Mijn-dakwerker.be

Dakplaten

Dakplaten worden steeds populairder als vervanger van traditionele dakbedekking. Niet onterecht want dakplaten bieden heel wat voordelen. Ze zijn goedkoop, snel geplaatst, verkrijgbaar met isolatie en niet te onderscheiden van dakpannen. Meer info, prijzen & belangrijke weetjes ontdek je hier.

Ga snel naar: UitvoeringenPrijsGeïsoleerde dakplatenRealisatiesOffertes aanvragen

Uitvoeringen dakplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten verkrijgbaar. De vorm ervan heeft een grote impact op de uitstraling van jouw dak en bijgevolg dus ook op jouw woning. We onderscheiden 3 uitvoeringen:

Type dakplatenGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levenduur
Trapezium dakplaten€ 20 - 5020 - 50 jaar
Golfplaten€ 30 – 6020 - 50 jaar
Dakpanplaten€ 40 - 6030 - 50 jaar

voorbeeld trapezium dakplaten1. Trapezium dakplaten

Trapeziumplaten of damwandplaten zijn een variant van de golfplaten maar dan met een trapeziumprofiel. Ze hebben hun populariteit grotendeels te danken aan hun lage prijs. Bovendien kan je ze makkelijk waterdicht plaatsen dankzij hun rechte afwerking. Trapeziumplaten worden gemaakt uit staal of aluminium en zijn mogelijk in iedere RAL-kleur. Ze zijn ook beschikbaar met een anticondensfilm. Sommige firma’s bieden coatings aan naargelang de gewenste sterkte.

Prijs: trapezium dakplaten kosten gemiddeld € 20 – 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

golfplaten2. Golfplaten

De naam zegt het zelf, golfplaten hebben een golvend profiel. Je kan ze kopen in metaal, bitumen en kunststof. Kunststof golfplaten zijn populair om hun lage prijs terwijl de bitumen variant vooral interessant is door de flexibiliteit van het materiaal. Aluminium golfplaten roesten of verpulveren dan weer niet waardoor ze een langere levensduur hebben.

Prijs: golfplaten kosten gemiddeld € 30 – 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Kunststof golfplaten zijn het goedkoopst, gevolgd door de bitumen en metalen variant. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

dakpanplaten3. Dakplaten met het uitzicht van dakpannen

Dit zijn de zogenaamde dakpanplaten. Dat zijn lichte, voorgevormde dakplaten met het uitzicht van gewone dakpannen. Elke plaat bevat eigenlijk meerdere dakpannen. Dakpanplaten zijn gemaakt uit staal of aluminium en kan je krijgen in tal van kleuren, vormen en afwerkingen. Ook de afdekdoppen voor de schroeven zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Ze lenen zich voor zowel nieuwbouwprojecten als renovaties.

Prijs: dakpanplaten kosten gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 


Prijs metalen dakplaten

De kostprijs van metalen dakplaten varieert naargelang de uitvoering tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter (excl. plaatsing). Voor dakplaten met isolatie moet je rekenen op een prijs tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. Dit zijn prijzen exclusief BTW en plaatsing.

Naast de prijs van de dakplaten moet je ook rekening houden met extra kosten zoals dakranden, nokbedekking, bevestigingsmateriaal, dakgoten,…  Houden we rekening met deze extra kosten + plaatsing komen we uit op een gemiddelde prijs van 30 tot 60 euro per vierkante meter.

Dit zijn uiteraard richtprijzen. Elke situatie is anders. Om zeker te zijn van een correcte prijs en plaatsing doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 tot 3 verschillende dakwerkers. Zo kan je materialen en prijzen correct vergelijken. Vrijblijvende offertes van gespecialiseerde dakwerkers kan je online aanvragen via onze offerteservice.

 

Subsidies & premies voor dakplaten

Wat de premies voor dakwerken betreft gelden dezelfde voorwaarden als bij andere dakbedekkingen. Kies je voor geïsoleerde dakplaten, dan kan je ook aanspraak maken op de isolatiepremies voor dakisolatie. Om recht te hebben op de meeste premies moeten de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Je dakwerker kan je hierover informeren.

 

 

Dakplaten met isolatie kopen?

Geïsoleerde dakplaten noemen we ook sandwichpanelen. Het zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenkant voorzien zijn van isolatie (PUR, PIR, minerale wol). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en met zowel trapeziumprofiel, golfprofiel als dakpanprofiel. Verder zijn geïsoleerde dakplaten erg licht waardoor ze makkelijk geplaatst kunnen worden.

Dakplaten met isolatie worden vaak gebruikt om tuinhuizen, bijgebouwen, grote loodsen en magazijnen te isoleren. De plaatsing gebeurt snel en het dak is meteen mooi afgewerkt langs de binnen- en buitenzijde. Voor traditionele woningen zijn dakplaten met isolatie ook mogelijk, maar er moet wel voldoende rekening gehouden worden met geluid en condensvorming.

De prijzen voor geïsoleerde dakplaten start vanaf € 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Benieuwd naar een exacte prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte op maat aan via onze offerteservice. De prijzen kunnen namelijk verschillen per vakman en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste afwerking en dikte van het isolatiemateriaal. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

dakplaten
Voorbeeld van een dakplaat met isolatie

 

Dakplaten laten plaatsen: Voordeel van een vakman

Met de nodige kennis en handigheid is het mogelijk om je dak zelf te bekleden met dakplaten. Hou er wel rekening mee dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn en de kosten achteraf kunnen doen oplopen.

Het inschakelen van een vakman heeft daarentegen enkele interessante voordelen. Een professional kan je gepast adviseren over de meest geschikte oplossing voor jouw project en de premies waarvoor je in aanmerking komt. Hij kan de werken ook correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief resultaat. Bovendien geniet je een verlaagd btw-tarief van 6% als je de werken door een vakman laat doen. Koop je de materialen zelf aan, dan betaal je 21% btw. Op die manier is een vakman inschakelen vaak goedkoper dan doe-het-zelven.

Realisaties en inspiratie

dakplaten dakbedekking

De nieuwste generatie dakpanplaten is niet meer te onderscheiden van echte dakpannen. Bij bovenstaande luchtfoto zie je dat ook de kleine details zoals de nokranden verkrijgbaar zijn in dezelfde look & feel van traditionele dakpannen.

 

Moderne dakplaten

Trapezium dakplaten ogen heel strak en passen daarom erg goed bij moderne woningen of andere gebouwen. De dakranden kunnen erg strak afgewerkt worden door te kiezen voor vlakke profielen.

 

 

 

Ontvang hier offertes op maat!

Wil je dakplaten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van vakmensen actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten