Kleidakpannen / Keramische dakpannen
Kleidakpannen, ook wel beter bekend als keramische dakpannen of stormpannen, zijn iets duurder dan betonpannen maar gaan wel een pak langer mee. Keramische dakpannen zijn in vele vormen, kleuren, stijlen en formaten beschikbaar. Daar waar betonnen dakpannen in de jaren ’90 nog het populairst waren, kiest de meerderheid van de Belgen nu voor kleidakpannen. Hier ontdek je waarom.
Voor- en nadelen kleidakpannen
De opmars van de keramische dakpan is te danken aan meerdere factoren. Tien jaar geleden waren betonpannen opmerkelijk goedkoper en waren ze in veel meer kleuren beschikbaar dan kleidakpannen.
Het prijsverschil is nu echter niet meer zo uitgesproken en de levensduur ervan (> 100 jaar) is groter dan die van betonpannen (max. 50 jaar). Kortom, kleidakpannen zijn op termijn hun iets hogere investeringskost meer dan waard. Prijs-kwaliteit zijn kleidakpannen de meest interessante oplossing.
Een overzicht van de andere voordelen:
+ Authentieke, natuurlijke look
+ Duurzaam: bestand tegen weersinvloeden en chemische stoffen
+ Zien er langer mooi uit
+ Verouderde look mogelijk
+ Ecologisch: recycleerbaar als gravel voor tennispleinen
Ten opzichte van betonpannen hebben kleidakpannen ook wel wat nadelen:
– Iets duurder
– Duurt ook langer om te leggen
– Grotere belasting op milieu door bakproces
Keramische dakpannen prijs
De prijs van kleidakpannen schommelt tussen de € 45 tot 60 per m², inclusief btw en plaatsing. De werkelijke kostprijs van dakbedekking wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van het dak, het formaat van de dakpan en de hoeveelheid hulpstukken.
Grotere pannen vereisen minder tijd om het dak toe te leggen. Hoe kleiner de pan, hoe meer stuks je nodigt hebt en dus hoe hoger de plaatsingskost. Extra’s zoals dakkapellen, dakramen of schoorstenen, creëren maatwerk en doen de prijs stijgen.
Geïnteresseerd in een offerte op maat? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang max. 3 offertes van dakwerkers in je buurt. Vergelijk en bespaar zo tot 20%!
Vlak of golvend?
Kleidakpannen zijn zowel vlak als golvend verkrijgbaar. Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat je het juiste type dakpan kiest. Het regenwater moet goed kunnen afvloeien en ook bij een fikse storm of regenbui mag er geen regenwater via de dakbedekking in het onderdak terecht komen.
Golvende pannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 20 à 25 graden. Vlakke pannen voor daken met een dakhelling van minstens 25 à 35 graden.
Afwerkingsmogelijkheden
Nieuwe technologieën betekenen een enorme vooruitgang op de levensduur en het uitzicht van keramische pannen. Daar waar verglazen voornamelijk de levensduur bevordert, zorgen engoberen, smoren en patineren vooral voor een mooie uitstraling.
Verglazen
De techniek van verglazen kennen we beter als het aanbrengen van een glazuurlaag. Het is een fijne glasachtige deklaag die toegevoegd wordt tijdens het bakken. Deze gladde beschermlaag voorkomt dat algen en mossen zich vasthechten aan de pannen. Daardoor ziet je keramische dakpan er constant proper uit. Geglazuurde dakpannen zijn zowel verkrijgbaar met een glanzende als matte look.
Engoberen
Engoberen is een techniek om de pan van een specifieke kleur te voorzien. Nog voor het bakken wordt een fijn kleipoeder op de pan gespoten. Die geeft de pan achteraf een specifieke look of extra cachet. Meestal gaat het om een matte look. Door extra glas toe te voegen kan een satijnglanzende uitstraling verkregen worden.
Smoren
Door de luchttoevoer af te sluiten en stikstof toe te voegen tijdens het productieproces kleurt het ijzeroxide van de oppervlaktelaag blauwzwart. Dat levert de typische blauwgesmoorde kleur zoals leien op.
Patineren
Patineren betekent het geven van een verouderde, ietwat verweerde look aan dakpannen. Deze komen vooral tot hun recht bij renovaties van oudere gebouwen. Zo kan je de oorspronkelijke, karaktervolle uitstraling van je gebouw behouden en toch over nieuwe, kwaliteitsvolle dakpannen beschikken.
Dakpannen recupereren
Bestaande dakpannen recupereren is mogelijk, maar meestal financieel niet interessant. Zo is het enkel kostenbesparend als je deze zelf kan verwijderen. Laat je dit doen door een dakwerker, dan is het prijsvoordeel meteen weg. Op lange termijn moeten die pannen toch vervangen worden, dus kan je ze eigenlijk maar best meteen vervangen. Een derde belangrijke reden is dat dakwerkers niet snel geneigd zijn om garantie te geven op hun werk bij gebruik van bestaande dakpannen.
Ben je net fan van die oude dakpannen met verweerde look? Kies dan voor nieuwe dakpannen met afwerkingslaag die net dezelfde karaktervolle uitstraling heeft als verweerde dakpannen. Zo beschik je meteen over nieuwe, kwalitatieve dakpannen met garantie.
Bekende merken
Er zijn heel wat fabrikanten van kleidakpannen en keramische dakpannen. Hieronder vind je een lijstje van populaire merken op de Belgische dakpannenmarkt.
1. Koramic
Koramic is het onderdeel van de Oostenrijkse groep Wienerberger dat keramische dakpannen op de markt brengt. Koramic is de grootste fabrikant van stormpannen op de Belgische markt. Je hebt er de keuze tussen vlakke, licht golvende of sterk golvende dakpannen, goed voor in totaal meer dan 25 soorten kleidakpannen. Bovendien krijg je 30 jaar garantie op de levering en plaatsing van keramische dakpannen met vorstschade.
2. Eternit
Eternit bestaat als fabrikant van dakpannen al meer dan 100 jaar. Ze maken deel uit van Etex, een Belgische industriële groep gespecialiseerd in de productie en verkoop van hoogwaardige bouwmaterialen en –systemen. Ze zijn actief in 42 landen, hebben 17.500 werknemers in dienst en draaien een omzet van jaarlijks 3 miljard euro. Je hebt er de keuze tussen 15 verschillende soorten keramische pannen. Ook Eternit biedt een garantie van 30 jaar aan.
3. Monier
Met 152 productiecentra en 11.000 werknemers wereldwijd is ook Monier een echte wereldspeler op vlak van bouwmaterialen. Met meer dan 15 soorten keramische dakpannen vind je ook daar voor ieder dak de juiste dakpan. 30 jaar garantie is er ook de standaardgarantie voor kleidakpannen.