Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premies dakrenovatie & dakisolatie 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 Wil je jouw dak renoveren of isoleren? Dan kan je aanspraak maken op diverse premies en subsidies. Een overzicht van alle dakpremies en andere financiële steunmaatregelen met info over hun voorwaarden en tarieven vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare dak premies 2024

1. Mijn VerbouwPremie
2. EPC-labelpremie dakisolatie
3. Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen
4. Verlaagd btw-tarief
5. Lokale premies

 

1. Mijn VerbouwPremie

Laat je je dak renoveren en/of isoleren? Dan kan je voor die dakwerken de Mijn VerbouwPremie aanvragen om de kosten te drukken. Dat is de eengemaakte premie die de vroegere Overkoepelende renovatiepremie en de aparte energiepremies van Fluvius bundelt.

 

Voor welke werken?

Bepaalde werken aan het dak van je woning komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. We sommen hieronder de verschillende klussen voor je op:

 • Plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie
 • Verwijderen van asbest
 • Afbraak van de dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen
 • Het plaatsen van een onderdak bij hellende daken en de waterdichte bedekking, bv. dakpannen, roofing, …
 • Behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten
 • Plaatsen van een dakdoorbreking (bv. lichtkoepels, lichtkoker, …)
 • Het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen

 

Voor wie?

De premie is er voor elke eigenaar of investeerder die dakwerken laat uitvoeren. Moet er gelijktijdig professioneel asbest verwijderd worden? Dan komt ook die klus in aanmerking voor de VerbouwPremie. Ook investeerders van volledige appartementsgebouwen of een vereniging van mede-eigenaars (VME) kunnen een beroep doen op de premie. Vanaf het voorjaar van 2024 kan je als eigenaar-bewoner van een appartement uit de laagste en middelste inkomenscategorie ook een aanvullende premie aanvragen voor werken aan gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Ben je een eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie? Of verhuur je een woning via een sociaal verhuurkantoor? Dan kan je de premie aanvragen voor alle bovenstaande werken, op voorwaarde dat het dak of de zoldervloer geïsoleerd is.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor dakwerken?

Het premiebedrag voor dakwerken hangt af van de aard van het gebouw en de aanvrager:

 

A. Woningen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoners laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor /
Beschermde afnemer & eigenaar-bewoner
middelste inkomenscategorie (2024)*
Premie tot 50% van de investering
max. € 5.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie /
Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner
hoogste inkomenscategorie (2024)*
Premie tot 35% van de investering
max. € 4.025
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategorie /
Andere investeerder **
Premie van max. € 8 per m² dakisolatie
min. 40% van het factuur
(bij factuur van min. € 1.000)

* Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag.

** Voor eindfacturen tot eind 2021 en vanaf 1 januari 2026 bedraagt de basispremie € 4 per m².

 

B. Andere gebouwen (appartementsgebouwen, niet-woongebouwen)

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar / InvesteerdersPremie van € 8 per m² dakisolatie
Totale factuurbedrag min.
€ 1.000
Dakisolatie i.c.m. asbestverwijdering?
Verhoogd premiebedrag met € 8 per m²
(max. 50% van het factuurbedrag)*
Eigenaar & verhuurder aan sociaal verhuurkantoorPremie tot 50% van de investering
max € 5.750
(bij factuurbedrag van min. € 1.000 en max. 11.500)

*De facturen van de dakisolatie en de asbestverwijdering moeten dateren van na 1 januari 2021. Ook facturen opgemaakt in 2024/2025 zullen in aanmerking komen voor deze verhoging, op voorwaarde dat je tijdig een aanvraag indient. Voor woningen en woongebouwen is er geen beperking in de tijd.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die volledig gesloopt en heropgebouwd worden, komen niet in aanmerking (wel voor de sloop- en heropbouwpremie van VEKA).
 • Voor welke dak- en zolderisolatie? Het dak of de zoldervloer moet geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Het isolatiemateriaal mag in verschillende materialen en lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee. Afhankelijk van de bestemming van je zolderruimte heb je ofwel recht op de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie.
 • Door wie? De werken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Hij informeert je met plezier verder over de diverse premievoorwaarden.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakspecialist bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van ervaren dakwerkers actief in je regio via onze offertedienst.  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   De Mijn VerbouwPremie voor werken in de categorie ‘dak’ kan je om de 5 jaar opnieuw aanvragen. Bundel je werken dus zoveel mogelijk samen. Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de Overkoepelende Renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen.


  • Zijn de renovatie en isolatie van mijn dak ook rendabel zonder deze premie?

   Absoluut. Een grondige dakisolatie is essentieel om warmteverlies in je woning te vermijden en je energiefactuur te verlagen. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan wacht je best ook niet te lang met je renovatie om grotere kosten door een lekkage te vermijden.

   BELANGRIJK: toch loont het sterk om voor deze werken de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Zo kan je de kosten van je investering nog flink drukken. Ontvang offertes op maat van jouw dakrenovatie.  • Kan ik ook als doe-het-zelver een dakisolatie-premie krijgen?

   Ja, dat is mogelijk. Isoleer je zelf je dak? Dan kan je een premie voor die dakisolatie van 6 euro per m² krijgen bij de netbeheerder Fluvius. Ben je een beschermde afnemer of heb je uitsluitend nachttarief? Dan ligt het premiebedrag nog hoger. Let op: deze premie is enkel geldig voor facturen met een datum tussen 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024. Die facturen mogen op het moment van de aanvraag ook maximaal 2 jaar oud zijn.

   BELANGRIJK: fouten bij het isoleren van je dak zijn snel gemaakt. Heb je weinig ervaring met isolatiewerken? Dan is het beter om een expert in te schakelen en de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Zo ben je zeker van een perfect geïsoleerd dak en kan je ook de kosten drukken. Start hier je aanvraag!

    

mijn verbouwpremie

 


2. EPC-labelpremie Fluvius voor dakisolatie

Laat je energiebesparende werken (bv. dakisolatie) uitvoeren met een eindfactuur sinds 2021? Dan kan je daarvoor aanspraak maken op de EPC-labelpremie.

 

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Het bedrag van de premie wordt berekend aan de hand van de huidige EPC-score en de EPC-score na de werken. Een overzicht:

Huidige EPC-scoreStreefdoel EPC-scoreMaximaal bedrag
Woning met EPC-label E of FLabel A€ 5.000
Label B€ 3.750
Label C€ 2.500
Wooneenheid met EPC-label D, E of FLabel A€ 3.750
Label B€ 2.500

LET OP: er zijn andere bedragen vastgelegd voor beschermde afnemers. Wens je hier graag meer informatie over? Vraag dan vrijblijvend advies aan een isolatie-expert. Start hier je aanvraag.

 

Voorwaarden EPC-labelpremie

Aan welke voorwaarden moet je beantwoorden om aanspraak te kunnen maken op de EPC-labelpremie?

 • Je bent eigenaar van de woning of wooneenheid.
 • De huidige EPC-score van je woning is laag of ondermaats. Bij een woning gaat het om label E of F en bij een wooneenheid om label D, E of F. Dit moet je aantonen met een EPC dat niet ouder is dan 2019.
 • Je krijgt 5 jaar de tijd om werken uit te voeren die de energieprestaties van je woning verbeteren. Het resultaat van die werken moet je nadien kunnen aantonen met een nieuw EPC-verslag dat maximaal 12 maanden oud is op het moment van de aanvraag.
 • De EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe de EPC-labelpremie aanvragen?

De aanvraagprocedure doorloop je in 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie premie: de premie kan je online aanvragen bij Fluvius. Daarvoor moet je wel beschikken over een EPC-certificaat waarmee je de ‘slechte’ energieprestatie van je woning kan aantonen.
 • STAP 2 = uitbetaling premie: na de activatie heb je 5 jaar de tijd om de werken uit te voeren. Nadien moet je een nieuw EPC-verslag laten opstellen als bewijs dat je de nieuwe, vooropgestelde score hebt behaald. Dit verslag mag niet ouder zijn dan 12 maanden wanneer je uiteindelijk de premie-aanvraag doet.

LET OP: de EPC-labelpremie kan je niet samen met de Totaalrenovatiebonus aanvragen. Het is daarentegen wel cumuleerbaar met de Mijn VerbouwPremie. Wens je graag vrijblijvend advies om je woning energiezuiniger te maken met dakisolatie? Kom in contact met isolatie-experts actief in jouw omgeving via ons gratis contactformulier.

 

BELANGRIJK: EPC-labelpremie verhuist naar Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 januari 2025 verhuist de EPC-labelpremie van Fluvius naar de Mijn VerbouwPremie. Deze EPC-premie zal vanaf dan ook inkomensgerelateerd zijn. Wil je hierover meer informatie? Vraag er dan zeker naar bij je gekozen vakspecialist!

 


3. Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen (max. 50% van de facturen)

Wil je zonnepanelen plaatsen op een onverwarmd bijgebouw (bv. een loods)? Maar bevat de dakbekleding nog asbesthoudende materialen? Dan moet je eerst je asbestdak verwijderen alvorens je de zonnepanelen premie van Fluvius kan ontvangen. In dit geval kan je een beroep doen op deze combinatiepremie.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie voor asbestverwijdering bedraagt € 12 per m² (excl. btw), als je voldoet aan alle voorwaarden. Je kan tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag van de asbestverwijdering en -afvoer terugkrijgen.

 

Voorwaarden premie

Om het premiebedrag te kunnen ontvangen, moet je beantwoorden aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie? De premie is geldig voor alle investeerders die asbestverwijdering en -afvoer willen doen van een dak op een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw. Daarnaast geldt het ook voor investeerders die deelnemen aan het sectorprotocol landbouw binnen het asbestafbouwbeleid waar de aanbesteding voor de afvoer van het asbestmateriaal mee deel van uitmaakt.
 • Welke gebouwen? Het gaat over een onverwarmd, niet-woongebouw (bv. loodsen, stallen, bijgebouwen, …) dat beschikt over asbesthoudende dakbedekking. Het asbestdak moet gesaneerd of verwijderd worden. Vervolgens komen de zonnepanelen op het gesaneerde dak (minstens 10% van het dakoppervlak) of op het dak van een ander gebouw op hetzelfde perceel.
 • Datum asbestwerken? De offerte voor asbestverwijdering en -afvoer is gedateerd en ondertekend sinds 1 januari 2022.
 • Datum plaatsing zonnepanelen? De zonnepanelen moeten ten laatste tegen 30 september 2027 geplaatst en aangemeld zijn bij Fluvius.

BELANGRIJK: de uitvoer van de werken gebeurt door een professional: zowel de asbestverwijdering als het plaatsen van de zonnepanelen. Doe je dit niet? Dan ontvang je geen premie. Kom in contact met een asbestdeskundige en dakwerker actief in je regio.

 

Hoe premie aanvragen?

Deze premie wordt niet opgenomen in de Mijn VerbouwPremie en kan je online aanvragen via Fluvius. De aanvraag gebeurt in 2 stappen:

 • STAP 1: activeer de premie. Dat kan vanaf  1 april 2022 tot en met 31 december 2025. Voeg daarbij een ondertekende offerte of bestelbon en een voorschotfactuur (minstens 10%) van de asbestverwijdering en -afvoer (gedateerd vanaf 2022).
 • STAP 2: is de asbestverwijdering voltooid? En zijn de zonnepanelen geplaatst? Dan kan je je premieaanvraag vervolledigen. De deadline hiervoor is 31 december 2027.

LET OP: bij je aanvraag moet je de juiste documenten voegen, zoals de offertes, het attest van de asbestverwijdering, de voorschotfactuur/-facturen, … Een vakman helpt je graag verder met je aanvraag. Kom in contact met een professional via het aanvraagformulier.

 


4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Ook in 2024 kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw dak laat renoveren of isoleren. Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief moeten de dakwerken uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Tip: je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je voorstellen, uitvoeringstermijnen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


5. Lokale premies voor dakrenovatie

Ben je van plan om je dak te isoleren of te renoveren? Vraag dan zeker bij je gemeente na of je in aanmerking komt voor een premie voor dakwerken. Sommige gemeentes voorzien namelijk extra premies voor het vernieuwen van een dak of dakrenovatie (bv. dak isoleren).

Let op, want de financiële steunmaatregelen verschillen per gemeente. Je neemt dus best contact op met je lokaal gemeentebestuur voor meer info omtrent de lokale premies. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden door een gespecialiseerde vakman.

 

premie dakrenovatie

 

Dakrenovatie premies: dakwerker of isolatiespecialist?

Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak? Dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen:

 

Isolatiespecialist

Aanbevolen wanneer je het dak langs binnen wil isoleren (zoldervloer of onder het dak). Voor het aanvragen van prijzen op maat voor dakisolatie kan je terecht op deze offertepagina.

 

Dakwerker

Aanbevolen bij algemene dakwerken (nieuw dak, dakrenovatie, herstelling, …), het isoleren van buitenaf of het isoleren van binnenuit indien er geen onderdak aanwezig is. Voor het aanvragen van prijzen op maat kan je terecht op deze offertepagina.

 

 

Overzicht websites met extra informatie

www.isolatie-info.be
Informatieve website over alles wat met isoleren te maken heeft. Hier kom je te weten hoe je dakisolatie moet aanbrengen, en welke premies en subsidies er bestaan voor het isoleren van een dak.

www.energiesparen.be
Website van de Vlaamse overheid met info over energiezuinig bouwen.

 

 


FAQ premies dakrenovatie en dakisolatie

Heb je nog vragen over de verschillende premies voor dakrenovatie & -isolatie? Dan kan je terecht bij onze ervaren dakwerkers voor advies op maat. Ondertussen vind je hieronder een antwoord op enkele van de meest gestelde vragen rond premies voor dakisolatie en -renovatie in 2024. • Kan ik het EPC-label van mijn woning blijvend verbeteren?
  Ja, dat kan! Maar dan moet dit wel nog steeds binnen die vooropgestelde 5-jarige tijdsspanne. Wanneer je als eigenaar bijvoorbeeld een premie ontvangt om je woning naar label C te renoveren, kan je daarna nogmaals in aanmerking komen voor een bijkomende premie voor het behalen van label B. In dit geval is het bijkomende premiebedrag gelijk aan het verschil tussen de premies voor beide labels.


 • Wat gebeurt er met mijn woning wanneer die ongeschikt is verklaard?

  Sinds 1 januari 2020 krijg je dus 15 strafpunten wanneer je woning niet voldoet aan de min. dakisolatienorm (0,75 m²K/W). Hierdoor kan de burgemeester je woning ongeschikt verklaren. In dit geval komt je woning op de VIVOO-lijst (de Vlaamse Inventaris van Ongeschikte en Onbewoonbare Woningen) te staan.

  Wil je zo snel mogelijk van die lijst? Dan moet je als eigenaar je woning opnieuw conform maken met de nodige werkzaamheden (bv. dakisolatie). Doe je dit niet en sta je na een jaar nog steeds op de lijst? Dan moet je als eigenaar jaarlijks een heffing betalen. Die kan oplopen tot wel € 5.500.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers