Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakrenovatie: advies, risico's + prijs 2024

Je dak bepaalt niet alleen de look van je woning, maar heeft ook een grote invloed op je energieverbruik en de waarde van je woning. Je hebt er dus alle baat bij dat je dak in goede staat is. Ziet je dakbedekking er verouderd uit, is de dakconstructie aangetast, … Dan is je dak renoveren een slimme investering. Alle up-to-date info en advies over de mogelijkheden, prijzen, … van dakrenovatie lees je hier.

Ga snel naar: 
Dakrenovatie hellend dak
Dakrenovatie plat dak
Prijs dakrenovatie + premies 2024
Valkuilen en risico’s
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Dakrenovatie hellend dak

Een dakrenovatie van een hellend dak kan op verschillende manieren, afhankelijk van de staat van dat dak. Een overzicht van vaak uitgevoerde werken bij het renoveren van hellende daken:

Dakrenovatie hellend dakGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. arbeidskosten)
Nieuwe dakbedekking€ 20 à 120 per m²
Dakisolatie€ 20 à 60 per m²
Onderdak€ 10 à 20 per m² (enkel materiaalkost)
Volledig dak vernieuwenvanaf € 175 per m² (enkel dakconstructie)

Let op: dit zijn richtprijzen voor de afzonderlijke werken. Bij de dakisolatie kost bijvoorbeeld, gaat het enkel om de prijs voor het plaatsen van dakisolatie. De prijs voor het verwijderen van de oude dakbedekking en plaatsen van nieuwe dakbedekking zit hier niet in.

dakrenovatie vernieuwing dakbedekking

Nieuwe dakbedekking plaatsen

Is je dakbedekking verouderd of versleten (als gevolg van tijd, het weer, …)? Dan is (gedeeltelijk) nieuwe dakbedekking sterk aangeraden. Grijp je niet tijdig in, dan neemt het risico op lekkage en schade aan de dakconstructie toe, wat leidt tot hoge kosten. Let op, laat vooraf zeker de dakconstructie controleren. Het zou zonde zijn om nu nieuwe dakbedekking te plaatsen als je die binnen enkele jaren opnieuw moet verwijderen om problemen aan de dakconstructie op te lossen.

Prijs dakbedekking: € 20 à 120 per m². Ontvang gratis offertes.

TIP: plaats je nieuwe dakbedekking? Dan is dat dé ideale gelegenheid om ook dakisolatie of een onderdak te plaatsen indien dat er nog niet is:

dakisolatie langs buiten

Tip: laat ook dakisolatie plaatsen

Is jouw dak nog niet geïsoleerd dan breng je daar best zo snel mogelijk verandering in. Je dak isoleren zorgt namelijk voor een hoger warmtecomfort in huis en een flinke energiebesparing.

Een hellend dak kan je langs buiten of binnen isoleren. Een dak isoleren langs buiten is het meest efficiënt omdat er dan minder risico is op koudebruggen en omdat de dakconstructie beter beschermd blijft tegen temperatuurschommelingen. Zeker als je ook de dakbedekking vernieuwt, is je dak langs buiten isoleren de slimste keuze.

Prijs dakisolatie: € 20 à 60 per m². Ontvang gratis offertes.

dak renoveren onderdak

Tip: laat ook een onderdak plaatsen

In veel oude woningen is er geen onderdak aanwezig. Dat is nochtans een belangrijk onderdeel van het dak. Het is een beschermingslaag die tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking ligt. Het zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie niet aangetast worden door vocht, stof, wind, …

Om een goede bescherming te bieden moet een onderdak wind- en waterdicht zijn. Het moet ook dampopen zijn. Zo kan vocht dat vanuit de woning in het isolatiemateriaal komt toch nog naar buiten verdampen.

Prijs onderdak: € 10 à 20 per m² (enkel materiaalkosten).

volledige dakconstructie vernieuwen

Volledig dak vernieuwen

Soms volstaat nieuwe dakbedekking, maar in bepaalde gevallen plaats je beter een volledig nieuw dak. Bv. als de dakconstructie doorzakt of aangetast is door vocht. Het plaatselijk renoveren van je dak volstaat dan niet. Ook als je een andere dakvorm wil of de ruimte onder het dak wil vergroten, moet je het dak vernieuwen.

Niet alleen de dakbedekking en dakisolatie, maar ook de onderliggende dakconstructie met spanten, gordingen, onderdak, … wordt dan vernieuwd. De muurplaat, die het gewicht van het dak verdeelt over de onderliggende muren, moet soms ook vervangen worden.

Prijs dakconstructie: vanaf € 175 per m². Ontvang gratis offertes.

 

Wees zeker van de juiste aanpak: laat je adviseren!

Hoe je de renovatie van je dak best aanpakt, hangt vooral af van de huidige staat van je dak en het doel van de dakrenovatie. Vaak volstaat het om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Je kan dan bv. van de gelegenheid gebruik maken om ook dakisolatie te plaatsen. Is de dakconstructie beschadigd, wil je een andere dakvorm, …? Dan is er vanzelfsprekend een ingrijpendere renovatie van het dak nodig.

Jouw hellend dak renoveren en zeker zijn van de juiste aanpak? Dan schakel je best een professionele dakwerker in. Deze voert een grondige inspectie van je dak uit en kan je zo gepast adviseren over welke renovatiewerken nodig zijn. Omdat de meningen kunnen verschillen vraag je best voorstellen aan bij verschillende dakwerker. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Dakrenovatie plat dak

Ook een plat dak renoveren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de staat van het dak. Een overzicht van vaak uitgevoerde werken bij het renoveren van platte daken:

Dakrenovatie plat dakGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. arbeidskosten)
Nieuwe dakbedekking€ 40 à 200 per m²
Volledig dak vernieuwenvanaf € 175 per m² (enkel dakconstructie)

dakrenovatie plat dak Nieuwe dakbedekking plaatsen

Weersomstandigheden en andere invloeden kunnen na verloop van tijd schade (bv. barsten of blazen) toebrengen aan je dakbedekking. Kleine schade kan je soms plaatselijk herstellen, maar vaak is het beter om je plat dak te voorzien van een volledig nieuwe dakbedekking. Zo voorkom je lekkages en ernstigere schade aan de dakconstructie. Let op, je laat best vooraf controleren of ook de dakconstructie nog in goede staat is.

Prijs dakbedekking: € 40 à 200 per m². Ontvang gratis offertes.

TIP: plaats je nieuwe dakbedekking? Dan is dat dé ideale gelegenheid om je plat dak ook te isoleren als dat nog niet het geval is.

 

plat dak renoveren Volledig dak vernieuwen

Als de dakconstructie nog in goede staat is, volstaat het vaak om enkel de dakbedekking van je plat dak te vernieuwen. In bepaalde gevallen plaats je beter een volledig nieuw dak. Bv. als de dakconstructie doorzakt of door vocht is aangetast. Het plaatselijk renoveren van je dak zal dan niet volstaan.

Je volledig nieuw plat dak plaatsen is natuurlijk een ingrijpendere vorm van dakrenovatie. Niet alleen de dakbedekking en dakisolatie, maar ook de onderliggende dakconstructie wordt dan vernieuwd.

Prijs dakconstructie: vanaf € 175 per m². Ontvang gratis offertes.

 

Wees zeker van de juiste aanpak: laat je adviseren!

Hoe je de renovatie van je plat dak best aanpakt, hangt sterk af van de staat van je dak en het doel van de dakrenovatie. Soms is een nieuwe dakbedekking voldoende. Je kan dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om je plat dak ook te isoleren. Is de dakconstructie sterk verouderd of beschadigd? Dan is een grondigere dakrenovatie nodig.

Jouw plat dak renoveren en zeker zijn van de juiste aanpak? Dan schakel je best een professionele dakwerker in. Deze kan een grondige inspectie van je dak uitvoeren en je zo gepast adviseren over welke renovatiewerken nodig zijn. Let op, meningen kunnen verschillen. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende dakwerker. Dat kan gratis en vrijblijvend via de offerteservice.

 

 

Lees onder de foto meer over de prijs van dakrenovaties:

dakkapel bij dakrenovatie

Dakrenovatie prijs 2024

De prijs voor dakrenovatie kan sterk variëren van € 20 tot 175 per m² en meer (excl. btw en incl. arbeidskosten). Het is moeilijk om een gemiddelde prijs te geven aangezien de dakrenovatie kosten sterk afhankelijk zijn van verschillende factoren: de moeilijkheidsgraad van de werken, het type dak (plat vs. hellend), het soort renovatiewerken (enkel nieuwe dakbedekking vs. volledig nieuw dak), …

Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier gratis offertes.

Type renovatiewerkenGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. arbeidskosten)
Hellend dak renoveren
Nieuwe dakbedekking€ 20 à 120 per m²
Volledig dak vernieuwenvanaf € 175 per m² (enkel dakconstructie)
Plat dak renoveren
Nieuwe dakbedekking€ 40 à 200 per m²
Volledig dak vernieuwenvanaf € 175 per m² (enkel dakconstructie)

Wat kost een dakrenovatie voor mij? Om een goed beeld te krijgen van de prijs voor de renovatie van je dak vraag je best offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je niet alleen de prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Hou rekening met extra kosten als je, samen met het renoveren van je dak, ook een dakkapel, dakraam, onderdak, dakisolatie, … wil laten plaatsen. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe kan ik de prijs van mijn dakrenovatie drukken?

Wil je jouw dak renoveren en de prijs zoveel mogelijk drukken? Dan kan je bepaalde werken zelf uitvoeren. Zo kan je bv. zelf je oude dakpannen verwijderen en ze eventueel na het plaatsen van een onderdak recupereren. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om ze te reinigen.

LET OP: de dakpannen moeten natuurlijk wel nog in goede staat zijn als je ze wil hergebruiken. Het is ook belangrijk dat je goede afspraken maakt met je dakwerker zodat je zeker bent dat je geen dagen zonder een dak boven je hoofd moet wonen.

 

Premies dakrenovatie

Wil je jouw dak renoveren, vernieuwen of isoleren, dan kan je aanspraak maken op verschillende premies. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan kan je bovendien genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Let op, want om aanspraak te kunnen maken op de premies en financiële voordelen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat je de werken laat uitvoeren door een vakman.

TIP: samenwerken met een vakman is hoe dan ook het meest aangeraden. Een professionele dakwerker kan je dankzij zijn kennis en ervaring het best informeren en adviseren op maat van jouw situatie en wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs voor jouw dakrenovatie? Start je gratis aanvraag. Of lees hier meer over de beschikbare premies voor dakwerken in 2024 .

 

Dak renoveren? Maak van de gelegenheid gebruik om…

Een dakrenovatie is de ideale gelegenheid om ook andere werken uit te voeren die aanpassingen aan het dak vragen. We haalden hierboven al aan dat een dakrenovatie het uitgelezen moment is om ook dakisolatie te plaatsen. Enkele andere werken die je kan combineren met de renovatie van je dak:

  • Dakraam, lichtkoepel of lichtstraat plaatsen: deze zijn ideaal om voor extra licht in huis te zorgen. Dankzij meer natuurlijke lichtinval klaart je woning op en zorg je voor een aangenamere leefomgeving. Er zijn allerlei constructies mogelijk om via het dak voor extra licht te zorgen. Bij platte daken zijn dakkoepels en lichtstraten erg populair. Bij hellende daken kan je kiezen voor een dakraam.
  • Dakkapel plaatsen: wil je naast extra licht ook extra ruimte onder jouw hellend dak creëren? Dan laat je best een dakkapel plaatsen.
  • Zinkwerk en dakgoten vervangen: is een renovatie van je dak nodig, dan zullen ongetwijfeld ook de dakgoten en het zinkwerk hun beste tijd gekend hebben. Het zinkwerk en de dakgoten vervangen doe je dan best meteen op het moment dat de dakwerkers toch aan de slag zijn.

Waarom laat je best alle renovatiewerken samen uitvoeren? Je dak is dan volledig in orde. Zo hoef je je de komende jaren geen zorgen te maken over je dak. Bovendien is het goedkoper om alle renovatiewerken aan je dak samen te laten uitvoeren dan wanneer je enkele jaren later opnieuw een dakwerker moet laten langskomen.

Belangrijke valkuilen en risico’s bij dakrenovatie

Wil je jouw dak renoveren, dan hou je best rekening met volgende aandachtspunten:

 1. Luchtdichtheid van de dakconstructie

  Het is belangrijk dat je dakconstructie luchtdicht is. Zo ontstaan er geen ongewenste luchtstromen (koudebruggen) waarbij warmte naar buiten ontsnapt en koude lucht naar binnen dringt. Een goede luchtdichtheid is ook belangrijk om vochtproblemen (bv. als vocht vanuit huis in de dakconstructie en dakisolatie dringt) te voorkomen.

 2. Architect + vergunning

  Als de dakrenovatie een invloed heeft op de stabiliteit van je woning moet je doorgaans een architect inschakelen. Jouw dakwerker kan je hier verder over informeren. Vraag ook zeker bij je dakwerker en gemeente na of je een vergunning nodig hebt om je dak te renoveren.

 3. Asbest dak

  Bestaat je huidige dakbedekking uit kunstleien of golfplaten? Dan bestaat de kans dat die asbest bevatten. Het is dan sterk aangeraden om je asbest dak te laten verwijderen. Hoe langer je wacht, hoe duurder en moeilijker het wordt om asbesthoudend materiaal veilig te verwijderen. Door de steeds strenger wordende regelgeving zal het in de toekomst bovendien toch verplicht worden om asbestdaken te verwijderen.

 

Wil je zeker zijn van een kwalitatief resultaat? Schakel een vakman in! Een dakwerker kan je gepast adviseren en weet precies waarmee hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers