Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen reinigen: methodes en prijzen

De schoorsteen reinigen levert heel wat voordelen op: het risico op schoorsteenbrand wordt sterk gereduceerd en cv-installaties die gekoppeld zijn aan de schoorsteen zullen efficiënter kunnen werken. Hier ontdek je hoe het schoonmaken van de schoorsteen in zijn werk gaat en aan welke prijzen je je kan verwachten.

 

Methodes voor schoorsteenreiniging

De schoorsteen reinigen kan op verschillende manieren gebeuren. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte technieken om een schoorsteen te kuisen:

 

1) Schoorsteen kuisen van boven naar beneden

Bij deze methode voor het schoonmaken van de schoorsteen gebruikt men een kogel waaraan een borstel is bevestigd. Met behulp van een touw laat de schoorsteenveger deze kogel vanop het dak een stukje in de schoorsteen neer.

Vervolgens trekt de schouwveger de kogel weer wat naar boven om de vervuiling die zich in de schoorsteen heeft gevormd goed los te kunnen schuren. Deze handeling wordt herhaald tot de kogel de onderkant van de schoorsteen bereikt heeft.

 

2) Schoorsteen vegen van beneden naar boven

Bij deze techniek gebruikt de schoorsteenveger een borstel die aan een stok bevestigd is. Men kan deze reinigingsstok verlengen door er extra stokken aan te bevestigen. Op die manier kan de schouwveger stuk voor stuk het roet losschuren met de borstel tot hij de bovenkant van de schoorsteen bereikt heeft.

 

3) Schoorsteen reinigen met een blok

Tegenwoordig zijn er speciale blokken op de markt waarmee men de schoorsteen kan reinigen. Je kan deze blokken dan simpelweg in je haard leggen en opbranden. De rook van het blok zou de roetdeeltjes in de schoorsteen losmaken. De werking van deze reinigingsblokken voor de schoorsteen vormt echter een punt van discussie; het is niet echt duidelijk of ze effectief een proper resultaat opleveren.

Om zeker te zijn van een kwalitatieve schoonmaakbeurt is het dan ook aangeraden om een professionele schoorsteenveger in te schakelen. Hij kan de staat van je schoorsteen goed beoordelen en kan je bovendien een attest geven om te bewijzen dat je een schoorsteenreiniging hebt laten uitvoeren. Het reinigen van de schoorsteen is namelijk verplicht als je schoorsteen is gekoppeld aan je cv installatie. Verderop lees je meer over deze verplichte reiniging.

Hier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele schoorsteenvegers.

 

schoorsteen reinigen

 

Waarom de schoorsteen schoonmaken?

  • Het stookproces van cv installaties waarvan de schoorsteen gereinigd is, zal efficiënter verlopen.
  • Het efficiëntere stookproces levert een besparing op de stookkosten op én is beter voor het milieu.
  • De kans op schoorsteenbrand vermindert.
  • Indien je schoorsteen aangesloten is op een cv installatie, dan is je schoorsteen reinigen verplicht. Gaat het om een vaste brandstof of mazout, dan moet deze schoonmaakbeurt jaarlijks plaatsvinden. Bij centrale verwarming op gas moet de reiniging om de twee jaar gebeuren. Voor individuele stooktoestellen (bijvoorbeeld open haarden) is de reiniging niet verplicht, al kunnen verzekeringsmaatschappijen of verhuurders een schoonmaakbeurt toch opleggen.

 

 

schoorsteen reinigen prijs Schoorsteen reinigen prijs

De kosten voor het reinigen van een schoorsteen zullen afhangen van verschillende factoren. Onder meer de graad van vervuiling en de reinigingsmethode zullen de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Laat je in het Vlaams Gewest de schoorsteen reinigen van je privéwoning die ouder dan 10 jaar is? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief van 6%.

Het kuisen van één rookkanaal kost gemiddeld tussen 60 en 100 euro. Indien het gaat om een schoonmaakbeurt van een stooktoestel voor centrale verwarming én de schoorsteen waaraan dit toestel gekoppeld is, kan je je verwachten aan een prijs tussen 100 en 150 euro.

De reiniging van het stooktoestel mag uitsluitend gebeuren door een erkend technicus. Hij kan ook de schoorsteen reinigen, maar je kan deze reinigingsklus ook eerst laten uitvoeren door een schoorsteenveger en vervolgens het door hem uitgeschreven attest voorleggen aan de technicus die je cv installatie schoonmaakt.

Je kan met je schoorsteenveger ook een onderhoudscontract afsluiten. De prijs per schoonmaakbeurt zal dan lager liggen. Hiervoor zijn er verschillende formules, dus bekijk op voorhand goed wat dit contract precies inhoudt.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers