Dakplaten

Dakplaten worden steeds populairder en daar zijn diverse redenen voor. Niet alleen zijn ze veel goedkoper dan traditionele dakbekledingen, ze zijn ook veel sneller geplaatst en je kan ze kopen met ingewerkte isolatie. Als kers op de taart zijn ze ook niet meer te onderscheiden van traditionele dakbedekkingen zoals leien en dakpannen. Een overzicht van alle dakplaten met hun eigenschappen overlopen we hier.

 

 

Uitvoeringen van dakplaten

De vorm van de dakplaten zal een grote impact hebben op de uitstraling van het dak en bijgevolg dus ook op de woning. Er zijn 3 grote groepen waar je uit kan kiezen:

 

Trapezium dakplaten

Trapezium dakplaten

Trapeziumplaten zijn de laatste jaren erg populair en hebben de golfplaten van de troon gestoten. Ze hebben hun populariteit grotendeels te danken aan het feit dat ze het goedkoopst geproduceerd kunnen worden en dat ze ook makkelijk waterdicht te plaatsen zijn dankzij hun rechte afwerking. Trapeziumplaten kan je kopen in elk gewenst RAL-kleur en ze zijn ook beschikbaar met een anticondensfilm. Sommige firma’s bieden ook verschillende coatings aan naargelang de gewenste sterkte.

 

Golfplaten dak

Golfplaten

Gedurende vele jaren was de golfplaat de onbetwiste koning bij de afwerking van een dak. Ze werden gemaakt van asbest, wat later verboden werd wegens schadelijk voor de gezondheid. Vandaag kan je nog steeds golfplaten kopen, zij het in de vorm van aluminium, kunststof en bitumen. Aluminium golfplaten zijn het meest dankbaar omdat ze niet kunnen roesten of verpulveren. Qua prijs kosten ze vaak drie keer meer dan kunststof of bitumen, maar ze gaan dan ook minstens 5 keer langer mee. Kunststof- en bitumengolfplaten mag je voor hun diensten bedanken na 15 à 20 jaar.

 

Dakplaten in de vorm van dakpannen

Dakbedekking met het uitzicht van dakpannen

Wanneer je overweegt dakplaten te plaatsen op een woning of bijgebouw kies je best voor een dakplaat met dakpanmotief. Deze lijken vanop afstand op echte dakpannen en geven meer cachet aan je huis. Grote dakplaten met rechte lijnen zullen je woning er kleiner en goedkoper doen uitzien. Dakplaten in de vorm van dakpannen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Ook de afdekdoppen voor de schroeven zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.

Prijs: vanaf 60 euro per vierkante meter.

Lees meer over dakpanplaten

 

dakplaten

Voorbeeld van een dakplaat met isolatie

 

Dakplaten met isolatie kopen

Het gamma dakplaten is bijzonder uitgebreid naargelang de gewenste uitstraling en isolatiewaarde. Om een gemiddelde prijs per vierkante meter te bepalen, is het dan ook belangrijk dat je eerst weet welke dakplaten je wenst te kopen en of ze al dan niet geïsoleerd moeten zijn.

Geïsoleerde dakplaten worden vaak gebruikt om tuinhuizen, bijgebouwen, grote loodsen en magazijnen te isoleren. De plaatsing gebeurt erg snel en het dak is meteen mooi afgewerkt langs de binnen- en buitenzijde. Voor traditionele woningen zijn dakplaten met isolatie minder aangewezen omdat de afwerking industrieel overkomt. Het dak nadien isoleren langs de binnenzijde zal zorgen voor een betere isolatiewaarde en is bovendien ook veel goedkoper. De afwerking is dan volledig naar eigen keuze te bepalen.

 

 

Prijs dakplaten

De prijs van geïsoleerde dakplaten wordt bepaald door drie grote factoren: de uitvoering, isolatiewaarde en afwerkingslaag. Gemiddelde prijzen beginnen reeds vanaf 50 euro per vierkante meter en kunnen oplopen tot wel 200 euro en meer. Goed vergelijken is dus de boodschap! Als je de mogelijkheid hebt langs binnen te isoleren, doe je er ook goed aan hier ook meteen een offerte voor aan te vragen bij je dakwerker. Zo heb je meteen een klare kijk op het totale kostenplaatje en kom je nadien niet voor verrassingen te staan.

 

Premies voor dakplaten

Op gebied van premies en subsidies zijn dakplaten evenwaardig aan de klassieke dakbedekking. Je kan de platen inwerken voor je renovatiepremie en wanneer je kiest voor geïsoleerde dakplaten, dan kan je ook aanspraak maken op de subsidies en premies voor het isoleren van daken.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers