Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak ontmossen: methodes & prijzen

Tijdig je dak ontmossen is belangrijk. Zo blijft het er als nieuw uitzien, vermijd je lekkages, voorkom je scheuren en barsten, … Er bestaan verschillende methodes om vuil en mos van een dak te verwijderen. Ontdek alles over de werkwijze, prijs, voordelen, … van het ontmossen van daken. Kortom, alles wat je moet weten over dakontmossing lees je hier.

Ga snel naar: 
Zelf dak ontmossen of dakreiniger?
Prijs dak ontmossen
Hoe dak ontmossen?
Dak hydrofoberen of coaten?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Waarom een dak ontmossen?

Het ontmossen van daken heeft een aantal interessante voordelen:

 • Schade aan het dak voorkomen: door mos op het dak wordt de dakbedekking poreuzer waardoor deze makkelijker vocht opneemt. Wanneer het vriest zet het vocht uit waardoor er scheurtjes en barsten in de dakbedekking kunnen komen. Mossen hechten zich vast in die barsten en vocht kan verder infiltreren. De schade aan het dak wordt zo groter, wat op termijn kan leiden tot lekkages, aangetast dakisolatie, …
 • Verlengde levensduur: een dak is onderhevig aan slijtage door hevige regen, temperatuurschommelingen, … Mos zorgt voor een versnelling van dat slijtageproces
 • Mooie uitstraling: samen met de gevel is het dak het eerste wat je opvalt als je een huis bekijkt. Door het dak te laten ontmossen blijft het er verzorgd uitzien. Zo laat je een positieve indruk na bij jezelf, bezoekers en eventuele kopers als je jouw huis ooit wil verkopen.

 

Zelf dak ontmossen of dakreiniger inschakelen?

Je dak zelf ontmossen kan maar let op, het is een klus die voorzichtigheid vereist. Zo moet je je goed informeren over het gebruik van anti-mos producten voor daken. Je moet zeker zijn dat je een anti-mos product koopt dat geschikt is voor jouw dakbedekking en dat je het op een correcte manier aanbrengt. Dat is erg belangrijk voor een optimaal en mooi resultaat.

Ook de bereikbaarheid van het dak is een belangrijke factor als je het dak ontmossen zelf wil doen. Zelf het dak van een bungalow ontmossen is makkelijker dan het dak van een rijwoning in het stadscentrum. Je kan stellingen huren, maar dat kost extra geld. Als je de ontmossing van het dak zelf uitvoert, moet je namelijk al al het materiaal en de nodige producten zelf aankopen of huren (bv. dakreiniger huren). Dat kost al snel veel geld. Bovendien betaal je als particulier 21% btw. Je kan dus niet rekenen op het verlaagde btw-tarief.

 

Is het interessanter om een dakreiniger in te schakelen?

Als je zeker wil zijn van een optimaal en mooi resultaat wel. Laat je het ontmossen van je dak over aan een ervaren dakreiniger, dan ben je zeker van:

 • Geschikte reinigingsmethode: een dakreiniger bepaalt welke reinigingsmethode en reinigingsproducten het meest geschikt zijn voor je dak, afhankelijk van de vervuiling, het type dakbedekking, …
 • Correcte uitvoering van de werken: een professional weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Zo ben je zeker van een goed resultaat zonder schade aan je dak.
 • Kwalitatieve producten en materialen: een vakman zal daken ontmossen met kwalitatieve producten en materialen. Ook dat draagt bij tot een optimaal resultaat.
 • Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je van een btw-tarief van 6% i.p.v. 21%.

CONCLUSIE: als je alle factoren tegenover elkaar afweegt, is het interessanter om een beroep te doen op een vakman. Zo hoef je niet zelf de handen uit de mouwen te steken en ben je zeker van een goed resultaat. Dankzij het verlaagde btw-tarief wordt de kostprijs bovendien een pak interessanter. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van dakreinigers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Dak ontmossen prijs

De prijs voor het laten ontmossen van een dak is gemiddeld € 9 à 15 (incl. arbeidskosten). De prijs is daarbij afhankelijk van een aantal voor de hand liggende factoren: de huidige staat van de dakbedekking, ligging van de woning, grootte en bereikbaarheid van het dak, de gebruikte anti-mos producten, … De kostprijs ligt ook hoger als je jouw dak achteraf nog laat hydrofoberen of coaten:

WerkzaamhedenGemiddelde kostprijs
(incl. arbeidskosten en excl. btw)
Dak ontmossen€ 9 à 15
Dak ontmossen + hydrofoberen€ 15 à 30
Dak ontmossen + coaten€ 30 à 45

Dak laten ontmossen = genieten van verlaagd btw-tarief
Voor het ontmossen van daken zijn er geen premies. Laat je het dak van een woning ouder dan 10 jaar ontmossen, dan heb je wel recht op een verlaagd btw-tarief van 6% ipv 21%. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een vakman. Op die manier ben je bovendien verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat.

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw situatie? Via de offertepagina kan je makkelijk prijzen en adviezen van professionele dakreinigers vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Lees onder foto meer over het ontmossen, hydrofoberen en coaten van een dak:

werkwijze ontmossen van daken

 

Hoe dak ontmossen?

Laat je jouw dak mosvrij maken door een dakreiniger, dan gebeurt dat doorgaans in volgende stappen:

 

STAP 1: inspectie van het dak

De dakreiniger komt bij je langs om je dak te inspecteren. Gaat het om een hellend of plat dak dak? Welke dakbedekking is er aanwezig? In welke mate is het dak vervuild? Is het dak nog in goede staat? … Op basis van zijn analyse bepaalt de dakreiniger welke reinigingsmethode met welke reinigingsproducten het meest geschikt is.

 

STAP 2: voorbereiding (toegang vrijmaken en waterafvoer afsluiten)

Het is belangrijk dat de vakmannen een vlotte toegang hebben tot het dak zodat ze hun werk naar behoren kunnen doen. Zet bloempotten, terrasmeubels, … daarom op voorhand aan de kant. Wat je zelf doet, hoeft de vakman niet te doen. Dat betekent minder werkuren waardoor jij bespaart op de arbeidskosten. Objecten die vast staan en niet aan de kant gezet kunnen worden, dek je best af met oude dekens, een plastic zeil, … Zo voorkom je dat er vuilresten of anti-mosproduct op terecht komt.

Ook de afvoer van regenwater wordt bij het ontmossen van een dak best afgesloten. Zo voorkom je dat water met stukken mos en anti-mosproduct in de regenput terecht komt. Het product beperkt namelijk het gebruik van regenwater terwijl de stukken mos tot verstopping kunnen leiden.

 

STAP 3: mos verwijderen van het dak

dak ontmossen

Na de voorbereidende werken volgt de ontmossing van het dak. Het ontmossen van daken kan gebeuren met of zonder reinigingsmiddelen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil:

 • Een dak ontmossen zonder reinigingsmiddel gebeurt bijna altijd met een hogedrukreiniger. Indien mogelijk wordt een vuilfrees gebruikt. Dat is een speciale roterende sproeikop waarmee vuil en mossen makkelijker van het dak verwijderd kunnen worden. Het dak afspuiten gebeurt altijd in een neerwaartse richting om te voorkomen dat er water onder de sluitingen komt.
 • Een dak ontmossen met reinigingsmiddel houdt een extra stap in. Het dak wordt eerst schoongespoten zoals hierboven beschreven. Vervolgens vernevelt de dakreiniger een reinigingsmiddel op het dak. De inwerktijd kan, afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil, het type dakbedekking, … variëren van een uur tot enkele uren. Na de inwerkperiode wordt het dak nogmaals schoongespoten. Werken met een reinigingsmiddel is vooral interessant bij oude of sterk vervuilde daken.

LET OP: bij ontmossing van een dak is voorzichtigheid aangewezen om een optimaal resultaat te bekomen en schade aan de dakbedekking te voorkomen. Afhankelijk van de dakbedekking en mate van vervuiling gebruikt een dakreiniger specifieke producten en materialen én bepaalt hij met welke druk op het dak gespoten mag worden. Lees hier bijvoorbeeld meer over dakpannen ontmossen of leien daken ontmossen.

 

Elk dak is anders en vereist een specifieke aanpak!

Gezien de werkmethode en specifieke eisen heb je er dus alle baat bij om je dak te laten ontmossen door een ervaren dakreiniger. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw dakbedekking en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. TIP: vraag offertes aan bij verschillende reinigingsbedrijven. Zo kan je makkelijk adviezen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van dakreinigers via de offerteservice.

 

Dak nabehandelen voor langdurige bescherming

Is het mos op je dak verwijderd? Om het dak extra te beschermen en de terugkeer van algen en mossen af te remmen kan je de dakbedekking laten nabehandelen met een hydrofobeermiddel of anti-mos coating. Je dak laten ontmossen zal zo veel minder snel moet gebeuren.

 • Dak hydrofoberen (impregneren) = transparante beschermlaag: bij deze methode wordt een transparant vuil- en vochtwerend middel op het dak aangebracht. Het middel trekt in de poriën van het dak en zorgt ervoor dat het dak droger blijft en dat mos en ander vuil zich moeilijker kunnen hechten. Prijs dak ontmossen + hydrofoberen: € 15 à 30 per m² (excl. btw).
 • Dak coaten = gekleurde beschermlaag: bij deze methode wordt een gekleurd vuil- en vochtwerend middel op het dak aangebracht. Je dak krijgt zo niet alleen extra bescherming tegen mos en vuil, het krijgt ook een nieuwe look. Een dakcoating trekt slechts gedeeltelijk in de poriën en ligt eerder als een filmlaag op het dak. Prijs dak ontmossen + coaten: € 30 à 45 per m² (excl. btw).

 

Laat ik mijn dak best hydrofoberen of coaten?

Ziet je dak er na het ontmossen nog goed uit en behoud je graag de huidige look van je dak? Dan is hydrofoberen voldoende. Ziet je dak er ondanks de dakontmossing niet meer goed uit of wil je je dak een nieuwe look geven? Dan is een gekleurde dakcoating een interessantere keuze. Een dak coaten is wel duurder en vraagt meer voorbereiding (alles afdekken). Ook slijtage zie je sneller omdat de kleur kan vervagen. Wil je een andere look, dan is het soms interessanter om gewoon je dak te vernieuwen.

Welke keuze voor jou het best is, hangt dus vooral af van de staat van je dak en je eigen wensen. Een gespecialiseerde dakwerker kan je verder informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze voor jouw dak. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Veelgestelde vragen • Wanneer moet ik mijn dak ontmossen?

  Heeft je dak al wat jaren op de teller, heeft het al lang geen reinigingsbeurt meer gekregen of is er duidelijk mos op het dak aanwezig waardoor het er vuil en lelijk uitziet? Dan is een ontmossing van je dak aangewezen. Zo ziet je dak er terug mooi uit en voorkom je verdere schade.

  Het ontmossen van daken doe je best als het niet te warm is, als het niet vriest of als het niet regent. Anders bestaat het risico dat de behandelingsproducten (anti-mos producten voor daken, hydrofobeermiddel, dakcoating, …) te snel opdrogen (bij te warm weer) of wegspoelen (bij regen) en niet optimaal hun werk kunnen doen.

  TIP: een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat en houdt rekening met alle aandachtspunten: timing van het ontmossen, geschikte producten, … Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offerteservice. • Hoe vaak moet ik mijn dak ontmossen?

  Er is niet echt een vast tijdsstip. Alles hangt af van:

  • Type dakbedekking: poreuze dakbedekking is gevoeliger voor mos. Betonnen dakpannen zijn bijvoorbeeld ruwer van structuur dan keramische dakpannen en daardoor gevoeliger voor mos.
  • Ligging van het dak: een dak in een omgeving met veel wind of waarop veel zon valt is minder vatbaar voor mosvorming. Op een dak in een windstille omgeving en dat omgeven wordt door bomen (dak in de schaduw) nestelt mos zich sneller.
  • Hellingsgraad van het dak: hoe steiler het dak, hoe moeilijker mos zich kan hechten. Platte daken of daken met een kleine hellingsgraad zijn dus gevoeliger voor mosvorming.
  • Leeftijd van de dakbedekking: hoe ouder je dak, hoe poreuzer de dakbedekking en hoe vatbaarder deze is voor mosvorming. Bij dakbedekking ouder dan 10 jaar is een controle zeker aangewezen.

  TIP: een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat en verzekert je van een correcte uitvoering van de werken zonder schade aan je dakbedekking. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offerteservice. • Daken ontmossen of vernieuwen? Wat is de beste keuze?

  Is je dak oud, zwaar vervuild of erg beschadigd? Dan is een dakontmossing vaak niet meer voldoende en is het soms interessanter om je dak deels of volledig te vernieuwen. Zo ziet je dak er weer als nieuw uit en zit je direct goed voor 30 tot 50 jaar.

  Is mos van het dak verwijderen voldoende of is je dak vernieuwen meer aangewezen? En in dat laatste geval: is enkel de dakbedekking vernieuwen voldoende of is ook de dakconstructie toe aan vervanging? Om zeker te zijn van de juiste keuze, laat je best een analyse uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Je vergelijkt best 2 à 3 vakmannen om zeker te zijn van een correcte diagnose en aanpak: start je aanvraag hier. • Mag ik een asbest dak ontmossen?
  Nee, het is bij wet verboden om een asbestdak te ontmossen. Bij de dakontmossing kunnen namelijk asbestvezels vrijkomen. Ook het dak reinigen met een hogedrukreiniger kan je best vermijden. Lees meer over asbestdaken en hoe je ze best verwijdert of vervangt.

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakreinigers