Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteenveger: info & prijzen

Het reinigen van een schoorsteen is een klus die een correcte aanpak vereist. Daarom laat u het beter over aan een professionele schoorsteenveger met de juiste kennis en ervaring. Ontdek hier meer over het belang van een schoorsteenreiniging, de verplichtingen en kom meer te weten over de prijs en werkwijze van een schoorsteenveger. Vraag hier offertes aan bij erkende schoorsteenvegers.

 

Voorbeeld schoorsteenveger Het nut van een schoorsteenveger

Het regelmatig laten reinigen van uw schoorsteen heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral zijn er de veiligheidsredenen. Zo verkleint het schoonmaken van een schoorsteen de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk.

Bovendien verkleint het ook de kans op CO-vergiftiging. Jaarlijks zijn er namelijk zo’n 1000 gevallen van CO-vergiftiging waarbij een slecht onderhoud van de schoorsteen de oorzaak is.

Het laten reinigen van uw schoorsteen is ook een goede zaak voor uw portemonnee. U stookt efficiënter en dat betekent automatisch een mooie besparing op uw energiefactuur. Dit lager energieverbruik is vanzelfsprekend ook beter voor het milieu. Bovendien stoot een goed onderhouden schoorsteen minder verontreinigende stoffen uit.

Benieuwd naar meer? Op https://www.schoorsteenveger-info.be/ vind je meer uitgebreide info over schoorsteen vegen.

 

 

Schakel een erkende schoorsteen veger in

Uw schoorsteen laten schoonmaken is nodig om in orde te zijn met de verzekering. Zo niet zal de verzekering niets terugbetalen bij een schoorsteenbrand.

Om in orde te zijn, moet u een attest kunnen voorleggen aan de verzekering dat de schoorsteenreiniging bewijst. Dat attest kan enkel uitgeschreven worden door een erkende schoorsteenveger.

De verplichte reiniging van uw centrale verwarmingsinstallatie mag bij wet dan ook enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus. Ook bij het reinigen van een individueel stooktoestel, wat bij wet niet verplicht is, is het belangrijk om een erkende schoorsteen veger in te schakelen.

 

 

Hoeveel kost een schoorsteenreiniger?

De prijs van een schoorsteenveger wordt vooral bepaald door het soort reiniging dat hij zal uitvoeren.

Het laten reinigen van één rookkannaal kost gemiddeld €60 tot €100. In geval van een verplichte jaarlijkse reiniging van een centrale verwarmingsinstallatie, inclusief schoorsteen, kan je rekenen op een prijs van €100 à €150. Bij een zwaar vervuilde schoorsteen of als er een bijvoorbeeld ook een vogelnest moet verwijderd worden, zal de prijs vanzelfsprekend hoger liggen.

 

Wil je je schoorsteen laten reinigen door een professionele schoorsteenveger en ben je benieuwd naar de kostprijs?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende schoorsteenvegers.

 

Gaat het om een privéwoning ouder dan 10 jaar die gevestigd is in het Vlaams Gewest? Goed nieuws, want in dat geval kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gewoonlijke 21%.

Tip: Sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan waarbij je schoorsteen verzekerd is van regelmatige reiniging. Vaak zijn zulke onderhoudscontracten ook voordeliger voor uw portemonnee. Het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat deze contracten precies inhouden. Er zijn namelijk verschillende formules mogelijk.

In dit artikel kom je meer te weten over de prijs van een schoorsteenveger.

 

schoorsteen veger

 

Is een schoorsteen schoonmaken verplicht?

In België is uw schoorsteen reinigen is in bepaalde gevallen verplicht:

1. Schoorsteen gekoppeld aan centrale verwarmingsinstallatie

Bij een schoorsteen die is aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie op vaste brandstof of stookolie is een jaarlijkse reiniging wettelijk verplicht. Bij een centrale verwarmingsinstallatie op gas is dat tweejaarlijks.

Het reinigen houdt het schoonmaken van de hele verwarmingsinstallatie in. Daar valt de schoorsteen dus ook onder. Bovendien dient de reiniging te worden uitgevoerd door een technicus, erkend door de Vlaamse overheid.

 

2. Individueel stooktoestel

Bij een individueel stooktoestel dat niet is aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie is de reiniging niet wettelijk verplicht. Sommige verzekeringsmaatschappijen zullen echter wel een verplichte reiniging van de schoorsteen opleggen om een efficiënte werking te garanderen en de kans op schoorsteenbrand te verminderen.

Wanneer u uw schoorsteen niet jaarlijks laat reinigen en u krijgt de maken met een schoorsteenbrand, loopt u namelijk het risico dat de verzekering niets terugbetaalt.

 

 

Werkwijze schoorsteenveger

Wanneer u de hulp inschakelt van een schoorsteenveger, kan het interessant zijn om te weten hoe alles precies in zijn werk gaat. Een schoorsteenveger kan op verschillende manieren te werk gaan.

 

1. Schoorsteen vegen van boven naar beneden

Bij deze methode reinigt te schoorsteenveger de schoorsteen via het dak. Hij maakt daarbij gebruik van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. De kogel wordt dan met behulp van een touw beetje bij beetje naar beneden gelaten en dan weer wat omhooggetrokken. Op die manier kan de borstel het roet losschuren.

 

2. Schoorsteen vegen van beneden naar boven

Bij deze methode gebruikt de schoorsteenveger een borstel die bevestigd is aan een flexibele stok. Deze veegstok wordt dan telkens verlengd door er extra stokken aan te bevestigen. Ook hier zal de borstel het roet stukje voor stukje losschuren tot de bovenkant van de schoorsteen bereikt is.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers