Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakplaten

Dakplaten worden steeds populairder als vervanger van traditionele dakbedekking. Niet onterecht, want dakplaten bieden heel wat voordelen. Welke soorten dakplaten zijn er? In welke materialen zijn ze beschikbaar? En hoeveel kosten dakplaten? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten dakplaten
Mogelijke materialen
Geïsoleerde dakplaten
Prijs dakplaten
Dakplaten leggen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer kiezen voor dakplaten als dakbedekking?

Dakplaten hebben heel wat voordelen als dakbedekking: ze zijn goedkoop, snel te plaatsen en verkrijgbaar met isolatie. Sommige soorten zijn zelfs niet te onderscheiden van echte dakpannen. Dakplaten worden vooral geplaatst op een schuur, tuinhuis, garage, veranda, … Op huizen zijn ze minder gangbaar, al zie je ze ook daar soms sporadisch.

Dakplaten laten plaatsen? Ontvang prijsvoorstellen van dakwerkers in je buurt.

dakplaten huis

 

Soorten dakplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten verkrijgbaar. De vorm ervan heeft een grote impact op de uitstraling van jouw dak en bijgevolg dus ook op jouw woning. We onderscheiden 3 uitvoeringen:

Type dakplatenGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levenduur
Golfplaten€ 30 – 6020 - 50 jaar
Damwandplaten€ 20 – 5020 - 50 jaar
Dakpanplaten€ 40 - 6030 - 50 jaar

1. Golfplaten

golfplaten dakplaten

Golfplaten hebben, zoals hun naam het zegt, een golvend profiel. Je kan ze verkrijgen in metaal, bitumen en kunststof. Kunststof golfplaten zijn populair om hun lage prijs, terwijl de bitumen variant vooral interessant is door de flexibiliteit van het materiaal. Aluminium golfplaten roesten of verpulveren dan weer niet waardoor ze een langere levensduur hebben. Kunststof golfplaten zijn het goedkoopst, gevolgd door de bitumen en metalen variant.

Prijs golfplaten: € 30 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

2. Damwandplaten

damwand dakplaten

Damwandplaten, ook wel trapeziumplaten genoemd, zijn een variant van de golfplaten maar dan met een trapeziumprofiel. Ze hebben hun populariteit grotendeels te danken aan hun lage prijs. Bovendien kan je ze makkelijk waterdicht plaatsen dankzij hun rechte afwerking. Trapeziumplaten worden gemaakt uit staal of aluminium en zijn mogelijk in iedere RAL-kleur. Ze zijn ook beschikbaar met een anticondensfilm. Sommige firma’s bieden coatings aan naargelang de gewenste sterkte.

Prijs damwandplaten: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

3. Dakpanplaten

dakpan platen

Dakpanplaten zijn lichte, voorgevormde dakplaten met het uitzicht van gewone dakpakken. Elke plaat bevat eigenlijk meerdere dakpannen. Dakpanplaten zijn gemaakt uit staal of aluminium en kan je krijgen in tal van kleuren, vormen en afwerkingen. Ook de afdekdoppen voor de schroeven zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Ze lenen zich voor zowel nieuwbouwprojecten als renovaties.

Prijs dakpanplaten: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

 

Welke dakbedekking platen kiezen?

Welke platen je best kiest, hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeuren, de gewenste uitstraling van je dak en je budget. Wil je bv. het dak van je schuur, carport, … zo budgetvriendelijk mogelijk renoveren, dan kies je best voor goedkope damwand dakplaten. Dakpanplaten zijn dan weer erg geschikt wanneer je de uitstraling van dakpannen wil imiteren bij bv. een tuinhuis.

TIP: bespreek je project met een ervaren dakwerker. Op basis van jouw wensen stelt hij jou de meest geschikte dakplaten voor. Kom in contact met dakwerkers in jouw regio.

 

Mogelijke materialen voor dakplaten

Dakplaten zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende materialen. Een overzicht van de vaakst voorkomende materialen:

 • Aluminium: aluminium dakplaten zijn licht en minder gevoelig voor roest. Aluminium heeft een lange levensduur en is bovendien heel flexibel. Je kan er dus gemakkelijk verschillende dakvormen mee bedekken. Ze zijn wel duurder dan stalen of metalen dakplaten.
 • Kunststof: pvc of kunststof dakplaten zijn sterk en waterdicht. Toch zijn ze licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.
 • Staal: stalen dakplaten zijn erg stevig en hebben een lange levensduur. Ze zijn goedkoper dan aluminium dakplaten, maar ook zwaarder en dus minder gemakkelijk te plaatsen. Daarnaast moet stalen dakplaten beschermd worden tegen corrosie om te vermijden dat ze gaan roesten.
 • Zink: zinken dakplaten zijn onderhoudsvrij en gemakkelijk te bewerken. Net als met aluminium dakplaten kan je met zinken platen verschillende dakvormen bedekken. Daarnaast is dit materiaal ook recyclebaar en geeft het een authentieke uitstraling aan je gebouw.
 • Bitumen: bitumen wordt vooral gebruikt voor golfplaten. Dit materiaal is waterdicht, gemakkelijk te onderhouden en recyclebaar. Bitumen dakplaten hebben bovendien een lange levensduur.

 

Geïsoleerde dakplaten

Dakplaten met isolatie noemen we ook sandwichpanelen. Het zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenkant voorzien zijn van isolatie (PUR, PIR, minerale wol). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en met zowel trapeziumprofiel, golfprofiel als dakpanprofiel. Verder zijn geïsoleerde dakplaten erg licht waardoor ze makkelijk geplaatst kunnen worden.

 

Toepassingen geïsoleerde dakplaten

Dakplaten met isolatie worden vaak gebruikt om woningen, tuinhuizen, bijgebouwen, grote loodsen en magazijnen te isoleren. De plaatsing gebeurt snel en het dak is meteen mooi afgewerkt langs de binnen- en buitenzijde. Voor traditionele woningen zijn dakplaten met isolatie eventueel ook mogelijk, maar er moet wel voldoende rekening gehouden worden met geluid en condensvorming.

 

Plaatsing dakplaten met isolatie

In tegenstelling tot dakplaten zonder isolatie kan je sandwichpanelen niet zelf plaatsen. Dit komt omdat de panelen niet kunnen overlappen en dus over de volledige lengte van het dak moeten lopen. Dit maakt dat ze erg zwaar en log zijn waardoor ze enkel met een kraan geplaatst kunnen worden. Voordeel van deze grote platen is dan weer dat er geen overlappingen zichtbaar zijn en dat de plaatsing erg snel gebeurt, wat de kosten van de werkuren beperkt.

 

geïsoleerde dakplaten

 

Dakplaten prijzen

De kostprijs van dakplaten varieert naargelang de uitvoering tussen de 20 en 60 euro per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing). Voor dakplaten met isolatie moet je rekenen op een prijs tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Naast de prijs van de dakplaten moet je ook rekening houden met extra kosten zoals dakranden, nokbedekking, bevestigingsmateriaal, dakgoten, …

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Om zeker te zijn van een correcte prijs doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 tot 3 dakwerkers. Zo kan je materialen en prijzen correct vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde dakwerkers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met een premie voor dakbedekking platen

Laat je je dakbedekking vernieuwen met platen, dan kan je hiervoor ook een premie aanvragen aan dezelfde voorwaarden als bij andere dakbedekkingen. Kies je voor geïsoleerde dakplaten, dan maak je ook aanspraak op de isolatiepremies voor dakisolatie. Om recht te hebben op deze premies, moeten de werken doorgaans uitgevoerd worden door een professionele dakwerker. Je dakwerker kan je hierover meer informatie geven.

 

Zelf dakplaten leggen of laten leggen?

Met de nodige kennis en handigheid is het mogelijk om je dak zelf te bekleden met platen. Hou er wel rekening mee dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn en de kosten achteraf kunnen doen oplopen.

Het inschakelen van een vakman heeft daarentegen enkele interessante voordelen:

 • Advies op maat: een professionele dakwerker kan je gepast adviseren over de meest geschikte oplossing voor jouw project.
 • Correcte uitvoering van de werken: een vakman voert de werken correct uit zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief resultaat.
 • Garantie: vertonen je dakplaten binnen de garantietermijn schade of andere gebreken? Dan komt de dakwerker dit kosteloos herstellen.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je nieuwe dakbedekking plaatsen door een professionele dakwerker? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten.

Dakplaten laten leggen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 gespecialiseerde dakwerkers in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

 

Inspiratie: eerdere realisaties met dakplaten

Twijfel je of dakplaten de geschikte dakbedekking zijn voor jouw project? Hieronder vind je alvast wat inspiratie en kan je enkele eerdere realisaties met dakplaten bekijken.

 

1. Dakpanplaten op woning

dakplaten dakbedekking

De nieuwste generatie dakpanplaten is niet meer te onderscheiden van echte dakpannen. Bij bovenstaande luchtfoto zie je dat ook de kleine details zoals de nokranden verkrijgbaar zijn in dezelfde look & feel van traditionele dakpannen.

 

2. Trapezium dakplaten op huis

Moderne dakplaten

Trapezium dakplaten ogen heel strak en passen daarom erg goed bij moderne woningen of andere gebouwen. De dakranden kunnen erg minimalistisch afgewerkt worden door te kiezen voor vlakke profielen. Als alternatief voor aluminium dakplaten kan je ook kiezen voor zink.

 

3. Dakplaten op bijgebouw

dakpanplaten bijgebouw

Ook voor bijgebouwen zoals een tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor of een ander type bijgebouw zijn dakplaten erg populair. Niet onlogisch want dankzij hun lichte gewicht zijn dakpanelen erg makkelijk te verplaatsen in moeilijk bereikbare ruimtes zoals tuinen. Bovendien zijn dergelijke constructies ook vaak heel licht gemaakt waardoor een dakbedekking met laag gewicht de voorkeur geniet.

 

Overtuigd door bovenstaande voorbeelden en wil je ook dakplaten laten leggen? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 dakwerkers actief in jouw buurt:

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je dakplaten plaatsen of vergelijken met een andere type dakbedekking? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers