Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteenveger prijs: kosten soorten reiniging

De prijs van een schoorsteenveger is afhankelijk van verschillende factoren zoals de vervuilingsgraad, locatie, het aantal rookkanalen en de soort reiniging. Een regelmatige reiniging is beter voor je schouw en je portemonnee.

 

schoorsteenveger prijs Wat kost schouwvegen?

De gemiddelde prijs voor het reinigen van één schoorsteen schommelt tussen de 60 en 100 euro voor een rookkanaal dat regelmatig gereinigd wordt.

Is je schoorsteen zwaar verontreinigd of moeten er ook vogelnesten verwijderd worden? Dan zal de kostprijs hoger liggen.

Gaat het om een jaarlijks verplichte reiniging van een centraal stooktoestel, inclusief schoorsteen? Dan ligt de prijs tussen de € 100 en € 150.

Indien het gaat om een privéwoning in het Vlaams Gewest die ouder dan 10 jaar is, dan kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief: je betaalt dan slechts 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent.

Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Schoorsteenveger prijs van verschillende soorten reiniging

De prijzen zijn afhankelijk van de vervuilingsgraad, het aantal kanalen dat moet gereinigd worden en de afstand. Onderstaande bedragen zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

 • 1 rookkanaal: de prijs voor het reinigen van 1 kanaal kost tussen de € 60 en € 100.
 • Meerdere rookkanalen: de prijzen van het reinigen van meerdere kanalen is doorgaans goedkoper.
 • Camera inspectie: de kostprijs van een interne controle m.b.v. een camera kost € 95.
 • Volledige reiniging stooktoestel inclusief schoorsteen: € 100 – € 150
 • Extra vervoerskosten: afhankelijk van de afstand van je woonplaats. Reken op € 0,5 per kilometer.
 • Onderhoudscontract: prijs per reiniging ligt lager met een onderhoudscontract. De prijzen hiervan zijn verschillend.

 

Waarom je schoorsteen reinigen?

 • Verplicht: in bepaalde gevallen is het reinigen van de schoorsteen verplicht door de overheid of de verzekeringsmaatschappij.
 • Efficiënter: een schouw die gereinigd is, stookt efficiënter.
 • Prijs stoken daalt: je stookkosten zullen dalen, omdat je efficiënter stookt.
 • Milieuvriendelijker: een goed onderhouden schoorsteen stoot minder milieuverontreinigende stoffen uit.
 • Kans op brand verkleint: de kans op schoorsteenbrand daalt zienderogen.

 

Schoorsteenvegen met een erkende technicus

De verplichte reiniging van je centrale stooktoestel (waar de schouw deel van uitmaakt) mag wettelijk gezien enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus. Wil je enkel de schouw van een individueel stooktoestel laten reinigen?

Ook dan is het belangrijk om te werken met een erkende schoorsteenveger. De verzekering vereist soms een attest van de reiniging. Enkel een erkende vakman kan een dergelijk attest uitschrijven. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen aan bij erkende schoorsteenvegers. Klik hier voor meer informatie.

prijs schoorsteenveger

 

Is het reinigen van de schoorsteen verplicht?

In bepaalde gevallen is het reinigen van de schoorsteen verplicht. Het hangt er vanaf wat voor soort stooktoestel je in huis hebt.

 

Centraal stooktoestel

Is je schoorsteen aangesloten op een stooktoestel voor centrale verwarming op vaste brandstof of op stookolie? Dan is een jaarlijkse reiniging verplicht. Voor centrale stooktoestellen op gas is dat tweejaarlijks. De verplichting houdt in dat je hele stooktoestel laat reinigen. Het reinigen van de schoorsteen is daar een onderdeel van. De reiniging van het centraal stooktoestel mag enkel uitgevoerd worden door een technicus die erkend is door de Vlaamse overheid.

 

Individueel stooktoestel

Heb je een stooktoestel met schoorsteen die geen deel uit maakt van de centrale verwarming? Dan is de reiniging bij wet niet verplicht. Soms kan het wel zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij een jaarlijkse reiniging van de schoorsteen oplegt. Dat komt omdat het regelmatige onderhoud van de schoorsteen het aantal defecten ervan vermindert.

Na de reiniging krijg je een attest, waardoor je aan de verzekeraar een bewijs kan voorleggen. Attesten kunnen enkel verleend worden door erkende schoorsteenvegers. Het is dus belangrijk dat je werkt met een officiële schoorsteenreiniger.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers