Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakopbouw plat dak: opties & kosten

Door het uitbreiden van je huis kan je een groot deel van je tuin verliezen. Wil je liever naar boven bouwen op je plat dak? Dat noemen we een dakopbouw. Je kan bijbouwen op je plat dak om zo meer ruimte te creëren in je woning. In het geval van een plat dat betekent dit een extra verdieping bijbouwen. Zo’n project biedt erg veel mogelijkheden qua vorm, afwerking en uitzicht.

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor opbouw op plat dak
Dakopbouw plat dak: kosten
Aandachtspunten dakopbouw op plat dak
Waarom kiezen voor een gespecialiseerde dakwerker?
Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een dakopbouw op je plat dak?

Bij een plat dak is een dakopbouw altijd gelijk aan een nieuwe verdieping. Wat zijn de voordelen van dit soort dakopbouw? We sommen de voornaamste pluspunten op:

 • Meer ruimte: je krijgt meer kamers of meer opbergruimte. Meer kamers nodig door gezinsuitbreiding of wil je een hobbyruimte of extra badkamer? Misschien wil je een studiootje bijbouwen of een kantoor op een verdieping waar niemand je stoort. Een dakopbouw is de perfecte oplossing om snel meer ruimte te creëren!
 • Geen verhuis nodig: zeker voor een prefab dakopbouw kan het plaatsen snel gaan. Je kan gewoon in je huis blijven wonen tijdens deze renovatie. Dat kan omdat je gewoon kan blijven leven in de andere verdiepingen.
 • Verhoogde woningwaarde: door een extra verdieping en extra bewoonbare oppervlakte in je huis kan de verkoopprijs serieus omhoog gaan. Als je de woning verhuurt, kan je ook heel wat meer vragen door de extra ruimte.
 • Beter EPC: je nieuwe verdieping zal je goed laten isoleren. Dit kan je ook helpen als je weet dat je huidige dak niet zo goed geïsoleerd is. Een goed EPC zorgt op zijn beurt ook voor een hogere woningwaarde, zeker als je hier ook voor goed geïsoleerde ramen kiest.

Wil jij ook een extra verdieping bovenop je plat dak? Vind bij ons de ideale aannemer om je huis uit te breiden. Kom in contact met gespecialiseerde dakwerkers in jouw buurt.

prefab opbouw plat dak

 

Mogelijkheden voor opbouw op plat dak

Voor een plat dak is het geen optie om een dakkapel te zetten. Dat kan enkel bij een hellend dak. Dus wat is er dan wel mogelijk? Je zal voornamelijk kijken naar een nieuwe verdieping. Dit zijn de mogelijke opties:

 

OPTIE 1: nieuwe verdieping met plat dak

Als eerste optie kan je kiezen voor een nieuwe verdieping met een plat dak op je huidige plat dak. Zo kan je de huidige stijl van je huis naadloos overbrengen in je dakopbouw. Deze dakopbouw hoeft ook niet de hele oppervlakte van je dak in te nemen. Je kan het ook deels inrichten als een dakterras. Wat voor keuzes moet je nog maken bij je dakopbouw met plat dak?

 • Opbouw: de meeste platte daken zijn vergelijkbaar met elkaar qua uitzicht. Maar ze kunnen verschillen in hun opbouw. Er zijn 2 gangbare soorten: een warm dak en een omgekeerd dak. Het onderscheid tussen de opbouwen zit in de volgorde van de plaatsing van de isolatie en het soort isolatie dat je kiest. Bij een warm dak zit de isolatie vlak onder de dakbedekking. Bij een omgekeerd dak ligt de isolatie op de dakbedekking. Daarboven heb je nog een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels of grind.
 • Dakbedekking: een nieuwe verdieping kan ook verschillen qua soort dakbedekking. Kies voor degelijk materiaal met een lange levensduur zoals EPDM, roofing (bitumen) of PVC. Ook een ecologisch groendak is mogelijk. Dit moet je wel op voorhand bespreken met je architect. Je huis moet sterk genoeg gebouwd zijn hiervoor.

Op zoek naar een aannemer om je dakopbouw met plat dak aan te leggen? Een goede dakwerker zal je ondersteunen doorheen het hele proces en alles perfect opbouwen. Kom in contact met betrouwbare experts actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

OPTIE 2: nieuwe verdieping met hellend dak

Je kan ook kiezen voor een dakopbouw met een hellend dak. Deze kan je inrichten als nieuwe kamers of als soort zolder/opbergruimte. Je hoeft de moderne look van een plat dak ook niet te missen. Hellende daken kunnen er even strak en hedendaags uitzien. Welke keuzes heb je nog bij het nemen van een dakopbouw met hellend dak?

 • Soort hellend dak: voor dit soort dakopbouw heb je een hele grote keuze qua soorten daken. Er bestaan heel wat verschillende soorten zoals een zadeldak, schilddak, mansardedak, tentdak of lessenaarsdak.
 • Dakbedekking: welke dakbedekking je wil op je dakopbouw? Voor een hellend dak heb je erg veel soorten dakbedekking. Denk aan alle soorten dakpannen, leien dakbedekking en dakplaten. Op een (niet te steil) hellend dak kan je ook een groendak plaatsen. Let wel op dat je enkele aanpassingen moet maken voor een hellend groendak.

Graag een verdieping met hellend dak op je plat dak bouwen? De eerste stap is een ervaren aannemer inschakelen. Dan is het slim om verschillende dakwerkers aan te spreken om de beste eruit te kiezen. Ontvang offertes van meerdere dakwerkers via ons offerteformulier!

 

 

Prefab of op maat gemaakt?

Prefab: dit type is grotendeels al op voorhand in een fabriek gemaakt. Je bent hierdoor beperkt tot de vooraf bepaalde afmetingen en materialen, maar je hebt nog steeds heel wat mogelijkheden. De plaatsing zal ook sneller verlopen. Door de tijdsbesparing zal je iets minder werkuren moeten betalen aan je dakwerkers.

Op maat gemaakt: als je kiest voor een dakopbouw op maat heb je meer keuze in afwerkingen. Alle soorten afmetingen, materialen en afwerkingen die je kan wensen, zijn mogelijk. Hiernaast is het ook niet extreem veel duurder dan een prefab dakopbouw.

 

Kosten dakopbouw plat dak

Een nieuwe verdieping is niet bepaald een goedkope klus. Toch kan deze prijs meevallen tegenover andere grote renovaties. Natuurlijk is de geschatte prijs enkel voor de dakopbouw. Wil je bijvoorbeeld een badkamer installeren of extra opties toevoegen? Dan zal de kostprijs hoger liggen.

De prijs voor een dakopbouw op een plat dak ligt tussen € 20.000 à 50.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Deze prijs geldt voor zowel een dakopbouw met een plat dak als met een hellend dak. Voor de beide soorten dakopbouw betaal je ongeveer dezelfde prijs.

Wil je een prijs op maat voor je dakopbouw? Aannemers geven je hun prijs voor jouw situatie, maar ze kunnen ook helpen met alle financiële voordelen. Dankzij hun vakkennis zijn ze op de hoogte van alle manieren om de kosten te drukken. Ontvang offertes van verschillende experts via ons offerteformulier.

 

plat dak opbouw

 

Belangrijke aandachtspunten

Een extra verdieping is niet iets om zomaar aan te beginnen. Het vergt heel wat aandacht en hulp van een professional om de juiste keuzes te maken. Al de werken kunnen soms overweldigend worden. Daarom lijsten wij de voornaamste aandachtspunten nog eens op:

 • Bouwvergunning nodig: meestal heb je een bouwvergunning nodig omdat je veranderingen aanbrengt aan het uitzicht van je huis. Je gemeente beslist of de uitbreiding voldoet aan hun regels. Sommige gemeentes leggen beperkingen op qua uitzicht of het aantal verdiepingen dat een huis mag hebben.
 • Architect nodig: om te bepalen of je huis een dakopbouw aankan, moet je er een architect bij betrekken. Die analyseert je huis en beslist of het een mogelijkheid is voor jou. Een architect is essentieel. Je aannemer kan dit niet zomaar voor je doen.
 • Casco of volledig afgewerkt: wanneer je voor casco kiest is enkel de buitenkant afgewerkt. Dit betekent dat de dakbedekking, isolatie en gevelbekleding inbegrepen zijn. De binnenafwerking doe je zelf zoals je wil. Liever volledig afgewerkt? Dan zorgt je aannemer ook voor de bepleistering van de muren, de vloerafwerking, eventuele ventilatie en verwarming.
 • Materiaalkeuze: over het algemeen kan je kiezen uit 3 soorten materiaal: hout, kunststof en steen. Hoe kies je welke optie bij jouw huis past? Je moet je voornamelijk baseren op de volgende elementen: je budget, het materiaal van je woning, hoe sterk de constructie van de woning is en je persoonlijke smaak.
 • Schoorsteen: heb je al een schoorsteen? Dan moet je deze aanpassing in het achterhoofd houden. Je kan ze anders leiden of gewoon hoger laten uitkomen. Je aannemer kan je adviseren over de beste keuze en nodige aandachtspunten.
 • Isolatie: je nieuwe verdieping heeft uiteraard isolatie nodig. Een architect moet voldoen aan de EPB-eisen. Dus je moet sowieso een goed geïsoleerde dakopbouw hebben. Dit verhoogt ook nog eens de waarde van je huis.
 • Aannemer nodig: zelfs een prefab dak is niet zo makkelijk om zelf te plaatsen, ook al heb je wat ervaring. Je laat het best aan professionals over. Je aannemer zal je ook helpen met alle bovenstaande aandachtspunten.

Spreek een aannemer aan. Die je helpt om alles in goede banen te leiden. Ben je nogal overvallen door de lange lijst aandachtspunten? Geen zorgen. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Een dakwerker helpt je doorheen het hele proces. Vind je ideale dakwerker voor jouw project!

 

Waarom kiezen voor een gespecialiseerde dakwerker?

Zelf beginnen bouwen op je plat dak is een onbegonnen klus. Zelfs met wat ervaring is een nieuwe verdieping zelf zetten niet aangeraden. Zeker op platte daken zijn er heel wat risico’s aan verbonden. Denk aan de stevigheid, de grote kans op lekken, … Als je voor een gespecialiseerde dakwerker kiest, krijg je ook heel wat voordelen zoals:

 • Advies op maat: je aannemer geeft je gepast advies gebaseerd op de staat en opbouw van je huis, maar ook gebaseerd op jouw noden en voorkeuren.
 • Aanspreekpunt bij vragen: niet enkel krijg je advies. Bij elke vraag die je hebt, kan een dakwerker je helpen. Door hun jaren ervaring helpen ze je doorheen de hele renovatie.
 • Kwalitatieve materialen: aannemers kiezen altijd voor topkwaliteit. Je hoeft je geen zorgen te maken over materialen die na enkele jaren al tekenen van slijtage tonen.
 • Correcte plaatsing: je hebt garantie op een nieuwe verdieping die je in perfecte staat krijgt. De dakopbouw is gegarandeerd tot in de puntjes afgewerkt. Toch een foutje? Dan nemen je dakwerkers deze herstelling voor hun eigen rekening.
 • Premies en verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21% btw maar 6% btw als je werkt met een aannemer. Voer je zelf je werken uit? Dan betaal je het normale btw-tarief. Er is ook nog een ander financieel voordeel door te werken met een dakwerker. Zo kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie om je kosten nog verder te drukken.

Vertrouw op een gespecialiseerde dakwerker! Dat doe je via onze offerteservice. Na het onderstaande formulier in te vullen, ontvang je offertes van meerdere experts in je buurt. Vraag je offertes volledig kosteloos en vrijblijvend aan. Zo kan je elke aannemer vergelijken op vlak van prijs en aanbod:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers