Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakopbouw: types, prijzen & voorbeelden

Een dakopbouw zorgt voor extra leefruimte in je huis. Welke soorten zijn er? Met welke kosten moet je rekening houden? En kies je beter voor een prefab of op maat gemaakte dakverhoging? Je leest het allemaal hier en je ontdekt nog enkele inspirerende voorbeelden op de koop toe!

Ga snel naar:
Dakopbouw: hellend dak
Dakopbouw: plat dak
Prefab dakopbouw of maatwerk?
Gemiddelde prijzen dakopbouw
Dakopbouw: 3 inspiratievoorbeelden
Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een dakopbouw plaatsen?

Een dakopbouw plaatsen heeft een aantal grote voordelen. Dit zijn de voornaamste:

 • Extra ruimte: een dakopbouw zorgt voor aanzienlijk meer leefruimte in je woning. Ideaal als je een extra badkamer of slaapkamer nodig hebt. Ook als studeerruimte voor je kind of als aparte studio is zo’n dakverhoging een uitstekende investering.
 • Verhuizing niet nodig: als je ruimte tekort komt, is verhuizen naar een grotere woning een optie. Maar door het plaatsen van een dakopbouw krijg je die extra ruimte ook. Bovendien kan je zo blijven wonen in je vertrouwde huis.
 • Waardevermeerdering woning: een extra verdieping op je huis zorgt niet alleen voor meer ruimte. Het zorgt ook voor een verhoging van de waarde van je woning. Mocht je ooit besluiten om toch te verhuizen, zal je huis dus meer opleveren.
 • Geen kleinere tuin: een uitbouw of aanbouw neemt ruimte in je tuin in beslag. Bij een dakopbouw is dit natuurlijk niet het geval. Zo heb je extra ruimte in je huis, maar behoud je ook het huidige formaat van je tuin.

Meer weten over een dakopbouw bij jouw huis? Een gespecialiseerde dakwerker geeft je graag meer uitleg over je mogelijkheden en de prijzen. Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten!

welke dakopbouw

 

Dakopbouw: hellend dak

Bij een hellend dak zijn er veel verschillende opties mogelijk. Welke dakverhoging voor jou het beste is, hangt af van jouw huis en situatie. Een overzicht:

 

OPTIE 1: dakkapel

Een dakkapel is 1 van de meest voorkomende dakopbouwen bij een hellend dak. Met een dakkapel verhoog je een schuin dak zonder de nok te verhogen. Zo zorg je eenvoudig en snel voor extra ruimte in je huis voor bijvoorbeeld een badkamer of slaapkamer.

 

OPTIE 2: enkelzijdige nokverhoging

Hierbij verhoog je de nok aan één zijde van je schuine dak. Dit is een goedkopere optie dan de dubbelzijdige nokverhoging, maar hierdoor heb je ook iets minder ruimte. Deze plaatst een vakspecialist vaak aan de achterzijde van het huis, omdat deze optie qua uitzicht vaak niet heel mooi is.

 

OPTIE 3: dubbelzijdige nokverhoging

Hierbij verhoog je de nok aan beide zijden. Dit is duurder dan de enkelzijdige verhoging, maar zorgt voor aanzienlijk meer leefruimte. Ook oogt deze dakverhoging mooier, omdat het symmetrisch is aan beide zijden van je huis.

 

OPTIE 4: van schuin dak naar plat dak

Door van je schuine dak een plat dak te maken, zorg je ook voor meer leefruimte. Bovendien kan je op het platte dak een dakterras aanleggen. Wel moet je hierbij de bestaande gevels ophogen, wat zorgt voor extra kosten.

 

OPTIE 5: van schuin dak naar mansardedak

Een klassiek zadeldak kan je verhogen naar een mansardedak. Hierbij is de onderste dakhelft steiler dan de bovenste. Dit zorgt ook voor extra ruimte. Bovendien krijgt je woning hierdoor een landelijke uitstraling.

Heb je een hellend dak en wil je weten hoeveel jouw dakopbouw zou kosten? Gespecialiseerde dakbedrijven maken graag een vrijblijvende offerte op. Ontvang gratis & vrijblijvend meerdere voorstellen.

 

Dakopbouw: plat dak

Bij een plat dak zijn er iets minder opties mogelijk. Maar meer ruimte creëren is zeker alsnog een mogelijkheid. Er zijn 2 verschillende opties:

 

OPTIE 1: verdieping met plat dak

Bovenop je dak kan je nog een verdieping laten plaatsen met een plat dak. Mogelijk kan je op dit platte dak ook nog een dakterras aanleggen. Dit is vooral mooi bij een modern, hoekig huis. Wel is het belangrijk dat de dakbedekking van deze nieuwe verdieping goed waterdicht is. Anders ontstaan er lekkages.

 

OPTIE 2: verdieping met hellend dak

Hierbij laat je een extra verdieping op je huis plaatsen met een hellend dak. Daardoor heb je meer leefruimte en extra opties qua dakbedekking. Je kan kiezen voor verschillende soorten hellende daken, zoals een zadeldak, mansardedak of lessenaarsdak.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden en prijzen voor een dakopbouw op jouw platte dak? Kom gratis & vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Prefab dakopbouw of op maat gemaakt?

Bij een dakopbouw kan je kiezen voor prefab of maatwerk. Beide opties hebben voor- en nadelen. Twijfel je nog over de beste keuze voor jouw dakverhoging? We wegen beide mogelijkheden kort tegen elkaar af:

 

Prefab dakopbouw

Een prefab dakopbouw is een vrijwel kant-en-klare optie. Dit heeft een aantal voordelen. De belangrijkste pluspunten zijn:

 • Relatief goedkoop: een prefab dakopbouw is meestal goedkoper dan de variant die op maat gemaakt is. De verschillende losse onderdelen maakt de vakspecialist alvast in de werkplaats. Bovendien is de kwaliteit erg goed.
 • Snelle plaatsing: het meeste werk is al gedaan in de werkplaats. Alle losse onderdelen zijn hier al gemaakt en deels in elkaar gezet. Hierdoor kan de vakspecialist de dakopbouw vaak al in 1 dag plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten relatief laag.
 • Verschillende afwerkingen mogelijk: hoewel je niet alle keuzevrijheid hebt qua formaat en materialen, zijn er wel verschillende opties in de afwerking mogelijk. De buitenkant is al afgewerkt, maar voor de binnenkant mag je zelf kiezen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een luxe prefab dakopbouw. Die is vanbinnen en vanbuiten al helemaal afgewerkt.

 

Op maat gemaakte dakopbouw

Als je specifieke of uitgebreidere wensen hebt, is een op maat gemaakte dakopbouw waarschijnlijk een betere optie voor jou. Dit heeft een aantal voordelen. De grootste pluspunten zijn:

 • Verschillende afmetingen mogelijk: doordat de dakopbouw op maat gemaakt is, kan je de afmetingen helemaal zelf bepalen. Soms heb je speciale afmetingen nodig of heb je specifieke wensen. Bij een prefab dakopbouw is dit niet mogelijk.
 • Keuzevrijheid qua afwerking: ook voor de afwerking en materialen heb je veel keuze. Hierdoor kan een vakspecialist al jouw specifieke wensen realiseren. Niet alleen qua materialen, maar ook wat betreft kleuren of extra opties.
 • Passend bij stijl van je woning: omdat je de dakopbouw naar jouw wens laat maken, past deze perfect bij de stijl van de rest van je huis. Bovendien oogt de dakopbouw echt als een onderdeel van je woning.

 

Gemiddelde prijzen voor een dakopbouw

De prijs van een dakopbouw is erg wisselend. Bovendien is deze afhankelijk van vele factoren, waaronder de keuze voor een prefab dakverhoging of puur maatwerk. Een algemene richtprijs is breed en ligt tussen de € 7.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per type dakverhoging:

DaksoortSoort dakopbouwPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
HELLEND DAKDakkapel€ 7.000 tot 10.000
Enkelzijdige nokverhoging€ 7.000 tot 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging€ 12.000 tot 17.000
Van schuin dak naar plat dak€ 15.000 tot 25.000
Van schuin dak naar mansardedak€ 15.000 tot 25.000
PLAT DAKVerdieping met plat dak€ 25.000 tot 30.000
Verdieping met hellend dak€ 25.000 tot 30.000

Prijzen vergelijken voor jouw dakopbouw? Dat is erg eenvoudig. Via onze gratis offerteservice ontvang je meerdere voorstellen van gespecialiseerde dakwerkers in jouw buurt. Start nu met vergelijken!

 

Dakopbouw: 3 inspiratievoorbeelden

Een dakopbouw is dus mogelijk in allerlei uitvoeringen en er bestaan tal van opties. Wat er precies mogelijk is, hangt vooral af van jouw huis en wensen. Hieronder een aantal voorbeelden om inspiratie op te doen voor je eigen dakopbouw:

 

VOORBEELD 1: dakopbouw met hellend dak

dakopbouw hellend dak

Dit huis heeft een hellend dak. De eigenaars kozen voor een dakopbouw met eenzelfde schuin dak en dezelfde dakpannen. Zo vormen beide één harmonieus geheel.

 

 

VOORBEELD 2: dakopbouw met plat dak

dakopbouw plat dak

Deze dakopbouw heeft een plat dak. De rest van het dak is hellend. Hierdoor zie je een duidelijke afscheiding tussen de dakkapel en de rest van het dak. Door de opbouw in dezelfde kleur te maken, voorkwamen de eigenaars dat beide zouden vloeken qua stijl en vormgeving.

 

 

VOORBEELD 3: dakopbouw aan twee zijden van je dak

dakopbouw twee zijden

Een dakopbouw kan ook aan twee zijden van het huis komen. In dit geval zijn dit twee aangrenzende zijden. Hierdoor maak je optimaal gebruik van je opbouw en de beschikbare ruimte. Bovendien geeft dit ook een symmetrisch beeld.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers