Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakgoot vervangen

Vertoont je dakgoot veel slijtage en kamp je met lekken? In plaats van een lokale herstelling laat je in dat geval beter je volledige dakgoot vervangen. Wat zijn de mogelijke materialen waaruit je kan kiezen en hoe zit het met de prijzen per lopende meter? En met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden bij het vervangen van je dakgoot? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Materialen dakgoot vernieuwen
Prijs dakgoot vervangen
Aandachtspunten en valkuilen
Zelf dakgoot vervangen of vakman?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer laat ik best mijn dakgoot vervangen?

Dankzij een regelmatig onderhoud gaat een dakgoot makkelijk vele jaren mee (afhankelijk van het materiaal). Maak je je dakgoot niet regelmatig schoon? Dan zijn schade en slijtage niet uit te sluiten, vaak met lekkages, vochtplekken, schimmels, … tot gevolg. Je dakgoot laten vervangen is vooral aangewezen in de volgende situaties:

 • Meerdere lekkages: vertoont je dakgoot regelmatig 1 of meerdere lekkages? Dan is je dakgoot vervangen een beter idee dan telkens lokale herstellingen uit te voeren. Zo’n volledig nieuwe dakgoot komt op termijn ook goedkoper uit.
 • Schade aan een PVC of polyester dakgoot: dakgoten in zink of koper vallen makkelijker te herstellen dan dakgoten in PVC of polyester. Deze kunststoffen hebben ook een kortere levensduur. Kortom, bij deze materialen is je volledige dakgoot vernieuwen meer aangewezen.
 • Vochtigheidscorrosie: heb je een oude zinken dakgoot? Dan kan deze vochtigheidscorrosie vertonen. Corrosie van zink is te herkennen aan een witte kleur en zorgt ervoor dat je dakgoot langzaam afbreekt. Het materiaal wordt dan steeds dunner en gevoeliger voor lekkages.
 • Oude dakgoten: slijtage van dakgoten is een natuurlijk proces dat na verloop van tijd steeds makkelijker is om op te sporen. Vooral wanneer je dakgoten ouder zijn dan 25 à 30 jaar kan je ze beter eenmalig vervangen dan regelmatig repareren.

Wil je je dakgoot laten vervangen? Dan vraag je best meerdere voorstellen aan bij dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht materialen, vormen en natuurlijk ook prijzen per lopende meter vergelijken. Start je aanvraag hier!

dakgoot vervangen voorbeeld

 

Materialen dakgoot vernieuwen

Er zijn verschillende soorten dakgoten beschikbaar, maar het gekozen materiaal heeft het grootste effect op de kostprijs. Het type dakgoot is eerder van belang wanneer je kijkt naar de stijl van je woning, onderhoudsvriendelijkheid, stevigheid, … Hieronder een overzicht van de meest gebruikte materialen:

 

1. Zinken dakgoot

Zink is een van de meest gekozen opties om dakgoten te vervangen en dat is niet zonder reden. Zo is dit metaal stevig, bestand tegen vorst, makkelijk te herstellen en gaat het ruim 30 jaar mee als je het goed onderhoudt. Let op: zink is wel een stuk duurder dan een kunststof dakgoot. Het is dus vooral een goede optie als je duurzaam en op lange termijn je dakgoot wil vervangen.

Richtprijs: € 60 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. PVC dakgoot

PVC dakgoten gaan minder lang mee (15 jaar), maar zijn wel een stuk goedkoper dan andere opties als zink, koper en aluminium. Combineer dat met het feit dat PVC dakgoten makkelijk zijn om te plaatsen en je hebt een ideale oplossing voor tuinhuizen en schuren. Let op: PVC valt moeilijk te herstellen. Bij schade is je volledige dakgoot laten vervangen dus aangewezen.

Richtprijs: € 30 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Aluminium dakgoot

Door een afwerking met polyester is een aluminium dakgoot volledig corrosiebestendig. Daarnaast is dit metaal naadloos en niet aan elkaar gesoldeerd zoals bij zink. Aluminium is als materiaal duurder dan zink, maar toch vergelijkbaar qua totale kostprijs door de snelle plaatsing.

Richtprijs: € 60 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Koperen dakgoot

Wil je dakgoten met de langst mogelijke levensduur? Dan kies je koper als materiaal. Een koperen dakgoot gaat tot wel 80 jaar mee, is makkelijk te herstellen en heeft een luxueuze uitstraling. Aan deze hoge kwaliteit hangt wel een hoog prijskaartje. Koper is 1 van de duurste materialen die je kan kiezen voor je dakgoot.

Richtprijs: € 70 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Met welk materiaal laat ik best mijn dakgoot vernieuwen?

Dat hangt vooral van je budget en je persoonlijke wensen af. Gaat het om een bijgebouw en hou je het liever goedkoop? Of zoek je een luxueuze dakgoot voor je woning? Welke stijl heb je in gedachten? Een dakwerker adviseert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van dakwerkers actief in je buurt vergelijken via onze offerteservice.

 

Prijs dakgoot vervangen

Wat zijn de kosten van een dakgoot vervangen? De totale prijs hangt vooral af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht van de verschillende prijzen per lopende meter:

Materialen dakgoot vervangenPrijs per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Zink€ 60
PVC€ 30
Aluminium€ 60
Koper€ 70

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten ook verschillen per vakman. Wil je gericht kosten van dakgoten, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Dan vraag je best gratis voorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

dakgoot vernieuwen

Belangrijke aandachtspunten & valkuilen

Waar let je op als je een dakgoot wil vervangen? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Gekozen materiaal: het materiaal voor je dakgoot is de belangrijkste factor bij de bepaling van de kostprijs. Maar er zijn nog meer belangrijke factoren. Denk aan de stijl van het materiaal, de levensduur, … Vraag dus zeker advies aan een ervaren vakman als je nog twijfelt over je keuze.
 • Soort dakgoot: naast esthetische verschillen zijn er ook functionele verschillen tussen soorten dakgoten. Zo kiezen vakmensen graag voor kilgoten of zakgoten wanneer twee schuin aflopende dakvlakken samenkomen, verholen goten bij dakkapellen, … Daarnaast zijn dakgoten niet allemaal even onderhoudsvriendelijk of stevig.
 • Onderhoud: een goed onderhoud van je dakgoten is van groot belang. Een mooi moment voor zo’n reiniging is aan het einde van de herfst. Dan zijn alle bladeren van de bomen en blijft de dakgoot na het onderhoud zo schoon mogelijk. In de meeste gevallen is een jaarlijks onderhoud voldoende.
 • Vervangen of repareren: rekening houdende met de voordelen van een goed werkende dakgoot, de kosten van meerdere reparaties, … is het vervangen van dakgoten een stuk budgetvriendelijker dan je zou verwachten. Vooral bij materialen met een kortere levensduur (PVC of polyester) loont het om de dakgoot eenmalig te vervangen in plaats van periodiek te repareren.

Zelf dakgoot vervangen of vakman?

De meeste reparaties van dakgoten zijn zelf uit te voeren met middelen als rubberen seal en reparatietape, maar complexere problemen laat je best oplossen door een vakman. Stapelen de problemen zich op en merk je dat er meerdere lekken zijn? Dan is je dakgoot laten vervangen een beter idee. Dankzij een vakman kan je daarbij rekenen op…

 • Gericht advies: welke soort dakgoot past best bij je woning? Welk materiaal zou het meest geschikt zijn? Een vakman heeft veel expertise op vlak van dakgoten en begeleidt je van advies tot plaatsing.
 • Kwalitatieve oplossing op maat: professionele dakwerkers hebben veel ervaring met het vervangen van dakgoten en zorgen altijd voor een correcte en vlotte plaatsing.
 • Garantie: gaat er iets mis tijdens de uitvoering? Dan neemt een dakwerker de kosten voor zijn eigen rekening. Als doe-het-zelver zou je deze kosten zelf moeten betalen.
 • Lagere inkoopprijs voor materialen: vakmensen kunnen materialen voor een lagere prijs inkopen dan particulieren. Daarnaast zijn deze materialen altijd van de hoogste kwaliteit en ben je dus zeker van een duurzame dakgoot voor vele jaren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Zo spaar je heel wat geld uit.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op maat.

 

Offertes vergelijken = geld besparen!

Je dakgoot vervangen én geld besparen? Dat doe je door voorstellen van vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en vind je makkelijk de ideale vakman voor jouw project. Start je aanvraag nu via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers