Premies dakwerken, dakrenovatie & dakisolatie

Laatste update 3 januari 2018  – Ook in 2018 zijn er verschillende dak premies & andere steunmaatregelen waardoor je een deel van de kosten van dakwerken kan recupereren. Er zijn onder meer vergoedingen voor het vernieuwen, herstellen of isoleren van je dak. In dit artikel bespreken we de belangrijkste premies en andere financiële steunmaatregelen voor dakwerken.

Snel naar: renovatiepremieverbeteringspremiedakisolatiepremielokale premieslagere BTW

Graag een offerte voor het uitvoeren van dakwerken? Vraag hier gratis prijsvoorstellen aan.

 

 

1) Premie dakrenovatie via renovatiepremie

Wil je je dak renoveren? Dan kan je via de renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

 

dak premiesOver welke werken gaat het?

– Het afbreken van bestaande dakstructuren en de vervanging ervan

– De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten

– Vernieuwing van de waterdichte bedekking

– Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer

– Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen

– Bij groendaken: de draagstructuur en de waterdichte bedekking

 

Hoeveel bedragen de premies?

De premies zijn gewoonlijk 20 à 30% van de facturen (exclusief btw). Het precieze bedrag is afhankelijk van je inkomen. De totale Renovatiepremie kan nooit meer dan 10.000 euro bedragen. Voor de categorie Dak is de maximale vergoeding 2.500 of 3.333 euro, afhankelijk van de inkomenscategorie waarin je valt.

 

Wat zijn de voorwaarden?

– Voor aanvragen in 2018 mocht je gezamenlijk belastbaar inkomen van 2016 (in het geval van gehuwden of samenwonenden) niet hoger zijn dan €61.270, te verhogen met €3.440 per persoon ten laste. Voor alleenstaanden met één persoon ten laste geldt ook het bedrag van €61.270, te verhogen met €3.440 per bijkomende persoon ten laste. Alleenstaanden zonder persoon ten laste mochten twee jaar voor de premieaanvraag niet meer dan €42.890 verdienen.

– Op het moment van de aanvraag van de Renovatiepremie en in de drie jaar ervoor mag/mocht je -op enkele uitzonderingen na- geen andere (kamer)woning of studentenhuis in volle eigendom of in vruchtgebruik hebben.

– Je bent bewoner of verhuurder van de woning waarvoor de premie wordt aangevraagd. Meerderjarige medebewoners moeten de aanvraag mee ondertekenen. Ze zijn dus ook gebonden aan de inkomens- en eigendomsvoorwaarden. Uitzonderingen hierop zijn meerderjarige kinderen en ouders van de bewoner(s), tenzij ze een zakelijk recht hebben in de woning. Verhuur je de woning? Dan moet je deze voor minstens 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. In de laatste 3 jaar van zo’n huurcontract kan de Renovatiepremie niet aangevraagd worden.

– Enkel woningen, gebouwen of appartementen in het Vlaams Gewest komen in aanmerking. Studentenkamers komen niet in aanmerking.

– Het gebouw waarvoor de Renovatiepremie wordt aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.

– De facturen mogen niet ouder dan 2 jaar zijn en moeten minstens €2.500 (excl. btw) bedragen.

 

Hoe verloopt de premie aanvraag?

De renovatiepremie kan je eenvoudig online aanvragen via het woonportaal van de Vlaamse overheid: wonenvlaanderen.be. Je kan de aanvraag ook versturen via de post. De aanvraagformulieren zijn te downloaden op diezelfde website.

Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Binnen de 8 maanden volgt een beslissing. Is je aanvraag volledig en correct? Dan gebeurt de uitbetaling binnen de 12 maanden na de aanvraag.

Tip: Je dak is enorm belangrijk voor de bescherming van je woning. Laat dakwerken daarom altijd over aan een echte dakwerker. Kom hier gratis in contact met erkende dakwerkers.

 

 

2) Vlaamse verbeteringspremie

Via de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid kan je tot 1.250 euro aan dak premies krijgen.

 

premie dakrenovatie aanvragenOver welke dakwerken gaat het?

De Vlaamse verbeteringspremie is van toepassing op verschillende dakwerken. Deze werken komen in aanmerking komen voor het aanvragen van deze vergoeding:

– Herstellen of vernieuwen van draagstructuur

– Herstellen of vernieuwen van de dakbedekking

– Herstellen of vernieuwen van de goten, randaansluitingen en de dak(vlak)ramen

– Dakisolatie: enkel als de draagstructuur van het dak vernieuwd wordt.

 

Wat zijn de voorwaarden?

– Je moet facturen kunnen voorleggen voor een bedrag dat minstens het dubbele (inclusief btw) is van het bedrag van de premie. In het geval van bovengenoemde dakwerken moeten de facturen samen dus minimaal 2.500 euro (incl. BTW) bedragen.

– Je huis moet als hoofdverblijfplaats dienen, minstens 25 jaar oud zijn en in het Vlaams Gewest liggen.

– De eindfacturen zijn maximaal 1 jaar oud.

– Het belastbaar inkomen van de bewoner en samenwonende partner mag niet hoger zijn dan 30.640 euro, te verhogen met 1.600 euro per persoon ten laste. Er wordt hierbij gekeken naar het belastbaar inkomen van 3 jaar eerder: voor aanvragen in 2018 geldt dus het inkomen van 2015.

 

Hoe verloopt de procedure?

Je kan de aanvraag versturen via de website van wonenvlaanderen.be of via de post. De aanvraag wordt binnen de 3 maanden bekeken. Als ze goedgekeurd wordt, krijg je de premie binnen de 3 maanden op je rekening gestort.

Opgelet: indien er in de voorbije 10 jaar een renovatiepremie werd uitbetaald voor je woning, kom je niet meer in aanmerking voor de verbeteringspremie. Als je al een verbeteringspremie kreeg en een renovatiepremie wil aanvragen, dan zullen de bedragen van de verbeteringspremie van deze renovatiepremie afgetrokken worden. De facturen waarvoor je de verbeteringspremie kreeg, moeten uiteraard nog geldig zijn om de renovatiepremie te ontvangen.

 

 

3) Subsidie dakisolatie via de netbeheerder

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten vanaf 2020 alle Vlaamse daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten verplicht van dakisolatie voorzien zijn.

Indien een dak niet de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W haalt, worden strafpunten toegekend. Sinds januari 2015 wordt dit gecontroleerd. Daken die niet aan de dakisolatienorm voldoen, krijgen sinds dan een beperkt aantal strafpunten. Vanaf 2020 gelden de strafpunten dan volledig.

⇒ Voor de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van daken kan je terecht in dit artikel.

Voor het isoleren van je dak kan je via je netbeheerder dak premies krijgen als je voldoet aan de voorwaarden.

 

Voorwaarden & bedragen

De bedragen van de dakisolatie zijn afhankelijk van wie de werken uitvoert en van de Rd-waarde van het isolatiemateriaal, zoals onderstaande tabel illustreert:

 

Eindfactuur van 01/01/2017 tot 31/12/2018Uitgevoerd door aannemerZelf uitgevoerd
Rd-waarde ≥4,5 m²K/W€ 6/m²€ 3/m²

 

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • De woning moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum ingediend werd maar die pas erna werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
  • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen. In bovenstaande tabel vind je bijvoorbeeld de minimale Rd-waarde.
  • De premieaanvraag moet de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt de premie aan via de website van je netheheerder. Op het aanvraagformulier vind je nog eens een overzicht van de voorwaarden voor deze vergoeding en je leest er ook alle documenten die je nodig hebt om de subsidie correct te kunnen aanvragen.

Tip: Dakisolatie laten plaatsen door een dakwerker loont. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en van een hogere premie. Vraag hier gratis prijzen aan voor het plaatsen van dakisolatie.

 

 

4) Lokale dak premies

Bepaalde gemeentes geven subsidies of goedkope leningen voor dakisolatie. Raadpleeg de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt voor een premie. Dit kan ook makkelijk via www.premiezoeker.be.

 

 

5) Verlaagd btw-tarief

Voor het renoveren van je dak geldt het verlaagd btw-tarief van 6 procent. Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren.

 

Op zoek naar een aannemer voor het uitvoeren van dakwerken?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele dakwerkers.
Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

premie dakrenovatie

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be 
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

Offerte dakwerken aanvragen

Dakwerken laten uitvoeren door een erkende vakman? Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende dakwerkers uit jouw regio. Prijzen, termijnen en realisaties vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Deze dienst is volledig vrijblijvend en zonder aankoopverplichting.