Premies dakwerken, dakrenovatie & dakisolatie

Laatste update, 14 januari 2020  – Ook in 2020 zijn er verschillende dakpremies & andere steunmaatregelen waardoor je een deel van de kosten van dakwerken kan recupereren. Er zijn onder meer vergoedingen voor het vernieuwen, herstellen of isoleren van je dak. In dit artikel bespreken we de belangrijkste premies en andere financiële steunmaatregelen voor dakwerken.

Snel naar: Overkoepelende renovatiepremie – lokale premieslagere btw

 

1. Subsidie dakisolatie via de netbeheerder

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten sinds januari 2020 alle Vlaamse daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten verplicht van dakisolatie voorzien zijn.

Indien een dak niet de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W haalt, worden strafpunten toegekend. Sinds januari 2015 wordt dit gecontroleerd. Daken die niet aan de dakisolatienorm voldoen, krijgen sinds dan een beperkt aantal strafpunten. Vanaf 2020 gelden de strafpunten dan volledig.

⇒ Voor de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van daken kan je terecht in dit artikel.

Voor het isoleren van je dak kan je via je netbeheerder dak premies krijgen als je voldoet aan de voorwaarden.

 

Voorwaarden & bedragen

De bedragen waar je recht op hebt zijn afhankelijk van wie de werken uitvoert en de datum van de eindfactuur. In onderstaande tabel een overzicht:

 

 Uitgevoerd door aannemerZelf uitgevoerd
Eindfactuur van 01/01/2017 tot 31/12/2018€ 6/m²€ 3/m²
Eindfactuur van 01/01/2019 tot 31/12/2019
en 01/01/2020 tot 31/12/2020
€ 4/m²€ 2/m²

 

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • De woning moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum ingediend werd maar die pas erna werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W.
 • De premieaanvraag moet de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt de premie aan via de website van je netheheerder. Op het aanvraagformulier vind je nog eens een overzicht van de voorwaarden voor deze vergoeding en je leest er ook alle documenten die je nodig hebt om de subsidie correct te kunnen aanvragen.

Tip: Dakisolatie laten plaatsen door een dakwerker loont. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en van een hogere premie. Vraag hier gratis prijzen aan voor het plaatsen van dakisolatie.

 

2. Premie dakrenovatie via overkoepelende renovatiepremie

Wil je je dak renoveren? Dan kan je via de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

dakrenovatie premieOver welke werken gaat het?

 • Het afbreken van bestaande dakstructuren en de vervanging ervan.
 • De opbouw van draagkrachtige elementen.
 • De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten.
 • Vernieuwing van de waterdichte bedekking.
 • Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.
 • Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen.
 • Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.

Let op, dakisolatie of zoldervloerisolatie kan enkel in aanmerking komen voor een premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) of aan de zoldervloer worden uitgevoerd.

 

Hoeveel bedragen de premies?

De premie bedraagt 20 à 30 procent van het factuurbedrag (exclusief btw). Het precieze bedrag is afhankelijk van je inkomen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Indien je een aanvraag doet, wordt er gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar daarvoor. Het mag niet meer zijn dan € 43.870 voor alleenstaanden zonder persoon ten laste en € 62.670 voor alleenstaanden met 1 persoon ten laste, te verhogen met € 3.510 per bijkomende persoon ten laste.
 • De facturen mogen niet ouder dan 2 jaar zijn en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Enkel woningen, gebouwen of appartementen in het Vlaams Gewest komen in aanmerking. Studentenkamers komen niet in aanmerking.
 • Het gebouw waarvoor de Renovatiepremie wordt aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.
 • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben

 

Hoe verloopt de premieaanvraag?

Het aanvraagformulier en alle info omtrent de aanvraag vind je online via het woonportaal van de Vlaamse overheid: wonenvlaanderen.be.

Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Binnen de 12 maanden na een correcte en volledige aanvraag volgt een beslissing.

Tip: Je dak is enorm belangrijk voor de bescherming van je woning. Laat dakwerken daarom altijd over aan een echte dakwerker. Kom hier gratis in contact met erkende dakwerkers.

 

3. Lokale dakpremies

Bepaalde gemeentes geven subsidies of goedkope leningen voor dakisolatie. Raadpleeg de website van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt voor een premie. Dit kan ook makkelijk via www.premiezoeker.be.

 

4.Dakrenovatie Verlaagd btw-tarief

Voor het renoveren van je dak geldt het verlaagd btw-tarief van 6 procent.  Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren.

 

Op zoek naar een aannemer voor het uitvoeren van dakwerken?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele dakwerkers.
Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

premie dakrenovatie

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be 
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers