Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Loodslabben vervangen

Loodslabben zijn die donkergrijze stroken op je dakbedekking, langs dakkapellen, schoorstenen, …  Ze beschermen je dak tegen vochtinfiltratie en hebben isolerende kwaliteiten. Hoewel lood een duurzaam materiaal is, ondervinden zulke slabben na 30 à 40 jaar onvermijdelijk enige slijtage. In dit geval doe je er goed aan je loodslabben te vervangen. Benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Hoe loodslabben vervangen?
Wat kost daklood vervangen?
Wie vervangt het best mijn loodslabben?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer moet ik mijn loodslabben vervangen?

Lood is misschien wel een sterk materiaal, maar het is niet voor eeuwig. In bepaalde situaties laat je je daklood dan ook beter vervangen. Het gaat concreet om de volgende gevallen:

 • Beschadigde loodslabben: jarenlange blootstelling aan wisselende weersomstandigheden is nefast voor je daklood. Dit maakt ze brozer en vatbaarder voor scheuren en beschadigingen. Grijp je niet tijdig in? Dan sijpelt regenwater binnen met daklekkages, schimmels, … als gevolg.
 • Slecht geplaatste loodslabben: soms werd daklood ook gewoon slecht geplaatst. Dat leidt tot een afname van de isolerende werking en zelfs tot vochtproblemen. Kies in dit geval voor nieuwe loodslabben om verdere problemen te vermijden.

Je loodslabben laten vervangen? Neem contact op met een ervaren dakwerker actief in je regio. Die geeft je professioneel advies en plaatst je daklood volgens de regels van de kunst. Interesse? Ontvang gratis offertes op maat.

lood dakkapel vervangen

 

Hoe loodslabben vervangen?

Last van lekkages door verouderde loodslabben? Dan is het tijd om ze te vervangen door nieuw daklood. Dat kan op 2 verschillende manieren:

 

OPTIE 1: nieuw daklood plaatsen

De meest voorkomende optie is het lood tot op het binnenblad vervangen. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

 • STAP 1 – oude loodslab verwijderen: eerst verwijdert een dakwerker de kapotte loodslab. Daarvoor hakt hij voorzichtig de mortel weg die de loodslab op z’n plaats houdt.
 • STAP 2 – voeg reinigen en vullen: op de plek van de verwijderde loodslab bevindt zich een voeg. Deze maakt hij eerst grondig schoon en vult hij opnieuw met specie.
 • STAP 3 – primer plaatsen: is de specie na een aantal uren helemaal hard? Dan brengt je dakspecialist een primer aan. Ondertussen snijdt hij de nieuwe loodslab op maat.
 • STAP 4 – nieuw daklood plaatsen: nadien plaatst hij het stuk lood op de naad tussen de schoorsteen en het dak, tussen het dak en de aanbouw, … Deze drukt hij stevig aan en hij gaat zo verder tot de volledige loodslab vervangen is.

Wanneer is dit de beste keuze? Deze optie komt vooral voor bij een aanbouw, zoals een terrasoverkapping of een garage.

 

OPTIE 2: uitfrezen van de lintvoeg

Een andere optie is het uitfrezen van de lintvoeg. Is het moeilijk om je hier een beeld bij te vormen? We overlopen hieronder hoe een vakspecialist te werk gaat.

 • STAP 1 – verouderd daklood afsnijden: eerst verwijdert hij de oude dakslabben en snijdt de lintvoeg helemaal uit. Dit is de doorlopende horizontale voeg bij metselwerk.
 • STAP 2 – nieuw lood plaatsen: vervolgens meet hij het nieuwe daklood af en snijdt deze op maat. Nadien plaatst hij het lood terug en zet deze vast met een speciale loodklem.
 • STAP 3 – lintvoeg afwerken: ten slotte snijdt hij de lintvoeg volledig uit en werkt hij deze af met specie in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk.

Wanneer is dit de beste keuze? Deze oplossing komt voornamelijk voor bij het vervangen van loodslabben langs een schoorsteen of een dakkapel.

 

Welke methode kies ik het best?

De beste methode voor het vervangen van loodslabben hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de plek waar de problemen zich voordoen. Moet je het lood vervangen bij je schoorsteen? Dan zal een professional eerder opteren voor het uitfrezen van de lintvoeg. Wat de meest geschikte oplossing ook is, schakel altijd een ervaren dakwerker in. Die bepaalt op basis van een uitgebreide inspectie de beste methode voor jouw probleem.

Dakwerker inschakelen? Vertrouw op Solvari. Wij brengen je gratis in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Vul het aanvraagformulier in.

 

Wat kost daklood vervangen?

De prijs om loodslabben te vervangen hangt af van verschillende factoren. De gekozen methode, de benodigde hoeveelheid daklood en de omvang van de klus zijn slechts enkele voorbeelden. Verwacht je doorgaans aan de volgende richtprijzen:

 • Nieuw daklood: € 65 voor 30 cm à € 200 voor 100 cm (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Vervangen loodslabben: gemiddeld € 45 per uur arbeid (excl. btw)

LET OP: in werkelijkheid kunnen bovenstaande prijzen sterk afwijken op basis van de gebruikte materialen, de grootte van de loodslabben en het uurtarief van de dakspecialist waar je mee samenwerkt. Ontvang je graag meteen prijsvoorstellen op maat van jouw project? Vul dan het offerteformulier in.

 

loodslab vervangen

 

Wie vervangt het best mijn loodslabben?

Wil je het lood vervangen op je dak? Dan raden we je af om zelf de handen uit de mouwen te steken. Aangezien daklood je dak beschermt tegen vochtproblemen, wil je onvakkundig geplaatst daklood ongetwijfeld vermijden. Vertrouw daarom op een dakspecialist. Zo ben je verzekerd van…

 • Uitgebreide dakinspectie: ga je in zee met een dakspecialist? Dan komt deze eerst langs voor een grondige dakinspectie. Op basis van deze informatie bepaalt hij wat er precies mis is met je daklood en of hij de loodslabben moet vervangen of eerder lokaal kan herstellen.
 • Persoonlijk advies: de inspectie wijst vervolgens uit wat de meest geschikte methode is voor jouw situatie. Moeten alle loodslabben vervangen worden? Of volstaat het om enkele nieuwe te bevestigen?
 • Professionele plaatsing: hebben jullie samen het probleem en de mogelijke oplossing(en) besproken? Dan gaat je specialist aan de slag. Die gebruikt enkel kwalitatieve materialen die hij bovendien plaatst volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een duurzame uitvoering.
 • Verlaagd btw-tarief: vertrouw je op de expertise van een dakspecialist? En is je woning bovendien meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en plaatsingskosten.

 

TIP: vergelijk offertes & bespaar!

Spreek verschillende dakexperts aan en vraag meerdere offertes aan. Dit maakt het makkelijker om ze met elkaar te vergelijken en te kijken wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Zo bespaar je niet alleen op de werken, maar kan je ook adviezen, reviews, uitvoertermijnen, … vergelijken. Interesse? Vul dan het onderstaande contactformulier in:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers