Mijn-dakwerker.be

Dakrenovatie: mogelijkheden en prijzen

Heel wat dakwerken vallen onder de term dakrenovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe dakbedekking of het plaatsen van dakisolatie. Welke werken nodig zullen zijn, is onder meer afhankelijk van de staat van het dak. In dit artikel vind je meer info en prijzen voor de verschillende werken die je kan laten uitvoeren bij het renoveren van daken.

Snel naar: mogelijkheden bij dakrenovatiedaklichtaandachtspuntendak renoveren premies

 

Je dak vernieuwen: welke werken kan je uitvoeren?

In onderstaande tabel vind je alvast een overzicht van vaak uitgevoerde werken bij het renoveren van daken en hun prijzen.

 

Type dakrenovatiePrijs*
Oude dakbedekking verwijderen, nieuwe bedekking plaatsenVanaf 50 euro per m2
Dakbedekking verwijderen, isoleren langs buiten, nieuwe bedekkingVanaf 75 euro per m2
Dakbedekking verwijderen, onderdak plaatsen, nieuwe dakbedekkingVanaf 100 euro per m2
Volledig nieuw dakVanaf 175 euro per m2
*De prijzen zijn steeds afhankelijk van heel wat factoren, waaronder de dakoppervlakte en de materiaalkeuze. De genoemde prijzen zijn startprijzen en kunnen dus nog oplopen. Op zoek naar een offerte op maat voor jouw dak? Vraag hier prijsvoorstellen aan.

 

dakrenovatie vernieuwing dakbedekking1) Nieuwe dakbedekking

Het kan gebeuren dat je dakbedekking na verloop van tijd versleten raakt. Je kan de bedekking dan vernieuwen. Als je niet tijdig ingrijpt, neemt de kans op lekkage en schade aan de dakconstructie toe en dan zal je met veel hogere kosten te maken krijgen. De prijs zal uiteraard sterk afhangen van de soort dakbedekking. Een overzicht van de verschillende soorten bedekkingen voor het dak vind je in dit artikel.

Het overzetdak is een alternatief voor een nieuwe dakbedekking. Hierbij worden lichte panelen met de uitstraling van dakpannen over de bestaande dakbedekking geplaatst. Men spreekt dan ook van een dak over dak. Ontdek hier meer over overzetdaken.

 

dakisolatie langs buiten2) Dakisolatie plaatsen

Laat je een dakrenovatie uitvoeren, dan kan je meteen ook investeren in dakisolatie langs buiten. Het isoleren van het dak langs buiten is handig als de binnenzijde van het dak al is afgewerkt. Bovendien verlies je dan geen ook geen binnenruimte en is de dakconstructie beter beschermd tegen temperatuurschommelingen.

Bij dakisolatie langs buiten maakt men meestal gebruik van harde isolatieplaten. De oude dakpannen kunnen eventueel gerecupereerd worden, maar de afwerking met de oude pannen kan wel voor moeilijkheden zorgen. Meer info over het isoleren van hellende daken langs buiten vind je in dit artikel.

 

dak renoveren onderdak3) Onderdak plaatsen

In veel oude woningen is er geen onderdak aanwezig. Nochtans is dit een belangrijk onderdeel van het dak; het is een beschermingslaag die tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking ligt. Het onderdak zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie niet aangetast worden door vocht, stof en wind.

Om een goede bescherming te kunnen bieden moet een onderdak dan ook wind- en waterdicht zijn. Daarnaast moet het ook dampopen zijn. Op die manier kan vocht van in de woning dat in het isolatiemateriaal terechtkomt toch nog naar buiten verdampen. Meer info over onderdaken vind je in dit artikel.

 

volledige dakconstructie vernieuwen4) Volledige dakconstructie vernieuwen

Niet alleen bij nieuwbouwprojecten worden nieuwe daken geplaatst. Ook bij renovaties van bestaande daken kan het nodig zijn om de volledige dakconstructie te vernieuwen, bijvoorbeeld als de constructie begint door te zakken of aangetast is door vocht. Aangezien het plaatsen van een nieuw dak een ingrijpende klus is, kunnen de kosten hiervan erg hoog oplopen.

De muurplaat, die het gewicht van het dak verdeelt onder de onderliggende muren, moet ook soms vervangen worden. Meer informatie over dakwerken die gerelateerd zijn aan het vernieuwen van de volledige dakconstructie vind je in dit artikel.

 

Wil je je dak renoveren en hiervoor een professional inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij dakwerkers voor kleine en grote dakwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig. Klik hier om nu prijzen op maat van jouw project aan te vragen.

Voor prijsvoorstellen voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

Tip: zorg voor extra licht bij een dakrenovatie!

Een dakrenovatie is een ideale gelegenheid om voor extra licht in de woning te zorgen, zeker als de ruimtes onder het dak bewoond worden. Door voor meer natuurlijke lichtinval te zorgen klaart je woning op en verhoog je het wooncomfort.

Er zijn allerlei constructies mogelijk om via het dak voor extra licht te zorgen. Bij platte daken zijn dakkoepels en lichtstraten erg populair, bij hellende daken kan je kiezen voor een dakkapel of een klassiek dakraam.

 

dakkapel bij dakrenovatie

 

Aandachtspunten bij dakrenovatie

  • Luchtdichtheid: vraag zeker ook aan je dakwerker rekening te houden met de luchtdichtheid van de constructie. Niet alleen de dikte van de isolatie speelt hierbij een belangrijke rol, ook de luchtcirculatie van binnen naar buiten zal een grote impact hebben op je warmteverlies.

 

  • Dakgoten en vernieuwing van zink: als je een oud dak hebt dat klaar is voor vernieuwing, zullen ook de dakgoten en het zinkwerk ongetwijfeld hun beste tijd gekend hebben. Het zou zonde zijn deze niet meteen te vernieuwen nu de dakwerkers toch aan de slag zijn. Zo ben je zeker dat je je de komende jaren geen zorgen hoeft te maken over je dak en zal je woning er weer als nieuw uitzien. Bovendien zal het ook een pak goedkoper zijn om alle werken samen te laten uitvoeren dan wanneer je enkele jaren later een dakwerker opnieuw laat aanrukken. Lees hier alles over de verschillende soorten en materialen dakgoten.

 

  • De prijs drukken: om de prijs van je dakrenovatie te drukken kan je ook heel wat werken zelf uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld zelf je oude dakpannen verwijderen en ze bijvoorbeeld na het plaatsen van een onderdak recupereren. Ze moeten natuurlijk wel nog in goede staat zijn en je kan van de gelegenheid gebruik maken om ze te reinigen. Het is dan wel belangrijk dat je goede afspraken maakt met je dakwerker zodat je zeker bent dat je geen dagen zonder een dak boven je hoofd moet wonen.

 

  • Architect en bouwvergunning nodig? Indien het gaat om een dakrenovatie die een invloed heeft op de stabiliteit van de woning, zal het nodig zijn om een architect in te schakelen. Vraag best ook eens na bij je gemeente welke vergunningen je precies nodig hebt voor het uitvoeren van de renovatiewerken.

 

Premies en andere financiële voordelen

 

1) Overkoepelende renovatiepremie

Je inkomen bepaalt of je recht hebt op de overkoepelende Renovatiepremie. Je kan dan, afhankelijk van je precieze inkomen, 20% of 30% terugtrekken van de goedgekeurde facturen. Je moet wel voor minimum 2.500 euro (exclusief btw) aan facturen kunnen voorleggen.

De woning waarvoor de renovatiepremie wordt aangevraagd, moet in het Vlaams Gewest liggen en moet ook minstens 30 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag. De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben.

Zowel kleine als grote dakwerken komen in aanmerking voor de Renovatiepremie. Je kan onder meer een vergoeding krijgen voor het afbreken en vervangen van de dakstructuur, voor het vernieuwen van de waterdichte dakbedekking, voor het plaatsen of vervangen van dakgoten, voor het behandelen van de dakstructuren tegen huiszwam en insecten, …

 

2) Verlaagd BTW-tarief

Als je woning ouder dan 10 jaar is, hoef je bij een dakrenovatie maar 6% btw te betalen en dit zowel op de werkuren als op de materialen. Het moet wel gaan om een privéwoning, al kan je ook genieten van het voordelig tarief als je woning ook deels (minder dan de helft) voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt. Aangezien vooral de materiaalkost vrij hoog is, zal het in vele gevallen goedkoper uitkomen de werken te laten uitvoeren dan zelf je dak te renoveren.

 

3) Premies voor isolatie

Naast premies en subsidies voor het vernieuwen van je dak zijn er ook tal van voordelen verbonden aan het isoleren van daken. De dakisolatiepremie, die door de netbeheerder wordt uitbetaald, wordt zowel gegeven voor dakisolatie door een aannemer als voor dakisolatie door doe-het-zelvers. Als je je dak laat isoleren door een erkend aannemer, dan heb je wel recht op een hogere premie dan bij zelfplaatsing van de dakisolatie.
⇒ Een uitgebreid overzicht van de beschikbare premies voor dakwerken vind je hier.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers