Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpanelen

Zoek je een goedkope, lichte en vlot te plaatsen dakbedekking voor je magazijn, schuur, bedrijfshal of je woning zelf? Dan kom je snel bij dakpanelen uit. Je kan kiezen uit dakpanelen met isolatie of dakpanelen zonder isolatie. Hoeveel kosten deze prefab dakelementen en wat zijn hun voor- en nadelen? Hoe verloopt de plaatsing? En welke dakpanelen zijn voor jou de beste keuze? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: dakpanelen met isolatie
OPTIE 2: dakpanelen zonder isolatie
CONCLUSIE: welke dakpanelen kies ik best?

 

 

Waarom kiezen voor dakpanelen?

Dakpanelen staan ook bekend als dakplaten. Het gaat om prefab platen uit aluminium, staal of kunststof die ideaal zijn voor het bedekken van daken bij zowel nieuwbouw als renovaties. Dakpanelen kunnen bovendien toegepast worden bij verschillende soorten gebouwen: woningen, tuinhuizen, carports, stallen, loodsen, enz. Met een dakpaneel ben je dan ook zeker van…

  • Goedkoopste dakbedekking: zowel voor hellende als platte daken zijn dakpanelen de meest budgetvriendelijke dakbedekking.
  • Lange levensduur: ondanks de relatief lage prijs gaat een dakpaneel ongeveer 20 tot 50 jaar mee. Die levensduur hangt wel af van de kwaliteit van het paneel en de plaatsing.
  • Licht en vlotte plaatsing: dakpanelen zijn licht en je kan ze dus op bijna elke dakconstructie aanbrengen. Door dat lichte gewicht gaat die plaatsing ook snel. Zo spaar je arbeidskosten uit.
  • Vele uitvoeringen: er bestaan dakpanelen met een golvend of een trapeziumprofiel. Ook panelen met de uitstraling van een klassiek pannendak zijn mogelijk. Bovendien kan je al deze panelen verkrijgen in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen.

TIP: kies je nu best voor dakpanelen met of zonder isolatie? En welke uitvoering past het best bij jouw project? Een professionele dakwerker geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis voorstellen van dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 1: dakpanelen met isolatie

dakpanelen
Moderne villa met geïsoleerde dakpanelen

Geïsoleerde dakpanelen kennen we ook als sandwich dakpanelen. Het gaat om enkel- of dubbelwandige metalen dakpanelen met thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant (kunststof hardschuim als PUR of PIR). Die kan je gebruiken als dakbedekking voor woningen (zie foto hierboven), maar ook voor andere gebouwen die een kwaliteitsvolle thermische isolatie nodig hebben: opslagplaatsen, bedrijfsgebouwen, tuinhuizen die dienen als woon- of werkruimte, …

 

Mogelijke uitvoeringen

Je vindt sowieso een geïsoleerd dakpaneel dat perfect past bij jouw project. Afhankelijk van de gewenste uitstraling kan je namelijk kiezen voor verschillende uitvoeringen (profielen). De 3 meest voorkomende uitvoeringen van isolerende dakpanelen op een rij:

 

dakpanplaten isolatie 1. Dakpanpanelen met isolatie

Wil je de voordelen van dakpanelen (goedkoop, licht, …) combineren met het uitzicht van een klassiek pannendak? Dan zijn geïsoleerde dakpanpanelen dé oplossing. Tegenwoordig is het verschil tussen echte dakpannen en deze metalen dakpanpanelen in staal of aluminium nog nauwelijks merkbaar. Bovendien kan je dakpanpanelen met isolatie verkrijgen in tal van kleuren, vormen en afwerkingen.

Prijs: vanaf 50 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

geisoleerde dakpanelen 2. Trapezium dakpanelen met isolatie

Hou je van een strakkere, moderne look? Dan kies je in plaats van dakpanpanelen beter voor trapezium dakpanelen met isolatie. Deze sandwich dakpanelen komen vaak voor bij zowel eigentijdse woningen als bij bedrijven, openbare gebouwen, … Bovendien kan je kiezen uit diverse designs met verschillende afstanden tussen de hoge en de lage vlakken. Ook qua kleuren en afwerkingen zijn er vele mogelijkheden.

Prijs: vanaf 50 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

isolerende dakpanelen 3. Golfpanelen met isolatie

Geïsoleerde golfpanelen zijn wellicht de meest bekende uitvoering van sandwich dakpanelen. Al komen ze tegenwoordig door hun gedateerde uitstraling en moeilijke beloopbaarheid minder voor. Door hun golvende profiel is het heel eenvoudig om deze dakpanelen waterdicht te overlappen. Net als bij dakpanpanelen en trapezium panelen kan je ook bij golfpanelen met isolatie kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen.

Prijs: vanaf 50 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke uitvoering kies ik best?

Twijfel je nog tussen verschillende uitvoeringen van dakpanelen met isolatie? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden op vlak van kleuren en afwerking van de binnenkant, nok en dakrand, …? Vraag dan advies aan een gespecialiseerde dakwerker. Die informeert je graag over alle mogelijkheden en helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze.

TIP: de mogelijke uitvoeringen, kleuren en afwerkingen kunnen verschillen per vakman. Zo kan het dat de ene dakwerker wel bepaalde kleuren en afwerkingsprofielen aanbiedt en de andere niet. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht voorstellen, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Voor- en nadelen dakpanelen met isolatie (vs. zonder isolatie)

Wat zijn de voor- en nadelen van geïsoleerde dakpanelen ten opzichte van dakpanelen zonder isolatie? We zetten ze kort op een rij:

 

  • Thermische isolatie: dit is het meest voor de hand liggende voordeel van isolerende dakpanelen. In de winter ontsnapt de warmte niet zomaar uit je woning, bedrijfspand, … en in de zomer blijft het langer koel.
  • Minder geluidsoverlast bij regen of hagel: bij dakpanelen zonder isolatie zorgen regen of hagel voor geluidshinder. Dat is bij geïsoleerde dakpanelen minder het geval. Wil je een nog betere geluidsisolatie? Dan kan je de binnenkant van je dak ook nog afwerken met isolatie zoals minerale wol.
  • Geen condensproblemen: bij dakpanelen zonder isolatie kan condens ontstaan als warmte en koude elkaar ontmoeten. Dankzij het PUR- of PIR-schuim heb je dat probleem niet bij isolerende dakpanelen, mits een dampdichte plaatsing.

 

  • Duurder: door de aanwezigheid van thermisch isolatiemateriaal en eventueel ook een dubbelwandige uitvoering kosten geïsoleerde dakpanelen iets meer dan dakpanelen zonder isolatie.
  • Moeilijker zelf te plaatsen: in tegenstelling tot bij dakpanelen zonder isolatie is er bij isolerende dakpanelen geen horizontale overlap mogelijk. Door de vaak grote lengte van de panelen is het nodig om met een kraan te werken.

 

 

Plaatsing dakpanelen met isolatie

Zoals je hierboven kan lezen, is zelf sandwich dakpanelen plaatsen moeilijk. Je werkt dus best samen met een professionele dakwerker. Die specialist kan de isolerende dakpanelen erg vlot en efficiënt plaatsen op zowel houten als metalen draagstructuren. Die bevestiging gebeurt met aangepaste schroeven en steunbeugels in dezelfde kleur als de panelen. Je kan geïsoleerde dakpanelen laten plaatsen bij:

  • Nieuwbouw: sandwich dakpanelen zijn erg geschikt voor een nieuw dak. Door het lichte gewicht van de dakpanelen heb je trouwens ook een minder zware dakconstructie nodig.
  • Renovatie: in de meeste gevallen kan je oude dakbedekking gewoon blijven liggen (behalve bij dakpannen). In dat geval spreken we van een overzetdak. Dat is praktisch en goedkoop in vergelijking met een volledige dakrenovatie. De plaatsing gaat namelijk snel, je spaart afbraak- en stortkosten uit, …
  • Tuinhuis, carport, …: hoewel het minder vaak toegepast wordt, kan je ook op dergelijke bijgebouwen dakpanelen met isolatie aanbrengen. Dankzij het lichte gewicht van de dakpanelen wordt de dakconstructie ook niet te zwaar.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een waterdichte aansluiting tussen de panelen, stevig en correct vastgeschroefde panelen en profielen, …? Doe dan een beroep op een professional. Die zorgt niet alleen voor een vlotte plaatsing volgens de regels van de kunst, maar gebruikt ook enkel hoogwaardige materialen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Prijs dakpanelen met isolatie

Geïsoleerde dakpanelen kosten iets meer dan dakpanelen zonder isolatie. Die kostprijs hangt vooral af van de oppervlakte van het dak, de dikte van het isolatiemateriaal, de gewenste afwerking, … Je mag rekenen op een dakpanelen prijs van 50 tot 200 euro per m², incl. btw en plaatsing. Enkele bekende merken van geïsoleerde dakpanelen zijn Joris Ide en Kingspan.

TIP: is je woning meer dan 10 jaar oud en werk je samen met een vakman? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: Dakpanelen zonder isolatie

dakpanelen zonder isolatie
Bijgebouw met metalen dakpanelen zonder isolatie

Voor de dakbedekking van een tuinhuis, schuur, stal, carport, … is niet altijd isolatie nodig. In zulke gevallen kan je kiezen voor enkelwandige dakpanelen zonder isolatie. Ook als je bij een dakrenovatie van je woning je oude dakbedekking kan laten liggen, zijn deze dakpanelen zonder isolatie een optie. Die zijn bovendien iets goedkoper dan geïsoleerde dakpanelen en het is eventueel mogelijk om ze zelf plaatsen.

 

Mogelijke uitvoeringen

Ook bij dakplaten zonder isolatie heb je een keuze uit verschillende uitvoeringen (profielen), elk met een brede waaier aan kleuren en afwerkingen. De 3 meest voorkomende uitvoeringen op een rij:

 

dakpanpanelen zonder isolatie 1. Dakpanpanelen zonder isolatie

Dakpanpanelen zijn lichte, prefab panelen met het uitzicht van een pannendak. Je kan ze verkrijgen in aluminium, staal of kunststof. Deze dakpanplaten zijn afgewerkt met een coating om ze te beschermen tegen roest- en mosvorming en verkleuring door de zon. Wil je een gladde of een ruwe structuur? Een matte of een glanzende afwerking? Een standaardkleur als zwart of terracotta of een andere tint? Het kan allemaal!

Prijs: vanaf 40 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

trapezium dakpanelen zonder isolatie2. Trapezium dakpanelen zonder isolatie

Deze metalen dakpanelen zonder isolatie zijn heel populair. Ze zijn goedkoper dan dakpanpanelen en ook ideaal als je houdt van een strakker uitzicht voor je dakbedekking. Dankzij hun rechte afwerking kan je dakpanelen met een trapeziumprofiel ook makkelijk waterdicht (laten) plaatsen. Je kan ze ook verkrijgen in iedere RAL-kleur en ze laten afwerken met een beschermende coating naargelang de gewenste sterkte.

Prijs: vanaf 20 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

golfpanelen zonder isolatie 3. Golfpanelen zonder isolatie

Op zoek naar een goedkope en tegelijk duurzame dakbedekking voor je tuinhuis, carport, …? Dan zijn ook dakpanelen zonder isolatie met een golvend profiel een optie. Je kan deze panelen in metaal, kunststof of bitumen makkelijk waterdicht laten overlappen. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. Voor een lange levensduur kies je best voor een afwerking met een polyester coating.

Prijs: vanaf 30 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke uitvoering kies ik best?

Dat hangt volledig af van je persoonlijke wensen. Twijfel je nog welke uitvoering van dakpanelen het best bij jouw project past? Of ben je benieuwd naar de mogelijke kleuren en afwerkingen? Laat je dan adviseren door een professionele dakwerker. Die geeft je graag uitleg over alle mogelijkheden. Zo kan jij een doordachte keuze maken.

TIP: de mogelijke uitvoeringen, kleuren en afwerkingen kunnen verschillen per dakwerker. Zo kan het dat de ene vakman wel bepaalde kleuren en afwerkingsprofielen aanbiedt en de andere niet. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht voorstellen, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Voor- en nadelen dakpanelen zonder isolatie (vs. met isolatie)

Wat zijn de voor- en nadelen van dakpanelen zonder isolatie ten opzichte van geïsoleerde dakpanelen? We zetten ze kort op een rij:

 

  • Goedkoper: in tegenstelling tot sandwich dakpanelen gaat het hier om enkelwandige dakpanelen zonder isolatiemateriaal aan de binnenkant. Daardoor zijn dakpanelen zonder isolatie goedkoper.
  • Mogelijk om zelf te plaatsen: heb je voldoende ervaring als klusser? Dan kan je dakpanelen zonder isolatie ook zelf plaatsen. Bij deze panelen is namelijk een verticale en een horizontale overlap mogelijk. Je hebt dus geen kraan nodig bij de plaatsing.

 

  • Geen thermische isolatie: deze panelen bieden uiteraard geen thermische isolatie. Bij bepaalde gebouwen als stallen, tuinhuizen, carports, … hoeft dat ook niet. Ook als je bij een dakrenovatie van je woning je dakpanelen boven je bestaande dak plaatst, zijn isolerende dakpanelen niet per se nodig.
  • Geluidsoverlast bij regen of hagel: met dakpanelen zonder isolatie kan je bij regen of hagel last hebben van geluidshinder. Dat is bij dakpanelen die geïsoleerd zijn veel minder het geval.
  • Mogelijke condensproblemen: aan de onderkant van dakpanelen zonder isolatie kan condensvorming optreden door temperatuurverschillen of slechte ventilatie. Je kan daarom een anticondens-folie laten aanbrengen onder de panelen.

 

 

Plaatsing dakpanelen zonder isolatie

Wil je zelf dakpanelen plaatsen zonder isolatie? Als je handig genoeg bent, kan dat perfect. Deze panelen zijn kleiner in omvang en dus heb je geen kraan nodig. Het komt erop aan om de dakpanelen zonder isolatie correct vast te schroeven op een houten of metalen draagstructuur. Je kan dakpanelen zonder isolatie plaatsen bij:

  • Nieuwbouw: laat je je dak al langs binnen of buiten isoleren met minerale wol, harde isolatieplaten, …? Dan kan je ook bij een nieuwbouwwoning kiezen voor dakpanelen zonder isolatie als dakbedekking.
  • Renovatie: in de meeste gevallen kan je oude dakbedekking gewoon blijven liggen (behalve bij dakpannen). In dat geval doet je bestaande dak dienst als isolatie en zijn dakpanelen zonder isolatie zeker mogelijk. Ook een extra sluitend isolatieschild op je bestaande dakbedekking is een optie.
  • Tuinhuis, carport, …: ook op dergelijke bijgebouwen kan je vlot dakpanelen zonder isolatie aanbrengen. Dankzij het lichte gewicht van de dakpanelen wordt de dakconstructie ook niet te zwaar.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een efficiënte, correcte en waterdichte plaatsing met hoogwaardige panelen? Dan doe je beter een beroep op een professionele dakwerker. Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je zo ook van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Ontvang gratis voorstellen bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs dakpanelen zonder isolatie

Dakpanelen zonder isolatie zijn iets goedkoper dan geïsoleerde dakpanelen. De kostprijs hangt vooral af van de oppervlakte van het dak, de gekozen uitvoering, … Ook de keuze voor doe-het-zelven of een vakman inschakelen bepaalt in grote mate de prijs:

 

1. Prijs zelf dakpanelen zonder isolatie plaatsen (enkel kostprijs panelen)

Ga je zelf aan de slag? Dan moet je enkel je dakpanelen kopen. Je mag rekenen op 10 à 25 euro per m², incl. btw. Let op: als je de materialen zelf aankoopt, betaal je wel 21% btw. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de materialen. Zo spaar je dus ook kosten uit als je een dakwerker inschakelt. 

 

2. Prijs dakpanelen zonder isolatie laten plaatsen (kostprijs panelen + plaatsing)

Schakel je een dakwerker in? Dan betaal je naast de materialen ook de arbeidskosten van die vakman. Je mag rekenen op 20 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing. Belangrijk: een dakwerker plaatst je dakpanelen zonder isolatie niet alleen volgens de regels van de kunst, maar ook snel en efficiënt. Zo bespaar je flink op de arbeidskosten.

TIP: Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je op die arbeidskosten bovendien ook maar 6% btw (net als voor de materialen). Zo komt een vakman inschakelen vaak nog goedkoper uit. Op zoek naar een dakwerker actief in je buurt? Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

 


CONCLUSIE: welke dakpanelen kies ik best?

Kies je voor jouw project nu best dakpanelen met isolatie of dakpanelen zonder isolatie? Die keuze hangt vooral af van:

  • Functie gebouw: gaat het om een stal, een tuinhuis of een ander gebouw dat geen goede thermische isolatie nodig heeft? Dan kan je perfect dakpanelen zonder isolatie plaatsen. Is energiezuinigheid wel van belang, bv. bij woningen, opslagplaatsen, …? Dan kies je beter voor geïsoleerde dakpanelen.
  • Prijs: dakpanelen zonder isolatie zijn goedkoper dan geïsoleerde dakpanelen. Als een goede isolatie voor je project niet zo belangrijk is, kies je dus best voor panelen zonder isolatie. Ook dakpanelen met isolatie kunnen echter budgetvriendelijk zijn. Zo zijn ze goedkoper dan een nieuwe dakbedekking en dakisolatie apart te laten plaatsen.
  • Geluid en condens: wil je geluidshinder en condensvorming vermijden? Dan zijn dakpanelen met isolatie de betere en meest veilige keuze.
  • Plaatsing: ga je graag zelf aan de slag? Dan kan je alleen kiezen voor dakpanelen zonder isolatie. Door hun grote omvang heb je voor geïsoleerde dakpanelen namelijk meestal een kraan nodig voor de plaatsing. Wil je zeker zijn van een correcte, efficiënte plaatsing met kwalitatieve materialen? Dan laat je de klus sowieso best over aan een dakwerker. Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt.

 

Vraag advies aan verschillende dakwerkers

Wil je een doordachte keuze maken voor jouw project? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde dakwerker. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze voor jouw project.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je dakplaten plaatsen of vergelijken met een andere type dakbedekking? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers