Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVC dakbedekking: info & prijzen

Kunststof dakbedekkingen zoals PVC worden tegenwoordig zeer veel gekozen. De duurzaamheid van het materiaal én de betaalbare prijzen zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen. In dit artikel ontdek je alle eigenschappen en voor- en nadelen van PVC dakbedekking. Bovendien vind je informatie over de plaatsing, prijzen en alternatieven.

 

pvc dakbedekking Eigenschappen en uitvoeringen

Een PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal heeft de vorm van een membraan en wordt voornamelijk toegepast op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen.

PVC dakbedekking is thermoplastisch door de toevoeging van weekmakers (en UV-stabilisatoren). Door de soepelheid van het materiaal, kan de dakbedekking zo mee uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Omdat het materiaal licht is (maar toch sterk!), belast deze dakbedekking de dakconstructie weinig tot niet.

 

Tip: PVC dakbedekking gaat gemiddeld 15 tot 40 jaar mee. Hoe dikker de folie, hoe langer het materiaal meegaat. De minimale dikte van PVC dakbedekking is 1,2 millimeter. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Vraag vrijblijvend advies en prijzen aan bij betrouwbare dakwerkers in de buurt.

 

 

PVC dakplaten

Naast PVC folie bestaan er ook PVC dakplaten. Dit zijn doorgaans harde en lichtdoorlatende golfplaten, die voornamelijk gebruikt worden als dakbedekking voor industriële toepassingen of voor uiteenlopende types bijgebouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan carports, veranda’s of serres. De platen zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen.

 

 

Voor- en nadelen van een PVC dak

Hoewel een PVC dak voornamelijk voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waarmee je best rekening houdt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een PVC dakbedekking:

Voordelen PVC dakNadelen PVC dak
Sterk en waterdicht materiaal met een licht gewicht (waardoor het gemakkelijk te bewerken is)Verminderende flexibiliteit naargelang ouderdom
Moderne uitstralingPlaatsing is tijdrovend (niet voor doe-het-zelvers)
Onderhoudsvriendelijke dakbedekking Mag niet rechtstreeks op oude dakbedekking van bitumen of polystyreen geplaatst worden: scheidingslaag is nodig
Relatief goedkoop
Wortelbestendige dakbedekking
Brandveilig materiaal (wordt op het dak gelijmd/geföhnd in plaats van gebrand)
Ecologisch verantwoord materiaal: volledig recycleerbaar
PVC reflecteert zonlicht UV, wat leidt tot een prettiger wooncomfort

 

pvc dakbedekking

 

Hoeveel kost PVC dakbedekking?

De prijs van een kunststof dak hangt van meerdere factoren af. De oppervlakte van het dak is in grote mate prijsbepalend, net zoals de kleur die je kiest en de moeilijkheidsgraad van het project (bereikbaarheid en vorm van het dak). Wil je ook de oude dakbedekking laten verwijderen? Dan mag je logischerwijze ook op een meerkost rekenen. Het plaatsen van een PVC dak door een professional zal je ongeveer € 50 à 70 per vierkante meter (incl. materiaalkosten en BTW) kosten.

 

Verder kunnen prijzen ook variëren van dakwerker tot dakwerker. Daarom doe je er goed aan om offertes van verschillende specialisten aan te vragen. Op die manier kan je eenvoudig prijsvoorstellen vergelijken en geld uitsparen. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende dakwerkers in de buurt. Ga naar de offertepagina.

 

 

PVC dakbedekking plaatsen: opbouw

Het plaatsen van een PVC dakbedekking is geen sinecure. Deze klus vereist de nodige kennis en ervaring. Daarom is het aangewezen beroep te doen op een erkend vakman. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende dakwerkers in jouw regio.

De opbouw van een dak met PVC bedekking ziet er als volgt uit, van onder naar boven:

1. Drager en dakbeschot: helemaal onderaan bevindt zich de drager (houten of betonnen balken) met daarop OSB-platen. Dit zijn sterke panelen op basis van samengeperste houtschilfers.

2. Dampscherm en isolatie: op de OSB-platen wordt een dampscherm geplaatst (doorgaans een folie van polyethyleen) om condensatie in het bovenliggende isolatiemateriaal te vermijden. De isolatie bestaat bijvoorbeeld uit PUR isolatieplaten, die op de OSB-platen bevestigd worden.

3. PVC folie: vervolgens rolt men de banen PVC uit en snijdt men deze op maat indien nodig. De stroken komen vast te liggen aan de hand van lijm die mechanisch verhit wordt (föhntechniek) en zich zo aan de PVC hecht. De naden worden aan elkaar gelast. Om te voorkomen dat de folie in de hoeken loskomt, passen dakwerkers kimfixatie toe. Gewapende strips worden dan op mechanische wijze aan de opkant verankerd. Zo wordt een sterk geheel gevormd dat minder vatbaar is voor scheuren.

 

Andere soorten kunststof dakbedekking

1. EPDM

EPDM is een synthetische en waterdichte soort rubber met een erg lange levensduur van 30 à 50 jaar (afhankelijk van merk, kwaliteit materiaal en plaatsing). Het materiaal is uiterst flexibel (rekbaar), UV-bestendig en scheur- en krimpvrij. Een belangrijke troef is dat EPDM ook interessant is bij renovatie: het kan gewoon bovenop de meeste soorten dakbedekkingen aangebracht worden. EPDM ligt doorgaans naadloos op het dak, waardoor er quasi geen risico op lekkage is. Lees meer over EPDM dakbedekking in dit artikel.

» Prijs: €60 à 80 per vierkante meter (incl. btw en plaatsing) –  Ontvang gratis offertes. 

 

2. TPO

TPO is een erg duurzame, milieuvriendelijke en elastische kunststof dakbedekking voor platte daken. Het is in feite een hybride dakbedekking die de goede eigenschappen van PVC en EPDM combineert. De folie kan gelast worden (zoals PVC), maar ze is eveneens lijmbaar (zoals EPDM).

Uiterlijk gezien lijkt TPO sterk op PVC dakbedekking, al is de samenstelling wel anders. TPO kan rechtstreeks op een oude dakbedekking van bitumen of polystyreen worden aangebracht. Bovendien bevat TPO geen weekmakers, waardoor het materiaal steeds zijn flexibiliteit behoudt. Deze folie is UV-bestendig, wortelvast, bestand tegen chemicaliën en eveneens in diverse kleuren verkrijgbaar. TPO heeft een levensduur van 15 à 40 jaar (afhankelijk van merk, kwaliteit materiaal en plaatsing).

» Prijs: €50 à 70 per vierkante meter (incl. btw en plaatsing) – Ontvang gratis offertes. 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers