Mijn-dakwerker.be
Info & prijsadvies over alle soorten dakwerken.
Vergelijk 350+ erkende dakwerkers online!
header image
Mijn-dakwerker.be

Premies dakrenovatie & dakisolatie 2021

Laatste update: 12 januari 2021 Wil je jouw dak renoveren of isoleren, dan kan je aanspraak maken op diverse premies en subsidies. Een overzicht van alle dakpremies voor 2021 en andere financiële steunmaatregelen met info over hun voorwaarden en tarieven vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare dak premies 2021

1. Premie dakisolatie
2. Renovatiepremie dak
3. Verlaagd btw-tarief
4. Lokale premies

 

1. Premie dakisolatie Fluvius (€ 4 tot 14 per m²)

Sinds januari 2020 is het verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Concreet wil dit zeggen dat alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten verplicht geïsoleerd moeten zijn. Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder Fluvius een interessante dakisolatie premie ontvangen.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor dakisolatie?

Een overzicht van premies voor het isoleren van je dak per vierkante meter:

Type isolatiewerkenEindfactuur 2021
Dakisolatie € 4 per m²
(uitsluitend nachttarief: € 6 per m²)
Asbestverwijdering + dakisolatie € 12 per m²
(uitsluitend nachttarief: € 14 per m²)

Tip: om aanspraak te kunnen maken op de premie moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een aannemer. Een vakman kan je bovendien gepast adviseren en voorziet je van een correcte plaatsing van de dakisolatie die voldoet aan alle voorwaarden. Vraag hier gratis prijzen aan voor het plaatsen van dakisolatie.

 

Wat zijn de voorwaarden? 

 • Voor wie + welke gebouwen: de woning of het appartementsgebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Ook huurders kunnen de subsidie voor dakisolatie aanvragen als de factuur op hun naam staat.
 • Type dakisolatie: het isolatiemateriaal moet voldoen aan een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W.
 • Uitvoerder van de werken: je moet de dakisolatie laten plaatsen door een aannemer (verplicht bij eindfactuur 2021).

 

Let op: eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen!

De dakisolatie premie aanvragen kan via de website van de netbeheerder Fluvius nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen overgemaakt hebt. De premieaanvraag moet de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken. Belangrijk hierbij is dat je een kopie van de facturen en een attest met technische info (het type isolatie, de Rd-waarde, …) meestuurt.

Een isolatiespecialist voorziet je van alle nodige documenten en kan je zelfs helpen om de subsidie voor dakisolatie aan te vragen. Samenwerken met een vakman is sowieso aangeraden. Een professionele isolatiespecialist kan je adviseren over de beste isolatiemethode voor jouw dak en zorgt voor een correcte plaatsing. Vrijblijvend voorstellen en offertes ontvangen van erkende aannemers kan via de offertepagina.

 

Strafpunten sinds 2020

Indien een dak de Vlaamse isolatienorm (minimale R-waarde van 0,75 m²K/W) niet haalt, worden strafpunten toegekend. Sinds januari 2015 wordt dit gecontroleerd. Dakisolatie is hoe dan ook aangeraden. Zo voorkomen je dat warmte uit huis via het dak verloren gaat. Dat zorgt niet alleen voor meer warmtecomfort, maar ook een mooie besparing op je energiefactuur. Op welke manieren je jouw dak kan isoleren en wat de gemiddelde prijzen zijn van dakisolatie vind je terug in dit artikel.


 

2. Renovatiepremie dak (20% of 30% van de facturen)

Wil je jouw dak renoveren of vernieuwen? Dan kan je via de Overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

 

dakrenovatie premieWelke dakwerken komen in aanmerking?

 • Het afbreken van bestaande dakstructuren en nieuw dak plaatsen.
 • De opbouw van draagkrachtige elementen.
 • De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten.
 • Vernieuwing van de waterdichte dakbedekking.
 • Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.
 • Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen.
 • Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.

Let op, dakisolatie of zoldervloerisolatie komt enkel in aanmerking voor een dakrenovatie premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur of zoldervloer (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor dakrenovatie?

De subsidie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Welk percentage voor jou geldt, is afhankelijk van je inkomen. Let op, je moet voor min. € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de premie voor de renovatie van een dak aanvragen. Het gebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Ook appartementen komen in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben
 • Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor werken die je zelf deed.

 

Let op: eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen!

Je kan de overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn en je de facturen betaald hebt. Die facturen mogen bij de aanvraag niet ouder dan 2 jaar zijn.

Een dakwerker voorziet je van de nodige documenten en kan je zelfs helpen bij de aanvraag. Samenwerken met een ervaren dakwerker die de nodige ervaring heeft is sowieso de beste keuze. Een nieuw dak plaatsen kan behoorlijk complex zijn aangezien het steeds om maatwerk gaat. Oog voor detail is dus belangrijk voor een waterdichte afwerking en lange levensduur. Kom hier gratis in contact met erkende dakwerkers.


 

3.Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Ook in 2021 kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw dak laat renoveren of isoleren. Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de dakwerken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Tip: je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je makkelijk voorstellen, uitvoeringstermijnen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


4. Lokale premies voor dakrenovatie

Ben je van plan om je dak te isoleren of te renoveren, vraag dan zeker bij je gemeente na of je in aanmerking komt voor een premie voor dakwerken. Sommige gemeentes voorzien namelijk extra premies voor het vernieuwen van een dak of dakrenovatie (bvb. dak isoleren).

Let op, want de financiële steunmaatregelen verschillen per gemeente. Je neemt dus best contact op met je lokaal gemeentebestuur voor meer info omtrent de lokale premies. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden door een gespecialiseerde vakman.

 

premie dakrenovatie

 

Dakrenovatie premies: dakwerker of isolatiespecialist?

Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak, dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen:

 

Isolatiespecialist

Aanbevolen wanneer je het dak langs binnenuit wil isoleren (zoldervloer of onder het dak). Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

Dakwerker

Aanbevolen bij algemene dakwerken (nieuw dak, dakrenovatie, herstelling,..), het isoleren van buitenaf of het isoleren van binnenuit indien er geen onderdak aanwezig is. Voor het aanvragen van prijzen op maat kan je terecht op deze offertepagina.

 

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers