Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hellend dak vernieuwen

Is je hellend of schuin dak beschadigd of verouderd? Dan kan je je dakconstructie vernieuwen, nieuwe dakisolatie plaatsen of enkel je dakbedekking vernieuwen. In dit artikel geven we een overzicht van de informatie en prijzen per optie om je hellend dak te vernieuwen. We zetten ook nog enkele andere mogelijke werken op een rij en de premies waarmee je de prijs kan drukken.

Ga snel naar:
OPTIE 1: dakbedekking hellend dak vernieuwen
OPTIE 2: dakisolatie hellend dak vernieuwen
OPTIE 3: dakconstructie hellend dak vernieuwen
Andere mogelijke werken
Premies & financiële voordelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer hellend dak vernieuwen?

Er zijn verschillende werken die je kan uitvoeren om je hellend dak te vernieuwen. Welke werken aangewezen zijn, hangt af van de staat van je dak. We gaan hieronder even dieper in op welke vernieuwingen in welke situatie aangewezen zijn:

 • Dakbedekking hellend dak vernieuwen: een renovatie of vervanging van je dakbedekking is aangeraden wanneer je dakpannen, EPDM, leien… beschadigd zijn door weersomstandigheden of aan het einde van hun levensduur zijn.
 • Dakisolatie hellend dak vernieuwen: nieuwe dakisolatie plaatsen doe je best als je huidige isolatie niet meer voldoende isoleert door veroudering, schade… of als je dak niet aan de huidige isolatienormen voldoet.
 • Dakconstructie hellend dak vernieuwen: als je dakconstructie doorzakt door bv. een zware belasting of een constructiefout, of wanneer je dakconstructie beschadigd is door vocht is het aangewezen om ook je dakconstructie (deels) te vernieuwen.

Is je hellend dak aan vernieuwing toe? Schakel dan zeker een dakwerker in. Deze kan de situatie analyseren en de gepaste werken voorstellen. Nadien kan deze ook de nodige werken snel en correct uitvoeren. Vind een dakwerker in jouw buurt.

hellend dak vernieuwen prijs

 

OPTIE 1: dakbedekking hellend dak vernieuwen

Is je dakbedekking beschadigd of verouderd? En is je dakconstructie nog in goede staat? Dan kan je de dakbedekking van je hellend dak vernieuwen. De mogelijkheden daarbij zijn erg uitgebreid. Je kan kiezen uit volgende dakbedekkingen:

 • Dakpannen: dakpannen zijn de vaakst voorkomende dakbedekking voor een hellend dak. Ze komen voor in meerdere materialen, vormen, prijsklassen, afmetingen en afwerkingen.
 • Leien: hierbij kan je kiezen tussen natuurleien of kunstleien. Natuurleien bestaan uit natuursteen, terwijl kunstleien gemaakt zijn van vezelcement. Leien zijn duurzaam, weerbestendig en beschikbaar in vele mogelijke uitvoeringen.
 • Rieten dakbedekking: een andere mogelijke optie voor een hellend dak is een rieten dakbedekking. Riet geeft je woning een landelijke en charmante look. Je kan kiezen tussen een open of een gesloten rietdak.
 • Zinken dakbedekking: een zinken dak is iets duurder, maar heeft een erg lange levensduur. Een zinken dakbedekking is ook verkrijgbaar in heel wat vormen en uitvoeringen en biedt veel mogelijkheden.
 • Dakplaten: tot slot zijn ook dakplaten een goede optie. Dakplaten zijn goedkoop en eenvoudig te plaatsen. Er bestaan 3 soorten dakplaten: golfplaten, damwandplaten en dakpanplaten. Die laatste zien eruit als gewone dakpannen.

 

Prijs dakbedekking hellend dak vernieuwen

De prijs om je dakbedekking te vernieuwen ligt gemiddeld tussen € 20 en 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs varieert sterk afhankelijk van de gekozen dakbedekking, maar ook van je dakoppervlak, de moeilijkheidsgraad van de werken… Hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen:

Soort dakbedekkingPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Dakpannen€ 30 à 60
Leien€ 65 à 120
Rieten dakbedekking€ 70 à 95
Zinken dakbedekking€ 90 à 110
Dakplaten€ 20 à 60

Benieuwd naar de exacte prijs? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van meerdere dakwerkers in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid prijzen, maar ook adviezen, voorgestelde materialen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 2: dakisolatie hellend dak vernieuwen

Is je dak nog niet geïsoleerd? Of is je dakisolatie al verouderd en voldoet deze niet meer aan de huidige isolatienormen? Dan is het sterk aangeraden om je dakisolatie te vernieuwen. Alle daken moeten in Vlaanderen namelijk geïsoleerd zijn en een minimale isolatiewaarde hebben van 0,75 m² k/W. Je hellend dak isoleren kan op 2 manieren:

 • Hellend dak langs binnen isoleren: dit is de eenvoudigste en minst ingrijpende manier om je hellend dak te isoleren. Daarbij plaatst een isolatiespecialist de isolatie tussen de houten balken van je dakconstructie. Je dakbedekking blijft bij deze methode onaangetast en bovendien is het goedkoper.
 • Hellend dak langs buiten isoleren: je hellend dak langs de buitenkant isoleren is een iets ingrijpendere en duurdere isolatiemethode. Daarvoor verwijdert een dakwerker eerst je bestaande dakbedekking en plaatst dan de isolatie. Daarbovenop komt opnieuw de dakbedekking. Deze methode is vooral aangeraden als je ook je dakbedekking wil vernieuwen.

 

Prijs dakisolatie hellend dak vernieuwen

Om je hellend dak te isoleren, mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen € 20 en 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De werkelijke kostprijs hangt af van de gekozen isolatiemethode, het isolatiemateriaal, het oppervlak van je dak… In de tabel hieronder geven we de richtprijzen per isolatiemethode:

Isolatiemethode hellend dakPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dak isoleren langs binnen€ 20 à 50
Hellend dak isoleren langs buiten€ 40 à 60

LET OP: de exacte prijs kan ook verschillen per vakspecialist. Daarom vraag je best meerdere offertes aan zodat je gericht prijsvoorstellen kan vergelijken. Ontvang offertes van geschikte dakwerkers of isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 3: dakconstructie hellend dak vernieuwen

Is je dakconstructie verouderd of beschadigd door vocht of houtworm? Of zakt deze door vanwege een constructiefout of een te zware belasting? Dan is een vernieuwing van je dakconstructie aangewezen. Dit is een vrij ingrijpende renovatie, aangezien je je complete dak gaat vervangen en er ook grote afbraakwerken bij komen kijken. Deze renovatiewerken laat je dan ook best uitvoeren door een gespecialiseerde dakwerker. Deze voert alle werken gecoördineerd en volgens de regels van de kunst uit, en houdt daarbij rekening met alle aandachtspunten om schade of problemen te voorkomen.

 

Prijs dakconstructie hellend dak vernieuwen

Om je dakconstructie te vernieuwen ligt de prijs voor een gemiddelde rijwoning tussen € 12.500 en 17.500 (excl. btw). Voor de dakconstructie van een vrijstaande woning kan die prijs oplopen tot 40.000 (excl. btw). De exacte prijs hangt wel af van heel wat factoren zoals het dakoppervlak, de bereikbaarheid van je dak, de nodige werken, de gekozen dakbedekking, de eventuele isolatiematerialen…

Benieuwd naar de exacte kostprijs? Via onze offerteservice kan je verschillende prijzen, maar ook voorgestelde werken, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken en een doordachte keuze maken voor een dakwerker. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

hellend dak renoveren

 

Andere mogelijke vernieuwingen hellend dak

Naast het vernieuwen van je dakconstructie, dakbedekking of dakisolatie zijn er nog een aantal andere werken die je kan uitvoeren bij een vernieuwing van je hellend dak. Het is aangewezen om meteen meerdere werken tegelijk uit te voeren. We zetten nog een paar mogelijkheden op een rij:

 1. Dakkapel of dakraam plaatsen

  Als je je hellend dak laat vernieuwen en meer ruimte of licht op zolder wil creëren, is het het ideale moment om ook een dakraam of dakkapel te plaatsen. Met een dakraam zorg je vooral voor meer lichtinval in de ruimte. Terwijl je met een dakkapel niet alleen zorgt voor extra licht, maar ook voor extra ruimte. Zowel dakramen als dakkapellen zijn relatief goedkoop te plaatsen, zeker wanneer je ze samen plaatst met je andere renovaties.

  Prijs dakraam plaatsen: € 500 à 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing)
  Prijs dakkapel plaatsen: € 5.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 2. Nieuw onderdak plaatsen

  Bij een renovatie van je dakbedekking controleer je best ook de staat van je onderdak. Het onderdak beschermt namelijk je dakisolatie en dakconstructie zodat deze niet blootgesteld zijn aan de weersomstandigheden. Is je onderdak beschadigd, verouderd, toe aan vervanging…? Dan laat je dit best samen met de renovatie van je dakbedekking vernieuwen.

  Prijs onderdak vervangen: € 10 à 20 per m²

 3. Dak impregneren

  Als je je dak impregneert, breng je eigenlijk een beschermende laag aan op je dakbedekking. Deze laag beschermt tegen water, vocht en vuil. Door je dak te impregneren, blijft het dus langer zijn uitstraling behouden en is het beter bestand tegen allerlei weersinvloeden. Bovendien is deze beschermlaag volledig transparant, waardoor er dus niets verandert aan het uitzicht van je dak.

  Prijs dak impregneren: € 5 à 10 per m²

 4. Dakgoot vervangen

  Bij een vernieuwing van je hellend dak controleer je best ook even je dakgoot. Als deze slijtage vertoont, meerdere lekkages heeft of sterk verouderd is, is het ook een goed idee om ze te vervangen. Doe je dat niet? Dan kan je problemen krijgen met je afvoer of blijven kampen met lekkages. Die kunnen op termijn dan ook je nieuwe dak aantasten.

  Prijs dakgoot vervangen: € 30 à 70 per lopende meter

Laat je hellend dak vernieuwen door een specialist! Een dakwerker kan je volledige dak inspecteren en luistert naar jouw wensen en voorkeuren. Op basis daarvan stelt hij dan de nodige dakwerken voor en voert deze correct uit. Vergelijk vrijblijvend offertes van dakwerkers.

 

Hellend dak vernieuwen: premies & financiële voordelen

Je hellend dak vernieuwen kan een flinke investering vragen. Om de kosten te drukken, zijn er wel verschillende premies & financiële voordelen waarop je aanspraak kan maken. Een overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: voor verschillende dakwerken zoals het vervangen van je dakisolatie of je dakbedekking maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Het bedrag hangt vooral af van de inkomenscategorie waartoe je behoort.
 • EPC-labelpremie: als je het plaatsen van dakisolatie combineert met andere energiebesparende werken, kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Daarbij moet het EPC-label van je woning door de werken van E of F naar minstens C gaan op 5 jaar. Let op: vanaf 1 januari 2025 maakt deze EPC-labelpremie deel uit van de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan zal die premie inkomensgerelateerd zijn.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten voor de renovatie of isolatie van je dak.
 • Lokale premies: als je je hellend dak gaat vernieuwen, kan je best ook steeds bij je gemeente navragen of je in aanmerking komt voor lokale premies. De mogelijke premies verschillen per gemeente.

LET OP: om aanspraak te maken op bovenstaande premies en financiële voordelen moet je de renovatiewerken laten uitvoeren door een professionele dakwerker. Via onze offerteservice brengen we je in contact met dakwerkers in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend offertes vergelijken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers