuinhuis plat dak

Wil je het plat dak van je tuinhuis bedekken? Dan zijn zowel bitumen dakbedekking (dakleer of roofing) als EPDM erg geschikt. Ook een groendak is een mogelijkheid:

 

dakbedekking tuinhuis

 

OPTIE 1: Bitumen dakbedekking

Bitumen staat ook bekend als roofing of dakleer. Deze waterdichte en onderhoudsvriendelijke toplaag is vervaardigd uit aardolie en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bovendien is bitumen ook een relatief goedkope dakbedekking voor je tuinhuis. Zeker in vergelijking met EPDM of een groendak.

Bitumen wordt in de vorm van stroken en in 1 of meerdere lagen aangebracht op het dak van je tuinhuis. Dat kan met een koude verlijming of een warme hechting via een gasbrander. Ook een zelfklevende hechting is een mogelijke optie. Erg belangrijk is een goede hechting bij de overlap van de verschillende stroken om zo lekken te vermijden. Een gespecialiseerde dakwerker kan je verzekeren van een correcte plaatsing.

Levensduur: gemiddeld 20 à 40 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs: 40 à 60 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: EPDM

EPDM is een waterdicht dakrubber. Het is duurder dan een bitumen dakbedekking, maar biedt wel  enkele interessante troeven. EPDM is onderhoudsvriendelijk, heel UV-bestendig én goed bestand tegen vervorming en scheuren (elastisch). Bovendien blijft een tuinhuis met een dakbedekking in EPDM beloopbaar.

EPDM kan op maat worden gemaakt waardoor het in 1 stuk en naadloos aangebracht kan worden. Dat vermindert het risico op lekkages. Gaat het om verschillende stukken folie? Dan bevestigt een dakwerker deze met een overlap naast elkaar en lijmt hij de naad vast. Zo blijft het dak van je tuinhuis waterdicht.

Levensduur: gemiddeld 30 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 60 à 80 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: Groendak

Zoek je een idyllische look voor je tuinhuis en wil je de natuur een handje helpen? Dan kan je ook kiezen voor een groendak. Zo’n dak bestaat uit grassen, kruiden, mossen, … Deze dakbedekking is doorgaans wel duurder dan bitumen of EPDM. Let op: een groendak heeft een groot gewicht. Je moet de draagkracht van het dak van je tuinhuis daarom laten controleren door een bouwkundige. Er bestaan 2 soorten groendaken:

 • Extensief groendak: bestaat vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Zo’n dak is goedkoper, lichter en makkelijker te realiseren dan een intensief groendak. Het vergt ook weinig onderhoud.
 • Intensief groendak: kan bestaan uit grassen, struiken en zelfs bomen. Het is duurder en veel zwaarder dan een extensief groendak. Zo’n dak vergt ook meer onderhoud (vergelijkbaar met een gewone tuin).

Levensduur: gemiddeld 50 à 70 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 40 à 200 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 


Dakbedekking tuinhuis hellend dak

Wil je het hellend dak van je tuinhuis bedekken? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten dakbedekkingen. Dakplaten, een rieten dak, dakpannen, leien dakbedekking of shingles zijn daarbij het populairst:

 

dak tuinhuis

 

OPTIE 1: Dakplaten

Dakplaten voor een tuinhuis zijn populair. Geen toeval, want ze zijn goedkoper dan traditionele dakbekledingen én ook makkelijker te plaatsen. Je kan kiezen uit 3 soorten dakplaten:

 • Dakpanplaten: deze platen zijn licht en zien eruit als een klassiek pannendak. Ze zijn gemaakt uit staal of aluminium. Dakpanplaten zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen.
 • Golfplaten: deze platen hebben een golvend profiel en zijn verkrijgbaar in metaal, bitumen en kunststof. Die laatste soort is het goedkoopst, maar aluminium golfplaten hebben dan weer een langere levensduur.
 • Trapezium dakplaten: deze platen hebben een trapeziumprofiel en zijn verkrijgbaar in staal of aluminium. Bovendien zijn ze de goedkoopste soort dakplaten en kan je kiezen uit vrijwel elke RAL-kleur.

Levensduur: gemiddeld 20 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 20 à 60 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: Rieten dak

Een rieten dak voor je tuinhuis zorgt voor een landelijke, pastorale look. Daar staat wel een hoger prijskaartje tegenover dan bij dakplaten of dakpannen. Let op, opdat het er mooi blijft uitzien is het belangrijk dat je een rieten dak tijdig laat onderhouden. Zo voorkom je ook dat algen en mossen de kwaliteit van het riet aantasten. Er bestaan 2 soorten rieten daken:

 • Open rieten dak: hierbij wordt het riet rechtstreeks op de panlatten bevestigd waardoor het aan de binnenkant van de dakconstructie zichtbaar blijft. Het gaat om een lichte constructie die zorgt voor een goede ventilatie (bevorderlijk voor de levensduur van het riet). Er is wel meer kans op tocht en stof. Zo’n open constructie is ook wat minder brandveilig.
 • Gesloten rieten dak: hier komt het riet op een gesloten ondergrond te liggen (isolatieplaten, multiplex, …). Dit zogenaamde schroefdak is duurder, maar wel brandveiliger. Ook stof en tocht maken minder kans. Door de gesloten structuur kan het dak wel minder ademen waardoor er sneller mosgroei ontstaat.

Levensduur: gemiddeld 30 à 35 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 70 à 95 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: Dakpannen

Wil je het dak van je tuinhuis vervangen? Of zoek je naar een authentieke dakbedekking voor je nieuwe tuinhuis? Dan kan je ook klassieke dakpannen laten plaatsen. Afhankelijk van de hellingsgraad van het dak kan je kiezen voor platte of holle pannen. Verder zijn dakpannen mogelijk in 2 materialen:

 • Betonnen dakpannen: goedkoper dan keramische dakpannen en vlot te plaatsen. Ze zijn ook minder milieubelastend dan keramische dakpannen omdat ze niet moeten worden gebakken.
 • Keramische dakpannen: een natuurproduct met een authentieke look. Je kan deze pannen laten afwerken met een glazuurlaag, zodat vuil, mossen en algen zich niet kunnen hechten. De prijs ligt wel iets hoger dan bij betonnen dakpannen.

Levensduur: gemiddeld 30 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 30 à 60 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 4: Leien dakbedekking

Zoek je naar een natuurlijke, exclusieve uitstraling voor het dak van je tuinhuis? Dan kan je behalve voor dakpannen ook gaan voor een leien dakbedekking. Leien zijn veel lichter, maar wel duurder dan dakpannen. Je kan kiezen uit 2 soorten leien:

 • Natuurleien: deze bestaan uit natuursteen en vergen amper onderhoud. Omdat het een natuurproduct is met een zeer lange levensduur (tot wel 100 jaar) zijn natuurleien wel duurder dan kunstleien.
 • Kunstleien: deze bestaan uit vezelcement en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten. Kunstleien zijn goedkoper dan natuurleien, maar de levensduur is minder lang (tot 35 jaar).

Levensduur: gemiddeld 25 à 100 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 65 à 120 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 5: Shingles

Shingles zijn de goedkooptste tuinhuis dakbedekking. Ze zijn gemaakt van lange stroken bitumen die op maat gesneden zijn. Dakshingles kan je kopen in verschillende kleuren, vormen en afwerkingen. Ze hebben de look van een leien dak, maar de levensduur is korter. Ze zijn ook vatbaarder voor mosvorming dan andere dakbedekkingen.

Levensduur: gemiddeld 10 à 20 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs
: 12 à 25 euro per , incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 


Inspiratie & voorbeelden

Vraag de dakwerkers die je contacteert zeker ook naar hun vorige realisaties. Zo krijg je een duidelijk beeld van de verschillende mogelijkheden en doe je inspiratie op. Ook de onderstaande voorbeelden van tuinhuizen kunnen je ongetwijfeld nieuwe ideeën aanreiken.

 

INSPIRATIE: tuinhuis met een groendak

tuinhuis dakbedekking

Een groendak kan je ook toepassen op het dak van je tuinhuis. Je kan bovendien zelf de vegetatie kiezen. Denk er wel aan om eerst de draagkracht van je dakconstructie te laten controleren door een bouwkundige. Zoals je op bovenstaande foto kan zien is het ook perfect mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen op het groendak van je tuinhuis.

 

INSPIRATIE: tuinhuis met dakshingles

tuinhuis dak

Op zoek naar een goedkope en makkelijk te plaatsen dakbedekking voor je tuinhuis? Dan zijn dakshingles een interessante keuze. Deze zien eruit als een leien dakbedekking, maar bestaan uit lange stroken bitumen. Shingles zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen.

 

INSPIRATIE: tuinhuis met golfplaten

dak tuinhuis bedekken

Dakplaten zitten in de lift als tuinhuis dakbedekking. Ze zijn dan ook behoorlijk goedkoop, vlot te plaatsen en gaan lang mee (20 à 50 jaar). Er bestaan dakpanplaten en trapeziumplaten, maar in het bovenstaande voorbeeld gaat het om klassieke golfplaten. Die zijn verkrijgbaar in zowel metaal, bitumen als kunststof.

 

INSPIRATIE: tuinhuis met dakpannen

dak tuinhuis vervangen

Ook voor het dak van je tuinhuis kan je voor klassieke dakpannen kiezen. Die zijn minder vlot te plaatsen dan prefab dakpanplaten in staal of aluminium, maar hebben wel een authentiekere look. Bovendien zijn zowel betonnen als keramische dakpannen verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

 


CONCLUSIE: welke tuinhuis dakbedekking kies ik best?

Dat hangt vooral af van je eigen situatie en wensen. Heeft je tuinhuis een plat of hellend dak? Welke dakbedekking vind je mooi? Welk budget wil je besteden aan het dak van je tuinhuis? Hoe zit het met de draagkracht van de dakconstructie? Al die factoren spelen mee bij je uiteindelijke keuze.

TIP: twijfel je welke dakbedekking ideaal is voor jouw tuinhuis? Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Die kan je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden en helpen om de juiste keuze te maken tegen een correcte prijs. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en offertes van dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers