Mijn-dakwerker.be

Premies dakrenovatie & dakisolatie

Laatste update: 19 februari 2020 – Wil je jouw dak renoveren of isoleren, dan kan je in 2020 aanspraak maken op diverse premies en subsidies. Een overzicht van alle premies en kortingen met hun voorwaarden en tarieven vind je terug op deze pagina.

Overzicht dakrenovatie premies 2020

 1. Subsidies dak isoleren
 2. Renovatiepremie 2020
 3. Lokale premies
 4. Verlaagd btw-tarief

 

1. Subsidie dakisolatie (netbeheerder)

Sinds januari 2020 is het verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Concreet wil dit zeggen dat alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten VERPLICHT geïsoleerd moeten zijn.

Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder enkele interessante premies ontvangen. De bedragen waar je recht op hebt zijn afhankelijk van wie de werken uitvoert en de datum van de eindfactuur. Een overzicht van premies per vierkante meter:

 Uitgevoerd door aannemerZelf uitgevoerd
Eindfactuur van 01/01/2017 tot 31/12/2018€ 6/m²€ 3/m²
Eindfactuur van 01/01/2019 tot 31/12/2019
en 01/01/2020 tot 31/12/2020
€ 4/m²€ 2/m²

Voorwaarden:

 • De woning moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum ingediend werd maar die pas erna werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W.
 • De premieaanvraag moet de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer.

 

Premie aanvragen? Eerst werken uitvoeren, daarna premie aanvragen!

Je vraagt de premie aan via de website van de netbeheerder (Fluvius) nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen overgemaakt hebt. Belangrijk hierbij is dat de factuur de opbouw, type isolatie en Rd-waarde vermeld.

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en correcte factuur werk je best samen met een erkende aannemer in dakwerken of isolatiewerken. Vrijblijvend voorstellen en prijsoffertes ontvangen van maximaal 3 erkende aannemers kan via de offertepagina.

 

Strafpunten sinds 2020

Indien een dak niet de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W haalt, worden strafpunten toegekend. Sinds januari 2015 wordt dit gecontroleerd. Daken die niet aan de dakisolatie norm voldoen, krijgen een beperkt aantal strafpunten. Vanaf 2020 gelden de strafpunten dan volledig.

Op welke manieren je jouw dak kan isoleren en wat de gemiddelde prijzen zijn van dakisolatie vind je terug in dit artikel.

Tip: Vaak ben je voordeliger af om je dak te laten isoleren dan zelf aan de slag te gaan. je krijgt hogere premies en bij woningen ouder dan 10 jaar betaal je bovendien ook maar 6% BTW op materialen + werkuren. Vraag hier gratis prijzen aan voor het plaatsen van dakisolatie.

 

 

 

2. Renovatiepremie (dak renoveren en/of isoleren)

Wil je je dak renoveren? Dan kan je via de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

dakrenovatie premieWelke dakwerken komen in aanmerking?

 • Het afbreken van bestaande dakstructuren en nieuw dak plaatsen.
 • De opbouw van draagkrachtige elementen.
 • De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten.
 • Vernieuwing van de waterdichte dakbedekking.
 • Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.
 • Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen.
 • Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.

Let op, dakisolatie of zoldervloerisolatie kan enkel in aanmerking komen voor een premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) of aan de zoldervloer worden uitgevoerd.

 

Hoeveel bedragen de premies?

De premie bedraagt 20 of 30 procent van het factuurbedrag (exclusief btw). Het precieze percentage is afhankelijk van je inkomen. De dakrenovatie premie is gelimiteerd tot een bedrag van 3.333 euro (Categorie 2: Dakwerken). Andere categorieën zijn ruwbouw, schrijnwerk en technische installaties.

 

Voorwaarden:

 • Indien je een aanvraag doet, wordt er gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van 2 jaar daarvoor. Dit mag niet hoger zijn dan € 43.870 voor alleenstaanden zonder persoon ten laste en € 62.670 voor alleenstaanden met 1 persoon ten laste, te verhogen met € 3.510 per bijkomende persoon ten laste.
 • De facturen mogen niet ouder dan 2 jaar zijn en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Enkel woningen, gebouwen of appartementen in het Vlaams Gewest komen in aanmerking. Studentenkamers komen niet in aanmerking.
 • Het gebouw waarvoor de Renovatiepremie wordt aangevraagd moet minstens 30 jaar oud zijn.
 • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben

 

Let op: Eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen!

Je kan de overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn en je de facturen betaald hebt. Belangrijk is ook dat je werkt met een erkende aannemer. Vrijblijvende voorstellen en offertes van erkende dakwerkers actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

Eens de werken uitgevoerd zijn kan je alles doorsturen naar de Vlaamse overheid via wonenvlaanderen.be. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging. Binnen de 12 maanden na een correcte en volledige aanvraag volgt een beslissing.

Tip: Een nieuw dak plaatsen kan behoorlijk complex zijn aangezien het steeds om maatwerk gaat. Oog voor detail is belangrijk voor een waterdichte afwerken en lange levensduur. Werk dus steeds samen met een ervaren dakwerker die de nodige ervaring heeft met gelijkaardige projecten. Kom hier gratis in contact met erkende dakwerkers.

 

 

3. Lokale premies en toelagen

Tot enkele jaren terug gaven heel wat gemeentes toelagen voor het isoleren of renoveren van je dak. Sinds de opkomst van de renovatiepremie en dakisolatie subsidie zijn deze zo goed als uitgedoofd. Vaak ging het ook om kleine, symbolische bedragen.

Mocht je toch twijfelen, dan kan je altijd contact opnemen met je lokaal gemeentebestuur voor meer info omtrent lokale premies.

 

 

4.Verlaagd btw-tarief bij dakrenovatie

Voor het renoveren van je dak geldt het verlaagd btw-tarief van 6 procent.  Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Erkende dakwerkers kan je hier vinden.

 

premie dakrenovatie

 

dakrenovatie premies: Dakwerker of Isolatiespecialist?

Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak, dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen:

 

Isolatiespecialist

Aanbevolen wanneer je het dak langs binnenuit wil isoleren (zoldervloer of onder het dak). Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

Dakwerker

Aanbevolen bij algemene dakwerken (nieuw dak, dakrenovatie, herstelling,..), het isoleren van buitenaf of het isoleren van binnenuit indien er geen onderdak aanwezig is.

 

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers