Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nokverhoging

Kan je je woning moeilijk uitbreiden met een aan- of uitbouw? Dan is een nokverhoging een interessante optie om extra leefruimte te creëren. Zo’n nokverhogende dakkapel bestaat in een enkelzijdige of een dubbelzijdige variant. In dit artikel ontdek je alles over de mogelijke uitvoeringen, de gemiddelde prijzen, de plaatsing, … Lees dus snel verder!

Ga snel naar:
Soorten nokverhogingen
Mogelijke uitvoeringen
Nokverhoging kosten
Hoe nokverhoging plaatsen?
Alternatief: een dakkapel
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een nokverhoging plaatsen?

Nood aan een extra slaap- of badkamer? Of een volwaardige studeerruimte voor je zoon of dochter? Dan is een nokverhoging van je hellend dak zeker het overwegen waard. Dankzij zo’n dakopbouw (prefab of op maat) geniet je van…

  • Extra leefruimte in je woning: wil je geen extra ruimte rond je woning verliezen? Ook met een nokverhoging creëer je vlot een extra leefruimte. De invulling bepaal je helemaal zelf.
  • Meer beloopbare vloeroppervlakte: heb je een zolderverdieping met een laag dak? Dan zorg je met zo’n nokverhogende dakopbouw voor een bijna volledige nieuwe verdieping. Dankzij dat grote extra aantal m² aan beloopbare vloeroppervlakte geniet je van een maximale ruimtewinst in je woning.
  • Esthetische blikvanger: een nokverhoging kan een echte parel aan de kroon van je woning zijn. Door de vele mogelijke uitvoeringen bepaal je samen met een vakman trouwens helemaal zelf de uitstraling en stijl van je nokverhogende dakkapel.
  • Hogere woningwaarde: al die extra woonruimte verhoogt uiteraard ook de waarde van je woning. Dat kan een grote troef zijn bij een eventuele latere verkoop.

Wil jij graag de nok verhogen van je dak? Laat je dan gericht adviseren door een gespecialiseerde dakwerker. Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere geschikte vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier!

nokverhoging

 

Soorten nokverhogingen

Er bestaan 2 varianten van de nokverhogende dakkapel: een enkelzijdige en een dubbelzijdige. We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Enkelzijdige nokverhoging

Bij deze methode verhoog je de nok en 1 zijde van je hellend dak (meestal over de volledige breedte). Dit is de goedkoopste optie, maar je creëert wel slechts extra ruimte aan 1 kant van je dak. Een enkelzijdige nokverhoging oogt ook iets minder mooi. Daarom laten de meeste mensen zo’n eenzijdige nokverhoging aan de achterkant van hun woning plaatsen.

Richtprijs: 7.000 à 12.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

2. Dubbelzijdige nokverhoging

Bij een dubbele nokverhoging til je eigenlijk de volledige constructie van je dak omhoog. Kortom, je verhoogt de nok en de beide zijden van je hellend dak. Heb je een laag, schuin zolderplafond? Dan creëer je met zo’n dubbele nokverhoging een volledige extra woonverdieping voor je huis. Bovendien oogt zo’n dubbele nokverhoging ook esthetischer dan een eenzijdige nokverhoging.

Richtprijs: 15.000 à 20.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

Welke nokverhogende dakkapel kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw dak, je persoonlijke wensen en je budget af. Wil je slechts 1 extra woonruimte of eerder een volledig nieuwe verdieping? Heb je voldoende budget voor een dubbele nokverhoging of ga je eerder voor een gewone dakkapel? Een dakwerker bekijkt de mogelijkheden voor jouw dak en stelt dan een oplossing op maat voor.

TIP: ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van nokverhogingen

Een nokverhoging hoeft allerminst te vloeken met de rest van je woning, wel integendeel. Door de vele uitvoeringen vind je vast en zeker een nokverhogende dakkapel op maat van jouw huis, wensen én budget. Een overzicht van de keuzes die je kan maken:

 

1. Prefab of op maat?

Wil je de kosten voor je dakopbouw binnen de perken houden? Kies dan voor een prefab nokverhoging. Zo’n dakopbouw is grotendeels geprefabriceerd in de fabriek en een vakman plaatst de opbouwdelen op slechts 1 dag. Het enige nadeel is dat je iets minder keuzevrijheid hebt in vergelijking met puur maatwerk. Heb je specifieke afmetingen, materialen, afwerkingen, … in je hoofd? Dan is een nokverhoging op maat voor jou de betere keuze.

 

2. Welke materialen?

Een nokverhoging met een houtskeletbouw komt het vaakst voor. Zo’n dakopbouw is relatief licht en een vakman kan die ook deels prefabriceren in een atelier. Een budgetvriendelijkere keuze is een nokverhogende dakkapel in kunststof. Bovendien is PVC onderhoudsarm en kan je kiezen uit vele kleuren, structuren, … Ga je voor maatwerk? Dan kan je ook een stenen dakverhoging laten metselen. Dat is de meest duurzame, maar ook de duurste optie. Een architect moet ook nagaan of jouw woning dat extra gewicht kan dragen.

 

3. Casco of volledig afgewerkt?

Naast een prefab dakopbouw kan je ook extra kosten uitsparen door te kiezen voor een casco dakopbouw. Daarbij werkt een vakman enkel de buitenkant van je nokverhoging af en neem jij de binnenafwerking zelf voor je rekening. Zo spaar je arbeidskosten uit en bepaal je helemaal zelf hoe je je dakopbouw langs binnen afwerkt. Richt je je nieuwe verdieping liever direct in? Dan kan je natuurlijk ook de binnenkant van je nokverhoging laten afwerken door een vakman (bepleistering, vloerbekleding, verwarming, …).

 

TIP: ontvang gericht advies van gespecialiseerde dakwerkers!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw nokverhoging? Laat je dan zeker adviseren door meerdere vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en de kosten. Bovendien kan je zo ook de werkwijzen, uitvoertermijnen, … van verschillende dakwerkers vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Via onze offerteservice kan je voorstellen vergelijken van meerdere vakmannen in je buurt. Kom nu in contact met meerdere dakwerkers!

 

Nokverhoging kosten

Wat kost een nokverhoging nu ongeveer? Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 7.000 à 20.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van het type dakopbouw, het afwerkingsniveau, de materialen, … De kosten per type nokverhoging op een rij:

Type nokverhogingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Enkelzijdige nokverhoging€ 7.000 à 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 15.000 à 20.000

Een precieze prijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen voor je nokverhoging aan bij dakwerkers actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen die totaalprijzen, maar ook de mogelijke uitvoeringen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

nok verhoging

 

Hoe nokverhoging plaatsen?

De snelheid van de plaatsing van een nokverhogende dakkapel hangt vooral af van je keuze voor maatwerk of een prefab nokverhoging. De stappen die een vakman volgt, zijn in beide gevallen gelijkaardig. Een beknopt overzicht:

  1. Dakconstructie controleren

    In de meeste gevallen heb je een bouwvergunning nodig voor je nokverhoging. Naast je dakwerker zal dus ook een architect eerst nagaan of je dak, de muren van je woning, … stevig genoeg zijn om de dakopbouw te kunnen dragen. Een dakwerker kan bv. extra ondersteunende balken plaatsen om de draagstructuur van je dak te verstevigen.

  2. Dakconstructie voorbereiden

    Een dakwerker meet alles nauwkeurig op en verwijdert dan je dakbedekking, isolatie, … Bij het creëren van die opening in je dak zorgt hij ervoor dat de draagstructuur zijn stevigheid niet verliest.

  3. Nokverhoging plaatsen

    In een volgende fase is het tijd om de nokverhogende dakkapel zelf te plaatsen. Bij maatwerk maakt een dakwerker die dakopbouw ter plekke (bv. met een houtskeletbouw of metselwerk). Gaat het om een prefab nokverhoging? Dan takelt hij de geprefabriceerde opbouwdelen naar omhoog om ze op je dakconstructie te monteren en af te werken.

  4. Nokverhoging afwerken

    Is je nokverhoging geplaatst? Dan is het tijd voor de verdere afwerking. De dakwerker plaatst de isolatie, dakbedekking, gevelbekleding, … Hij zorgt er ook voor dat je dakopbouw perfect water- en winddicht is. Werk je de binnenkant zelf af of doe je daarvoor ook een beroep op je vakman? Dat bepaal je helemaal zelf. Maak hierover goede afspraken met je dakwerker.

Op zoek naar een gespecialiseerde vakman? Via onze offertepagina kom je vrijblijvend in contact met meerdere geschikte dakwerkers. Contacteer nu vakmannen in je buurt!

 

Alternatief: een dakkapel

Naast een nokverhoging kan je ook een dakkapel plaatsen zonder de nok te verhogen van je dak. Zo creëer je minder beloopbare vloeroppervlakte in vergelijking met een nok verhoging, maar wel nog voldoende voor een extra badkamer, slaapkamer, … Bovendien liggen de kosten ook flink lager dan bij een volledige dubbelzijdige dakopbouw.

Richtprijs prefab dakkapel: 3.000 à 4.500 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

Laat ik best een dakkapel of een nokverhoging plaatsen?

Dat hangt onder meer van de staat van je dak, je budget, je persoonlijke wensen, … af. Een dakwerker luistert naar jouw behoeftes, analyseert je dak en stelt dan de meest geschikte oplossing voor. Vrijblijvend in contact komen met meerdere dakwerkers in je buurt? Vul dan gewoon het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers