Mijn-dakwerker.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn lichte, prefab dakplaten met het uitzicht van dakpannen. Elke plaat bevat meerdere dakpannen en is gemaakt uit staal of aluminium. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties, vind je ze zowel terug bij particuliere woningen als industriële panden. De grootste voordelen van dakpanplaten zijn het lage gewicht, de goedkope prijs en de snelle plaatsingswijze.

Ga snel naar: PrijzenMaterialenVoor- en nadelenAfwerkingsmogelijkhedenPlaatsing

 

Dakpanplaat voor renovatie of nieuwbouw

Dakpanplaten zijn niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een leien dak of een dak met shingles of roofing te renoveren. Bij renovaties doen de dakpanplaten dan dienst als overzetdak. De bestaande dakbedekking kan dan gewoon blijven liggen, wat aanzienlijk scheelt in de kosten, en doet dienst als onderdak voor de nieuwe dakbedekking.

Bij nieuwbouw kan dankzij het lichte gewicht van de dakpanplaten en de beperkte benodigde dakhelling bespaard worden op de onderliggende draagconstructie.

Let op, bij een overzetdak is de onderconstructie wat lastiger te bereiken, bijvoorbeeld bij een lekkage. Laat daarom op voorhand zeker nagaan of de dakconstructie nog in goede staat is en of er geen problemen met vocht zijn.

 

 

Prijzen dakpanplaten

Voor standaard dakpanplaten kan je rekenen op een prijs van gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Je kan ook kiezen je voor geïsoleerde dakpanplaten (sandwichpanelen). Dat zijn enkel- of dubbelwandige dakpanplaten die aan de binnenkant voorzien zijn van isolatie. Zo gebeurt de bedekking en isolatie van het dak in een keer. Hiervoor starten de prijzen vanaf gemiddeld € 50 per m² (incl. btw en plaatsing).

Tip: de prijzen voor dakpanplaten kunnen verschillen van vakman tot vakman en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste afwerking, het gebruikte isolatiemateriaal, … Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

 

 

Aluminium vs. stalen dakpanplaten

Aluminium dakpanplaten zijn wat duurder dan de stalen variant, maar lichter in gewicht en daardoor dus makkelijker te plaatsen. De aluminium platen zijn ook onderhoudsvrij en beter bestand tegen corrosie dan staal.

Stalen dakplanplaten werken dan weer minder onder invloed van temperatuurverschillen maar moeten wel afgewerkt worden met een coating op basis van polyesterhars of een ander soort kunsthars. Deze coating is belangrijk om de pannen te beschermen tegen corrosie.

 

 

Voordelen

+ Snelle plaatsing: hierdoor kunnen de kosten per vierkante meter laag blijven.

+ Geschikt voor nieuwbouw en renovaties: bij renovaties kunnen de dakpanplaten over een bestaand leien dak of dak met shingles gelegd worden.

+ Uitstraling van een traditioneel pannendak: je ziet haast geen verschil tussen een dak met dakpanplaten en een dak met traditionele dakpannen.

+ Geschikt voor daken met een beperkte dakhelling: dakpanplaten zijn ook mogelijk op daken met een geringe dakhelling (vanaf 7 graden).

+ Licht gewicht: hierdoor makkelijk en snel te plaatsen en geschikt voor lichte dakconstructies.

+ Lange levensduur: 30 tot 50 jaar.

 

Nadelen 

Geluid: dakpanplaten produceren meer geluid wanneer er een regen- of hagelbui opvalt. Het is geen probleem als de dakpanplaten gebruikt worden als overzetdak. De bestaande dakbedekking zorgt dan voor de nodige isolatie. Ook van tikkende geluiden door krimp- of uitzetspanningen heb je dan weinig last. Is er geen oude dakbedekking aanwezig onder de dakpanplaten? Dan is het aan te raden om te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Door de isolatielaag produceren ze minder geluid en kan je genieten van thermische isolatie.

Condensvorming: door temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de dakpanplaten flink wat condens ontstaan. Om dat te voorkomen kan je een speciale anticondensfolie onder de platen laten aanbrengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen vocht.

 

montage van rode dakpanplaten

 

Beschikbare kleuren & afwerkingen

Dakpanplaten worden meestal glad afgewerkt waardoor het dak de look van een leien dak of traditioneel pannendak krijgt. Je kan ook kiezen voor een afwerking met steengranulaten. Zo lijkt het alsof het dak is afgewerkt met shingles of roofing. Verder zijn dakpanplaten mogelijk in een matte of glanzende uitvoering en in allerlei kleuren. Enkele populaire kleuren zijn zwart, antraciet en terracotta.

Nagenoeg alle platen zijn voorzien van een ingebouwde watergoot waardoor de platen na het aanbrengen niet afgekit hoeven te worden. Dakpanplaten zijn voor elke gewenste dakvorm leverbaar. De lengte en hoogte van de pannen kan indien gewenst ook aangepast worden. Maatwerk is dus altijd mogelijk.

Naast dakpanplaten bestaan er nog 2 andere soorten dakplaten: trapezium dakplaten en golfplaten.

 

Montage van dakpanplaten

Dakpanplaten worden op de panlatten vastgeschroefd. Hiervoor worden speciale schroeven gebruikt die dezelfde kleur hebben als de platen. In het geval van een overzetdak worden de panlatten met behulp van lange schroeven bovenop de oude dakbedekking aangebracht. Dwars hierop komen dan de dakpanplaten te liggen. Het afwerken van het dak gebeurt met hulpstukken die in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan nokstukken, dakdoorvoeren en windveren.

Aandachtspunten bij de montage:

  • Gebruik bij toepassing op een geïsoleerd dak altijd een geschikte onderfolie. Deze dient als bescherming van de dakconstructie tegen condensvocht.
  • De hellingshoek van het dak dient minimaal 7 graden te bedragen.
  • De platen moeten op de juiste manier vastgeschroefd worden om te voorkomen dat ze gaan werken door temperatuurverschillen of bewegen onder invloed van wind.
  • Het monteren van de platen gaat vrij snel en eenvoudig. Het is bij plaatsing belangrijk dat de eerste rij platen exact recht komt te liggen.

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je dakplaten plaatsen of vergelijken met een andere type dakbedekking? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van gespecialiseerde dakwerkers actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers