Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rieten daken: eigenschappen en prijs advies

Rieten daken geven een natuurlijke charme aan een woning. Vooral bij landelijke woningen komt riet zeer goed tot zijn recht. In dit artikel ontdek je meer over de opbouw, prijzen en het onderhoud van rieten daken.

Ga naar: SoortenPrijs rieten dakOnderhoudOpbouw & afwerkingRealisatiesOfferte

 

 

Soorten rieten daken

We kunnen twee soorten rieten daken onderscheiden: een open traditioneel dak en het gesloten rietdak, ook wel schroefdak genoemd. Er zijn dus enkele belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het daktype.

 

rieten daken 1. Traditionele open dakconstructie

Bij een open constructie wordt het riet op zogenaamde rietlatten gebonden. De rietlagen worden van onder naar boven aangebracht met behulp van speciaal gereedschap en gegalvaniseerde staafjes. Bij dit daktype is er een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie, waardoor er een goede luchtcirculatie is. De binnen- en buitenkant van het dak zijn dus niet strikt van elkaar gescheiden.

Deze techniek van dakdekken wordt al eeuwenlang toegepast maar krijgt steeds meer concurrentie van een modernere techniek, namelijk het ‘schroefdak’. Prijzen vind je verder in dit artikel.

 

Voordelen van een open constructie:

+ Beproefd traditioneel concept
+ Lichte constructie
+ Goede ventilatie in het dak waardoor er sprake is van een goede vochtafvoer
+ Aan de binnenzijde van de woning is het riet zichtbaar. Voor sommige mensen is dit een voordeel.

 

Nadelen van een open constructie:

Veel energieverlies en tocht (zeker boven een verwarmde ruimte)
Isoleren is mogelijk maar niet zo gemakkelijk als bij een gesloten constructie
Veel stof aan de onderzijde van het dak (zonder dampscherm)
Brandgevaarlijk. Hierdoor ontstaat een hogere verzekeringspremie en opstalverzekering.

 

 

voordelen rieten dak 2. Gesloten dakconstructie (schroefdak)

Bij een schroefdak komt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment. De schroefdakconstructie is, in tegenstelling tot de traditionele ‘open’ manier van werken, een belangrijk evolutie in het rietdekken.

De brandveiligheid is door de gesloten ondergrond sterk verbeterd en er is geen sprake van tocht of stof aan de onderzijde van de dakconstructie. Ook kan je met dit systeem veel betere isolatiewaardes bereiken dan bij een traditioneel systeem. Op gebied van afwerking kan je bij dit type ook vrij kiezen qua materialen. Prijzen vind je verder in dit artikel.

 

Voordelen van een gesloten dakconstructie:

+ Goede isolerende waarde (Rc 2.5 en hoger is mogelijk)
+ Hogere brandveiligheid dan bij open constructie (premie is vergelijkbaar met pannendak)
+ Geen stof aan de binnenzijde van de woning en geen tocht
+ Grote overspanning met weinig gordingen is mogelijk

 

Nadelen van een gesloten dakconstructie:

Methode is relatief nieuw. Het is nog niet volledig duidelijk wat de levensduur op lange termijn van de onderconstructie is.
Een gesloten dak is duurder dan een open constructie. De investering verdient zich echter op langere termijn weer terug (lagere energiekosten, lagere verzekeringspremies).

 

rieten dak

 

Kostprijs rieten dak plaatsen

De prijs van een rieten dak hangt in de eerste plaats van de oppervlakte af. De prijs kan ook oplopen als je voor veel details kiest zoals dakkapellen. Afhankelijk van de gekozen details en afwerking, betaal je gemiddeld tussen €70 à €95 per m² voor een rieten dak. Hierbij komen nog de kosten voor de nokvorsten, die in verschillende materialen beschikbaar zijn. De prijs kan dus ook variëren naargelang de gekozen nokafwerking. Je kan gratis prijzen op maat en vrijblijvend advies aanvragen bij onze erkende en gespecialiseerde rietdekkers via onze  offertepagina.

 

Oppervlakte dak
Nieuwbouw
rieten dak
RenovatieNieuw rieten dak met isolatie
100 m² € 10000 - 12500
(ca. €110/m²)
€ 12000 - 14500
(ca. €130/m²)
€ 17000 - 21000
(ca. €185/m²)
200 m² € 20000 - 25000
€ 24000 - 28500
€ 33000 - 40000
300 m² € 28500 - 36000
€ 35500 - 42500
€ 50000 - 60000

Opmerking: de gemiddelde richtprijzen in de tabel zijn inclusief BTW en nokvorst. Eventuele extra’s zoals dakkapellen en dakramen zijn niet inbegrepen. Prijzen op maat kan je hier aanvragen.

 

 

Prijs van renovatie, onderhoud & afwerking

Prijzen rieten dak per m of m²
Afwerking nokvorsten€ 85 - € 115 per meter
Renovatie€ 100 - € 150 / m²
Onderhoud€ 5-10 / m²

 

 

rieten dak onderhoud Onderhoud & levensduur rieten dak

De belangrijkste vijanden van een rieten dak zijn algen en mossen. Deze kunnen een afsluitende laag gaan vormen op het riet waardoor het riet niet meer goed kan ademen en drogen. Hierdoor gaat het ‘verspochten’, waardoor de kwaliteit van het riet snel achteruit gaat.

Het is daarom van belang dat het dak onderhouden wordt met een algen- en moswerend product. Je laat deze klus best uitvoeren door een professionele rietdekker. Verkeerd gebruik van het product kan er namelijk juist toe leiden dat er problemen gaan ontstaan (schimmels).

Het is verder aan te raden om overhangende takken van bomen zoveel mogelijk te verwijderen. Dauwdruppels die iedere nacht op dezelfde plaats op het dak terechtkomen kunnen ervoor zorgen dat het riet niet goed kan drogen.

Ook te veel schaduw van omringende bomen is niet bevorderlijk voor de levensduur van het dak. Een rieten dak is in een bos dan ook zeker niet altijd de beste keuze. Bladeren en dennennaalden moeten minstens eenmaal per jaar grondig van het dak worden verwijderd aangezien ze een negatieve invloed kunnen hebben op de droogcapaciteit van het riet.

Lees hier meer over het onderhoud van rieten daken.

 

Hoe lang gaat een rieten dak mee? 

Indien het dak goed is ontworpen en het riet vakkundig is aangebracht, bedraagt de levensduur minimaal 25 jaar. Maar een langere levensduur is zeer goed mogelijk en het komt in de praktijk voor dat rieten daken na 35 of zelfs 40 jaar nog in goede staat zijn. Een rieten dak doet het dus even goed als betonnen dakpannen (levensduur van om en bij de 30 jaar).

Bepalend hierbij is de hellingshoek van het dak en de kwaliteit van het dakonderhoud. Esthetisch gezien heeft zowel een nieuw rieten dak als oud rieten dak heel wat charme. Soms worden rieten daken ook om louter esthetische redenen vervangen. Om een zo goed mogelijke levensduur te garanderen, is het van belang dat het dak goed is geplaatst. Doe hiervoor beroep op erkende rietdekkers. Hier kan je gratis offertes aanvragen.

 

rieten dak

 

Opbouw en afwerking

Nokafwerking bij een rieten dak

De nok van een rieten dak kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Meestal worden keramieke nokvorsten gebruikt. Deze zijn in veel verschillende traditionele kleuren verkrijgbaar en kunnen indien gewenst ook geglazuurd worden.

Er zijn ook koperen daknokken verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat ze door de vorming van kopersulfaat de groei van mossen en algen verhinderen of vertragen. Mos- en algenvorming kan de levensduur van een rieten dak negatief beïnvloeden. Recentelijk kan je ook kiezen voor nokvorsten in kunststof. Deze zijn volledig onderhoudsvrij.

 

Hellingshoek

De levensduur van een rieten dak is voornamelijk afhankelijk van de hellingshoek. Hier geldt namelijk het principe: hoe steiler het dak, hoe droger het zal blijven. Een dak dat vochtig blijft zal veel minder lang meegaan. Daken met een hellingshoek kleiner dan 25 graden zijn dan ook totaal ongeschikt om te bedekken met riet. Het vocht kan dan niet op een natuurlijke manier worden afgevoerd.

Daken met korte dakvlakken tussen de 25 en 30 graden komen wel in aanmerking, al is de levensduur dan niet optimaal (respectievelijk 5 en 12 jaar). Een dak met een hellingshoek van 45-50 graden is ideaal. De levensduur hiervan bedraagt 28-40 jaar.

 

Rieten dak isoleren

Ook een rieten dak kan geïsoleerd worden. Het hangt van de constructie af hoe dit moet gebeuren. Bij een rieten dak met een open constructie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de woning aangebracht. Deze moet altijd goed worden afgedekt met een dampdichte folie. Hiermee wordt de constructie luchtdicht en kan vocht uit de woning niet langer in de dakconstructie terecht komen. Deze dampdichte laag kan daarna afgewerkt worden met gipsplaat of ander plaatmateriaal.

Je kunt met deze methode flink wat energie besparen. De beste en meest gebruikte methode van isoleren zie je echter terug bij het schroefdak. Isolatiepanelen worden in dit geval op de dakconstructie aangebracht. Wel moet de warme zijde van de isolatie eerst een dampscherm krijgen. Bij een gesloten dakconstructie kun je isolatiewaardes bereiken van Rc 2.5 of meer.

 

Welk dak isoleert beter: een pannendak of een rieten dak?
Een traditioneel pannendak en een traditioneel rieten dak presteren zonder aanvullende isolerende maatregelen onder gemiddelde omstandigheden hetzelfde. Bij windstil weer is de isolatiewaarde van een rieten dak echter hoger (Rc=1.5). In de zomer houdt het riet de warmte buiten en in de winter blijft het binnen langer warm. Dit geldt voornamelijk bij windstille omstandigheden.

 

 

Voorbeelden en realisaties van rieten daken

rieten schroefdak

In deze foto zien we een mooi groot rieten zadeldak met dakkapel. Deze kan in het rieten dak geïntegreerd worden. In dit geval is de dakkapel echter van unieke pannen voorzien, wat een speciale ’touch’ geeft aan het geheel. De dakkapel zorgt voor een leuk en in het oog springend accent. Na verloop van tijd zal het dak ook lichtjes verkleuren onder invloed van de zon, aangezien riet een natuurlijk materiaal is. Er ontstaat dan een rustieke grijsbruine tint.

 

rieten dak keramische nokvorst

Bij deze daken is het materiaal van de nokvorsten goed zichtbaar. Deze zijn namelijk gemaakt van keramiek. De kleur van deze daknokken is perfect af te stellen op het riet. In combinatie met de bakstenen hebben deze huizen met rieten dak een authentieke en landelijke uitstraling.

 

 

Offertes voor een rieten dak ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers