Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakgoot reinigen: prijzen en uit te voeren werken

Regelmatig je dakgoot reinigen is de beste manier om een verstopte dakgoot en waterschade als gevolg daarvan te voorkomen. Daarom is het een noodzakelijke, jaarlijkse investering. Maar hoeveel kost het reinigen van een dakgoot, wat komt er allemaal bij kijken en kan je het zelf of laat je de klus beter over aan een vakman? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Voordelen – Verstopte dakgoot voorkomenZelf doen of uitbesteden – Offertes

 

Dakgoten reinigen prijzen

De prijs voor een dakgootreiniging wordt bepaald door verschillende factoren zoals de bereikbaarheid van je dak. Zijn er er bijvoorbeeld stellingen nodig, dan wordt dat extra aangerekend. Ook voor bijkomende werken aan de dakgoot of het dak (bv. bladvangers plaatsen) betaal je meer. Verder bepaalt ook de lengte van de dakgoot mee de kosten.

Je dakgoot laten reinigen kost gemiddeld 3 tot 5 euro per lopende meter (excl. btw en bijkomende kosten). Wil je jezelf verzekeren van een correcte schoonmaak voor een correcte prijs? Ontvang dan snel en vrijblijvend offertes van gespecialiseerde dakgootreinigers via onze offertepagina.

 

Je dakgoot schoonmaken voorkomt hoge kosten

Frequent je goten reinigen voorkomt dat je die moet repareren of vernieuwen. Bij een verstopping kan een dakgoot namelijk lekken en breken onder het gewicht van het opgehoopte vuil en water. Omdat een verstopte dakgoot het water niet goed afvoert, zal het overtollige water bovendien over de rand en zo ook over de gevel lopen. Dat kan op termijn schimmels en vochtplekken op de muren doen ontstaan. Bij houten gevelbekleding kan het natte hout zelfs beginnen rotten. Een slecht onderhoud van je dakgoot houdt dus risico’s in voor zowel de dakgoot zelf als de muren.

Je dakgoot herstellen kost gemiddeld € 100 tot 150 (excl. btw) voor een dakgoot van 12 meter. Moet je een kapotte dakgoot vervangen, dan betaal je voor een nieuwe al gauw € 900 (pvc) tot € 1.300 (zink) (excl. btw en incl. plaatsing). Regelmatig je dakgoot reinigen is daarentegen dus een pak goedkoper.

 

reinigen dakgoten

 

Verstopte dakgoot voorkomen

Dakgoten verstoppen doordat er bladeren, mos, vogelnesten en ander vuil in terecht komen. Regelmatig de dakgoot reinigen is de beste manier om verstopping te voorkomen. Je kan er in de eerste plaats natuurlijk ook voor zorgen dat er zo weinig mogelijk vuil in de dakgoot terecht komt. Dat kan op verschillende manieren.

 

1. Dak reinigen

Vanaf je dak kan vuil en mos in de goot terechtkomen. Je kan dat vermijden door je dak te reinigen en te ontmossen. Na de reiniging/ontmossing van het dak is het aangeraden om een dakcoating te laten aanbrengen. Je dak is dan beter beschermd tegen weersinvloeden én algen en mossen kunnen zicht ook minder snel op het dak hechten.

» Prijs dak reinigen/ontmossen: € 9 à 15 per m² (incl. arbeidskosten en excl. btw)
» Prijs dak reinigen/ontmossen + dakcoating: € 30 à 45 per m² (incl. arbeidskosten en excl. btw)

 

2. Dakgoot afschermen

Na een dakgootreiniging laat je best ook de dakgoot zelf beschermen. Om blaadjes en takken te vermijden, plaats je best een boldraadrooster of bladbolrooster boven de afvoer. Met gaas of een afdekplaats dek je de dakgoot af. Zo kan er geen groen en ongedierte, dat nestmateriaal zoekt en zelfs isolatiemateriaal vanonder de dakrand wegpikt, in. De prijs hangt dan telkens af van het materiaal en opvangsysteem. Tip: snoei takken die in de buurt van je dakgoot hangen, zodat er geen groenafval van in de goten belandt.

» Prijs bolvormige bladvanger: € 1,50 à € 15 per stuk
» Prijs dakgootafdekking: vanaf € 27 per 3 meter

Hou ook rekening met vogelnesten. Deze mag je volgens de natuurbeschermingswet niet zomaar zelf verwijderen. Een dakreiniger kent hierover de regels. Je kan ook voorkomen dat vogels een nest bouwen in je afvoer door vogelschroten te plaatsen. Let wel, laat je vogelschroten aanbrengen maar niet je dakgoot reinigen, dan ligt de prijs bij sommige dakreinigers hoger dan wanneer je de 2 werkjes combineert.

» Prijs vogelschroten: € 10 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)

 

dakgoot-schoonmaken gereedschap

 

Dakgoot zelf reinigen of uitbesteden?

Zolang je dak laag is en je over de nodige kennis en het geschikte materiaal beschikt, kan je zelf je dakgoten reinigen. Hoewel arbeidskosten uitspaart, moet je wel dure stellingen huren en het materiaal aankopen. Het is dus niet per se goedkoper dan je dakgoot laten reinigen.

Voor je veiligheid en gemak is het aangeraden een dakgootreiniger in te schakelen. Die beschikt over kwalitatieve producten en veilige hoogtewerkers. Een professional weet hoe hij vuil moet verwijderen zonder daarbij de dakgoot zelf te beschadigen. Bovendien controleert hij de staat van de goten en geeft advies om ze langdurig proper te houden. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe vaak moet ik de dakgoten reinigen?

Je dakgoot en regenpijp schoonmaken gebeurt idealiter minstens 1x per jaar. In een groene omgeving, waar herfstbladeren en voorjaarsbloesems sneller in de dakgoot belanden, moet je meermaals de goten schoonmaken en die tussendoor controleren. Veel schoonmaakbedrijven bieden een jaarcontract aan in de vorm van een abonnement of afroepcontract. Dat is vaak goedkoper dan aparte reinigingsbeurten.

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakreinigers