Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking hellend dak: 5 soorten

Een goede dakbedekking is essentieel om je dak te beschermen. Bovendien bepaalt het ook voor een groot deel de uitstraling van je woning. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welk type dakbedekking het meest geschikt is in jouw situatie. In dit artikel vind je 5 vaak voorkomende soorten dakbedekking voor een hellend dak. Benieuwd naar de voordelen, eigenschappen en prijzen? Lees dan zeker verder!

 

5 soorten dakbedekking hellend dak

1. Dakpannen

2. Leien dakbedekking

3. Dakplaten

4. Rieten dakbedekking

5. Extensief groendak

Wil je graag meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking voor een hellend dak? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van ervaren dakwerkers actief in jouw buurt!

 

1. Dakpannen

dakbedekking hellend dak dakpannen

Dakpannen zijn en blijven een populaire dakbedekking voor hellende daken. Je kan kiezen tussen betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Ook qua vorm zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Zo kan je bv. gaan voor holle of platte dakpannen, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dakpannen, de voordelen en de prijzen:

 

Soorten dakpannen

 • Betonnen dakpannen: betonnen dakpannen bestaan uit een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Dit is de meest voorkomende soort, omdat deze goedkoper is dan de keramische variant. Betonnen dakpannen zijn te verkrijgen in gegolfde en vlakke vorm.
 • Keramische dakpannen: deze soort dakpannen zijn gemaakt uit gebakken (rivier)klei. Ze zijn kleurvast en duurzaam en hebben een natuurlijke uitstraling. Net als de betonnen variant zijn keramische dakpannen te verkrijgen in een gegolfde en een vlakke vorm.

 

Voordelen dakpannen

 • Lange levensduur: dakpannen kunnen 30 tot 50 jaar mee en hebben daarmee een erg lange levensduur. Daartegenover staat een bepaald prijskaartje. Andere dakbedekkingen zijn misschien goedkoper, maar gaan dan ook vaak wat minder lang mee.
 • Onderhoudsvriendelijk: los van een plaatselijke reparatie vergen dakpannen amper onderhoud. Je kan er ook voor kiezen om ze te laten afwerken met een extra beschermingslaag. Zo kunnen vuil, mossen en algen zich minder gemakkelijk hechten aan je dak.
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden: dakpannen zijn bestand tegen weersomstandigheden als regen, wind, vrieskou of sneeuw. Bovendien vervormen of buigen dakpannen ook niet en hebben ze een goede waterdichtheid, waardoor de kans op lekken klein is.
 • Duurzaam: dakpannen hebben slechts een kleine impact op het klimaat. Dat komt omdat de grondstoffen talrijk aanwezig zijn en het productieproces weinig energie nodig heeft. Samen met de lange levensduur maakt dat van dakpannen een erg duurzame dakbedekking voor een hellend dak.

 

Prijs dakpannen

De prijs van dakpannen is afhankelijk van het type dakpan, het materiaal, de kwaliteit, de afwerking, … Gemiddeld kan je uitgaan van € 30 – 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je alvast de prijs van dakpannen op een hellend dak per m²:

Soort dakpanGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Betonnen dakpannen€ 30 à 45
Keramische dakpannen€ 45 à 60

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts indicatief. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor dakpannen op een hellend dak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vaklui actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


2. Leien dakbedekking

dakbedekking hellend dak leien

Leien dakbedekking heeft een iets exclusievere uitstraling dan reguliere dakpannen. Het is een lichter materiaal, maar het is wel duurder dan dakpannen. Ook de plaatsing neemt meer tijd in beslag. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten leien dakbedekking, de voordelen en de prijzen:

 

Soorten leien dakbedekking

 • Natuurleien: natuurleien zijn afkomstig uit steengroeves in de hele wereld. Doordat iedere steengroeve eigen steensoorten produceert, is het aanbod aan kleuren erg divers. Door de kleine imperfecties in de leien krijgt je dak een natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft dit soort leien dakbedekking een lange levensduur van wel 80 à 100 jaar.
 • Kunstleien: kunstleien zijn gemaakt uit vezelcement. Dat is een licht en sterk product op basis van cement en kunststofvezels. Vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de keuzemogelijkheden zijn kunstleien zeer courant. In tegenstelling tot natuurleien leveren kunstleien je wel een strakke en egale uitstraling op.

 

Voordelen leien dakbedekking

 • Lange levensduur: vooral natuurleien hebben een enorm lange levensduur. Deze kunnen tot wel 80 à 100 jaar meegaan. Kunstleien kunnen ietsje minder lang mee, maar hebben alsnog een degelijke levensduur van 25 à 35 jaar.
 • Duurzaam en slijtvast: door de lange levensduur is een leien dakbedekking een duurzame keuze. Bovendien is deze dakbedekking slijtvast en zeer goed bestand tegen weersomstandigheden als storm en extreme temperatuursverschillen.
 • Licht: leien dakbedekking is licht. Vooral kunstleien zijn erg licht van gewicht en worden dus vaak gebruikt bij dakrenovaties omdat ze makkelijk te verwerken zijn. Kunstleien wegen namelijk gemiddeld slechts 20 kg per m².
 • Onderhoudsvriendelijk: leien dakbedekking neemt door de compacte structuur vrijwel geen vocht op. Daardoor vergen ze amper onderhoud. Zeker aan een leien dak dat naar de zon gericht is en goed verlucht is, zal een dakreiniger weinig werk hebben.

 

Prijs leien dakbedekking

Er spelen een aantal factoren mee in de prijsbepaling van je leien dakbedekking. Denk maar aan het type dak, de soort leien dakbedekking, de totale oppervlakte van je dak, … Ga altijd uit van € 65 – 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een tabel met richtprijzen voor kunstleien en natuurleien:

Soort leien dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Natuurleien€ 110 à 120
Kunstleien€ 65 à 75

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een prijsvoorstel op maat voor je leien dakbedekking? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vaklui via onze offerteservice.

 


3. Dakplaten

dakbedekking hellend dak dakplaten

Dakplaten zijn de goedkoopste dakbedekking voor een schuin dak. Bovendien zijn ze heel snel geplaatst en heb je een groot aantal keuzemogelijkheden. Zo kan je zelfs een plaat aankopen met de uitstraling van een klassiek pannendak. Lees hieronder meer over de soorten, de voordelen en de prijzen van dakplaten:

 

Soorten dakplaten

 • Golfplaten: golfplaten hebben een golvend profiel en zijn te verkrijgen in aluminium, bitumen of kunststof. Bitumen is erg flexibel en aluminium roest niet. Kunststof golfplaten zijn dan weer de goedkoopste, gevolgd door bitumen en aluminium.
 • Damwandplaten: damwand- of trapeziumplaten zijn een variant van golfplaten. Ze zijn erg goedkoop en gemakkelijk waterdicht te plaatsen dankzij hun rechte afwerking. Damwandplaten kan je verkrijgen in staal of aluminium en in iedere RAL-kleur. Bovendien kan je een extra anticondensfilm aanbrengen.
 • Dakpanplaten: dit type dakbedekking zijn licht voorgevormde dakplaten die eruit zien als gewone dakpannen. Ze zijn gemaakt uit staal of aluminium en je kan ze verkrijgen in tal van kleuren, vormen en afwerkingen. Dakpanplaten lenen zich perfect voor nieuwbouwprojecten en renovaties.

 

Voordelen dakplaten

 • Budgetvriendelijk: dakplaten zijn de goedkoopste dakbedekking voor een hellend dak. Bovendien zijn ze erg snel geplaatst en bespaar je dus ook op arbeidskosten. Wil je het uitzicht van dakpannen, maar heb je slechts een beperkt budget? Dan zijn dakplaten een ideaal alternatief.
 • Moderne look: een dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je woning. De metalen profielen van dakplaten en het ruime gamma aan kleuren geven je woning instant een moderne look. Door de vele keuzemogelijkheden kan je je dak helemaal naar wens vormgeven.
 • Onderhoudsvriendelijk: dakplaten zijn roestvrij en onbrandbaar. Bovendien vergen ze amper onderhoud. De gladde afwerking voorkomt mos- of algenvorming en vuil kan zich niet hechten op de coating. Na de plaatsing heb je dus nog amper werk aan je dakplaten.
 • Keuzemogelijkheden: de stalen dakplaten zijn beschikbaar in maar liefst 6 verschillende profielen. Daarbovenop kan je ook kiezen uit verschillende kleuren en zelfs texturen. Op die manier laat je je dak perfect matchen met de stijl van de rest van je woning.

 

Prijs dakplaten

De prijzen van dakplaten wisselen van fabrikant tot fabrikant, maar variëren doorgaans tussen € 20 – 60 per m² (incl. btw & plaatsing). Hou ook rekening met de moeilijkheidsgraad van de werken, het type dakplaat, extra kosten als dakranden, dakgoten, … In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Soort dakplaatGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Golfplaten€ 30 à 60
Damwandplaten€ 20 à 50
Dakpanplaten€ 40 à 60

LET OP: bovenstaande prijzen zijn louter een indicatie. Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor dakplaten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers actief in jouw buurt!

 


4. Rieten dakbedekking

dakbedekking hellend dak riet

Als je het landelijke karakter van je woning wil benadrukken, is een rieten dak ideaal. Op die manier kan je perfect de charme van je woning bewaren. Je kan kiezen voor een open of een gesloten rieten dak. Benieuwd naar de mogelijkheden van een rieten dak? Ontdek hieronder meer over de soorten, de voordelen en de prijzen:

 

Soorten rieten daken

 • Open rieten dak: bij een open constructie zit het riet op zogenaamde rietlatten gebonden. Bij dit daktype is er een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie, wat een goede luchtcirculatie oplevert. Deze techniek is al eeuwenoud, maar krijgt steeds meer concurrentie van de gesloten variant.
 • Gesloten rieten dak: hier komt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment. Deze constructie is beter bestand tegen brand, tocht en stof aan de onderzijde van het dak. Met dit systeem behaal je bovendien veel betere isolatiewaarden.

 

Voordelen rieten dak

 • Duurzaam: riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het is een van de meest milieuvriendelijke producten in de bouwsector. Zelfs als het riet veroudert en je het niet meer kan gebruiken als dakbedekking, kan het een tweede leven krijgen als meststof.
 • Karaktervol: een rieten dak roept meteen gezelligheid op. Het is een uniek materiaal dat overloopt van karakter. Het geeft je woning meteen een sfeervolle, warme en unieke uitstraling.
 • Isolerend: omdat riet een holle stengel is, dient zo’n dak als een uitstekende isolator. Daarnaast reflecteert riet ook de warmte, waardoor het binnen langer koel blijft in de zomer en langer warm in de winter. Zeker als je kiest voor een gesloten constructie, heb je gegarandeerd goede isolatiewaarden.
 • Brandveilig: als riet samengeperst is, verlaagt de brandbaarheid drastisch. Ook een gesloten constructie draagt bij aan de brandveiligheid van een rieten dak. Wil je nog meer garantie op een veilig dak? Dan kan je het riet laten behandelen met een brandvertragend middel.

 

Prijs rieten dak

De prijs van een rieten dak hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte. Daarbovenop komt nog een meerprijs als je voor een bepaalde afwerking kiest. Ook extra coatings om mos of brand tegen te gaan of isolatie doen het kostenplaatje oplopen. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor een rieten dak afhankelijk van de oppervlakte:

Oppervlakte dak
Nieuwbouw
rieten dak
RenovatieNieuw rieten dak met isolatie
100 m² € 10000 - 12500
(ca. €110/m²)
€ 12000 - 14500
(ca. €130/m²)
€ 17000 - 21000
(ca. €185/m²)
200 m² € 20000 - 25000
€ 24000 - 28500
€ 33000 - 40000
300 m² € 28500 - 36000
€ 35500 - 42500
€ 50000 - 60000

LET OP: de bedragen in de bovenstaande tabel zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifieke offerte ontvangen voor een rieten dak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij dakwerkers in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 


5. Extensief groendak

dakbedekking hellend dak groendak

Een groendak komt voornamelijk voor op platte daken, maar het is ook perfect mogelijk op een hellend dak. Dan heb je het over een extensief groendak. Dat bestaat vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze zijn een pak lichter dan intensieve groendaken en vergen dan ook minder onderhoud. Hieronder lees je meer over de eigenschappen, de voordelen en de prijzen van een extensief groendak:

 

Eigenschappen extensief groendak

 • Helling: een extensief groendak kan perfect op een licht hellend dak. Alleen hou je er best rekening mee dat de hellingsgraad slechts maximaal 45° mag zijn. Voor daken met een helling groter dan 15° moet je speciale maatregelen nemen tegen het afschuiven.
 • Vergunning: een vergunning is in de meeste gevallen niet nodig voor een extensief groendak. Alleen is het wel belangrijk dat je de draagkracht van je dak laat controleren door een bouwkundige. Het is namelijk gevaarlijk om een extensief groendak te laten plaatsen, als je dak het gewicht niet kan dragen.
 • Onbeloopbaar: hellende daken zijn doorgaans niet beloopbaar. Dat geldt al helemaal voor schuine extensieve groendaken, vanwege de begroeiing.
 • Gewicht: een extensief groendak draagt een gewicht van ongeveer 40 tot 110 kg/m². Om die reden is een controle van een bouwkundige voor de draagkracht zo belangrijk. Daarbovenop reken je best ook op een laagdikte tot 20cm.

 

Voordelen extensief groendak

 • Onderhoudsvriendelijk: de planten op extensieve groendaken kunnen erg goed tegen weersomstandigheden als hevige regen en nemen veel vocht op. Op die manier zijn ze voorbereid op langdurige droogtes. Zo’n extensief groendak onderhoudt zichzelf dus!
 • Isolerende werking: de begroeiing van een extensief groendak dempt omgevingsgeluiden, maar zorgt ook voor een betere thermische isolatie van je woning. Let wel op: dat betekent niet dat je je dak verder niet hoeft te isoleren.
 • Bescherming dakconstructie: een extensief groendak is de optimale bescherming voor je dakconstructie. Bovendien kent het een lange levensduur van wel 50 tot 70 jaar. Op die manier verhoog je ook de levensduur van je dak.
 • Milieuvriendelijk: een groendak zuivert de lucht en draagt bij tot de biodiversiteit. Bovendien zorgt het ook voor een goede natuurlijke afwatering. De planten nemen veel water op en maken het mogelijk om regen vertraagd door te laten stromen. Op die manier neemt de druk op de riolering af.

 

Prijs extensief groendak

Het kostenplaatje van een extensief groendak hangt af van enkele factoren, en varieert tussen € 40 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Zo spelen de gekozen planten, de totale oppervlakte van je dak en de moeilijkheidsgraad van de werken een grote rol in de prijsbepaling.

LET OP: dit bedrag is slechts een richtprijs. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor een extensief groendak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 


 

CONCLUSIE: welke dakbedekking kies ik best voor mijn hellend dak?

Welke dakbedekking de juiste keuze is voor jouw schuin dak, hangt af van jouw specifieke situatie, je budget, de gewenste uitstraling, de beoogde levensduur, … Een professional kan je adviseren en zorgt vervolgens voor een snelle en correcte plaatsing. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Vergelijk dan offertes van verschillende plaatsers!

Op zoek naar een expert voor de dakbedekking van je hellend dak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende dakwerkers in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers