Mijn-dakwerker.be

Dak ontmossen: methodes & prijzen

Het is belangrijk dat je jouw dak tijdig laat ontmossen. Zo blijft het dak er als nieuw uitzien, vermijd je lekkages, voorkom je scheuren en barsten, … Er bestaan verschillende methodes om mos en vuil van het dak te verwijderen. Alles over deze methodes, de bijhorende prijzen, de voordelen van het ontmossen van daken, … Kortom, alles wat je moet weten overdakontmossing ontdek je in dit artikel.

 

Waarom het ontmossen van daken echt wel nuttig is

Jouw dak reinigen door het te laten ontmossen heeft een aantal interessante voordelen:

  1. Scheuren en barsten voorkomen: Door de begroeiing met mos wordt de dakbedekking poreuzer. Wanneer het bevriest zal het vocht in het mos uitzetten, waardoor er scheurtjes en barsten in de dakbedekking kunnen komen. Doordat het mos die kleine scheurtjes verstopt hebben deze alle tijd om groter te worden, wat kan leiden tot waterinfiltratie. Dat binnengedrongen vocht kan er op zijn beurt voor zorgen dat de dakbedekking verder barst.
  2. Lekkages voorkomen: De vorming van haarscheurtjes en barsten als gevolg van mos en vuil verhoogt de kans op lekkage in het dak.
  3. Verlengde levensduur: Een dak is onderhevig aan slijtage door hevige regen, temperatuurschommelingen, … Mos zorgt voor een versnelling van dat slijtageproces.
  4. Mooie uitstraling: Samen met de gevel is het dak het eerste wat je opvalt als je een huis bekijkt. Door het dak te laten ontmossen blijft het er verzorgd uitzien. Zo laat je een positieve indruk na bij jezelf, bezoekers en eventuele kopers als je jouw huis ooit wil verkopen.
  5. Optimaal energieverbruik: Een dak met mos is niet meer in optimale staat. Het risico bestaat dat de dakisolatie aangetast wordt, met energieverlies tot gevolg.

 

Dak ontmossen prijs

De prijs voor het laten ontmossen van een dak is afhankelijk van een aantal voor de hand liggende factoren: De huidige staat van de dakbedekking, ligging van de woning, grootte en bereikbaarheid van het dak en de gebruikte producten.

WerkzaamhedenGemiddelde kostprijs (inc. btw & arbeidskosten)
Dak ontmossen€9 à €15
Dak ontmossen & coaten€30 à €45

 

TIP: dak laten ontmossen = genieten van verlaagd BTW-tarief
Voor het ontmossen van daken zijn er geen premies. Laat je het dak van een woning ouder dan 10 jaar ontmossen, dan heb je wel recht op een verlaagd btw-tarief van 6% ipv 21%. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een erkende firma. Op die manier ben je bovendien verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat.

 

Wil je jouw dak laten reinigen door een vakman? Via de offertepagina kan je makkelijk prijzen en adviezen van professionele dakreinigers vergelijken. ✓ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

dak ontmossen

 

Mos op dak verwijderen: Werkwijze

Een dak mosvrij maken gebeurt doorgaans in volgende stappen:

 

1. Voorbereiding

Het is belangrijk dat de vakmannen een vlotte toegang hebben tot het dak zodat ze hun werk naar behoren kunnen doen. Zet bloempotten, terrasmeubels, de parasol, … daarom op voorhand aan de kant. Als je dat werkje zelf doet hoeven de vakmannen de weg zelf niet vrij te maken. Dat betekent minder werkuren waardoor jij kan besparen op de arbeidskosten.

Objecten die vast staan en niet aan de kant gezet kunnen worden, dek je best af met oude dekens, een plastic zeil, … Zo voorkom je dat er vuilresten of anti-mosproduct op terecht komt.

 

2. Waterafvoer afsluiten

De afvoer van regenwater wordt bij het ontmossen van een dak best afgesloten. Zo voorkom je dat water met stukken mos en anti-mosproduct in de regenput terecht komt. Het product beperkt namelijk het gebruik van regenwater terwijl de stukken mos tot verstopping kunnen leiden.

 

3. Mos verwijderen van het dak

Na deze voorbereidende werken is de eigenlijke mosbestrijding aan de beurt. Via anti-mosproducten, met behulp van de hogedrukreiniger, door te benevelen, door alles weg te borstelen, … Afhankelijk van de dakbedekking gebruikt de vakman specifieke producten en materialen. Lees hier meer over het ontmossen van dakpannen of leien daken.

Bepaalde anti-mosproducten moeten een tijdje kunnen inwerken. Die inwerktijd is afhankelijk van meerdere factoren zoals het soort dakbedekking, de weersomstandigheden, de vervuilingsgraad, …

 

Ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Het ontmossen van daken kan gebeuren met of zonder reinigingsmiddelen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil.

Een dak ontmossen zonder reinigingsmiddel gebeurt bijna altijd met behulp van een hogedrukreiniger. Indien mogelijk wordt een vuilfrees toegepast. Dat is een speciale roterende sproeikop waarmee vuil en mossen makkelijker verwijderd kunnen worden. In gevallen waarbij het gebruik van een vuilfrees niet mogelijk is, zoals bij een wat oudere verweerde dakbedekking, wordt een V-straal gebruikt bij een druk van 80 bar. Men spuit altijd in een neerwaartse richting om te voorkomen dat er water onder de sluitingen komt.

Bij het ontmossen met een reinigingsmiddel wordt het dak eerst schoongespoten volgens de hierboven beschreven methode. Vervolgens vernevelt men een reinigingsmiddel op het dak. De inwerktijd kan, afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil, variëren van een uur tot enkele uren. Na deze inwerkperiode wordt het dak nogmaals schoongespoten. Werken met een reinigingsmiddel is vooral interessant bij oude daken waarbij de pannen of leien handgemaakt zijn en dus kleine oneffenheden vertonen die moeilijk te reinigen zijn.

 

Voor het laten ontmossen van jouw dak betaal je een gemiddelde prijs van €9 à €15 per m². Gezien de werkmethode en specifieke eisen is het aangeraden de werken te laten uitvoeren door een ervaren dakreiniger. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een mooi resultaat.
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan op de offertepagina.

 

 

Dak nabehandelen voor langdurige bescherming

Om de terugkeer van algen en mossen te remmen kan je de dakbedekking laten nabehandelen met een anti-mos coating. Met zo’n dakcoating wordt de vorming van nieuwe mossen niet helemaal voorkomen maar wel zeer sterk afgeremd. Je dak laten ontmossen zal zo veel minder snel moet gebeuren.

Meestal wordt er dan eerst een primer op het dak aangebracht die een aantal uren moet drogen. Na deze droogtijd wordt de daadwerkelijke coating op de dakbedekking aangebracht. Deze coating zorgt voor een soort gladde en vochtwerende laag, waardoor mossen zich veel moeilijker kunnen hechten aan de dakbedekking.

Voor het laten ontmossen en coaten van jouw dak betaal je een gemiddelde prijs van €30 à €45 per m². Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

werkwijze ontmossen van daken

 

Dak ontmossen doe het zelf

Je kan er natuurlijk voor kiezen om jouw dak zelf te ontmossen. Toch is het een klus die voorzichtigheid vereist én je moet je goed informeren over het gebruik van anti-mos producten. Je moet er namelijk voor zorgen dat je een product koopt dat geschikt is voor jouw dakbedekking. Lees steeds de gebruiksaanwijzing en probeer het product eerst uit op een onopvallend stuk van het dak om te kijken of het wel het gewenste effect heeft.

De bereikbaarheid van het dak zal bij een doe-het-zelf-reiniging een belangrijke factor zijn. Het dak van een bungalow is makkelijker zelf te reinigen dan een dak van een rijwoning in het stadscentrum. Je kan eventueel stellingen huren, maar dat kost dan weer extra geld.

Als je de dakontmossing zelf uitvoert, kan je bovendien niet rekenen op het verlaagde btw-tarief. Het is dan ook aangeraden om een beroep te doen op een vakman. Zo ben je verzekerd van kwaliteit. Dankzij het verlaagde btw-tarief wordt de kostprijs bovendien een pak interessanter. Prijzen op maat aanvragen voor het laten ontmossen van jouw dak kan via het onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakreinigers