Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gordingdak

Een gordingdak is een dakconstructietype voor hellende daken. In dit artikel vertellen we je alles over gordingendaken. Wil je graag meer weten over de opbouw van zo’n dak? Hoe je een gordingdak best isoleert en hoeveel werken aan een gordingdak kosten? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Ga snel naar:
Voordelen gordingdak
Opbouw gordingendak
Prijs gordingdak
Gordingendak isoleren
Voordelen dakwerker
Vraag gratis offertes aan

 

Wat is een gordingdak?

Een gording dak (ook wel keperdak genoemd) is een type draagstructuur voor hellende daken. Deze dakconstructie is opgebouwd uit gordingen en kepers. De gordingen (horizontale balken van 3 à 4 meter lang) lopen van spant tot spant en zijn in de draagmuren verankerd. De kepers (korte, kleinere balken) rusten op de gordingen en lopen verticaal van de nok naar beneden.

gordingendak detail

 

 

Waarom kiezen voor een gordingendak?

Een gordingdak of keperdak heeft verschillende troeven. We zetten ze kort voor jou op een rijtje:

 • Veel ruimte onder je dak: een keperdak biedt dankzij z’n stevige opbouw veel ruimte onder het dak. Zo kan je onder zo’n gordingdak een fraai gestileerde, ruime zolder als leefruimte gebruiken. In dat geval is een goede dakisolatie onontbeerlijk. Verder lees je meer over een gordingdak isoleren.
 • Grote overspanningen: het houtskelet bestaat uit verscheidene, kleinere onderverdelingen, die gemakkelijker het gewicht van het dak kunnen dragen. Daardoor zijn grote(re) overspanningen mogelijk.
 • Verscheidene ontwerpmogelijkheden: de stevigheid van een keperdak maakt het plaatsen van grote ramen, dakkapellen, … mogelijk en is dus ideaal voor complexere dakvormen.
 • Snelle, eenvoudige plaatsing: een dakwerker kan een keperdak over het algemeen vrij snel plaatsen. Het is een traditionele constructie, waardoor je ook bij veel dakwerkers terecht kan voor herstellingswerken.

 

TIP: laat je oude keperdak tijdig nakijken door een dakwerker

Beschikt je woning over een oud keperdak? Dan is het geen overbodige luxe om je dakconstructie te laten nakijken door een ervaren dakwerker. Die gaat voor je na of de gordingen doorhangen door vocht in het hout, een te zware belasting of een foutieve constructie. Twijfel je aan de goede staat van je gordingdak? Ontvang gratis advies op maat bij een professionele dakwerker actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Opbouw gordingendak

Hoe ziet de opbouw van een gording dak er precies uit? We overlopen hieronder de verschillende lagen:

 1. Dakconstructie

  Een gordingendak bestaat uit kepers en gordingen die op de muurplaten bevestigd zijn. De gordingen zijn horizontaal geplaatst en vangen een groot deel van het dakgewicht op, terwijl de kepers verticaal lopen vanaf de nok. Samen vormen deze houten balken het ‘geraamte’ van je dakconstructie.

 2. Isolatielaag

  Een gordingdak isoleren kan op verschillende manieren. Het type isolatie hangt samen met de gekozen isolatiemethode. Isoleer je je keperdak langs binnen? Dan zit de isolatielaag tussen de kepers van je dakconstructie (bv. dekens van minerale wol). Isoleer je langs buiten, bv. bij een volledige dakrenovatie? Dan plaatst een dakwerker kunststof isolatieplaten bovenop je draagstructuur.

 3. Onderdak

  Een onderdak fungeert als beschermende laag tussen je isolatiemateriaal en je dakbedekking. Het gaat om een water- en winddichte folie (of onderdakplaten) die je gordingdak beschermt tegen de weersinvloeden.

 4. Dakbedekking

  Bovenop je onderdak rust een rasterwerk van tengel- en panlatten waarop je dakbedekking ligt. Bij gordingdaken is elke soort dakbedekking mogelijk. Hou je van traditionele dakpannen? Bekoort het rustieke uitzicht van een rieten dak je? Of wil je eerder de tijdloze elegantie van een leien dakbedekking? Met een gordingendak kan het allemaal.

TIP: op zoek naar een vakman die de renovatie van je gordingendak voor z’n rekening neemt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vind vrijblijvend specialisten actief in je buurt via onze gratis offertedienst.

 

Prijs gordingdak

De kosten voor werken aan een gordingen dak hangen af van project tot project. Wil je een nieuw keperdak laten plaatsen of je huidige gordingdak helemaal renoveren? Of gaat het eerder om het isoleren van je gordingendak en eventueel ook een nieuwe dakbedekking? Een kort overzicht van de richtprijzen voor werken aan je gording dak:

Type dakwerkenWat?Prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Gordingendak vernieuwenVernieuwen dakconstructieGem. € 1.700 per m³
Vernieuwen gordingenGem. € 1.900 per m³
Vernieuwen kepersGem. € 1.800 per m³
Vervangen muurplaatVanaf € 600 per lopende meter
Nieuwe dakbedekking€ 20 à 120 per m²
Gordingendak isolerenLangs binnen isoleren€ 20 à 50 per m²
Langs buiten isoleren€ 40 à 60 per m²

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken om de beste keuze te maken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

gordingdak

 

Gordingdak vs. spantendak: wat is het verschil?

Naast een gordingendak kan je ook kiezen voor een spantendak als hellende dakconstructie. Wat is nu precies het verschil tussen beide draagstructuren? Een kort overzicht:

 • Opbouw: waar een gording dak bestaat uit horizontale gordingen en verticale kepers, is een spantendak opgebouwd uit verticale balken (spanten) die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn (gem. 30 à 60 cm). Bovendien kan een spantendak geprefabriceerd worden, een gordingendak niet.
 • Verankering: de gordingen van een gordingdak worden in de draagmuren gemetseld. Een spantendak daarentegen, wordt geplaatst in situaties waarbij geen dragende muren beschikbaar zijn. De spanten monden in dit geval uit in de muurplaat en worden daar vastgezet.
 • Draagkracht: spanten vertrekken van de gevelmuur en komen samen in de nok. In dit geval vangen de spanten de daklast op samen met de verdiepingsvloer en/of een trekspant (horizontale houten balk tussen 2 spanten). Bij een gordingdak zijn dat de horizontale gordingen en de draagmuren.
 • Isolatie: een gordingendak isoleer je het best met 2 lagen isolatie, waarvan 1 dunne laag tussen de kepers zit en 1 dikke laag tussen de gordingen. Bij een spantendak daarentegen volstaat 1 laag isolatie tussen de spanten.

 

Hoe gordingendak isoleren?

Wil je je gordingendak isoleren? Dan kan je ervoor kiezen om je hellende dak langs binnen of langs buiten te isoleren, afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen:

 

OPTIE 1: gordingendak isoleren langs binnen

Om je keperdak langs de binnenkant te isoleren, bestaan er 2 mogelijkheden:

 • 2 lagen isolatie: een isolatiespecialist plaatst eerst een dunne laag isolatie verticaal tussen de kepers, bv. minerale wol. Daarna kan hij tussen de gordingen dikkere isolatieplaten klemmen. Hierdoor bekom je een dubbele, sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen.
 • 1 laag isolatie: zijn de kepers te dun om isolatiemateriaal tussen te klemmen? Dan kan een isolatiespecialist die houten balken ‘opdikken’ met houten latten. Zo creëert hij extra diepte om er een laag dakisolatie met voldoende dikte tussen te kunnen plaatsen.

Een goede keuze als… je dakbedekking nog in goede staat is, de ruimte onder je gordingdak nog niet is afgewerkt, je het dakgebinte liever wil wegstoppen, …

 

OPTIE 2: gordingendak isoleren langs buiten

Een schuin dak kan je ook bovendaks isoleren. Dat noemen we ook een ‘sarkingdak‘. Een dakwerker plaatst dan kunststof isolatieplaten bovenop je dakconstructie. Zo verlies je geen binnenruimte en is je dakconstructie beter beschermd doordat de isolatieplaten van buitenaf binnendringend vocht afremmen.

Een goede keuze als… je een volledige dakrenovatie plant, je geen ruimte wil verliezen aan de binnenkant van je dak, de ruimte onder je dak al mooi is afgewerkt, …

 

TIP: doe een beroep op een professionele vakman!

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van je gording dak? Dan doe je best een beroep op een vakman actief in je buurt. Die voert de nodige isolatiewerken correct uit, werkt enkel met hoogwaardige materialen, … Bovendien kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

Op zoek naar een vakman? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom vertrouwen op een ervaren dakwerker?

Vertrouw bij de plaatsing, renovatie of isolatie van een gordingendak, het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking of het herstellen van je onderdak,… op een vakman. Alleen zo ben je verzekerd van:

 • Advies op maat: een dakwerker komt langs en inspecteert de huidige staat van je keperdak. Is een deel van je dakconstructie aan vernieuwing toe of niet? Welke isolatiemethode kies je best? Uit welke mogelijke dakbedekkingen kan je kiezen? Een vakman geeft je advies op maat van je specifieke project.
 • Correcte plaatsing: een dakspecialist plaatst, herstelt en isoleert je keperdak volgens de regels van de kunst. Je kan dus zowel rekenen op een correcte plaatsing van je dak als een professionele afwerking.
 • Kwalitatieve materialen: werk je samen met een professional? Dan mag je er zeker van zijn dat hij de beste materialen gebruikt. Bovendien kan hij deze doorgaans ook aan scherpere prijzen verkrijgen.
 • Vlotte & veilige uitvoering: werken op het dak zijn altijd risicovol. Een ervaren vakman zorgt voor de juiste voorbereidingen om de werken niet alleen vlot, maar bovendien ook veilig te laten verlopen.
 • Premies & subsidies: voor het renoveren en/of isoleren van je dak kan je rekenen op enkele premies en subsidies. Bovendien betaal je voor de meeste werken slechts 6% btw (in plaats van 21%) als je woning minstens 10 jaar oud is.

TIP: ben je op zoek naar advies op maat voor de werken aan jouw gordingdak? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers