Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plat dak vernieuwen: mogelijkheden & prijzen

Is jouw plat dak in slechte staat of ontstaan er geregeld lekkages? Dan kan het nodig zijn om het te vernieuwen. Soms is een gehele dakrenovatie nodig, in andere gevallen volstaat een nieuwe dakbedekking. Het vernieuwen van een plat dak is meteen ook de ideale gelegenheid om het te voorzien van isolatie. Ontdek alles over de mogelijkheden en prijzen om een plat dak te vernieuwen.

 

Dakbedekking plat dak

Wil je jouw dak vernieuwen, maar is de dakconstructie nog in goede staat? Dan volstaat het om het plat dak te voorzien van een nieuwe dakbedekking. Daarbij heb je keuze uit verschillende materialen.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

plat dak bitumen 1. Plat dak renoveren met bitumen (roofing)

Bitumen dakbedekkingen (roofing) worden erg veel toegepast op platte daken vanwege de lange levensduur, het geringe onderhoud en de goede prijs-kwaliteit verhouding.

Er zijn twee soorten bitumen: APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen). Het verschil is dat SBS bitumen voorzien zijn van een beschermende toplaag, APP bitumen niet. Beiden moeten qua kwaliteit echter niet onder doen voor elkaar.

Een bitumen plat dak  of roofing wordt aangebracht met een brander. Door de hitte wordt het vloeibaar en kan het goed hechten waardoor een dikke afdichting voor het dak ontstaat. Bitumen zijn beschikbaar in allerlei kleuren. Ook afwerking met leislag is mogelijk.

Richtprijs plat dak bitumen (roofing): €40 – 60 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met bitumen. 

 

plat dak epdm 2. Plat dak vernieuwen met EPDM

EPDM is synthetisch rubber. Net als bij roofing worden er voor de productie van EPDM polymeren gebruikt die het rubber extra sterk en soepel maken.

EPDM folie is erg geschikt als dakbedekking omdat het een lange levensduur heeft en sterk, uv-bestendig en onderhoudsvrij is. Bovendien beschermt het goed tegen de meest extreme weersomstandigheden. EPDM is ook bestand tegen wortelgroei, waardoor het goed gecombineerd kan worden met een groendak.

EPDM dakbedekking wordt niet met een brander verwarmd, maar wordt koud verwerkt en met lijm op het dak bevestigd.

Richtprijs plat dak met EPDM: €60 – 80 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met EPDM.

 

 

plat dak pvc 3. Plat dak vernieuwen met PVC

PVC is een kunststofsoort die zeer geschikt is voor het waterdicht afsluiten van platte en hellende daken. Het is in meerdere kleuren verkrijgbaar maar grijs is, gezien de kleurvastheid, het populairst.

De levensduur van dit materiaal is wat korter dan bij andere dakbedekkingen, gemiddeld 20 jaar, maar daarom niet minder goed. Het materiaal is ook licht van gewicht, wat een voordeel kan zijn bij renovaties.

Het aanbrengen van PVC dakbedekking gebeurt via directe verlijming op de ondergrond. PVC is wortelbestendig en kan daarom in combinatie met een glasvezelbewapeningslaag ook gebruikt worden voor groendaken.

Richtprijs plat dak met PVC: €50 – 70 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met PVC.

 

plat groendak 4. Groendak

Een groendak is een standaard dak dat is aangepast voor begroeiing met vegetatie. Op een groendak worden speciale begroeiings- en drainagelagen aangebracht waardoor beplanting goed kan groeien en het overtollige regenwater vlot afgevoerd kan worden. Een plat dak leent zich hier prima voor.

Wat de begroeiing betreft gaat het om plantensoorten die goed tegen vocht en droogte kunnen zoals gras, mossen, kruiden of vetplanten. Door de beplanting is het dak beter beschermd tegen weersinvloeden en temperatuurverschillen. Bovendien werkt een groendak thermisch als akoestisch isolerend. Groendaken zijn ook milieuvriendelijk omdat ze helpen om schadelijke fijnstoffen uit de lucht te halen.

Richtprijs groendak: €40 – 200 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een groendak.

 

TIP: De kostprijs voor het vernieuwen van een plat dak is naast de gekozen dakbedekking voor het plat dak ook afhankelijk van de huidige staat van het dak. Is de oude dakconstructie niet meer inorde, hou dan rekening met extra kosten voor het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking en ballastlagen. Bij een dakconstructie in goede staat kan men veelal een nieuwe dakbedekking over de oude aanbrengen. Dat scheelt aanzienlijk in de arbeidstijd en kosten.

 

 

Plat dak isoleren

Wanneer je jouw plat dak laat vernieuwen, doe je er goed aan om meteen ook isolatie te voorzien. Met dakisolatie kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Dat is voordelig voor het milieu én je portemonnee. Bovendien beschermt isolatie jouw dakconstructie tegen temperatuursverschillen waardoor deze langer meegaat. Een plat dak isoleren bij het vernieuwen ervan kan op 3 manieren:

Methode plat dak isoleren
Plaats van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Langs buiten
€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Langs binnen
€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking
€ 50 (incl. afwerking)

 

1. Warm plat dak

We spreken van een warm plat dak als de isolatie bovenop de dakconstructie is aangebracht. De uiteindelijke dakbedekking komt dan bovenop de isolatie te liggen.

Het grote voordeel is de beschermende werking van het isolatiemateriaal. Het dak wordt mee opgewarmd met de ruimte eronder. Zo is het minder onderhevig aan temperatuurschommelingen waardoor de krimp- en uitzetspanning in de dakconstructie en de dakafdichting lager is.

Het is de meest gebruikte manier voor het isoleren van platte daken. Een warm dak wordt vooral toegepast in situaties waarbij de oude dakbedekking in slechte conditie is en verwijderd moet worden.

Richtprijs warm plat dak: €70 – €115 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een warm plat dak.

 

2. Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst. De dakbedekking bevindt zich dan op deze dragende constructie.

Het dak zelf wordt dus niet mee opgewarmd door de ondergelegen ruimte en is onderhevig aan allerlei weersinvloeden van buitenaf. Als gevolg daarvan gaan de dakconstructie en afdichtingslaag krimpen en uitzetten waardoor na verloop van tijd schade kan ontstaan.

Er is ook een groter risico op rotting aangezien ingesloten vocht moeilijker uit deze constructie kan ontsnappen. Om deze reden is het principe van het koud plat dak minder interessant en krijgen de andere mogelijkheden de voorkeur.

Richtprijs koud plat dak: €30 – €40 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een koud plat dak.

 

 

3. Omgekeerd plat dak

Deze methode is minder van toepassing wanneer je van plan bent om jouw plat dak te vernieuwen. Bij het principe van een omgekeerd plat dak isoleer je enkel en blijft de bestaande dakbedekking liggen.

Het isolatiemateriaal wordt op de huidige dakbedekking gelegd en voorzien van een ballastlaag om goed te blijven liggen. De bestaande dakbedekking zorgt uiteindelijk voor de waterkering. Het is belangrijk dat het dak het gewicht van de ballastlaag kan dragen. De dakconstructie mag ook niet beschadigd zijn.

Een omgekeerd plat dak isoleert minder dan een warm dak, maar is ook heel wat goedkoper omdat je geen nieuwe dakbedekkingslaag nodig hebt.

Richtprijs omgekeerd plat dak: €50 per m² 
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een omgekeerd plat dak.

 

plat dak vernieuwen

 

Aandachtspunten bij het renoveren van een plat dak

 • Welke dakbedekking kiezen? Hoe en met welk materiaal het dak best wordt afgewerkt hangt af van de wijze waarop het dak later belast wordt. Een dak waarop een dakterras komt vraagt een totaal andere aanpak dan een groendak of een dak dat nooit belopen zal worden.
 • Let op met bitumen dakbedekking (roofing): Bij roofing slijten de dakranden over het algemeen het snelst. Dat heeft te maken met erosie van de beschuttingslaag (meestal leislag) en uv-straling van de zon. Het is aan te raden om de dakranden periodiek goed te inspecteren en indien nodig opnieuw te laten instrooien.
 • Hou rekening met de EPB-regelgeving: Wil je een plat dak laten renoveren, dan moet je rekening houden met de isolatie-eisen en de EPB-regelgeving. Sinds 1 januari 2015 is de dakisolatienorm van toepassing op alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest. Bezoek de website van de Vlaamse overheid voor meer info.
 • Ligt er grind op het dak? Hou dan een laagdikte van minimaal 3cm in stand. Op plaatsen waar het grind de neiging heeft om weg te waaien kan je eventueel een omgekeerde betontegel leggen. Pas wel op met scherpe randen, deze kunnen de dakbedekking beschadigen.
 • Blijft er regelmatig water op een plat dak liggen? Er is dan waarschijnlijk iets mis met het afschot. Bij renovatie kan dat meteen hersteld worden.
 • Bespaar op de kosten: Je kan geld besparen door bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren, bijvoorbeeld het verwijderen van het grind en de afvoeren.
 • Wees alert bij het vergelijken van offertes: Kijk bij het vergelijken van offertes goed welke kosten er inbegrepen zijn en welke niet (aluminium dakranden, dakgoten, enz.).

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers