Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak repareren

Door de weersinvloeden krijgt een dak het behoorlijk hard te verduren. Na verloop van tijd kan dan ook schade ontstaan aan je dakbedekking, je dakgoten, … Maar wanneer volstaat een lokale reparatie van je dak en wanneer is een volledige renovatie meer aangewezen? In dit artikel maken we de vergelijking tussen een dak repareren en een dak renoveren!

Ga snel naar:
OPTIE 1: dak repareren
OPTIE 2: dak renoveren
Premies & financiële voordelen

Kom nu in contact met dakwerkers

 

 

Laat ik best mijn dak repareren of renoveren?

Een dak in topvorm is essentieel om lekkages te vermijden. Vocht kan namelijk je dakisolatie aantasten, de houten draagstructuur verzwakken, … In sommige gevallen volstaat een lokale, kleine reparatie aan je dak, maar ook een volledige dakrenovatie kan aan de orde zijn. Welke optie voor jouw dak het meest geschikt is, hangt vooral af van je situatie:

 

OPTIE 1: je dak repareren is een goede keuze als…

 • je dakbedekking nog in een vrij goede staat is.
 • het enkel gaat om lichte, lokale schade aan je dak.
 • enkel je dakgoten, loodslabben, … aan een reparatie toe zijn.
 • je te weinig budget hebt voor een totale dakrenovatie.

Meer info over een dak repareren vind je verderop in dit artikel!

 

OPTIE 2: je dak renoveren is een goede keuze als…

 • je dakbedekking intussen al 15 à 20 jaar oud is.
 • het gaat om grotere schade op meerdere plaatsen.
 • je ook (extra) dakisolatie wil laten plaatsen.
 • je dakconstructie is aangetast door vocht, houtworm, …

Meer info over een dak renoveren vind je verderop in dit artikel!

 

BELANGRIJK: ontvang gratis advies van een dakwerker!

Ben je niet zeker of een dakreparatie of -renovatie het meest aangewezen is? Laat je dak dan zeker controleren door een professionele dakwerker. Op basis van een uitgebreide inspectie geeft hij je gericht advies over de staat van je dak en de beste aanpak voor jouw situatie. Zo maak je gegarandeerd een doordachte keuze!

Vrijblijvend dakwerkers in je buurt contacteren? Via onze offertepagina kom je gratis in contact met meerdere vakmannen voor advies en prijzen op maat. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 1: dak repareren

dak repareren

Bij een kleine beschadiging aan een dak in goede staat is een lokale reparatie doorgaans meer dan voldoende. Maar hoe kan je succesvol en duurzaam je dak repareren? We zetten de verschillende mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Plat dak repareren

Zit er een klein scheurtje in de dakbedekking van je plat dak? Of merk je blaasvorming op? Dan kan je eventueel zelf een rubbercoating of reparatiepasta aanbrengen. Wil je grondiger je EPDM of bitumen dak repareren? Dan kan je ook een nieuwe strook dakleer laten aanbrengen door een dakwerker. Die kiest de juiste materialen en voert die dakleer reparatie ook uit volgens de regels van de kunst.

 

2. Hellend dak repareren

Ook dakpannen, leien, … kunnen barsten vertonen of losraken bij hevige wind. Is de dakbedekking van je schuin dak nog in een goede staat? Dan volstaat het doorgaans om die dakbedekking lokaal te vervangen door nieuwe pannen, leien, … Zo zit je snel weer goed voor vele jaren!

 

3. Dakgoten repareren

Een kapotte dakgoot kan beginnen te lekken als ze losraakt, verroest is of verstopt zit. Een vakman kan een dakgoot plaatselijk repareren met rubber seal of herstellingstape. Let op: gaat het om dakgoten van meer dan 20 à 25 jaar oud? Dan is het beter om die volledig te laten vervangen. Vaak wijst een eerste lek namelijk op meerdere scheurtjes.

 

4. Loodslabben repareren

Ook bij beschadigd daklood kan je ervoor kiezen om een lokale herstelling uit te voeren met loodstickers of een elastische kunststof over de scheuren. Net als bij dakgoten geldt wel dat je bij te grote schade best investeert in nieuwe loodslabben voor je dak. Anders loop je het risico dat de herstellingen zich zullen opstapelen, met grotere kosten tot gevolg.

 

Zelf je dak repareren of een dakwerker inschakelen?

Heb je voldoende kluservaring en gaat het slechts om een kleine, lokale herstelling? Dan kan je eventueel zelf je dak repareren om de arbeidskosten van een vakman uit te sparen. Gaat het echter om iets complexere herstellingen als het aanbrengen van een nieuwe strook EPDM? Dan doe je voor een optimaal eindresultaat beter een beroep op de expertise van een dakwerker.

Advies op maat nodig? Je komt gratis en vrijblijvend in contact met meerdere dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen dakreparatie (vs. renovatie)

 • Budgetvriendelijke oplossing: je dakgoten, loodslabben of dakbedekking repareren is uiteraard goedkoper dan die volledig te vervangen. Bovendien kan je mits de nodige handigheid zelf aan de slag en spaar je zo de arbeidskosten van een dakwerker uit.
 • Geschikt bij daken in goede staat: is je dak nog in relatief goede staat? Dan is een reparatie van je dak meer aangewezen dan een volledige renovatie. Die laatste optie is enkel aan de orde bij oudere daken en grotere schade.

 

 • Geen oplossing op lange termijn: voer je telkens kleine reparaties uit aan je dak? Dan dreig je in een vicieuze cirkel van herstellingen terecht te komen. Bij oudere daken is een volledige renovatie daarom vaak de meest aangewezen oplossing. Zo vermijd je hogere kosten door de vele herstellingen en de mogelijke vochtschade bij lekkages.
 • Risico op andere schade: scheurtjes in je dakbedekking kunnen voor lekkages zorgen, met mogelijke schade aan je dakisolatie, je dakconstructie, … tot gevolg. Bij een versleten dakbekleding zijn kleine herstellingen slechts lapmiddeltjes, waardoor het risico op grotere schade aan je volledige dak stijgt.

 

Dak reparatie kosten

Kleine reparaties aan je dakbekleding, dakgoten, … kan je meestal zelf uitvoeren met een reparatiepasta, rubbercoating, … Zulke producten vind je in elke doe-het-zelfzaak. Schakel je een dakwerker in voor iets complexere herstellingen? Dan mag je rekenen op deze gemiddelde richtprijzen:

Type dak reparatieGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Dakbedekking repareren€ 40 à 200 per m²
Dakgoot vervangen€ 30 à 70 per lopende meter
Loodslabben vervangen€ 100 à 150 per lopende meter

Benieuwd naar de kosten voor jouw dakreparatie? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, gebruikte materialen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: dak renoveren

dakbedekking repareren

Is je volledige dakbedekking in geen al te beste staat? Gaat het om meer dan een paar gebarsten dakpannen of 1 scheurtje in je EPDM? Dan is een volledige dakrenovatie sowieso de beste oplossing op lange termijn. Anders blijven de kosten voor dakreparaties zich verder opstapelen en riskeer je grotere schade aan je dak. De mogelijkheden voor een dakrenovatie op een rij:

 

1. Plat dak renoveren

In de meeste gevallen volstaat het om gewoon de volledige dakbedekking van je plat dak te vervangen. Een folie van EPDM is een duurzame keuze, maar ook een bekleding in PVC of een groendak behoren tot de mogelijkheden. Het vervangen van die dakhuid is ook een uitgelezen moment om je plat dak langs buiten te laten isoleren. Let op: in sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de houten draagstructuur van je plat dak (deels) te vernieuwen of te verstevigen.

 

2. Hellend dak renoveren

Laat je de dakbekleding van je schuin dak vervangen? Dan heb je nog een ruimere keuze dan bij een plat dak: dakpannen, leien, dakplaten, een rieten dakbedekking, een zinken dakbedekking, … Zo geniet je niet alleen van een dak in topvorm, maar ook van een nieuwe uitstraling voor je woning. Ook deze dakwerken zijn het ideale moment om je dak langs de buitenkant te isoleren. Een dakwerker zal daarnaast altijd de staat van je houten draagstructuur nagaan.

 

TIP: vraag advies op maat aan een ervaren dakwerker!

Welke soort dakbedekking is ideaal voor jouw hellend dak? Is je dakconstructie ook aan een (gedeeltelijke) vernieuwing toe of niet? Is het nodig om ook extra dakisolatie aan de buitenkant van je draagstructuur te plaatsen? Een dakwerker geeft je graag advies op maat voor jouw dakrenovatie. Dat is de beste garantie op het maken van de juiste keuzes!

In contact komen met dakwerkers in je buurt? Je kan vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen dakrenovatie (vs. reparatie)

 • Oplossing op lange termijn: met een dakrenovatie zit je weer goed voor vele jaren. In tegenstelling tot bij een reparatie krijg je binnen afzienbare tijd niet opnieuw te maken met lekkages.
 • Geen andere kosten meer door schade: na een dakrenovatie is je volledige dak opnieuw in topvorm. Zo vermijd je grote kosten door de gevolgen van lekkages (aangetaste isolatie, gescheurd onderdak, verzwakte draagstructuur, …).
 • Ideaal moment voor dakisolatie: een dakrenovatie is ideaal om te combineren met het aanbrengen van dakisolatie langs de buitenkant van je dakconstructie. Zo ben je zeker van een naadloze isolatielaag met een optimaal rendement.

 

 • Duurder dan dak reparatie: een dak renoveren komt uiteraard duurder uit dan een dak repareren. Daar staat wel tegenover dat je voor vele jaren geen kosten meer hebt aan je dak na die werkzaamheden.

 

Dakrenovatie kosten

De kosten voor een dakrenovatie hangen uiteraard af van het type werkzaamheden, de omvang van je dak, de moeilijkheidsgraad van de dakwerken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type dakrenovatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dakbedekking vernieuwen€ 20 à 200
Dak isoleren€ 20 à 100
Overzetdak plaatsen€ 50 à 65
Dakconstructie vernieuwen€ 175 à 500

Benieuwd naar de kosten voor jouw dakrenovatie? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij dakwerkers in je buurt. De kosten kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Door goed te vergelijken, kan je dus het voorstel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding kiezen. Start hier je aanvraag!

 


Welke premies en financiële voordelen voor een dakrenovatie?

Voor een kleine dak reparatie krijg je geen premie om de kosten te drukken, maar bij een dakrenovatie is dat wel het geval. Op welke dak premies en financiële voordelen maak je aanspraak? Een beknopt overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: onder meer voor het plaatsen van dakisolatie, een onderdak, een nieuwe dakbedekking, … kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid. Let op: je woning moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag.
 • EPC-labelpremie: renoveer je je woning en haal je een hoger EPC-label na alle werken? Dan kan je de EPC-labelpremie aanvragen. Onder meer door dakisolatie te laten plaatsen kan je dus in aanmerking komen voor deze premie.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur.
 • Lokale premies: ook sommige gemeentes reiken premies uit voor het renoveren van daken. Ga dus zeker eens langs bij je gemeente of win informatie in bij je dakwerker.

BELANGRIJK: om in aanmerking te komen voor deze financiële voordelen moet je verplicht samenwerken met een erkende dakwerker. Die bezorgt je bovendien alle nodige documenten voor een correcte aanvraag. Op zoek naar zo’n dakwerker in je buurt? Je vindt die in een handomdraai door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers