Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hellend dak: dakbedekkingen, prijzen & nuttige info

Voor een hellend dak kun je kiezen uit een aantal soorten dakbedekking. De meest gebruikte materialen zijn keramische dakpannen, leien en riet. In dit artikel kun je meer lezen over de diverse soorten dakbedekkingen voor hellende daken, hun prijzen en andere nuttige info over schuine daken.

Hellend dak plaatsen, renoveren of herstellen? Vraag hier gratis offertes aan bij dakwerkers.

 

Mogelijke dakbedekkingen voor een hellend dak

dakpannen hellend dak 1) Keramische dakpannen en betonpannen

Dakpannen worden al sinds eeuwen gebruikt als dakbedekking voor een hellend dak. Vroeger waren het vooral keramische dakpannen (uit klei) die werden toegepast, maar tegenwoordig kun je ook kiezen uit een breed assortiment aan betonpannen.

Dakpannen gaan erg lang mee en de prijzen ervan vallen erg goed mee. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld holle en platte dakpannen.

 

Plaatsen van pannen: tips

• Ga je je hellend dak renoveren? Kies dan voor pannen met een diepe sluiting. Het dak wordt hierdoor goed beschermd tegen slagregens, wind en stuifsneeuw.

• Het beste versnijd je zo min mogelijk pannen. De sluitingen zijn immers meestal vrij ruim gemaakt, waardoor de pannen zowel horizontaal als verticaal goed verschuifbaar zijn.

• Om de ventilatie onder de pannen te verhogen kun je gebruik maken van een speciale ondernok folie.

• De onderste pannen kun je het beste voor 2/3 laten oversteken in de goot. Speciale aandacht moet hierbij uitgaan naar het onderdak. Dit dient goed aan te sluiten op de goot. Door gebruik te maken van een dubbele panlat worden de onderste pannen goed ondersteund.

 

 

leien dakbedekking 2) Leien

Het leggen van leien op een schuin dak vergt meer deskundigheid van de plaatser dan het geval is bij het leggen van dakpannen. Het voordeel van leien is dat je er veel dakvormen mee kan creëren en dat ze ook perfect in de gevel geïntegreerd kunnen worden.

Een leien dak plaatsen is wel een stuk arbeidsintensiever dan het leggen van dakpannen. Hierdoor kan de kostprijs aardig oplopen, zeker bij het gebruik van natuurleien.

 

Plaatsen van leien: tips

• De leien worden gelegd op panlatten waartussen de afstand overal gelijk is, met uitzondering van de eerste rij leien.

• Houd rekening met een juiste overlap tussen de leien. Deze is afhankelijk van de dakhelling. Hoe lager de dakhelling, des te groter de overlap. Bij een onvoldoende overlap zal het dak niet of onvoldoende waterdicht zijn.

• In tegenstelling tot bij dakpannen zijn er bij leien doorgaans geen speciale hulpstukken nodig. De afwerking gebeurt in de regel met lood.

• Ga je oude leien verwijderen? Houd er dan rekening mee dat deze asbest kunnen bevatten. Indien de leien nog in redelijke staat zijn (en eenvoudig te verwijderen) mag je ze zelf vervangen. Sterk verweerde asbesthoudende materialen laat je best verwijderen door een speciaal asbestverwijderingsbedrijf.

 

 

rieten dakbedekking hellend dak 3) Rieten bedekking voor hellend dak

Een rieten dakbedekking wordt tegenwoordig voornamelijk toegepast bij hellende daken van landelijke woningen. Het aanbrengen van het riet is specialistenwerk en daarom alleen voorbehouden aan professionele rietdekkers.

Aangezien het om een vrij arbeidsintensieve klus gaat, is riet niet een van de goedkoopste dakbedekkingssoorten. Een rieten dak heeft daarnaast ook meer onderhoud nodig dan andere soorten daken.

 

 

zinken dak plaatsen 4) Zink

Een hellend dak afwerken kan ook met zink. Zinken daken worden tegenwoordig voornamelijk toegepast bij moderne woningen met een afwijkende of bijzondere dakconstructie.

Het aanbrengen van een zinken dak is een klus voor gespecialiseerde dakwerkers. Bij een hellend dak past men in de regel het ‘staande naadsysteem’ toe, maar zink kan ook in banen of in de vorm van zinken leien worden aangebracht.

 

 

Gemiddelde prijzen bedekking schuin dak

Soort dakbedekkingPrijs per m2 (incl. plaatsing)Geschatte levensduur
Dakpannen€55-6550 jaar
Leien
(kunststof en natuurleien)
€65-12025-35 jaar (kunstleien)
80-100 jaar (natuurleien)
Riet€85-9540-45 jaar
Zink€90-100>100 jaar
Hou er rekening mee dat de kosten voor dakbedekkingen afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak.
Vraag hier gratis offertes op maat van jouw project aan bij professionele dakwerkers.

 

Hou zeker rekening met verluchting!

Wat voor soort dakbedekking je ook kiest, ventilatie aan de onderzijde ervan is altijd van belang. Door de plaatsing van panlatten en tengellatten ontstaat er een ruimte waardoor er luchtstroming kan plaatsvinden (vanaf de dakvoet naar de nok toe). Bij een hellend dak met een lage hellingsgraad moet er extra aandacht aan de ventilatie besteed worden omdat de luchtstroming bij dit type dak in sommige gevallen gehinderd wordt, waardoor de verluchting van de dakconstructie in gevaar komt.

 

Hoe een hellend dak waterdicht maken?

Het spreekt voor zich dat een dak een goede bescherming moet bieden tegen de weersomstandigheden. Om de waterdichtheid van een hellend dak te garanderen wordt daarom vaak een onderdak geplaatst. Dit is een extra bescherming die tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal komt te liggen. Onderdaken zorgen ervoor dat de isolatie en de dakconstructie niet aangetast worden door vuil en insijpelend vocht.

Meer info over de soorten onderdaken en hun prijzen vind je in dit artikel.

 

Hellend dak isoleren

Om je woning op een efficiëntere manier te verwarmen is dakisolatie een interessante investering. Doorgaans wordt het isolatiemateriaal langs de binnenzijde van het hellend dak geplaatst, maar de isolatie kan ook langs de buitenzijde aangebracht worden. Gebruik je de zolderruimte niet als leef- of slaapruimte (onverwarmde zolder), dan kan je ook de zoldervloer laten isoleren om de warmteverliezen tot een minimum te beperken.

Een hellend dak isoleren kan met verschillende soorten isolatiemateriaal. Een overzicht van materialen die geschikt zijn voor het isoleren van een schuin dak vind je in het artikel “Dakisolatie“.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers