SBS dakbedekking: prijzen + FAQ
Wil je je plat dak bekleden met bitumen? Dan kan je kiezen tussen APP of SBS dakbedekking. Beide types dakleer bieden een optimale prijs-kwaliteitsverhouding: ze zijn budgetvriendelijk en tegelijk erg duurzaam. Maar wat is er zo typisch aan een SBS dakdichting? Hoeveel betaal je per m² en hoe verloopt de plaatsing? Hier ontdek je alles over dit specifieke type bitumen!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen van SBS dakleer
SBS dakbedekking: prijs
Hoe SBS dakbedekking plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Wat is SBS dakbedekking?
De term ‘SBS’ staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dat is een synthetische rubber die de bitumen dakrollen een grotere elasticiteit en soepelheid verleent. Dankzij die samenstelling met elastomeer beweegt dit type bitumen mee met de ondergrond en is de kans op scheurtjes zo goed als nihil. Het belangrijkste aandachtspunt? SBS dakleer is minder goed bestand tegen uv-straling. Daarom werkt een vakspecialist je dakbekleding af met een laag leislag of grind.
Je dak bekleden met een dakbedekking van SBS? Vergelijk de offertes van meerdere dakwerkers in je buurt. De totaalprijzen kunnen verschillen van specialist tot specialist. Door enkele voorstellen naast elkaar te leggen, kies je het beste aanbod aan een correcte prijs. Start hier je aanvraag!
Voordelen en nadelen van SBS dakleer
Net als APP bitumen beschikt ook SBS bitumen over specifieke eigenschappen door zijn unieke samenstelling. Wat zijn dan de voor- en nadelen van het ene type roofing ten opzichte van het andere? En wat zijn de verschillen met andere populaire bekledingen voor platte daken? Een kort overzicht!
Voordelen SBS dakbedekking
- Goedkoper dan andere dakbekledingen: in vergelijking met dakbedekkingen als EPDM of een groendak komt SBS dakleer flink goedkoper uit. En dat terwijl dit type roofing ook erg lang meegaat, afhankelijk van de kwaliteit van de dakrollen en een correcte plaatsing uiteraard.
- Elastisch en soepel: een dakbedekking met SBS is samengesteld uit elastomeer. Dankzij dit type rubber is deze roofing heel soepel en elastisch. Daardoor kan SBS bitumen de werking van onderliggende constructies als isolatie, het dakbeschot, … goed opvangen.
- Langdurige waterdichtheid: net door die soepelheid ben je met SBS bitumen zeker dat er geen scheurtjes ontstaan op langere termijn. Deze roofing leunt namelijk dichter aan bij EPDM dan een APP dakbedekking. Kortom, mits een correcte plaatsing krijgen lekkages geen kans.
- Makkelijk te plaatsen en te verwerken: dankzij de soepelheid van de SBS dakrollen zijn die makkelijk en vlot te verwerken. En dat zowel bij koude als warme temperaturen. Je bent dus zeker dat de dakwerken snel vooruitgaan.
Nadelen SBS dakbedekking
- Minder uv-bestendig: in tegenstelling tot APP dakbedekking is SBS bitumen minder uv-bestendig. Daarom is het geen goed idee om deze laag roofing als toplaag van je plat dak te nemen. Bij APP bitumen kan dat wel.
- Toplaag van grind of leislag nodig: gelukkig bestaan er makkelijke oplossingen om een dakbedekking van SBS te beschermen tegen de zon. Een dakwerker plaatst namelijk de SBS dakbedekking met leislag of een ander granulaat. Met deze extra toplaag ben je zeker van een optimale duurzaamheid van je dak.
- Kortere levensduur dan EPDM of groendak: SBS bitumen gaat erg lang mee, maar deze dakbekleding blijft net iets minder duurzaam dan alternatieven als EPDM of een groendak. Al betaal je voor die laatste opties natuurlijk ook een hogere prijs per m².
SBS dakbedekking: prijs
Net als bij APP bitumen bedraagt de kostprijs van SBS dakbedekking ongeveer € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Door de extra toplaag van leislag of grind is het wel mogelijk dat de gemiddelde totaalprijs iets duurder zal zijn. Daarnaast hangen de kosten vooral af van de oppervlakte van je plat dak, de kwaliteit van de dakrollen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, …
Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan gewoon meerdere prijsoffertes aan bij gespecialiseerde dakbedrijven actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op alle kostenposten, maar ook op de werkwijze van de plaatsing, de uitvoertermijnen, … Ontvang vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat!
Hoe SBS dakbedekking plaatsen?
SBS bitumen kan je net als APP bitumen verkrijgen in dakrollen. Bij bepaalde rollen volstaat 1 laag, maar bij andere is dan weer een meerlaagse plaatsing nodig voor een perfecte waterdichtheid. Hoe brengt een dakwerker die rollen aan op je plat dak? En is het ook een optie om zelf aan de slag te gaan met SBS bitumen? Beide opties op een rij!
OPTIE 1 = SBS bitumen laten plaatsen
Werk je samen met een professioneel dakbedrijf? Dan zullen die vakspecialisten in de meeste gevallen je SBS dakbedekking branden met een gasbrander. Zo smelt het bitumen deels, waardoor het zich optimaal aan de ondergrond hecht. Met deze methode ben je ook zeker van een optimale naadverbinding. Ook een koude verlijming van de SBS dakrollen is een optie. Die kleefstof vult alle mogelijke oneffenheden op en zorgt voor extra waterdichtheid.
OPTIE 2 = zelf SBS bitumen plaatsen
Zelf je dakbedekking met SBS branden op je dak is allesbehalve aangeraden. Ben je handig aangelegd en wil je liever de arbeidskosten van een vakspecialist uitsparen? Dan kan je ook zelfklevende dakrollen kopen. Daarbij moet je enkel de folie verwijderen en de rollen vastkleven op je dak. Let wel op: bij doe-het-zelven ben je financieel verantwoordelijk voor mogelijke fouten. Vermijd dus blaasvorming onder de dakrollen, zorg voor een goede naadverbinding tussen de stroken, …
TIP: vraag advies aan een gespecialiseerd dakbedrijf!
Wil je 100% zeker zijn van een correct geplaatste dakbedekking? Vraag dan zeker eerst advies aan een ervaren dakbedrijf. Bij zulke dakwerken komen namelijk verschillende risico’s kijken en fouten zijn snel gemaakt. Een vakspecialist kent de gebruikte materialen door en door en heeft veel ervaring met de meest aangewezen plaatsingstechnieken. Die expertise biedt de beste garantie op een optimaal eindresultaat!
Gratis advies vragen aan dakbedrijven in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!
Enkele veelgestelde vragen
Is je plat dak aan een renovatie toe? En heb je nog vragen over bitumen als dakbedekking? Dan vind je hieronder misschien al het antwoord. Als dat niet het geval zou zijn, kan je altijd terecht voor advies op maat bij een gespecialiseerd dakbedrijf in je buurt.
-
Kies ik het best voor APP of SBS dakbedekking?Dat hangt vooral af van de opbouw van je plat dak. Wil je liever de bitumen als toplaag gebruiken? Dan is APP dakbedekking het meest geschikt vanwege de grote uv-bestendigheid. Komt er op je roofing nog een ballastlaag van grind, leislag of een ander granulaat (bv. voor een isolatielaag op zijn plaats te houden)? Dan is SBS bitumen dakbedekking duidelijk de betere keuze.
Laat je adviseren door een expert. Een gespecialiseerd dakbedrijf analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen dakbekleding voor. Ontvang gratis advies op maat van je project!
-
Wat zijn de beste alternatieven voor bitumen dakbedekking?Roofing is natuurlijk niet de enige optie als dakbedekking voor je plat dak. Een andere veelgebruikte bekleding is EPDM dakbedekking. Zo’n dakrubber is net als SBS bitumen erg soepel en elastisch, maar tegelijk ook goed bestand tegen de zon. Een extra toplaag van grind is dus niet nodig. Daarnaast is ook een groendak nog een optie, al moet je wel goed rekening houden met de draagkracht van je plat dak. -
Wat is de gemiddelde levensduur van SBS dakbedekking?Gaat het om SBS bitumen dakbedekking van goede kwaliteit die geplaatst is volgens de regels van de kunst? Dan gaat deze dakbekleding makkelijk 30 jaar of langer mee. Die lange levensduur heeft vooral te maken met de elastische kwaliteit van SBS bitumen en de extra bescherming door de ballastlaag. -
Valt dakbedekking van SBS makkelijk te herstellen?Zeker, ook dat is een voordeel van deze dakbedekking. Een dakwerker kan doorgaans vlot een nieuwe laag bitumen aanbrengen om eventuele schade te herstellen. Een lekkage repareren gaat dus sneller dan bij bv. een groendak.