Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking

Een dakbedekking beschermt je woning tegen allerlei natuuromstandigheden en bepaalt ook het uitzicht ervan. Is je huidige dakbedekking aan vervanging toe? Of zoek je naar de ideale dakbedekking voor je nieuwbouw? In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten dakbedekkingen en hun prijzen. En dat voor zowel hellende als platte daken.

Ga snel naar:
Dakbedekking hellend dak
Dakbedekking plat dak
Prijs dakbedekking
Conclusie: welke dakbedekking kies ik best?

 

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen mogelijk: dakpannen, leien, EPDM dakbedekking, … Je keuze zal vooral afhangen van het type dak (hellend of plat dak), je eigen wensen en beschikbare budget. Een overzicht van de mogelijke dakbedekkingen en hun prijzen:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Levensduur
HELLEND DAK
Dakpannen€ 30 - 6030 à 50 jaar
Leien dakbedekking€ 65 - 12025 à 100 jaar
Dakplaten€ 20 - 6020 à 50 jaar
Rieten dakbedekking€ 70 - 9530 à 35 jaar
Zinken dakbedekking € 65 – € 11050 à 125 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar
PLAT DAK
EPDM dakbedekking€ 60 - 8030 à 50 jaar
Bitumen dakbedekking€ 40 - 6020 à 40 jaar
PVC dakbedekking€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groen dak€ 40 - 20050 à 70 jaar

BELANGRIJK: de levensduur van je dakbedekking hangt sterk af van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Doe daarom een beroep op een professionele dakwerker. Die plaatst je dakbedekking volgens de regels van de kunst en werkt enkel met hoogwaardige materialen. Ontvang gratis offertes op maat.

 


Dakbedekking hellend dak

Er bestaan verschillende soorten dakbedekkingen voor een hellend dak: dakpannen, leien, dakplaten, rieten dakbedekking, zinken dakbedekking, een groendak, … Hieronder een overzicht van de meest voorkomende dakbedekkingen en hun eigenschappen.

dakbedekking dakpannen 1) Dakpannen

Dakpannen zijn nog altijd een erg populaire en goedkope dakbedekking voor hellende daken. Je kan kiezen uit betonnen dakpannen (goedkoper en snel te plaatsen) en keramische dakpannen in klei (duurder, maar authentiekere look en langere levensduur). Welk type je kiest, hangt vooral af van je budget en het gewenste uitzicht voor je hellend dak.

Qua vorm kan je dan weer gaan voor holle of platte dakpannen, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak.

Richtprijs: 30 à 60 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 30 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over de soorten dakpannen en hun prijzen.

 

dakbedekking leien 2) Leien dakbedekking

Op zoek naar een exclusievere uitstraling van je hellend dak? Dan kan je onder meer kiezen voor een leien dakbedekking. Het gaat om een relatief lichte dakbedekking in vergelijking met dakpannen, maar leien zijn wel iets duurder. Bovendien neemt de plaatsing van leien meer tijd in beslag.

Je kan kiezen uit 2 soorten leien: kunstleien uit vezelcement (goedkoper, maar kortere levensduur) en natuurleien uit natuursteen (duurder, maar erg lange levensduur).

Richtprijs: 65 à 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 25 à 100 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over de soorten leien en hun prijzen.

 

dakbedekking dakplaten 3) Dakplaten

Dakplaten zitten in de lift. Logisch ook, want ze zijn de goedkoopste dakbedekking en deze dakmaterialen vallen ook snel te plaatsen. Je kan kiezen voor traditionele golfplaten in metaal, bitumen of kunststof. In staal en aluminium kan je ook dakplaten met een trapeziumprofiel verkrijgen.

Een 3e optie zijn metalen dakpanplaten. Dit zijn prefab platen in aluminium of staal (zie foto links) met de uitstraling van een klassiek pannendak. Je kan ze verkrijgen in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen.

Richtprijs: 20 à 60 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 20 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over de soorten dakplaten en hun prijzen.

 

dakbedekking rieten dak 4) Rieten dakbedekking

Wil je het landelijke karakter van je huis in de verf zetten? Dan is een rieten dak een prachtige alternatieve dakbedekking. Je kan o.a. kiezen voor een open rieten dak. Het riet ligt dan op de panlatten, waardoor het aan de binnenkant van de dakconstructie zichtbaar blijft.

Verkies je een grotere brandveiligheid en minder kans op tocht en stof? Dan is een gesloten rieten dak (schroefdak) een betere keuze. Hierbij ligt het riet op een gesloten ondergrond (isolatieplaten, multiplex, …).

Richtprijs: 70 à 95 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 30 à 35 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over rieten daken en hun prijzen.

 

dakbedekking zinken dak 5) Zinken dakbedekking

Op zoek naar een alternatieve dakbedekking voor de klassieke dakmaterialen? Dan is naast een rieten dak ook een zinken dakbedekking een interessante keuze. Dit flexibele metaal is erg duurzaam en heeft een prachtige, unieke uitstraling door het beschermende patinalaagje.

Tegenover die vele voordelen staat wel een hogere kostprijs dan bij de klassieke dakbedekkingen. Zink is door zijn grote flexibiliteit ook ideaal om gebogen en ronde daken mee te bedekken.

Richtprijs: 65 à 110 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 50 à 125 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over zinken dakbedekkingen en hun prijzen.

 

dakbedekking groendak 6) Extensief groendak

Een groendak komt vooral op platte daken voor, maar je kan het ook laten plaatsen op een hellend dak. In dat geval gaat het om een extensief groendak. Deze groendaken bestaan vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze zijn een pak lichter dan intensieve groendaken en vergen ook minder onderhoud. De dikte van zo’n groendak ligt onder de 20 cm.

Let op: bij daken met een hellingsgraad groter dan 35 graden zijn speciale technieken nodig om de verschillende lagen op hun plaats te houden.

Richtprijs: 40 à 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over groendaken en hun prijzen.

 

Kies voor een dakwerker met de juiste specialisatie

Niet elke dakwerker is gespecialiseerd in elke soort dakbedekking. Sommige vakmannen zullen bv. vooral dakpannen plaatsen, terwijl andere in de eerste plaats ervaring hebben met leien. Wil je zeker zijn van een optimaal, duurzaam eindresultaat? Kies dan zeker voor een dakwerker met de juiste specialisatie.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


Dakbedekking plat dak

Ook voor platte daken bestaan er verschillende soorten dakbedekkingen: EPDM, bitumen, PVC dakbedekking, een groendak, … We zetten de vaakst voorkomende dakmaterialen en hun prijzen op een rij.

EPDM voorbeeld 1) EPDM dakbedekking

EPDM is een waterdichte en onderhoudsvriendelijke rubbersoort. Deze dakbedekking is iets duurder dan bitumen, maar daar staan tal van voordelen tegenover. EPDM is bv. erg elastisch en daardoor goed beschermd tegen vervorming en scheuren. Daarnaast is dit materiaal heel UV-bestendig en je dak blijft ook beloopbaar.

Een dakwerker kan EPDM op maat van je plat dak maken en in 1 naadloos geheel aanbrengen. Zo heb je minder kans op lekkages.

Richtprijs: 60 à 80 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 30 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over EPDM dakbedekking en zijn prijzen.

 

roofing dakbedekking 2) Bitumen dakbedekking

Bitumen staat ook bekend als roofing of dakleer. Deze relatief goedkope dakbedekking voor een plat dak is vervaardigd uit aardolie en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bitumen kost iets minder dan EPDM, maar de levensduur is ook korter.

Een dakwerker brengt bitumen aan in stroken en met 1 of meerdere lagen. Dat kan met een koude verlijming of een warme hechting. Een goede overlapping tussen de stroken is essentieel om lekken te voorkomen.

Richtprijs: 40 à 60 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 20 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over bitumen dakbedekking en zijn prijzen.

 

pvc dakbedekking voorbeeld 3) PVC dakbedekking

Ook PVC is een mogelijk materiaal om je plat dak mee te bedekken. Net als EPDM is deze kunststof elastisch, waardoor het kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Zo vermijd je mogelijke scheurvorming. PVC is bovendien een sterke en tegelijk ook lichte dakbedekking.

Een dakwerker brengt de PVC dakbedekking aan met een directe verlijming op de ondergrond. Hoe dikker de kunststof folie, hoe langer je dakbedekking zal meegaan.

Richtprijs: 50 à 70 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 15 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over PVC dakbedekking en zijn prijzen.

 

groendak plat voorbeeld 4) Extensief of intensief groendak

Op een hellend dak kan je bijna uitsluitend een extensief groendak plaatsen met mossen, kruiden, … Op een plat dak kan je daarnaast ook kiezen voor een intensief groendak. Zo’n dakbedekking kan bestaan uit grassen, struiken tot zelfs bomen. Let op: zo’n groendak is zwaarder en vergt ook meer onderhoud. Je hebt bovendien een aangepaste dakconstructie nodig.

Beide soorten groendaken bieden vele voordelen: langere  levensduur van je dak, een betere thermisch dakisolatie, een buffer voor het regenwater, …

Richtprijs: 40 à 200 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Levensduur: 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit en plaatsing)

Lees meer over groendaken en hun prijzen.

 

Doe een beroep op een gespecialiseerde dakwerker

Welke soort dakbedekking je ook kiest voor je plat dak, je doet best een beroep op een gespecialiseerde dakwerker. Sommige dakwerkers zullen namelijk gespecialiseerd zijn in EPDM daken, terwijl anderen meer ervaring hebben in het plaatsen van PVC, bitumen of groendaken. Een specialist verzekert je van advies op maat en een correcte plaatsing met kwalitatief materiaal.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


Prijs dakbedekking

De prijzen voor dakbedekking variëren tussen € 20 en 230 per m² (incl. btw en plaatsing). De exacte kostprijs hangt af van verschillende factoren zoals de oppervlakte van jouw dak, het type dak en uiteraard de soort dakbedekking die je kiest. De prijs van dakbedekking voor een hellend dak ligt tussen € 20 à 230 (incl. btw en plaatsing). Voor dakbedekking voor platte daken kan je rekenen op een prijs tussen € 40 à 230 (incl. btw en plaatsing). Bekijk de richtprijzen per type dakbedekking.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per dakwerker. Om zeker te zijn van een correcte prijs doe je er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook materialen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde dakwerkers via de offertepagina.

 


CONCLUSIE: welke dakbedekking kies ik best?

Er bestaan dus heel wat verschillende soorten dakbedekkingen, elk met hun eigen kenmerken, levensduur, prijs, … Maar wat is nu de beste dakbedekking voor jouw project? Dat hangt in grote mate af van:

  • Soort dak: bij hellende daken zijn dakpannen, dakplaten en leien de populairste dakbedekkingen. Heb je een plat dak? Dan kan je onder meer gaan voor EPDM of bitumen dakbedekking. Een groendak kan je dan weer zowel op platte als hellende daken (afhankelijk van de hellingsgraad) laten plaatsen.
  • Prijs dakbedekking: zoek je naar een eerder goedkope dakbedekking? Dan kom je bij hellende daken al snel uit bij dakpannen en dakplaten. De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
  • Gewenste uitstraling: een dakbedekking bepaalt in grote mate de look van je woning. Hou je van een landelijke stijl? Dan is een rieten dak of een groendak ideaal. Wil je eerder een moderne dakbedekking laten plaatsen? Dan is een zinken dak een interessante optie.
  • Levensduur: niet elke dakbedekking gaat even lang mee. Zo is bitumen (roofing) iets goedkoper dan EPDM, maar de levensduur is ook korter. Bij hellende daken hebben natuurleien en een zinken dakbedekking de langste levensduur. Maar welke soort dakbedekking je ook kiest, de levensduur staat of valt met de kwaliteit van het materiaal en een vakkundige plaatsing.
  • Mogelijke uitvoering: binnen de verschillende soorten dakbedekkingen heb je vaak ook nog verschillende uitvoeringen. Ga je bv. voor betonnen of keramische dakpannen? Liever kunstleien of natuurleien? En welke vorm, kleur en afwerking van dakplaten passen het best bij jouw dak? Vraag hierover zeker advies op maat aan een professionele dakwerker.

 

Laat je adviseren door verschillende dakwerkers

Bij een nieuwe dakbedekking ga je best niet over een nacht ijs. Wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende dakbedekkingen, werkwijzen, uitvoertermijnen en natuurlijk ook prijzen vergelijken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers