Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpannen reinigen en ontmossen

Dakpannen kunnen na verloop van tijd begroeid raken met korstmossen. Deze mossen ogen onverzorgd en kunnen na verloop van tijd je dak beschadigen. Door je dakpannen periodiek te reinigen, geef je jouw woning een vernieuwd uitzicht en zorg je ervoor dat het hemelwater ongehinderd kan afvloeien.

Ga snel naar: stappenplandakpannen beschermen – prijs dakpannen ontmossen

 

dakpannen ontmossen Het belang van een correcte reinigingsbeurt

Het reinigen van een dak kan je best overlaten aan een reinigingsbedrijf. Dat beschikt over gepaste materialen om het dak niet te beschadigen en veilig te werken. Denk hierbij aan een hoogtewerker en de verplichte veiligheidsvoorzieningen. Een andere reden om te kiezen voor een gespecialiseerde dakreiniger is zijn kennis van reinigingsproducten. Elk type dakpan vergt een specifieke behandeling. Bij te hardnekkige reinigingsproducten zullen de dakpannen hun beschermingslaag verliezen wat kan leiden tot nog meer mosvorming en schade.

Benieuwd naar advies en de kostprijs om je dakpannen professioneel te laten reinigen? Ontvang nu vrijblijvend offertes via onze online offerteservice! Klik hier voor meer informatie.

 

Stappenplan dakpannen ontmossen

 1. Inspectie en voorbereiding

  Allereerst zal het reinigingsbedrijf de dakpannen inspecteren en de conditie ervan beoordelen. Niet alle pannen zijn immers even geschikt om schoon te worden gespoten met hete stoom of water onder hoge druk.

  Afhankelijk van het type vervuiling en het soort dakpan (keramisch of beton) kan het ook nodig zijn om eerst een reinigingsmiddel aan te brengen op het dak alvorens het schoongespoten wordt. Dit is meestal een biologisch middel dat niet schadelijk is voor het milieu. Het reinigingsmiddel moet enige tijd inwerken op de vervuiling voordat men over kan gaan tot het verwijderen ervan.

 2. Reinigen van de dakpannen

  De dakpannen reinigen gebeurt met een hogedrukspuit met vuilfrees. Er wordt daarbij van boven naar beneden gewerkt zodat het water niet onder de pannen terecht komt. Door de roterende werking van de vuilfrees en de kracht waarmee het water op de dakpan wordt gespoten worden mossen en algen vlot verwijderd van de dakpannen.

  Elk type dakpan vergt bij het schoonmaken een andere hoeveelheid druk voor een optimaal resultaat en om schade aan de dakpannen te voorkomen. Je laat dergelijke klussen dan ook best uitvoeren door firma’s die gespecialiseerd zijn in dakreiniging en werken met aangepaste producten. Tip: vraag voorstellen bij meerdere firma’s. Zo vergelijk je niet alleen prijzen maar ook producten en werkwijzen. Offertes aanvragen bij gespecialiseerde dakreinigers kan onderaan deze pagina.

 3. Dakpannen beschermen tegen mossen en algen

  Nadat de dakpannen gereinigd en ontmost zijn, wordt een desinfecterend middel op het dak gespoten. Dat middel is bedoeld om de achtergebleven sporen van schimmels en mossen te doden. Deze sporen zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Je kan het dak achteraf ook nog laten impregneren of coaten om het zo te beschermen tegen vervuiling en nieuwe mosvorming. Info en kosten daarvan vind je hieronder.

 

dakpannen reinigen voorbeeld

 

Dakpannen beschermen: coaten of impregneren?

Je kan ervoor kiezen om de dakpannen na het reinigen te laten beschermen tegen vervuiling en nieuwe mosvorming. Dat kan op twee manieren gebeuren: door coaten of door impregneren.

Deze extra bescherming is zeker aangeraden bij dakpannen die erg vervuild zijn geweest met mos en daardoor poreus zijn. Geglazuurde dakpannen hebben hier geen last van maar het zijn de niet geglazuurde keramische pannen of betonpannen die door ouderdom poreus worden. Ook het schoonspuiten onder hoge druk kan ertoe bijdragen dat de toplaag sneller afgesleten raakt.

 

OPTIE 1: dakpannen impregneren (transparante beschermlaag)

Zien de dakpannen er nog goed uit na het reinigen, dan kiest men meestal voor impregneren. Door de dakpannen te impregneren of hydrofoberen met een vocht- en vuilwerend middel worden de kleine poriën van het dak opgevuld waardoor nieuwe mossen en algen zich minder makkelijk kunnen hechten.

Het impregneermiddel is transparant waardoor de originele look en kleur van de dakpannen behouden blijft. Het middel trekt gewoon in de dakpannen en is later niet meer zichtbaar. Bijkomend voordeel van je dakpannen impregneren is dat ze droger blijven en dus minder onderhevig zijn aan vorstschade.

 

OPTIE 2: dakpannen coaten (gekleurde beschermlaag)

Wanneer de dakpannen er zelfs na het reinigen niet meer zo mooi uitzien, kan je ervoor kiezen om je dakpannen te coaten. In tegenstelling tot bij impregneren, wordt er bij coating een kleur aan het middel toegevoegd waardoor je dak een nieuwe uitstraling krijgt. Een coating trekt bovendien slechts gedeeltelijk in de poriën van het dak waardoor het meer als een filmlaag op het oppervlak blijft liggen. Bij het coaten spuit men in twee lagen een gekleurde coating op het dak. Dit gebeurt onder hoge druk zodat het middel goed in alle hoeken en spleten tussen de dakpannen wordt aangebracht.

 

Zij er nadelen aan coaten?

Een kleurencoating kost meer dan een transparante coating. Ook de voorbereiding is vaak meer werk. Alles moet namelijk zorgvuldig afgedekt worden opdat de kleurencoating niet op de muren, dakgoot, … terecht zou komen. Hou er ook rekening mee dat de beschermlaag op je dak heel wat te verduren krijgt onder invloed van het weer. Daardoor kan het na enige tijd afslijten of beschadigd raken. In tegenstelling tot bij een transparant impregneermiddel zal je schade bij een gekleurde coating meteen zien. In dat opzicht ben je dus duurzamer en voordeliger af met een transparante beschermingslaag. Wil je toch een andere kleur voor je dakpannen, dan kies je best voor een dakrenovatie. Zo zit je meteen weer goed voor 30 tot 50 jaar.

 

Kostprijs dakpannen reinigen en ontmossen

De prijs om je dakpannen te laten reinigen en ontmossen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate van vervuiling, de grootte en bereikbaarheid van het dak, …

Reken op gemiddeld € 9 à 15 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten) om je dak te ontmossen. Laat je jouw dakpannen ontmossen en impregneren, dan betaal je zo’n € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Je pannendak laten ontmossen en coaten kost iets meer, gemiddeld € 30 à 45 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Offertes, voorstellen en prijzen met elkaar vergelijken? Maak gebruik van onze online offerteservice en ontvang voorstellen van verschillende specialisten. Klik hier voor meer informatie.

 

Keramische of betonnen dakpannen schoonmaken

Een keramisch of betonnen pannendak schoonmaken gebeurt op dezelfde manier (zie stappenplan hierboven). Wel is er een verschil in de mate waarin ze gevoelig zijn voor mosvorming.

Betonnen dakpannen worden gedroogd. Ze zijn op vlak van structuur ruwer dan de keramische variant, waardoor mos meer kans krijgt om zich te hechten. Betonpannen die van een coating voorzien zijn, zijn meer bestand tegen mosvorming.

Keramische dakpannen worden gebakken. Dat maakt ze iets meer weersbestendig, waardoor er zich ook minder snel mos op vormt. Veel hangt wel af van de afwerking van het pannendak.

 

 

Is het reinigen van dakpannen noodzakelijk?

Een kleine hoeveelheid mos is geen probleem en het komt nagenoeg op alle pannendaken van respectabele leeftijd voor. Naarmate een bemost dak ouder wordt, kan de situatie op een gegeven moment echter uit de hand lopen en kunnen mossen de overhand krijgen.

Door een teveel aan mos bestaat het risico dat vocht in het dak vastgehouden wordt. Dat doet op zijn beurt allerlei soorten onkruid groeien, zelfs tussen de dakpannen in. Aangezien het mos vocht ophoudt, is het risico bovendien groot dat de dakpannen barsten bij vorst. Het is daarom aan te raden om je dakpannen tijdig te laten reinigen.

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakreinigers