Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bitumen dakbedekking

De combinatie van een relatief lage kostprijs, een lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid maken bitumen al jarenlang erg populair als dakbedekking voor platte daken. Wat is een bitumineuze dakbedekking? Hoeveel kost het? Hoe wordt het aangebracht? En is het een goede keuze of kies je beter voor een van de alternatieven (EPDM, PVC, groendak)? Lees er hier alles over.

Ga snel naar:
Soorten bitumineuze dakbedekking
Bitumen dakbedekking prijs per m²
Bitumen dakbedekking voor- en nadelen
Bitumen dakbedekking aanbrengen
Alternatieve dakbedekking plat dak
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

 

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking, ook dakleer of roofing genoemd, is een van de mogelijke dakdichtingen voor platte daken. Bitumen wordt gemaakt op basis van aardolie. Vroeger was het materiaal niet altijd van de beste kwaliteit, maar tegenwoordig wordt bitumineuze dakbedekking gemaakt met gemodificeerde bitumen. Deze zorgen voor betere fysische eigenschappen en maken de dakbedekking duurzaam en goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

Bitumen of dakleer laten leggen? Een dakwerker kan je verder informeren over de mogelijkheden en zorgt voor een optimale plaatsing van de bitumen. Vind een dakwerker in de buurt.

bitumen dakbedekking aanbrengen

 

Soorten bitumen dakbedekking

Er bestaan verschillende soorten dakbedekking in bitumen. Als waterdichte toplaag voor platte daken kan je wel enkel polymeerbitumen (gewapend met polyester of glasvlies) gebruiken. Geblazen bitumen zijn dus niet geschikt. Er bestaan 2 soorten polymeerbitumen. We maken een onderscheid op basis van de samenstelling van het materiaal:

 

1. APP dakbedekking

Deze bitumen dakbedekking bestaat uit plastomeer. Er zit een elastische kunststof in het bitumen, waardoor het erg flexibel is. Bovendien zijn deze plastomeermengels UV-bestendig en vereisen ze daardoor geen beschermende ballastlaag. Een APP dakbedekking is daarom ook de meest aangewezen keuze wanneer je op je plat dak het bitumen als toplaag wil.

 

2. SBS dakbedekking

Deze soort bitumen is gemaakt met elastomeer, wat op zichzelf al erg elastisch is. Ze zijn dan ook nog soepeler dan APP en kleven iets beter. SBS bitumen is daarentegen niet bestand tegen UV-stralen en wordt daarom voorzien van een extra toplaag. Door de verbeterde elastische eigenschappen is SBS bij grote temperatuurschommelingen beter bestand tegen de werking van de ondergrond.

 

Welke soort bitumineuze dakbedekking kies ik best?

Of je nu best kiest voor APP of SBS dakbedekking, hangt af van de opbouw van je bitumen dak. Wil je de bitumen dakbedekking als toplaag gebruiken, dan is APP dakbedekking de meest aangewezen optie. Komt er op je bitumen dak nog een laag met balastgrind of leislag, dan is SBS het interessantst.

TIP: win advies in bij een dakwerker! Hij informeert je uitgebreid over de mogelijkheden en adviseert je de meest geschikte bitumen dakbedekking. Ontvang advies op maat.

 

Bitumen dakbedekking prijs per m²

De prijs voor bitumen dakbedekking bedraagt gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte kostprijs is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals het type bitumen, de oppervlakte van het dak, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad van de werken.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Bovendien kunnen de prijzen sterk verschillen per dakwerker. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij verschillende dakwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Bitumen dakbedekking voor- en nadelen

Welke voordelen biedt een bitumen dak nu allemaal? En zijn er ook nadelen? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen hieronder kort op een rij:

Voordelen bitumen dakbedekking

 • Elastisch: bitumen is een erg soepel en flexibel materiaal, waardoor het ook erg gemakkelijk te verwerken is.
 • Scheurtjes makkelijk te herstellen: als je te maken hebt met een scheurtje of lekkage in je dakbedekking, kan je hier eenvoudig een nieuwe laag bitumen over aanbrengen. Bitumen of roofing herstellen verloopt dus vrij vlot.
 • Ecologisch: dakbitumen is meestal gemaakt van gerecycleerde materialen en is daardoor een relatief milieuvriendelijke dakbedekking.
 • Hoge waterdichtheid: bitumen is een waterdichte stof en wordt vaak gebruikt voor waterdichting voor daken.
 • Budgetvriendelijk: bitumen is relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten dakbedekkingen voor platte daken.
 • Verschillende kleuren: zwart is de standaard kleur voor een dak in bitumen, maar je kan ook kiezen voor rood, bruin, blauw, wit, … Erg populair is een witte dakbedekking in bitumen. Deze oogt niet alleen elegant maar reflecteert ook het zonlicht waardoor het bitumen dak koeler blijft op warme dagen.

 

Nadelen bitumen dakbedekking

 • Minder goed bestand tegen UV-straling: vooral SBS bitumen is minder goed bestand tegen zonlicht en kan er daardoor uitgedroogd uitzien. Een gemakkelijke oplossing is om hierover nog een toplaag uit grind of leislag aan te brengen.
 • Kortere levensduur dan andere materialen: een bitumen dakbedekking heeft op zich een goede levensduur en gaat gemiddeld 20 à 40 jaar mee, afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit. Een dakbedekking uit EPDM of een groendak hebben echter een langere levensduur dan een bitumen dak.

 

 

bitumen dakbedekking branden

Hoe bitumen dakbedekking aanbrengen?

Bitumineuze dakbedekking wordt geleverd op rol, in de vorm van stroken. Deze bitumen rol wordt in 1 of meerdere lagen aangebracht. Het materiaal fixeren op de ondergrond kan op verschillende manieren:

 • Bitumen branden: dit is de meest gebruikte methode om bitumen aan te brengen. Hierbij brandt een dakwerker het bitumen met een gasbrander. Het bitumen smelt dan gedeeltelijk door de vlam waardoor het goed aan de ondergrond kan hechten.
 • Bitumen lijmen: een dakwerker kan het bitumen ook op de ondergrond lijmen met een speciale kleefstof. Dat zorgt voor een volledig waterdichte laag en is een veiligere manier om het bitumen aan te brengen.
 • Zelfklevende bitumen: tot slot is ook mechanische of zelfklevende hechting mogelijk. Dit kan je ook zelf aanbrengen en je hebt er verder geen andere materialen voor nodig. Je hoeft enkel de folie te verwijderen en de rollen vast te kleven.

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

 • Goede naadverbinding tussen de stroken: dit is noodzakelijk om de waterdichtheid van je plat dak te garanderen. Een klein foutje kan al meteen een lek tot gevolg hebben. De stroken moeten bij voorkeur minimaal 10 cm overlappen.
 • Veiligheidsmaatregelen tegen brand: bij fixatie met een gasbrander is extra waakzaamheid vereist om brand te voorkomen.
 • Blaasvorming vermijden: om een goede afwatering te garanderen en plasvorming te voorkomen, moet blaasvorming onder de dakbedekking vermeden worden.
 • Tegennaden vermijden: ook tegennaden worden best vermeden. Plasvorming bij de naden moet tot een minimum worden beperkt. Daarom worden de bitumen stroken best aangebracht in de richting van de afwatering.
 • Juiste dakbedekkingslaag voor juiste toepassing: als de dakbedekking in meerdere lagen aangebracht wordt, is het belangrijk om de juiste laag voor de juiste toepassing te kiezen naargelang de positie op het dak. Zo moet de eindlaag bestand zijn tegen UV-stralen en thermische en mechanische belasting.

 

Zelf bitumen dak plaatsen of dakwerker inschakelen?

Bitumen dakbedekking aanbrengen is niet eenvoudig, zeker wanneer je ervoor kiest om het bitumen te branden of te lijmen. Je moet met heel wat zaken rekening houden en er zijn soms risico’s aan verbonden. Bovendien is een correcte plaatsing een belangrijke voorwaarde voor een duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol resultaat.

Daarom is het aangeraden om je bitumineuze dakbedekking te laten plaatsen door een gespecialiseerde dakwerker voor bitumen. Deze heeft kennis van de materialen en plaatsingstechnieken én kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw dak. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend adviezen en prijzen op maat.

 

Alternatieven voor dakbedekking plat dak

Wil je je plat dak vernieuwen of je bitumen dak vervangen? Naast roofing of bitumen zijn er nog andere mogelijke dakbedekkingen voor platte daken:

 

ALTERNATIEF 1: EPDM

bitumen of epdm

EPDM is net als bitumen of dakleer gemaakt op basis van aardolie en is een elastische dakbedekking voor platte daken.

 • Plaatsing: kan ofwel in stroken ofwel in 1 stuk, op maat en naadloos aangebracht worden (minder risico op lekkages).
 • Belangrijkste eigenschappen: ziet er esthetisch verfijnder uit dan bitumen, kleine schade is makkelijk te herstellen, is heel elastisch, goed bestand tegen vervorming en scheurvorming, heel UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk.
 • Levensduur: gemiddeld 30 à 50 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)
 • Prijs: gemiddeld € 60 à 80 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: PVC / TPO

bitumen of pvc

Ook kunststof dakbedekking wordt steeds populairder vanwege de betaalbare prijzen, de duurzaamheid van het materiaal en de stevigheid.

 • Plaatsing: geplaatst in stroken (tussen 70 cm en 3 m). De fixatie gebeurt via verlijming of hete lucht. Hierbij is geen brandgevaar.
 • Belangrijkste eigenschappen: verminderende flexibiliteit naargelang ouderdom (niet bij TPO-membranen), licht gewicht, verkrijgbaar in verschillende kleuren, onderhoudsvriendelijk, UV-bestendig en recycleerbaar.
 • Levensduur: gemiddeld 15 à 40 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)
 • Prijs: gemiddeld € 50 à 70 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 3: groendak

bitumen dak vs groendak

Je kan van een plat dak ook een groendak maken door het te bekleden met allerlei soorten vegetatie zoals vetplanten, stuiken, kruiden, grassen… Zo maak je er een soort daktuin van.

 • Plaatsing: opbouw van onder naar boven: waterdichte laag in bitumen, PVC of EPDM – wortelwerende laag – substraat waarop de vegetatie groeit. Let op, de dakconstructie moet voldoende sterk zijn om het gewicht te dragen.
 • Belangrijkste eigenschappen: neemt veel regenwater op (ontlasting afwateringsnetwerk), is akoestisch en thermisch isolerend, beschermt de ondergrond tegen UV-stralen (positief voor levensduur) en vraagt onderhoud.
 • Levensduur: gemiddeld 50 à 70 jaar (afhankelijk van kwaliteit, plaatsing, …)
 • Prijs: gemiddeld € 40 à 200 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke dakbedekking voor mijn plat dak kies ik best?

Elk type dakbedekking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Dat maakt het niet makkelijk om een keuze te maken. Welke dakafdichting het meest geschikt is voor jouw plat dak, is bovendien afhankelijk van verschillende factoren zoals je eigen wensen, het beschikbare budget, het onderhoud dat je eraan wil spenderen, de technische eigenschappen (bv. draagkracht van de dakconstructie)…

Advies nodig over de beste keuze? Schakel de hulp in van een gespecialiseerde dakwerker. Deze kan je uitgebreid informeren en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw dak. Vergelijk voorstellen van dakwerkers via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers