Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak verhogen

Wil je graag extra woonruimte creëren in je woning? Of is je zolder net iets te laag om er een volwaardige kamer van te maken? Dan is je dak verhogen (ook dakopbouw genoemd) een interessante keuze. Zowel bij platte daken als schuine daken zijn er verschillende mogelijkheden. Wat komt er bij kijken? Hoeveel kost een dakverhoging ongeveer? En heb je een vergunning nodig of niet? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: plat dak verhogen
OPTIE 2: schuin dak verhogen
Werkwijze dak verhogen
Vergunning nodig of niet?

 

 

Waarom je dak verhogen?

Voor extra woonruimte hoef je niet noodzakelijk een veranda, tuinkantoor, … te laten plaatsen. Is zo’n bijgebouw geen optie? Of bebouw je niet graag extra grondoppervlak rond je woning? Dan is je dak verhogen een beter alternatief. Met zo’n dakverhoging (= dakopbouw) zorg je namelijk voor:

  • Meer beloopbare vloeroppervlakte: of het nu om een dakkapel of een extra verdieping op je plat dak gaat, met een dakverhoging creëer je een pak extra beloopbare vloeroppervlakte in je woning.
  • Extra kamer(s): een extra slaapkamer of badkamer nodig? Of een studieruimte voor je kind? Met een dakverhoging bepaal jij zelf de functie en de indeling van de gecreëerde extra woonruimte.
  • Meer lichtinval: door je dak te verhogen zorg je voor extra natuurlijk daglicht in je woning en een beter zicht op de buitenomgeving. Zo vergroot je het ruimtegevoel in je woning.
  • Waardeverhoging van je woning: extra woonruimte betekent ook een waardeverhoging van je woning. Bij een eventuele latere verkoop van je woning kan je die investering dus terugverdienen.
  • Stijlvolle uitstraling van je woning: welke look of materialen je ook kiest, met een dakverhoging wint je woning aan de buitenkant alleen maar aan uitstraling en karakter.

TIP: wil je graag je dak verhogen? Een ervaren dakwerker informeert je graag over alle mogelijkheden. Zo maak je een doordachte keuze op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 1: plat dak verhogen

plat dak verhogen

Heeft je woning een plat dak? Dan kan je een extra verdieping op je dak laten plaatsen. Die methode staat ook bekend als ‘optopping’. Een architect moet daarbij wel nagaan of je fundering en muren stevig genoeg zijn om deze nieuwe verdieping te dragen. Je kan bij deze methode kiezen uit 2 grote mogelijkheden:

 

1. Extra verdieping met plat dak

Bovenop je plat dak kan je een extra verdieping met een plat dak laten plaatsen. Heeft je woning een moderne look? Of wil je bovenop je extra verdieping graag nog een dakterras? Dan is een optopping met een plat dak een goede optie.

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve, waterdichte dakbedekking met een lange levensduur? Dan is EPDM een geschikte keuze. Roofing (bitumen) en pvc zijn ook mogelijk, maar worden doorgaans minder toegepast. Of kies je liever voor een originele, ecologische oplossing? Dan is ook een daktuin met een intensief groendak een optie. Al moet de dakconstructie van je dakverhoging daarvoor stevig genoeg zijn.

Prijs: 25.000 à 30.000 euro, incl. btw. en plaatsing

 

2. Extra verdieping met hellend dak

Een tweede mogelijkheid is om te veranderen van een plat dak naar een hellend dak. Zo creëer je nog meer leefruimte onder je dak en je hebt een brede waaier aan keuzemogelijkheden voor je dakbedekking (dakpannen, dakplaten, leien, …).

Afhankelijk van de look en stijl die je voor ogen hebt, kan je kiezen voor verschillende soorten hellende daken. Je kan bv. veranderen van een plat dak naar een…

  • Zadeldak: een klassiek hellend dak met 2 dakschilden die samenkomen in een omgekeerde V-vorm. Je kan een zadeldak zo steil maken als je wil. Hoe steiler, hoe meer leefruimte onder het dak.
  • Mansardedak: een klassieke dakvorm met een landelijke look, waarbij het onderste deel van het dakvlak steiler is dan het bovenste aan de nok. Dankzij die steilere onderste dakhelft krijg je een groter bouwvolume en meer stahoogte.
  • Lessenaarsdak: net als een plat dak bestaat deze dakvorm uit 1 dakschild, maar dan met een hellingsgraad van minstens 15 graden. Dat oogt modern en exclusief en je hebt bovendien maar 1 dakgoot nodig.

Prijs: 25.000 à 30.000 euro, incl. btw. en plaatsing

 

Welke dakverhoging voor mijn plat dak kies ik best?

Ga je best voor een extra verdieping met een plat dak? Of verander je beter van een plat dak naar een hellend dak? Een professionele dakwerker geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. En dat is niet alles… Deze specialist zorgt ook voor een correcte en efficiënte plaatsing van je dakverhoging met enkel kwaliteitsvolle materialen.

TIP: wil je graag je plat dak verhogen? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

Materialen plat dak verhogen

Een extra verdieping op een plat dak kan uit verschillende materialen bestaan. Afhankelijk van de gewenste look, je budget en de stevigheid van de constructie van je woning kan je kiezen voor:

  • Dakverhoging in kunststof: kunststof is erg licht, waardoor je de constructie van je woning niet extra moet verstevigen. Bovendien is kunststof budgetvriendelijk, onderhoudsarm en verkrijgbaar in vele kleuren en structuren (bv. een houtnerfstructuur).
  • Dakverhoging in hout: een dakverhoging met een houtskeletbouw komt erg vaak voor. Ook hout is een licht materiaal, waarmee je je plat dak snel en duurzaam kan verhogen. Bovendien kan je je houten dakverhoging afwerken met een gevelbekleding naar keuze: crepi, houten gevelbekleding, …
  • Dakverhoging in steen: een gemetste dakverhoging is de duurste optie, maar ook de meest duurzame. Het metselwerk kan je ook laten afwerken volgens de stijl van de rest van je woning. Een belangrijk aandachtspunt van deze dakverhoging is wel het gewicht. Niet elk dak kan dat extra gewicht dragen. Je architect moet dus nagaan of een extra versteviging nodig is om deze uitbouw te kunnen dragen.

 

Kosten plat dak verhogen

De prijs voor een extra verdieping op een plat dak hangt vooral af van je persoonlijke situatie en wensen. Om welke afmetingen gaat het? Kies je voor een houtskeletbouw of voor een dakverhoging in steen? Met welke gevelbekleding laat je je dakverhoging afwerken? Laat je zonwering plaatsen of niet? De uiteindelijke prijs zal van je verschillende persoonlijke keuzes afhangen.

Gemiddeld mag je voor een verhoging van je plat dak rekenen op een kostprijs van 25.000 à 30.000 euro, incl. btw en plaatsing. LET OP: dit is uiteraard slechts een richtprijs. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je prijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, materialen, … gericht vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat.

 


OPTIE 2: schuin dak verhogen

schuin dak verhogen

Heeft je woning een schuin dak? Dan heb je verschillende mogelijkheden om je dak te verhogen. We zetten de voornaamste opties kort op een rij:

 

1. Dakkapel

Met een dakkapel kan je een deel van je schuin dak ophogen zonder daarbij de nok te verhogen. Zo creëer je makkelijk en vlot extra leefruimte en voldoende stahoogte voor een extra slaapkamer, badkamer, studieruimte, … Je kan kiezen voor een dakkapel met een plat, schuin of puntdak. Ook de dakbedekking en de verdere afwerking kan je probleemloos afstemmen op de rest van je woning. Zo vormen je dakkapel en je woning 1 harmonieus geheel.

Prijs: 3.000 à 4.500 euro voor een prefab dakkapel, incl. btw en plaatsing

 

2. Enkelzijdige nokverhoging

Bij deze methode verhoog je de nok en 1 zijde van je schuine dak. Dat is goedkoper dan een dubbelzijdige nokverhoging van je schuine dak, maar je creëert er ook minder ruimte mee. Een enkelzijdige nokverhoging is ook iets minder esthetisch. Daarom laten veel mensen bij deze methode hun dak ophogen aan de achterkant van de woning en niet aan de voorkant.

Prijs: 7.000 à 12.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

3. Dubbelzijdige nokverhoging

Bij deze methode verhoog je de nok en beide zijden van je schuine dak. Dat is duurder dan een enkelzijdige nokverhoging van je schuine dak, maar je zorgt voor een pak meer extra leefruimte. Bovendien oogt zo’n dakverhoging ook veel mooier.

Prijs: 12.000 à 17.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

4. Van schuin dak naar plat dak

Je kan ook meer ruimte in je woning creëren door je schuine dak om te vormen naar een plat dak. Uiteraard moet je bij deze methode ook je bestaande gevels aanpakken en ophogen. Dergelijke grote gevelwerken brengen de nodige extra kosten met zich mee. Een groot voordeel van deze methode is dat je op je plat dak een fraai dakterras kan aanleggen. Ook een idyllisch groendak behoort tot de mogelijkheden.

Prijs: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

5. Van schuin dak naar mansardedak

Heb je een klassiek zadeldak? Dan kan je dat schuine dak ook verhogen door er een mansardedak van te maken. Met zo’n hellend dak in 2 delen (waarvan de onderste dakhelft steiler is dan de bovenste) kan je ook extra ruimte creëren. Bovendien zorg je zo ook voor een exclusieve, landelijke uitstraling van je woning.

Prijs: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

Welke dakverhoging voor mijn schuin dak kies ik best?

Kies je beter voor een enkel- of een dubbelzijdige nokverhoging van je schuine dak? Of is een dakkapel al voldoende? Een professionele dakwerker geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. En dat is niet alles… Deze specialist zorgt ook voor een correcte en efficiënte plaatsing van je dakverhoging met enkel kwaliteitsvolle materialen.

TIP: wil je graag je schuine dak verhogen? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

Materialen schuin dak verhogen

Net als bij een extra verdieping op een plat dak kan je je schuin dak ophogen met verschillende materialen. Afhankelijk van de gewenste look, je budget en de stevigheid van de constructie van je woning kan je kiezen voor:

  • Dakverhoging in kunststof: kunststof is erg licht, waardoor je de constructie van je woning niet extra moet verstevigen. Bovendien is kunststof budgetvriendelijk, onderhoudsarm en verkrijgbaar in vele kleuren en structuren (bv. een houtnerfstructuur).
  • Dakverhoging in hout: een dakverhoging met een houtskeletbouw komt erg vaak voor. Ook hout is een licht materiaal, waarmee je je schuin dak snel en duurzaam kan verhogen. Bovendien kan je je houten dakverhoging afwerken met een gevelbekleding naar keuze: crepi, houten gevelbekleding, …
  • Dakverhoging in metselwerk: een metselwerk dakverhoging is de duurste optie, maar ook de meest duurzame. Metselwerk kan je ook laten afwerken volgens de stijl van de rest van je woning. Een belangrijk aandachtspunt van deze dakverhoging is wel het gewicht. Niet elke muur kan dat extra gewicht dragen. Je architect moet dus nagaan of een extra versteviging nodig is om deze uitbouw te kunnen dragen.

 

Kosten schuin dak verhogen

Wil je graag je schuin dak verhogen? Dan hangt de kostprijs in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen. Ga je voor een prefab dakkapel of voor een dubbelzijde nokverhoging op maat? Is je woningconstructie stevig genoeg voor een dakverhoging in steen of ga je voor een houtskelet? En hoe laat je je dakverhoging afwerken? Deze keuzes zullen in grote mate de uiteindelijke kostprijs bepalen.

Gemiddeld mag je voor het verhogen van je schuine dak rekenen op de volgende prijzen:

  • Dakkapel: 3.000 à 4.500 voor een prefab dakkapel, incl. btw en plaatsing
  • Enkelzijdige nokverhoging: 7.000 à 12.000 euro, incl. btw en plaatsing
  • Dubbelzijdige nokverhoging: 12.000 à 17.000 euro, incl. btw en plaatsing
  • Van schuin dak naar plat dak: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing
  • Van schuin dak naar mansardedak: 15.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing

TIP: dit zijn uiteraard slechts richtprijzen. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, materialen, … gericht vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat.

 


Werkwijze dak verhogen

Je kan kiezen tussen een prefab dakverhoging of een verhoging op maat. Bij die laatste optie heb je volledige keuzevrijheid op vlak van vorm, afmetingen, materialen, … Bij een prefab dakverhoging (dakopbouw) is de keuze beperkter, maar ligt de prijs lager. Ook de plaatsing gaat sneller. In beide gevallen gaat de dakwerker als volgt te werk:

 

  1. Constructie controleren

    Een dakwerker begint nooit zomaar aan het verhogen van je dak. Eerst bekijkt hij of je dak stabiel genoeg is en of de fundering en de muren van je woning deze aanbouw kunnen dragen. Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor je dakverhoging? Dan controleert ook een architect of je woonconstructie stevig genoeg is. Indien nodig plaatst de dakwerker extra ondersteunende balken.

  2. Dakconstructie voorbereiden

    De dakwerker meet precies waar de dakverhoging komt en verwijdert dan de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Dan maakt hij een gat in je dakconstructie. Hij houdt daarbij goed in de gaten of je dakconstructie zijn stevigheid niet verliest.

  3. Dakverhoging plaatsen

    Bij een prefab dakverhoging werkt de dakwerker de verschillende bouwelementen af in zijn atelier (dat is bvb. mogelijk bij een dakverhoging in kunststof of hout). Dan takelt hij deze modules naar boven om ze op je dakconstructie te monteren. Bij een dakverhoging (dakopbouw) op maat maakt de dakwerker je uitbouw ter plekke.

  4. Dakverhoging afwerken

    Je kan ervoor kiezen om alleen de buitenkant van je dakverhoging te laten afwerken. In dat geval plaatst de dakwerker je dakbedekking, dakisolatie en gevelbekleding. Hij zorgt er ook voor dat je dakverhoging perfect waterdicht is. Je kan dan arbeidskosten uitsparen door zelf de binnenkant af te werken (bepleistering, vloerbekleding, …). Indien gewenst kan je natuurlijk ook de binnenkant van je dakverhoging laten afwerken door een vakman. Informeer je op voorhand goed over welke werken inbegrepen zijn in de prijs en welke niet.

TIP: wil je graag je hele dak verhogen? Of slechts een deel van je dak met een dakkapel of een enkelzijdige nokverhoging? Een dakwerker informeert je graag over alle mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 


Vergunning nodig voor je dakverhoging of niet?

In bepaalde gevallen kan je een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen: aan de achter- of zijkant van je woning, max. hoogte van 1,75 m, met een plat dak, … In de meeste gevallen verandert een dakverhoging echter het buitenaanzicht van je woning en heb je dus altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig.

TIP: vraag eerst advies aan een professionele dakwerker. Die kan je informeren over de voorwaarden van een stedenbouwkundige vergunning voor een dakverhoging. De vergunning zelf moet je aanvragen bij je gemeente. Let op: dat je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, betekent ook dat je een architect moet inschakelen. Die zal nagaan of je woning het extra gewicht van een dakverhoging kan dragen. Hij volgt de werkzaamheden ook op en ziet erop toe dat alles correct en veilig verloopt. Zo laat je je dak verhogen zonder zorgen!

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers