Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schilddak: info, prijzen & realisaties

Heb je een rechthoekige woning zonder topgevels en zijn alle zijden met andere woorden even hoog? Dan is een schilddak een uitstekende keuze voor je huis. Een schilddak behoort tot de populairste dakvormen en geeft heel wat karakter aan je woning. Het komt mooi tot zijn recht bij zowel landelijke als moderne woningen. Ontdek er alles over in dit artikel!

Op zoek naar professionele dakwerkers? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes.

 

Hoe ziet een schilddak er precies uit?

Kenmerkend voor een schilddak is dat alle vier de zijden (dakvlakken) schuin naar de dakranden aflopen. Het is in feite een variant op het klassieke zadeldak, dat slechts twee dakvlakken heeft. In tegenstelling tot een zadeldak, zijn er geen recht aflopende dakvlakken.

De 2 lange dakzijdes bestaan uit een trapeziumvormig dakvlak. De korte zijdes hebben een driehoekige vorm. Op die manier benadrukt de dakvorm vooral de horizontaliteit van een gebouw. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een schilddak populair is bij boerderijen, cottages, enzovoort. Niettemin past een schilddak eigenlijk goed bij elke architecturale stijl.

Je woning moet wel aan een belangrijke voorwaarde voldoen als je een schilddak wil plaatsen. Alle vier de gevelzijden moeten een gelijke hoogte hebben en mooi waterpas staan.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een schilddak?

Zoals elke andere daksoort, heeft een schilddak zo zijn voordelen en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Voordelen van een schilddak
Erg stevig dak met de beste aerodynamische mogelijkheden
Sneeuw en regen kunnen goed afvloeien
Dit daktype laat plaatsing van grote overhangende dakranden toe
De kans op ernstige schade is relatief klein, omdat schilddaken betere bescherming bieden tegen stormweer en felle windstoten. Daarom is dit dak zeer interessant in open, landelijke gebieden met veel wind.
De lange zijden van het schilddak zijn uiterst geschikt voor de plaatsing van een prachtige dakkapel. Zo creëer je heel wat extra licht en ruimte binnenin.
De dakgoot loopt volledig rondom

Daarnaast heeft deze daksoort ook enkele nadelen. Qua ventilatie is een schilddak bijvoorbeeld minder efficiënt dan een zadeldak. Ook is er minder ruimte op zolder dan bij een zadeldak. Dit kan wel gecompenseerd worden door de schuinte van het dak aan te passen.

 

schilddak

 

Welke dakbedekking voor een schilddak?

Zowat alle dakbedekkingsmaterialen kunnen worden gekozen bij een schilddak. Dakpannen zijn nog steeds ontzettend populair en bestaan in talloze uitvoeringen. Betonnen pannen zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld kleidakpannen of platte pannen.

Ook leien, zink, kunststof en een groendak zijn vaak gekozen materialen. Leien (verkrijgbaar in natuurleien of kunstleien) zijn doorgaans duurder dan dakpannen, maar passen zowel bij moderne als klassieke woningen. Zink is dan weer voornamelijk populair bij moderne gebouwen. Hier vind je meer informatie over alle soorten dakbedekking.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs/m² (excl. btw, incl. plaatsing)Gemiddelde levensduur
HELLEND DAK
Kleidakpannen€ 45 - 6050 jaar
Betonnen dakpannen€ 30 - 4530 jaar
Kunstleien€ 65 - 75 30 jaar
Natuurleien€ 110 - 12090 jaar
Rieten dak€ 70 - 9530 à 35 jaar
Zinken dak€ 65 - 11050 à 125 jaar
Groendak€ 40 - 200 50 à 70 jaar
PLAT DAK
Bitumen€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 - 200 50 à 70 jaar

 

 

Prijs van een schilddak

Qua prijs verschilt een schilddak relatief weinig van een traditioneel zadeldak. Omdat er meer hoeken en kanten verwerkt moeten worden, ligt de prijs gemiddeld wel iets hoger. De prijs mag echter geen doorslaggevende factor zijn. Belangrijker is het uitzicht van het dak en de woning, net zoals de beschikbare ruimte onder het dak. Naast de kosten voor de dakbedekking komen nog de kosten voor de dakconstructie (spantendak of gordingendak), de plaatsingskosten, en eventuele extra’s (dakvensters, dakkapel of schoorsteen). In dit artikel lees je meer over de prijs van een nieuw dak.

 

Doe beroep op een ervaren dakwerker

De plaatsingskosten bepalen grotendeels de prijs van een nieuw schilddak. Deze kosten kunnen van vakman tot vakman verschillen. Toch is het zeer sterk aangeraden om het dak te laten plaatsen door een erkende vakman. Die beschikt over al het nodige materiaal (kraan, hoogtewerker, ladders, enzovoort).

Bovendien heeft een vakman de nodige kennis en ervaring om een foutloos, veilig en vlot resultaat te kunnen garanderen. Specialisten zijn het gewend om op grote hoogte te werken én ze kennen alle veiligheidsvoorschriften. Een ander voordeel is dat vakmannen gewoonlijk betere prijzen per vierkante meter kunnen aanbieden voor de dakbedekking, aangezien zij grote hoeveelheden bestellen bij de fabrikant.

Een schilddak laten plaatsen door een erkend aannemer? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende betrouwbare vakmannen in jouw regio. Op die manier kun je eenvoudig prijzen vergelijken! Klik hier om prijsoffertes te ontvangen.

 

Inspirerende voorbeelden schilddak

Woningen met een rieten dakbedekking hebben vaak een schilddak. Het rechtergedeelte van onderstaande landelijke woning is afgewerkt met een rieten schilddak. De lage dakranden hangen als het ware een stukje over de woning heen en benadrukken op die manier de vorm van de woning. De prachtig geïntegreerde dakvensters aan de zijkant geven het dak extra uitstraling.

 

schilddak

 

Deze prachtige en modern aandoende woning heeft een onregelmatige vorm, die werd doorgetrokken naar het dak. Door de variërende muurhoogtes zijn er ook verschillende schilddaken met variërende hoogtes. Dit heeft een erg uniek en speels effect; de schilddaken springen meteen in het oog en geven een enorme meerwaarde aan het geheel.

schilddak

 

In het volgende voorbeeld zien we een strakke witte woning. De vorm ervan leent zich perfect voor een schilddak, ondanks het feit dat het geen huis is met een uitgesproken horizontaliteit. Het schilddak vormt een sober maar mooie afwerking voor deze eerder vierkantige woonst. Op die manier is het bijvoorbeeld een prima alternatief indien je niet houdt van een plat dak op een strakke woning.

schilddak

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers