Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn een goedkoop alternatief voor dakpannen. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en je vindt ze terug op zowel particuliere woningen als industriële panden. Maar wat zijn de andere voordelen van dakpanplaten? In dit artikel kom je alles de weten over de voor- en nadelen van dakpanplaten, de mogelijke uitvoeringen, kosten, montage en alternatieven.

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen dakpanplaten
Uitvoeringen dakpanplaten
Kosten dakpanplaten
Dakpanplaten monteren
Alternatieven voor dakpanplaten
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

 

Wat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn lichte, prefab dakplaten die eruit zien als dakpannen. Elke plaat bevat meerdere dakpannen en is gemaakt uit staal of aluminium. Ze zijn erg populair vanwege hun lage gewicht, voordelige prijs en snelle plaatsing. De platen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties:

  • Dakpanplaten voor renovatie: dakpanplaten kunnen perfect gebruikt worden om bijvoorbeeld een leien dak of een dak met shingles of roofing te renoveren. De platen doen dan dienst als overzetdak. De bestaande dakbedekking kan dan gewoon blijven liggen en doet dienst als onderdak voor de nieuwe dakbedekking, wat aanzienlijk scheelt in de kosten.
  • Dakpanplaten voor nieuwbouw: ook voor nieuwbouw zijn dakpanplaten erg geschikt. Daarbij kan je dankzij het lichte gewicht van de dakplaten en de beperkte benodigde dakhelling besparen op de onderliggende draagconstructie.

LET OP: bij een overzetdak is de onderconstructie lastiger te bereiken wanneer je bv. te maken hebt met een lekkage. Laat daarom op voorhand zeker nagaan door een expert of de dakconstructie nog in goede staat is en of er geen vochtproblemen zijn. Vind een dakspecialist in de buurt.

Geïsoleerde dakpanplaten

 

Voordelen en nadelen dakpanplaten

Wat zijn de voordelen van dakpanplaten? En heeft deze dakbedekking ook nadelen? We zetten hieronder enkele voor- en nadelen op een rij:

 

Voordelen

  • Snelle plaatsing: de platen zijn gemakkelijk en snel te plaatsen. Hierdoor blijven de kosten per vierkante meter laag.
  • Uitstraling van een traditioneel pannendak: je ziet haast geen verschil tussen een dak met dakpanplaten en een dak met traditionele dakpannen.
  • Geschikt voor daken met een beperkte dakhelling: dit type dakplaten is ook mogelijk op daken met een geringe dakhelling (vanaf 7 graden).
  • Licht gewicht: door hun lichte gewicht zijn de platen makkelijk en snel te plaatsen en ook geschikt voor lichte dakconstructies.
  • Lange levensduur: dit soort dakplaten heeft een vrij lange levensduur van gemiddeld 30 tot 50 jaar.

 

Nadelen

  • Geluid: dakpanplaten produceren meer geluid bij een regen- of hagelbui. Als de platen gebruikt worden als overzetdak valt dit goed mee. De bestaande dakbedekking zorgt dan voor de nodige isolatie. Is er geen oude dakbedekking aanwezig onder de platen? Dan kies je best voor de geïsoleerde variant. Door de isolatielaag produceren ze minder geluid en geniet je van thermische isolatie.
  • Condensvorming: door temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de platen condens ontstaan. Om dat te voorkomen kan je een speciale anticondensfolie onder de platen laten aanbrengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen vocht.

 

Uitvoeringen dakpanplaten

Dakpanplaten zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. We sommen hieronder enkele mogelijkheden op waaruit je kan kiezen wanneer je dakpanplaten wil kopen:

 

1. Materiaal

Dakpanplaten kunnen gemaakt zijn uit staal of aluminium. We gaan even dieper in op beide opties:

  • Aluminium dakpanplaten: platen uit aluminium zijn wat duurder dan de stalen variant, maar lichter in gewicht en daardoor dus makkelijker te plaatsen. Aluminium dakpanplaten zijn ook onderhoudsvrij en beter bestand tegen corrosie dan staal.
  • Stalen dakpanplaten: een stalen dakpanplaat ondervindt dan weer minder invloed van temperatuurverschillen maar moet wel afgewerkt worden met een coating op basis van polyesterhars of een ander soort kunsthars. Deze coating is belangrijk om de pannen te beschermen tegen corrosie.

 

2. Met of zonder isolatie

Je kan ook kiezen voor isolerende dakpanplaten. Dat zijn enkel- of dubbelwandige platen met aan de binnenkant thermisch isolatiemateriaal (sandwichpanelen). Geïsoleerde dakpanplaten zijn wel duurder en moeilijker te plaatsen, maar zorgen voor een goede isolatie. Ze zijn vooral aangeraden wanneer je ze voor het dak van een woning gebruikt, omdat een goede thermische isolatie daarbij van belang is. Voor het dak van bv. een tuinhuis kan je ook kiezen voor platen zonder isolatie.

 

3. Kleur

Dakpanplaten zijn ook beschikbaar in allerlei kleuren. Enkele populaire kleuren zijn zwart, antraciet, olijfgroen, roodtinten, grijs en terracotta. Deze kleuren lijken het best op de kleur van echte dakpannen en komen dan ook het vaakst voor. De kleur kan verwerkt zijn in de coating van de platen of in de dakpanplaat zelf, afhankelijk van het materiaal.

 

4. Afmetingen

Dakplaten bestaan in verschillende afmetingen. De meest voorkomende platen zijn 1 meter breed en hebben variërende lengtes tot ongeveer 20 meter. De lengte en hoogte van de pannen kan indien gewenst wel aangepast worden. Je kan dus perfect dakpanplaten op maat laten maken. Ook de grootte van de pannen zelf kan je nog laten aanpassen.

 

5. Afwerking

Dakpanplaten worden meestal glad afgewerkt waardoor het dak de look van een leien dak of traditioneel pannendak krijgt. Je kan ook kiezen voor een afwerking met steengranulaten. Zo lijkt het alsof het dak is afgewerkt met shingles of roofing. Verder zijn deze soort dakplaten ook mogelijk in een matte of glanzende uitvoering. Nagenoeg alle platen zijn voorzien van een ingebouwde watergoot waardoor de platen na het aanbrengen niet afgekit hoeven te worden. De platen zijn ook voor elke gewenste dakvorm leverbaar.

 

Kosten dakpanplaten

De kosten voor dakpanplaten verschillen voornamelijk naargelang de eventuele isolatie:

  • Prijs dakpanplaten zonder isolatie: gemiddeld € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Prijs geïsoleerde dakpanplaten: vanaf gemiddeld € 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Verder zijn de kosten natuurlijk ook afhankelijk van andere factoren zoals de gekozen uitvoering, de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, het gebruikte isolatiemateriaal…

TIP: de prijzen voor deze soort dakplaten kunnen ook verschillen van expert tot expert. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio via onze offerteservice.

 

dakpanplaten monteren

 

Dakpanplaten monteren

Dakpanplaten leggen is vrij eenvoudig. Een dakspecialist schroeft de platen gewoon vast op de panlatten. Daarvoor gebruikt hij speciale schroeven die dezelfde kleur hebben als de platen. In het geval van een overzetdak worden de panlatten met lange schroeven bovenop de oude dakbedekking aangebracht. Dwars hierop komen dan de platen. Da afwerking van het dak gebeurt met hulpstukken die in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan nokstukken, dakdoorvoeren en windveren.

 

Aandachtspunten bij dakpanplaten montage:

  • Gebruik een onderfolie: gebruik bij toepassing op een geïsoleerd dak altijd een geschikte onderfolie. Deze beschermt de dakconstructie tegen condensvocht.
  • Pas de platen toe op een dak met de juiste hellingsgraad: de hellingshoek van het dak dient minimaal 7 graden te bedragen.
  • Zorg voor een correcte bevestiging: de platen moeten op de juiste manier vastgeschroefd worden om te voorkomen dat ze gaan werken door temperatuurverschillen of bewegen onder invloed van wind. Het is bij de plaatsing ook belangrijk dat de eerste rij platen exact recht komt te liggen.

TIP: door een dakspecialist in te schakelen, ben je steeds zeker van een correcte en veilige montage van je dakpanprofielplaten. Kom in contact met een dakspecialist in de buurt.

 

Alternatieven voor dakpanplaten

Naast dakpanplaten bestaan er ook nog 2 andere soorten dakplaten: trapezium dakplaten en golfplaten. Verder kan je natuurlijk ook gewone dakpannen laten plaatsen. We zetten de alternatieven hieronder nog even op een rij:

 

1. Dakpannen

Dakpannen zijn al jaren een van de populairste soorten dakbedekking. Je kan kiezen tussen betonnen of keramische dakpannen in verschillende uitvoeringen. Dakpannen zijn onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze kunnen net zoals dakpanplaten tot wel 50 jaar meegaan en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dakpannen hebben natuurlijk wel een meer authentieke uitstraling dan dakplaten. Dakpanplaten zijn dan weer goedkoper en er is minder kans op schade of lekken.

 

2. Golfplaten

Ook golfplaten zijn een bekende soort dakbedekking. Golfplaten zijn platen die een golvend profiel hebben. Ze zijn net als dakpanplaten erg budgetvriendelijk en licht, waardoor ze ook makkelijk te plaatsen zijn. Ze kunnen bestaan uit metaal, bitumen, kunststof of vezelcement. Golfplaten gaan doorgaans wel iets minder lang mee en hebben natuurlijk ook niet het uitzicht van dakpannen. Ze zijn echter wel beschikbaar in verschillende afwerkingen, afmetingen en kleuren.

 

3. Trapezium dakplaten

Trapezium dakplaten of damwand dakplaten zijn gelijkaardig aan golfplaten, maar hebben een trapeziumprofiel.  Ze bestaan net als dakpanplaten uit aluminium of staal en zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen en kleuren. Bovendien zijn deze platen gemakkelijk in elkaar te schuiven, waardoor ze een waterdicht geheel vormen. Uiteraard heb je ook bij deze dakbedekking niet de uitstraling van dakpannen. Daar tegenover staat wel dat trapezium dakplaten flink wat goedkoper zijn.

 

Welke dakbedekking kies ik best?

Of je nu best voor dakpannen of een soort dakplaat kiest, hangt vooral af van je eigen voorkeuren en wensen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goedkoper alternatief voor dakpannen dat lang meegaat? Dan zijn dakpanplaten een goede keuze. Zoek je dan weer de goedkoopste dakplaat met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Dan zijn trapezium dakplaten aangewezen.

Advies op maat nodig? Een dakspecialist kan je advies geven over de meest aangewezen dakbedekking, rekening houdende met jouw woning en wensen. Ontvang advies op maat.

 

 

Veelgestelde vragen over dakpanplaten

Heb je nog vragen over dakpanplaten? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veel gestelde vragen hieronder:



  • Kan ik zelf dakpanplaten plaatsen?

    Als je de nodige kennis hebt en over het juiste materiaal beschikt, kan je zelf platen zonder isolatie plaatsen. Daarbij moet je wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. Wil je zeker zijn van een correcte en veilige plaatsing van je dakplaten? Schakel dan een ervaren dakspecialist in.

    Dakplaten met isolatie laat je sowieso best plaatsen door een professional. Deze zijn namelijk moeilijker te plaatsen. Geïsoleerde dakpanplaten worden meestal op maat gemaakt zodat ze over de volledige lengte van het dak lopen en niet horizontaal overlappen. Daardoor zijn de platen vrij groot en is er meestal een kraan nodig voor de plaatsing.



  • Kan ik zonnepanelen bevestigen op dakpanplaten?
    Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op dakpanplaten, al is dit een klus die je best overlaat aan een expert. De zonnepanelen mogen namelijk niet op de platen zelf gemonteerd worden, omdat deze niet sterk genoeg zijn. Om zonnepanelen op dakplaten te plaatsen, doorboort een dakspecialist de platen en bevestigt er stokschroeven op. Daarop plaatst een dakspecialist de rails en op die rails worden dan de zonnepanelen bevestigd.


  • Kan ik dakpanplaten monteren zonder panlatten?
    Het is mogelijk om dakpanplaten zonder panlatten te monteren. Daarbij maakt een dakspecialist gebruik van een houten plaat. Er worden dan houten platen bevestigd op je dakconstructie. Daarop schroeft een een dakspecialist dan rechtstreeks de dakplaten. Vraag echter steeds advies aan een professional over de beste plaatsingswijze. De panlatten zorgen er namelijk voor dat vocht en condens weg kunnen en dat er voldoende ventilatie is. Ze vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de montage. Vraag advies bij een dakspecialist via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je dakplaten plaatsen of vergelijken met een andere type dakbedekking? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers