Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak vernieuwen

Vertoont je dak tekenen van schade? Dan is het tijd om je dak te vernieuwen. Soms kan het volstaan om enkel de dakbedekking te vervangen of om bepaalde delen van het dak te vervangen. In andere gevallen zal je je volledige dak moeten vernieuwen. In dit artikel lees je meer over dakrenovatie, wanneer je je dak deels of volledig moet vernieuwen en hoeveel zo’n dakrenovatie kost.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Plat dak vernieuwen
OPTIE 2: Hellend dak vernieuwen
Dak vernieuwen prijs
Zelf dak vernieuwen of laten vernieuwen?
Aandachtspunten vernieuwen dak
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer dak vernieuwen?

Een plat dak heeft een levensduur van 25 à 40 jaar en wordt daarna best vernieuwd. Een hellend dak gaat 60 tot 80 jaar mee. Door je dak op tijd te vernieuwen, zorg je ervoor dat het in goede staat blijft en vermijd je schade aan je dakconstructie en je woning.

Soms moet je dak eerder vervangen worden. Dit is het geval wanneer:

 • je dakbedekking is beschadigd
 • je dak doorzakt
 • hout rot is of is aangetast door bv. houtworm
 • je te maken hebt met een daklekkage

Is jouw dak aan vernieuwing toe? Contacteer dan zo snel mogelijk een dakwerker. Na een grondige inspectie van je dak bepaalt hij of je dak deels of volledig vernieuwd moet worden en adviseert hij jou de meest geschikte dakrenovatie. Start jouw aanvraag hier.

 

OPTIE 1: Plat dak vernieuwen

vernieuwen plat dak

Is je plat dak in slechte staat of heb je regelmatig te maken met daklekkages, dan is het aangewezen om je plat dak te vervangen. Hieronder lees je wanneer je je plat dak best volledig laat vernieuwen en wanneer het volstaat om je dak deels te renoveren.

 

Plat dak volledig vernieuwen

Doorgaans is het nodig om je plat dak volledig te vernieuwen in 2 gevallen: wanneer de dakconstructie is aangetast door vocht of houtworm of wanneer je dak doorzakt door een te zware belasting of door fouten in de constructie. Kortom, bij structurele problemen zal het bijvoorbeeld niet voldoende zijn om enkel de dakbedekking te vernieuwen, maar is het aangeraden om je plat dak volledig te vervangen.

Prijs plat dak volledig vernieuwen:

 • € 5 à 20 per m² voor het herstellen van de dakconstructie
 • € 40 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor nieuwe dakbedekking

Ontvang advies en offertes op maat.

 

Plat dak deels vernieuwen

Zelfs wanneer je dak beschadigd is, is het niet altijd nodig om je volledige dak te vernieuwen. Soms volstaat het om slechts bepaalde onderdelen van de dakconstructie te vernieuwen.

Wanneer de dakconstructie nog in goede staat is, volstaat het vaak zelfs om enkel nieuwe dakbedekking te plaatsen. Je kan kiezen uit verschillende materialen: bitumen, EPDM of pvc. Ook groendaken zijn een mogelijkheid. Wanneer je nieuwe dakbedekking laat plaatsen, is dit ook het uitgelezen moment om je plat dak te laten isoleren.

Prijs plat dak deels vernieuwen:

 • € 40 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor nieuwe dakbedekking
 • € 30 à 115 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor dakisolatie, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode

Ontvang advies en offertes op maat.

 

OPTIE 2: Hellend dak vernieuwen

schuin dak vernieuwen

Je laat je hellend dak best zo snel mogelijk vernieuwen wanneer je dak doorzakt, je dakbedekking in slechte staat is, je te maken hebt met lekkages, … Hieronder lees je wanneer je je hellend dak best volledig laat vernieuwen en wanneer het volstaat om je dak deels te renoveren.

 

Hellend dak volledig vernieuwen

Net als bij een plat dak laat je je hellend dak best volledig vernieuwen wanneer de dakconstructie aangetast is. Enkele onderdelen die vernieuwd kunnen worden:

 1. Gordingen vernieuwen of verstevigen

  De gordingen van een dak mogen niet doorhangen. Wanneer dit wél het geval is, kan dat twee oorzaken hebben: vocht in het hout of een te zware belasting of foutieve constructie.

  Wanneer de gordingen van het dak door vocht zijn aangetast of door of insecten (houtworm, termieten), dan zit er niets anders op dan deze volledig te vernieuwen. Houten onderdelen die wel nog goed zijn, worden preventief ook best beschermd.

  Ook wanneer de gordingen zijn doorgezakt door een te zware of foutieve constructie, is het meestal nodig om het volledige dak te vervangen. In uitzonderlijke gevallen kan een dakwerker de gordingen verstevigen door extra balken en planken aan te brengen. Het dak wordt dan opnieuw uitgelijnd.

 2. Muurplaat vervangen

  De muurplaat is de horizontale houten balk net onder het dak. Deze verdeelt het gewicht van het dak naar de onderliggende muren. Deze balk heeft het zwaar te verduren omdat hij bevestigd is aan de muur en blootstaat aan insijpelend vocht. Een verrotte muurplaat is nefast voor de stabiliteit van je dak, en moet dan ook vernieuwd worden.

 3. Spanten of kepers vernieuwen

  Wanneer je je hellend dak volledig vernieuwt, zal je ook de dakspanten of kepers moeten vervangen. Dit zijn de verticale balken van je dak (ook wel sporen genoemd) die de basis vormen voor je onderdak en het gewicht van je dak overhevelen naar de gordingen.

 4. Dakbedekking

  Als je jouw hellend dak volledig vernieuwt, moet de bestaande dakbedekking verwijderd worden. Bij een volledige vernieuwing van een dak, wordt meestal ook de dakbedekking vernieuwd. Is de dakbedekking echter nog in goede staat, dan kan je wel proberen om deze te recupereren en terug te plaatsen na het vernieuwen van de dakconstructie. Een dakwerker kan je hierover adviseren.

 

BELANGRIJK: het is mogelijk dat niet alle onderdelen vernieuwd moeten worden om je dakconstructie opnieuw veilig te maken. Sommige onderdelen, zoals de gordingen of muurplaat, kunnen ook apart vervangen worden als het probleem zich enkel daar situeert. Een ervaren dakwerker kan je het best adviseren over de nodige werken.

 

Prijs hellend dak volledig vernieuwen:

 • € 1.700 à 2.000 per m³ (excl. btw, incl. plaatsing) voor het herstellen van de dakconstructie
 • € 20 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor nieuwe dakbedekking

Ontvang advies en offertes op maat.

 

Hellend dak deels vernieuwen

Soms volstaat het om slechts bepaalde onderdelen van de dakconstructie te vernieuwen. In het meest gunstige geval is er niets mis met de dakconstructie en volstaat het om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Wanneer je nieuwe dakbedekking laat plaatsen, is dit ook het uitgelezen moment om je hellend dak te laten isoleren.

Is er geen onderdak aanwezig? Dan is het verstandig om dit alsnog te laten aanbrengen want je bespaart er niet alleen energie mee maar beschermt het dak ook tegen vocht.

Prijs hellend dak deels vernieuwen:

 • € 20 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor nieuwe dakbedekking
 • € 20 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van de gekozen isolatiemethode

Ontvang advies en offertes op maat.

 

Een overzetdak als alternatief

Een overzetdak kan perfect toegepast worden bij hellende daken waarvan de dakconstructie nog in goede staat is maar de dakbedekking aan vervanging toe is. Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen dakpanelen die op een lattenwerk bovenop de bestaande dakbedekking worden aangebracht. Het is vooral geschikt voor leien daken, maar kan ook geplaatst worden over roofing en golfplaten.

De werkzaamheden kunnen snel worden uitgevoerd, maar vanzelfsprekend verandert het uitzicht van het dak hier wel door. De dakpanelen zijn over het algemeen keurig afgewerkt en in vele varianten beschikbaar, maar eenzelfde uitzicht als natuurstenen leien kan je er vanzelfsprekend niet mee bereiken.

 


Dak vernieuwen prijs

De totale prijs voor het vernieuwen van een dak is lastig in te schatten omdat het sterk afhangt van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Voor het vernieuwen van de basislaag van een plat dak mag je rekenen op gemiddeld € 6 per m². Het vernieuwen van de dakconstructie van een hellend dak kost dan weer gemiddeld € 1.700 per m³.

Hieronder vind je een overzicht met de richtprijzen om je plat of hellend dak te vernieuwen.

 

Prijs plat dak vernieuwen

In de volgende tabel vind je een overzicht van de richtprijzen om je plat dak te vernieuwen:

Soort dakwerkenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
NIEUWE DAKCONSTRUCTIE
Vernieuwen basislaag€ 6/m²
Vernieuwen glasvlies onderlaag€ 6/m²
Vernieuwen dampdrukkende lagen€ 5/m²
Vernieuwen dampschermen€ 10 à 20/m²
ONDERDAK
Vernieuwen onderdak€10 à €16/m²
NIEUWE DAKBEDEKKING
Bitumen (roofing)€ 40 à 60/m²
EPDM€ 60 à 80/m²
Pvc€ 50 à 70/m²
Groendak€ 40 à 200/m²

Een exacte prijs ontvangen voor de renovatie van je plat dak? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

 

Prijs hellend dak vernieuwen

In de volgende tabel vind je een overzicht van de richtprijzen om je hellend dak te vernieuwen:

Soort dakwerkenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
NIEUWE DAKCONSTRUCTIE
Vernieuwen dakconstructie€ 1.700/m³
Vernieuwen spanten€ 2.000/m³
Vernieuwen gordingen€ 1.900/m³
Vernieuwen kepers€ 1.800/m³
Vervangen muurplaatvanaf € 600/strekkende meter
ONDERDAK
Vernieuwen onderdak€ 10 à 16/m²
NIEUWE DAKBEDEKKING
Zink€ 70/m²
Riet€ 70 à 95/m² (excl. nokvorken)
Leien€ 30 à 75/m²
Dakpannen€ 20 à 65/m²
Groendak (extensief)€ 40 à 100/m²

Een exacte prijs ontvangen voor de renovatie van je hellend dak? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

 

TIP: druk de kosten om je dak te vernieuwen met een premie

Wanneer je je dak vernieuwt of renoveert, kom je in aanmerking voor een aantal aantrekkelijke premies. Zo kan je de kosten flink drukken met de Mijn VerbouwPremie en kan je de EPC-labelpremie aanvragen wanneer je je woning energiezuiniger maakt. Bovendien betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten van een dakwerker wanneer je het dak vernieuwt van een woning die ouder is dan 10 jaar. Informeer daarnaast ook altijd eens bij je gemeente naar lokale premies.

 

Lees onder de foto meer over de voordelen van een dakwerker en de valkuilen van dakrenovatie.

vernieuwen dak

 

 

Zelf dak vernieuwen of laten vernieuwen door dakwerker?

Om te besparen op de arbeidskosten van een vakman, kan je eventueel zelf een deel van de dakwerken uitvoeren. Beperk je hierbij echter tot de voorbereidende werken zoals dakpannen verwijderen, en alleen op voorwaarde dat dit veilig kan. De rest laat je beter over aan een ervaren dakwerker, en wel hierom:

 • Advies op maat: een dakwerker analyseert de staat van je dak en adviseert je de meest geschikte oplossing. Hij kan je vertellen of een volledige dakrenovatie is aangewezen of dat een plaatselijke herstelling volstaat.
 • Kennis & expertise: een dakwerker beschikt over de juiste kennis en ervaring om de werken tot een goed einde te brengen. Let op: elke dakwerker heeft een eigen specialisatie. Contacteer daarom altijd meerdere dakwerkers en vergelijk aandachtig hun offertes. Zo ben je zeker dat je bij de juiste dakwerker terechtkomt voor jouw project.
 • Veilige uitvoering van de werken: een dakwerker beschikt over het nodige veiligheidsmateriaal om de dakwerken zonder risico uit te voeren.
 • Garantie: is er schade aan je nieuwe dakbedekking of -constructie? Dan komt je dakwerker dit binnen de garantietermijn kosteloos oplossen.
 • Verlaagd btw-tarief: wanneer je het dak van een woning ouder dan 10 jaar laat vernieuwen door een dakwerker, dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

Wil je je dak laten vernieuwen door een ervaren dakwerker? Via onze gratis offerteservice kom je in contact met 2 à 3 vakmannen in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Aandachtspunten & valkuilen vernieuwen dak

Bij het vernieuwen van je dak komt heel wat kijken. Hieronder sommen we nog enkele aandachtspunten op waar je misschien nog niet aan dacht wanneer je je dak laat vernieuwen.

 1. Ga na of een architect verplicht is

  Of je een architect moet inschakelen, hangt van de werkzaamheden af. Wanneer het gaat om alleen onderhoudswerkzaamheden die geen betrekking hebben op de stabiliteit van het dak (bijvoorbeeld alleen de dakbedekking vernieuwen), dan is een architect niet nodig.

  Wanneer je echter de gehele dakconstructie gaat vervangen, isolatie gaat aanbrengen en eventueel een dakvenster, dan wordt het een ander verhaal. De dakconstructie is namelijk van invloed op de stabiliteit van de woning en daarvoor is de tussenkomst van een architect verplicht. Informeer je hierover op voorhand bij je dakwerker.

 2. Controleer de regenwaterafvoer

  Bij een dakinspectie zal een aannemer niet alleen op het dak zelf letten maar ook op de staat van de regenwaterafvoer. Zeker bij wat oudere woningen komen lekkages vaak voor en zijn er soms complete gedeeltes van de dakgoot verrot. Bij een dakrenovatie kan de dakgoot ook meteen vervangen worden en blijven de kosten doorgaans beperkt.

 3. Laat je dak regelmatig reinigen

  Om te vermijden dat vuil en mos scheuren of barsten veroorzaken in je nieuwe dakbedekking en er zo vocht door je dak kan sijpelen, laat je je dak best regelmatig reinigen. Zo geniet je extra lang van jouw dakrenovatie en haal je het maximum uit jouw investering.

TIP: een ervaren dakwerker weet niet alleen waarop hij moet letten wanneer hij je dak vernieuwt, maar is ook op de hoogte van de regelgeving rond alle dakwerken. Kom in contact met 2 à 3 dakwerkers in jouw buurt en ontvang advies op maat via onze offerteservice:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers