Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Leien dak ontmossen en reinigen

Zowel kunstleien als natuurleien krijgen op termijn te maken met mos en vervuiling. Een geringe vervuiling is doorgaans geen probleem maar wanneer grote delen van het dak onder het mos staan is dat niet alleen lelijk om te zien maar ook slecht voor de conditie van het dak. Door een leien dak periodiek te ontmossen en te reinigen kun je de nodige problemen voorkomen en houd je het dak in topvorm.

Ga snel naar: stappenplanprijs leien dak ontmossen – asbestleien reinigenleien dak beschermen

 

Leien dak reinigen Waarom en wanneer een leien dak ontmossen?

Op zich zijn mossen niet schadelijk voor de dakbedekking. Tenminste, als het alleen om korstmos gaat dat niet in grote mate voorkomt.

Bij kunstleien vertoont dit type mos zich meestal na 10 jaar. De beschermende coating van het dak is dan versleten waardoor de leien poreus en minder glad zijn. Er ontstaan dan ideale groeicondities voor algen en mossen, zeker wanneer het dak gedeeltelijk in de schaduw ligt. Naast korstmossen kunnen er dan ook andere mossoorten op het dak groeien. Deze soorten zijn in staat om vocht lange tijd vast te houden, wat nadelig is voor de algehele conditie van het dak. Natuurleien zijn beter bestand tegen weersomstandigheden en vertonen pas mosvorming na 15 à 20 jaar.

 

 

Werkwijze leien dak reinigen en beschermen

Een leien dak ontmossen en reinigen verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

STAP 1: reinigingsstrategie bepalen

Eerst en vooral is het belangrijk om na te gaan welke soorten leien er gebruikt werden en hoe deze best gereinigd worden. Natuurleien vragen een andere reinigingstechniek dan kunstleien. Ook het onderdak wordt tijdens de dakinspectie best bekeken omdat deze geheel waterdicht moet zijn vooraleer je kan overgaan tot reinigen. De kans op insijpeling van water is immers aanwezig en het onderdak moet dit voorkomen. Ook de aansluiting met de dakgoot moet in orde zijn.

Tip: let op als je regenwater opvangt in een regenput. De afvoerbuizen worden dan best ontkoppeld van de dakgoot alvorens het leien dak schoon te maken. Zo vermijd je dat het anti-mosmiddel en mos bij de reiniging in de regenput terecht komen. Nadat het dak geïnspecteerd is kunnen de spullen gereed worden gezet en kan het reinigen beginnen.

 

STAP 2: Leien dak reinigen

Hoe het dak gereinigd wordt hangt af van de mate van vervuiling en het type lei. In sommige gevallen wordt eerst een (biologisch) reinigingsmiddel op de leien gespoten. Zodra het product is ingewerkt kunnen de leien gereinigd worden met waterstralen. Hiervoor worden speciale hulpstukken gebruikt die neerwaarts spuiten zodat het water niet onder de leien kan komen. Door de kracht van het water komen de mossen goed los van de leien en vallen ze naar beneden.

Let op, bij het reinigen is enige voorzichtigheid aangewezen om een optimaal resultaat te bekomen en schade aan de dakpannen te voorkomen. Je laat dergelijke klussen dan ook best uitvoeren door een firma die gespecialiseerd is in dakreiniging en werkt met professionele producten. Tip: vraag voorstellen bij meerdere firma’s. Zo vergelijk je niet alleen prijzen maar ook producten en werkwijzen. Offertes aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers kan onderaan deze pagina.

 

STAP 3: desinfecteren van de leien

Nadat alle mossen van het dak zijn verwijderd en de dakgoot is schoongemaakt, is het nodig om de leien te desinfecteren. Hiermee worden de laatste overgebleven (schimmel)sporen gedood en voorkom je dat mossen opnieuw aangroeien.

 

STAP 4: leien dak impregneren of coaten

Wanneer het dak volledig is gereinigd, is het aan te raden om het te laten impregneren of coaten. Dat is doorgaans alleen nodig bij kunstleien. De beschermende toplaag van deze leien zal door de jaren heen namelijk afgesleten zijn. Door de leien te behandelen met een impregneermiddel of coating bescherm je ze tegen vuil en vocht en voorkom je nieuwe mos- en algenvorming. Info en kosten daarvan vind je later in dit artikel.

 

Kies ik best voor impregneren of coaten?

Dat hangt af van de conditie van de leien en je persoonlijke voorkeur. Zien de leien er na de reiniging nog goed uit, dan kan je kiezen voor een behandeling met een transparant impregneermiddel. Dit middel trekt volledig in de leien en is na het aanbrengen niet meer zichtbaar terwijl het toch zijn beschermende werking behoudt.

Zien de leien er ondanks het reinigen niet meer zo goed uit, dan kan je kiezen voor een gekleurde coating. Het dak krijgt hierdoor een totaal vernieuwd uitzicht. Coaten vraagt wel meer (voorbereidend) werk en is duurder dan impregneren. Hou er bovendien rekening mee dat een beschermlaag op je dak onderhevig is aan weersinvloeden en na verloop van tijd kan afslijten of schade kan vertonen. Bij een gekleurde coating zal die schade meteen zichtbaar zijn. Een transparante coating is in dat opzicht dus duurzamer. Wil je toch een andere kleur voor je dak, dan kies je best voor een dakrenovatie. Zo zit je meteen weer goed voor 30 tot 50 jaar.

 

leien ontmossen voorbeeld

 

Prijs leien dak ontmossen

De prijs om een leien dak te ontmossen en reinigen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de bereikbaarheid (soms is een hoogtewerker nodig) en grootte van het dak, de mate van vervuiling, …

Gemiddeld betaal je € 9 à 15 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten) om je leien dak te laten ontmossen. Laat je jouw dak ontmossen en impregneren, dan betaal je gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Je leien dakpannen laten ontmossen en coaten kost gemiddeld € 30 à 45 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Benieuwd naar de kostprijs voor het ontmossen van je leien dakpannen? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde reinigingsfirma’s via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

leien ontmossen prijs

 

Reinigen van asbesthoudende leien daken

Sinds 1997 mag er voor de productie van kunstleien geen asbest meer gebruikt worden. Vóór die tijd was het gebruik van asbest in bouwmaterialen normaal waardoor je deze leien nog kan tegenkomen bij oude huizen.

Let op, deze asbestleien mogen niet ontmost en gereinigd worden! Door het reinigen kunnen minuscule asbestvezels loskomen en in de lucht terecht komen. Dergelijke leien moet je dus laten verwijderen. Dat is sowieso beter voor de woning gezien de leeftijd van de dakbedekking. Mocht dat nog niet aanwezig zijn, dan kan je tijdens de dakrenovatie ook meteen dakisolatie laten plaatsen. Lees hier hoe je een asbest dak herkent en hoe je het moet vervangen.

 

Tip: Kies steeds voor een bescherming bij kunstleien!

De mossen die je op kunstleien en betonpannen ziet zijn meestal korstmossen. In feite zijn dit geen plantjes zoals andere mossoorten maar zijn het schimmels die in symbiose met algen groeien. Ze groeien goed op alkalische steenachtige ondergronden en hechten zich niet al te diep in het oppervlak. Dit type mos kan zuren afscheiden waardoor de ondergrond beschadigd raakt. Door het leien dak na de reiniging te laten behandelen met een coating of impregneermiddel, bescherm je het tegen vuil en nieuwe algen- en mosvorming.

Met het ontmossen van een leien dak verbeter je dus ook het uitzicht van de woning. Het dak is immer een soort visitekaartje van de woning dat ook onmiddellijk een indruk geeft van de rest van het huis. Een goed onderhouden dak betekent een hogere prijs bij verkoop!

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakreinigers