Mijn-dakwerker.be Info & prijsadvies over alle soorten dakwerken.
Vergelijk 350+ erkende dakwerkers online!
header image
Mijn-dakwerker.be

Premies dakrenovatie & dakisolatie 2022

Laatste update: 06 Jun 2022 Wil je jouw dak renoveren of isoleren? Dan kan je aanspraak maken op diverse premies en subsidies. Een overzicht van alle dakpremies en andere financiële steunmaatregelen met info over hun voorwaarden en tarieven vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare dak premies 2022

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)
2. Premie dakisolatie Fluvus (t.e.m. 30 juni 2022)
3. Renovatiepremie dak (t.e.m. 30 juni 2022)
4. EPC-labelpremie dakisolatie
5. Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen
6. Verlaagd btw-tarief
7. Lokale premies

 

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 oktober 2022)

Wil je een premie aanvragen voor je dakwerken? Onthoud dan dat vanaf 1 juli 2022 de Fluvius energiepremies en renovatiepremie onder 1 centrale subsidie vallen: de ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de premies van Fluvius en de Overkoepelende Renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 is er een tijdelijke stop op de aanvraag van de premies.
 • Daarna, vanaf 1 oktober 2022, vraag je officieel de Mijn VerbouwPremie aan.

LET OP: heb je eerder al een energiepremie of renovatiepremie via Fluvius aangevraagd? Dan kan je met diezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen!

 

Voor welke werken?

Bepaalde werken aan het dak van je woning, komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. We sommen hieronder de verschillende klussen voor je op:

 • Plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie
 • Verwijderen van asbest
 • Afbraak van de dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen
 • Het plaatsen van een onderdak bij hellende daken en de waterdichte bedekking, bv. dakpannen, roofing,…
 • Behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten
 • Plaatsen van een dakdoorbreking (bv. lichtkoepels, lichtkoker,…
 • Het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen

 

Voor wie?

De premie is er voor elke eigenaar of investeerder die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning isoleert. Moet er gelijktijdig professioneel asbest verwijderd worden? Dan komt ook die klus in aanmerking voor de VerbouwPremie. Ook investeerders van volledige appartementsgebouwen of een vereniging van mede-eigenaars (VME) kunnen een beroep doen op de premie.

Ben je een eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie? Of verhuur je een woning via een sociaal verhuurkantoor? Dan kan je de premie aanvragen voor alle bovenstaande werken, op voorwaarde dat het dak of de zoldervloer geïsoleerd is.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor dakwerken?

Het premiebedrag voor het plaatsen van dakwerken of het uitvoeren van allerhande dakrenovatiewerken is afhankelijk van de aard van het gebouw en de doelgroep waaruit de aanvrager afkomstig is:

 

A. Woningen:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoners laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor /
Beschermde afnemer & eigenaar-bewoner
middelste inkomenscategorie (2022)*
Premie tot 50% van de investering
max € 5.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie /
Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner
hoogste inkomenscategorie (2022)*
Premie tot 35% van de investering
max € 4.025
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategorie /
Andere investeerder **
Premie van max. € 8 per m² dakisolatie
min. 40% van het factuur
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)

* Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag.

** Voor eindfacturen tot eind 2021 en vanaf 2024 bedraagt de basispremie € 4 per m².

 

B. Andere gebouwen (appartementsgebouwen, niet-woongebouwen)

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar / InvesteerdersPremie van € 8 per m² dakisolatie
Totale factuurbedrag min.
€ 1.000
Dakisolatie i.c.m. asbestverwijdering?
Verhoogd premiebedrag met € 8 per m²
(max. 50% van het factuurbedrag)*
Eigenaar & verhuurder aan sociaal verhuurkantoorPremie tot 50% van de investering
max € 5.750
(bij factuurbedrag van min. € 1.000 en max. 11.500)

*De facturen van de dakisolatie en de asbestverwijdering moeten dateren van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die volledig gesloopt en heropgebouwd worden, komen niet in aanmerking (wel voor de sloop- en heropbouwpremie van VEKA)
 • Voor welke dak- en zolderisolatie? Het dak of de zoldervloer moet geïsoleerd worden met een Rd-warde van minstens 4,5 m²K/W. Het isolatiemateriaal mag in verschillende materialen en lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee. Afhankelijk van de bestemming van je zolderruimte, heb je ofwel recht op de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Niet voor allebei!
 • Door wie? De werken moeten uitgevoerd worden door een gespecialiseerd dakwerker. Hij informeert je met plezier verder over de diverse premievoorwaarden.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een vakman voorziet je van de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van ervaren dakwerkers actief in je regio via onze offertedienst.

  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
  De Mijn VerbouwPremie voor eenzelfde categorie (bv. dakisolatie en -renovatie) kan je om de 5 jaar opnieuw aanvragen. Bundel je werken dus zoveel mogelijk samen. Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de Overkoepelende Renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen.


 • Kan ik de renovatiepremie/ Fluvius premie én Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  Neen. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je eerder nog geen premie ontving. Tip, je hoeft niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie. Ontvang offertes op maat van jouw dakrenovatie.

   

 


2. Premie dakisolatie Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Sinds januari 2020 is het verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Concreet wil dit zeggen dat alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten verplicht geïsoleerd moeten zijn. Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder Fluvius een interessante dakisolatie premie ontvangen.

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De bestaande premie voor dakisolatie van Fluvius is sinds 1 juli 2022 niet meer aan te vragen. Wil je de kostprijs van dakisolatie verlagen met een premie, dan kan dat pas weer vanaf 1 oktober 2022 met de Mijn VerbouwPremie. Wél kan je alvast informatie inwinnen bij een erkende vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor dakisolatie?

Een overzicht van premies voor het isoleren van je dak per vierkante meter (eindfactuur 2022):

Type isolatiewerkenPremiebedrag
Dakisolatie € 8 per m²
(uitsluitend nachttarief: € 10 per m²)
Asbestverwijdering + dakisolatie € 16 per m²
(uitsluitend nachttarief: € 18 per m²)

Tip: om aanspraak te kunnen maken op de premie moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een aannemer. Een vakman kan je bovendien gepast adviseren en voorziet je van een correcte plaatsing van de dakisolatie die voldoet aan alle voorwaarden. Vraag hier gratis prijzen aan voor het plaatsen van dakisolatie.

 

Wat zijn de voorwaarden? 

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning of het appartementsgebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Ook huurders kunnen de subsidie voor dakisolatie aanvragen als de factuur op hun naam staat.
 • Type dakisolatie: het isolatiemateriaal moet voldoen aan een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W.
 • Uitvoerder van de werken: je moet de dakisolatie laten plaatsen door een aannemer.

 

Let op: eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen!

De dakisolatie premie aanvragen kan via de website van de netbeheerder Fluvius nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen overgemaakt hebt. Belangrijk hierbij is dat je een kopie van de facturen en een attest met technische info meestuurt. Een isolatiespecialist bezorgt je alle nodige documenten en kan je zelfs helpen om de subsidie voor dakisolatie aan te vragen. Gratis voorstellen en offertes ontvangen van erkende aannemers kan via de offertepagina.

TIP: combineer meerdere maatregelen en geniet van de Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie
Investeer je naast dakisolatie nog in 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus. Je krijgt deze bonus wanneer je minstens 3 premies bij Fluvius aanvraagt binnen een periode van 5 jaar. De bonus stijgt per bijkomende maatregel.

De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

LET OP: als je nu nog de premie van Fluvius aanvraagt, kan je met diezelfde factuern niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Bekijk dus goed welk premiestelsel voor jou het interessantst is. Blijkt de Mijn VerbouwPremie de beste keuze te zijn? Dan hoef je niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang nu professioneel advies op maat.

 

Strafpunten sinds 2020 en waarschuwingsprocedure sinds 2021

Als een dak de Vlaamse isolatienorm (minimale R-waarde van 0,75 m²K/W) niet haalt, worden strafpunten toegekend. 15 Strafpunten in totaal wanneer het over dakisolatie gaat. Dat is voldoende om je woning ongeschikt te laten verklaren door de burgemeester.

Sinds 2021 kan de gemeente echter bij melding van gebreken kiezen voor een waarschuwingsprocedure i.p.v. de ongeschiktheidsverklaring. In dat geval neemt de gemeente een bemiddelende rol op tussen de huurder en verhuurder om snel de gebreken in de woning op te lossen. Het doel is dat de woning na 3 maanden opnieuw conform is.

TIP: goede en kwalitatieve dakisolatie is dus een must. Op welke manieren je jouw dak kan isoleren en wat de gemiddelde prijzen zijn van dakisolatie vind je terug in dit artikel.

 


3. Renovatiepremie dak (t.e.m. 30 juni 2022)

Wil je jouw dak renoveren of vernieuwen? Dan kon je via de Overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen. De renovatiepremie was opgedeeld in 4 categorieën, dakwerken is er 1 van.

 

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De bestaande renovatiepremie voor daken is sinds 1 juli 2022 niet meer aan te vragen. Wil je genieten van een premie voor dakrenovatie, dan zal je moeten wachten tot de nieuwe Mijn VerbouwPremie ingaat vanaf 1 oktober 2022.

Alvast informatie inwinnen over de Mijn VerbouwPremie bij een vakman? Vind een ervaren dakwerker voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

dakrenovatie premie Welke dakwerken komen in aanmerking?

 • Het afbreken van bestaande dakstructuren en nieuw dak plaatsen.
 • De opbouw van draagkrachtige elementen.
 • De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten.
 • Vernieuwing van de waterdichte dakbedekking.
 • Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.
 • Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen.
 • Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.

LET OP: dakisolatie of zoldervloerisolatie komen enkel in aanmerking voor een dakrenovatie premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur of zoldervloer (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor dakrenovatie?

De subsidie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Welk percentage voor jou geldt, is afhankelijk van je inkomen. Let op, je moet voor min. € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

LET OP: je kan als persoon maximaal 2 keer een renovatiepremie krijgen in een periode van 10 jaar (verschillende categorieën van werken verspreid over 2 aanvragen).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de premie voor de renovatie van een dak aanvragen. Het gebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Ook appartementen komen in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben
 • Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor werken die je zelf deed.

 

Let op: eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen!

Je kan de Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn en je de facturen betaald hebt. Die facturen mogen bij de aanvraag niet ouder dan 2 jaar zijn.

Een dakwerker bezorgt je de nodige documenten en kan je zelfs helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een ervaren dakwerker is sowieso de beste keuze. Een nieuw dak plaatsen kan behoorlijk complex zijn aangezien het steeds om maatwerk gaat. Oog voor detail is dus belangrijk voor een waterdichte afwerking en lange levensduur. Kom hier gratis in contact met erkende dakwerkers.

 

mijn verbouwpremie


4. EPC-labelpremie Fluvius voor dakisolatie

Als je energiebesparende werken (bv. dakisolatie) laat uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021, kan je daarvoor aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Dan kan je een premie krijgen om werken uit te voeren die de energieprestatie van je woning aanzienlijk verbeteren.

 

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Het bedrag van de premie wordt berekend aan de hand van de huidige EPC-score en de EPC-score waarnaar gestreefd wordt na de werken. Een overzicht:

Huidige EPC-scoreStreefdoel EPC-scoreMaximaal bedrag
Woning met EPC-label E of FLabel A€ 5.000
Label B€ 3.750
Label C€ 2.500
Wooneenheid met EPC-label D, E of FLabel A€ 3.750
Label B€ 2.500

LET OP: er zijn andere bedragen vastgelegd voor beschermde afnemers. Wens je hier graag meer informatie over? Vraag dan vrijblijvend advies aan een isolatie-expert. Start hier je aanvraag.

 

Voorwaarden EPC-labelpremie

Aan welke voorwaarden moet je beantwoorden om aanspraak te kunnen maken op de EPC-labelpremie?

 • Je bent eigenaar van de woning of wooneenheid
 • De huidige EPC-score van je woning is laag of ondermaats. In dit geval heeft een woning label E of F, en een wooneenheid D, E of F. Dit moet je aantonen met een EPC dat niet ouder is dan 2019.
 • Je krijgt 5 jaar de tijd om werken uit te voeren die de energieprestaties van je woning verbeteren. Het resultaat van die werken moet je nadien kunnen aantonen met een nieuw EPC-verslag dat maximaal 12 maanden oud is op het moment van de aanvraag.
 • De EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe de EPC-labelpremie aanvragen?

De aanvraagprocedure doorloop je in 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie premie: de premie kan je online aanvragen bij Fluvius. Daarvoor moet je wel beschikken over een EPC-certificaat waarmee je de ‘slechte’ energieprestatie van je woning kan aantonen.
 • STAP 2 = uitbetaling premie: na de activatie heb je 5 jaar de tijd om de werken uit te voeren. Nadien moet je een nieuw EPC-verslag laten opstellen als bewijs dat je de nieuwe, vooropgestelde score hebt behaald. Dit verslag mag niet ouder zijn dan 12 maanden wanneer je uiteindelijk de premie-aanvraag doet.

LET OP: de EPC-labelpremie kan je niet samen met de Totaalrenovatiebonus aanvragen! Het is daarentegen wel cumuleerbaar met alle individuele energiepremies van Fluvius (bv. de dakrenovatiepremie). Wens je graag vrijblijvend advies om je woning energiezuiniger te maken met dakisolatie? Kom in contact met isolatie-experts actief in jouw omgeving via ons gratis contactformulier.

 

Geniet van de Rentesubsidie!

Wie in 2022 een woning of een appartement met een slechte of ondermaatse energieprestatie koopt én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bovenop z’n hypothecaire lening ook een renteloos renovatiekrediet bij de bank aangaan. De Rentesubsidie is dus een bijkomende lening bovenop je hypothecair hoofdkrediet. Bv. het maximaal te lenen bedrag om een woning energiezuinig te renoveren tot energielabel A is zo’n € 60.000. Interesse? Informeer ernaar bij je bank!

 

 


5. Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen (max. 50% van de facturen)

Wil je zonnepanelen plaatsen op een onverwarmd bijgebouw (bv. een loods)? Maar bevat de dakbekleding nog asbesthoudende materialen? Dan moet je eerst je asbestdak verwijderen alvorens je de zonnepanelen premie van Fluvius kan ontvangen. In dit geval kan je een beroep doen op deze combinatiepremie.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie voor asbestverwijdering bedraagt zo’n € 12 per m² (excl. btw), indien je voldoet aan alle voorwaarden. Je kan tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag van de asbestverwijdering en -afvoer terugkrijgen.

TIP: combineer deze premie met de zonnepanelen premie van Fluvius voor niet-woongebouwen 2022 (max. € 1.500) of de call groene stroom.

 

Voorwaarden premie

Om het premiebedrag te kunnen ontvangen, moet je beantwoorden aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie? De premie is geldig voor alle investeerders die asbestverwijdering en -afvoer willen doen van een dak op een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw. Daarnaast geldt het ook voor investeerders die deelnemen aan het sectorprotocol landbouw binnen het asbestafbouwbeleid waar de aanbesteding voor de afvoer van het asbestmateriaal mee deel van uitmaakt.
 • Welke gebouwen? Het gaat over een onverwarmd, niet-woongebouw (bv. loodsen, stallen, bijgebouwen,…) dat beschikt over asbesthoudende dakbedekking. Het asbestdak moet gesaneerd of verwijderd worden. Vervolgens komen de zonnepanelen op het gesaneerde dak (minstens 10% van het dakoppervlak) of op het dak van een ander gebouw op hetzelfde perceel.
 • Datum asbestwerken? De offerte van de asbestverwijdering & -afvoer samen met de voorschotfactuur heeft een datum tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022.
 • Datum plaatsing zonnepanelen? De zonnepanelen moeten ten laatste geplaatst worden op 31 december 2023. De aanmelding bij Fluvius ligt tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024.

BELANGRIJK: de uitvoer van de werken gebeurt door een professional: zowel de asbestverwijdering als het plaatsen van de zonnepanelen. Doe je dit niet, dan ontvang je geen premie. Kom in contact met een asbestdeskundige en dakwerker actief in je regio.

 

Hoe premie aanvragen?

Deze premie wordt niet opgenomen in de Mijn VerbouwPremie en kan je online aanvragen via Fluvius. De aanvraag gebeurt in 2 stappen:

 • STAP 1: activeer de premie. Dat kan nog tot en met 31 maart 2023. Voeg daarbij een ondertekende offerte of bestelbon en een voorschotfactuur (minstens 10%) van de asbestverwijdering en -afvoer (uit 2022).
 • STAP 2: is de asbestverwijdering voltooid? En zijn de zonnepanelen geplaatst? Dan kan je je premieaanvraag vervolledigen. De deadline hiervoor is 31 maart 2025.

LET OP: bij je aanvraag moet je de juiste documenten voegen, zoals de offertes, het attest asbestverwijdering, de voorschotfactuur/-facturen,… een vakman helpt je graag verder in je aanvraag. Kom in contact met een professional via het aanvraagformulier.

 

 


6. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Ook in 2022 kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw dak laat renoveren of isoleren. Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de dakwerken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Tip: je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je makkelijk voorstellen, uitvoeringstermijnen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


7. Lokale premies voor dakrenovatie

Ben je van plan om je dak te isoleren of te renoveren? Vraag dan zeker bij je gemeente na of je in aanmerking komt voor een premie voor dakwerken. Sommige gemeentes voorzien namelijk extra premies voor het vernieuwen van een dak of dakrenovatie (bv. dak isoleren).

Let op, want de financiële steunmaatregelen verschillen per gemeente. Je neemt dus best contact op met je lokaal gemeentebestuur voor meer info omtrent de lokale premies. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden door een gespecialiseerde vakman.

 

premie dakrenovatie

 

Dakrenovatie premies: dakwerker of isolatiespecialist?

Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak? Dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen:

 

Isolatiespecialist

Aanbevolen wanneer je het dak langs binnen wil isoleren (zoldervloer of onder het dak). Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

Dakwerker

Aanbevolen bij algemene dakwerken (nieuw dak, dakrenovatie, herstelling, …), het isoleren van buitenaf of het isoleren van binnenuit indien er geen onderdak aanwezig is. Voor het aanvragen van prijzen op maat kan je terecht op deze offertepagina.

 

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

 


FAQ premies dakrenovatie en dakisolatie

Heb je nog vragen over de verschillende premies voor dakrenovatie & -isolatie? Dan kan je terecht bij onze ervaren dakwerkers voor advies op maat. Ondertussen vind je hieronder een antwoord op enkele van de meest gestelde vragen rond premies voor dakisolatie en -renovatie in 2022. • Kan ik het EPC-label van mijn woning blijvend verbeteren?
  Ja, dat kan! Maar dan moet dit wel nog steeds binnen die vooropgestelde 5-jarige tijdsspanne. Wanneer je als eigenaar bijvoorbeeld een premie ontvangt om je woning naar label C te renoveren, kan je daarna nogmaals in aanmerking komen voor een bijkomende premie voor het behalen van label B. In dit geval is het bijkomende premiebedrag gelijk aan het verschil tussen de premies voor beide labels.


 • Wat gebeurt er met mijn woning wanneer die ongeschikt is verklaard?

  Sinds 1 januari 2020 krijg je dus 15 strafpunten wanneer je woning niet voldoet aan de min. dakisolatienorm (0,75 m²K/W). Hierdoor kan de burgemeester je woning ongeschikt verklaren. In dit geval komt je woning op de VIVOO-lijst (de Vlaamse Inventaris van Ongeschikte en Onbewoonbare Woningen) te staan.

  Wil je zo snel mogelijk van die lijst? Dan moet je als eigenaar je woning opnieuw conform maken met de nodige werkzaamheden (bv. dakisolatie). Doe je dit niet en sta je na een jaar nog steeds op de lijst? Dan moet je als eigenaar jaarlijks een heffing betalen. Die kan oplopen tot wel € 5.500.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers