Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hellend dak

Er zijn heel wat mogelijkheden voor een hellend dak. Zo kan je kiezen uit verschillende vormgevingen, dakbedekkingen, hellingsgraden… In dit artikel kan je meer lezen over de diverse opties voor hellende daken, hun prijzen en andere nuttige info over schuine daken.

Ga snel naar:
Dakbedekkingen hellend dak
Hellend dak isoleren
Schuin dak waterdicht maken
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

Nieuw hellend dak of hellend dak renoveren?

Merk je schade op aan je hellend dak? Dan laat je dit best zo snel mogelijk herstellen. Wanneer volstaat het om je hellend dak te renoveren en wanneer kies je best voor een volledig nieuw dak? Een overzicht:

 • Hellend dak renoveren: is je dakbedekking op bepaalde plaatsen beschadigd, dan kan je je hellend dak best plaatselijk herstellen. Ook wanneer bv. je dakconstructie doorzakt, kan het voldoende zijn om de constructie te verstevigen met enkele balken.
 • Hellend dak vernieuwen: wanneer je dakbedekking verouderd of in slechte staat is, laat je deze best volledig vernieuwen. Ook wanneer de dakconstructie in slechte staat is of het hout is aangetast door vocht of houtworm, laat je best de volledige constructie vernieuwen.

Werken uitvoeren aan je hellend dak? Voor die klus schakel je best een ervaren dakwerker in met de nodige expertise en kennis van zaken. Vind een dakwerker in jouw buurt.

 

Mogelijke dakbedekkingen hellend dak

Om je schuin dak te bekleden, heb je de keuze uit verschillende dakbedekkingen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden en de kosten:

Soort dakbedekkingPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Geschatte levensduur
Dakpannen€ 30 - 6530 - 50 jaar
Leien€ 65 - 12025 - 35 jaar (kunstleien)
80 - 100 jaar (natuurleien)
Riet€ 70 - 9530 - 35 jaar
Zink€ 65 - 110>100 jaar
Groendak€ 40 - 20050 - 70 jaar

1. Keramische of betonnen dakpannen

dakpannen afwerking

Dakpannen worden al sinds eeuwen gebruikt als dakbedekking voor een hellend dak. Vroeger waren het vooral keramische dakpannen (uit klei) die werden toegepast, maar tegenwoordig kun je ook kiezen uit een breed assortiment aan betonpannen. Dakpannen gaan erg lang mee en de prijzen ervan vallen erg goed mee. Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende vormen. Zo zijn er bv. holle en platte dakpannen.

Prijs dakpannen: € 30 à 45 per m² voor betonnen dakpannen, € 45 à 65 per m² voor keramische dakpannen (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

 

Tips dakpannen plaatsen

Ga je nieuwe dakpannen plaatsen op je hellend dak, houd dan steeds rekening met onderstaande tips:

 • Sluiting dakpannen: ga je je hellend dak renoveren? Kies dan voor pannen met een diepe sluiting. Het dak wordt hierdoor goed beschermd tegen slagregens, wind en stuifsneeuw.
 • Versnij: het beste versnijd je zo min mogelijk pannen. De sluitingen zijn immers meestal vrij ruim gemaakt, waardoor de pannen zowel horizontaal als verticaal goed verschuifbaar zijn.
 • Ventilatie: om de ventilatie onder de pannen te verhogen, kan je gebruik maken van een speciale ondernok folie.
 • Aansluiting op dakgoot: de onderste pannen kun je het beste voor 2/3 laten oversteken in de goot. Speciale aandacht moet hierbij uitgaan naar het onderdak. Dit dient goed aan te sluiten op de goot. Door gebruik te maken van een dubbele panlat worden de onderste pannen goed ondersteund.

2. Leien

dakbedekking hellend dak leien

Het leggen van leien op een schuin dak vergt meer deskundigheid van de plaatser dan bij het leggen van dakpannen. Het voordeel van leien is dat je er veel dakvormen mee kan creëren en dat ze ook perfect in de gevel geïntegreerd kunnen worden. Een leien dak plaatsen is wel een stuk arbeidsintensiever dan het leggen van dakpannen. Hierdoor kan de kostprijs aardig oplopen, zeker bij het gebruik van natuurleien.

Prijs leien: € 65 à 75 per m² voor kunstleien, € 110 à 120 per m² voor natuurleien (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

 

Tips leien plaatsen

Wil je nieuwe leien plaatsen op je hellend dak, houd dan steeds rekening met onderstaande tips:

 • Afstand: de leien worden gelegd op panlatten waartussen de afstand overal gelijk is, met uitzondering van de eerste rij leien.
 • Overlap: houd rekening met een juiste overlap tussen de leien. Deze is afhankelijk van de dakhelling. Hoe lager de dakhelling, des te groter de overlap. Bij een onvoldoende overlap zal het dak niet of onvoldoende waterdicht zijn.
 • Afwerking: in tegenstelling tot bij dakpannen zijn er bij leien doorgaans geen speciale hulpstukken nodig. De afwerking gebeurt in de regel met lood.
 • Asbest: ga je oude leien verwijderen? Houd er dan rekening mee dat deze asbest kunnen bevatten. Indien de leien nog in redelijke staat zijn, mag je ze zelf vervangen. Sterk verweerde asbesthoudende materialen laat je best verwijderen door een speciaal asbestverwijderingsbedrijf.

3. Rieten dakbedekking

dakbedekking hellend dak riet

Een rieten dakbedekking wordt tegenwoordig voornamelijk toegepast bij hellende daken van landelijke woningen. Het aanbrengen van het riet is specialistenwerk en daarom alleen voorbehouden aan professionele rietdekkers. Aangezien het om een vrij arbeidsintensieve klus gaat, is riet een duurdere soort dakbedekking. Een rieten dak heeft daarnaast ook meer onderhoud nodig dan andere soorten daken.

Prijs rieten dak: € 70 à 95 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

4. Zink

zinken hellend dak

Een hellend dak afwerken kan ook met zink. Zinken daken worden tegenwoordig voornamelijk toegepast bij moderne woningen met een afwijkende of bijzondere dakconstructie. Het aanbrengen van een zinken dak is een klus voor gespecialiseerde dakwerkers. Bij een hellend dak past men in de regel het ‘staande naadsysteem’ toe, maar zink kan ook in banen of in de vorm van zinken leien worden aangebracht.

Prijs zinken dak: € 65 à 110 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

5. Groendak

groendaken

Met een groendak kan je ook kiezen voor een ecologische dakbedekking voor je hellend dak. Je kan kiezen voor een intensief groendak of een extensief groendak. Een intensief groendak is een daktuin met beplanting die je ook in een gewone tuin aantreft: planten, struiken, grassen en zelfs bomen. Een extensief groendak is begroeid met mossen, vetplantjes en kruiden die weinig onderhoud vergen.

Prijs groendak: € 40 à 100 per m² voor een extensief groendak, € 85 à 200 per m² voor een intensief groendak (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang een prijs op maat.

 

Hellend dak isoleren

Om je woning op een efficiëntere manier te verwarmen, is dakisolatie een interessante investering. Je dak isoleren kan op verschillende manieren:

 • Schuin dak isoleren binnenzijde: in de meeste gevallen wordt het isolatiemateriaal langs de binnenzijde van het hellend dak geplaatst. Dit is doorgaans het geval bij de na-isolatie van bestaande hellende daken die nog in goede staat zijn.
  Kosten: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Schuin dak isoleren buitenzijde: de isolatie kan ook langs de buitenzijde aangebracht worden. Deze optie wordt voornamelijk gekozen bij volledige dakrenovaties of wanneer je een volledig sluitende isolatielaag wenst zonder koudebruggen. Isoleer je een bestaand hellend dak langs de buitenzijde, dan kan je ervoor kiezen om je dakbedekking te vernieuwen of om je huidige dakbedekking te recupereren als die nog in goede staat is.
  Kosten: € 40 à 60 per m² (excl. btw en nieuwe dakbedekking, incl. plaatsing)
 • Zoldervloer isoleren: gebruik je de zolderruimte niet als leef- of slaapruimte (onverwarmde zolder), dan kan je ook de zoldervloer laten isoleren om de warmteverliezen tot een minimum te beperken.
  Kosten: € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Hellend dak laten isoleren? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van isolatiespecialisten in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Schuin dak waterdicht maken

Het spreekt voor zich dat een dak een goede bescherming moet bieden tegen alle weersomstandigheden. Om de waterdichtheid van een hellend dak te garanderen wordt daarom een onderdak geplaatst. Dit is een extra bescherming die tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal komt te liggen. Onderdaken zorgen ervoor dat de isolatie en de dakconstructie niet aangetast worden door vuil en insijpelend vocht.

 

 

Aandachtspunten hellend dak

Waarop moet je letten wanneer je een hellend dak hebt of laat plaatsen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Hellend dak verluchten: welke dakbedekking je ook kiest, ventilatie aan de onderzijde is altijd van belang. Door de plaatsing van pan- en tengellatten ontstaat er een ruimte waardoor er luchtstroming kan plaatsvinden (vanaf de dakvoet naar de nok toe). Bij een hellend dak met een lage hellingsgraad moet er extra aandacht aan de ventilatie besteed worden omdat de luchtstroming bij dit type dak in sommige gevallen gehinderd wordt, waardoor de verluchting van de dakconstructie in gevaar komt.
 • Dak reinigen / ontmossen: mos, algen en vuil maken je dakbedekking poreus. Hierdoor kan er regenwater in de dakbedekking sijpelen, met alle gevolgen van dien. Om dit te vermijden, is het belangrijk om regelmatig je dak te reinigen en te ontmossen.
 • Dak impregneren of coaten: om je dak langer schoon te houden, kan je je dakbedekking na de reiniging nog laten impregneren of coaten met een vuil- en vochtwerend middel. Dit zorgt ervoor dat vuil en mos zich minder gemakkelijk aan het dak kunnen hechten.

 

Veelgestelde vragen over hellende daken

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over schuine daken: • Welke soorten hellende daken bestaan er?

  Hellende daken zijn er in verschillende vormen, waaronder:

  • Zadeldak: dit is de meest voorkomende vorm bij hellende daken. Een zadeldak heeft dan ook vele voordelen: het verzekert een goede waterafvoer en is bestand tegen hevige windstoten. Je kan het bovendien zo steil maken als je zelf wilt en zo onder het dak de gewenste leefruimte creëren.
  • Schilddak: bij een schilddak lopen alle 4 de zijden van het dak schuin af. Dit type dak bestaat uit 2 lange trapeziumvormige dakvlakken en 2 korte driehoekige dakvlakken. Ook een schilddak zorgt voor een goede waterafvoer en biedt een goede bescherming tegen storm en felle windstoten. Het kan wel minder goed geventileerd worden dan een zadeldak.
  • Lessenaarsdak: dit type dak bestaat uit slechts 1 hellend dakvlak met een hellingsgraad van minstens 15 graden. Het geeft een karakteristieke, moderne uitstraling aan jouw woning. Met een lessenaarsdak heb je bovendien maar 1 dakgoot nodig om het regenwater af te voeren.
  • Mansardedak: een mansardedak is aan de onderkant steiler dan aan de nok. Dit type dak geeft een klassieke, landelijke uitstraling aan jouw woning en leent zich perfect voor dakkappellen.
  • Wolfsdak: een wolfsdak lijkt sterk op een schilddak. Het verschil kan je zien aan de korte, driehoekige dakvlakken. Bij een schilddak zijn die even lang als de lange dakvlakken, terwijl ze bij een wolfsdak korter zijn.
  • Tentdak: een tentdak, ook wel piramidedak genoemd, bestaat uit 4 driehoekige dakvlakken die samenkomen in 1 punt. Tentdaken worden vaak toegepast bij nieuwbouwwoningen en geven een moderne uitstraling aan de woning.


 • Wat is de opbouw van een hellend dak?

  De opbouw van een hellend dak ziet er als volgt uit (van buiten naar binnen):

  1. Dakbedekking
  2. Pannenlatten
  3. Tengellatten
  4. Onderdak
  5. Spantbeen
  6. Dakisolatie
  7. Dampscherm
  8. Afwerking binnen


 • Kan ik een daklicht plaatsen in een schuin dak?
  Om extra lichtinval te creëren op zolder, kan je een daklicht plaatsen in een schuin dak. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende types dakramen (bv. een tuimelraam, een valraam of een vast dakraam) of een dakkapel. Een dakkapel is aangewezen wanneer je naast meer lichtinval ook meer ruimte wilt creëren op zolder (bv. bij een steil hellend dak). Wil je enkel meer daglicht en een betere ventilatie? Dan kies je beter voor een dakraam. Dat is goedkoper en eenvoudiger te plaatsen dan een dakkapel.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers