Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lichtstraat

Heb je een plat dak en wil je dit voorzien van dakramen? Een lichtstraat is een grote meerwaarde voor jouw huis. Deze langwerpige constructie creëert een zee van licht en een aangenamer ruimtegevoel in huis. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, mogelijkheden voor de vormgeving, prijzen, toepassingen en alternatieven van een lichtstraat.

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen lichtstraat
Mogelijke uitvoeringen
Kosten lichtstraat
Toepassingen lichtstraat
Alternatieven voor lichtstraat
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is één lang framewerk dat bestaat uit meerdere ramen op een rij. De gekoppelde raamsegmenten worden op het dak gemonteerd. Lichtstraten kan je zowel op een plat als een schuin dak plaatsen, maar ze komen bijna altijd op platte daken voor. Ze zijn daarom vooral populair op een uitbouw zoals een veranda of serre. Er zijn standaard modellen van lichtstraten, maar in de meeste gevallen is het aangewezen om te kiezen voor maatwerk.

Lichtstraat plaatsen? Schakel dan een ervaren dakwerker in. Deze zorgt voor een correcte en vlotte plaatsing en adviseert je over de meest geschikte vormgeving op basis van jouw situatie en wensen. Vind een dakwerker in de buurt.

daklicht plat dak

 

Voordelen en nadelen lichtstraat

Een lichtstraat biedt heel wat interessante voordelen en heeft slechts enkele nadelen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

  • Elegante uitstraling: lichtstraten ogen aantrekkelijk en elegant. Ze geven je woning of gebouw bovendien ook een luxueuze uitstraling.
  • Veel lichtinval: een lichtstraat laat heel wat natuurlijk licht binnen dankzij de horizontale ligging. Deze lichtinval is gunstig voor het leefcomfort in huis.
  • Groot ruimtegevoel: deze dakconstructie zorgt voor een groter ruimtegevoel in huis. Je ruimte zal optisch groter lijken, wat vooral interessant is bij kleinere ruimtes.
  • Goede isolatie: als je kiest voor isolerend glas, geniet je ook van een goede isolatie via je lichtstraat, waardoor je kan besparen op je energiekosten.
  • Waterdicht: de constructie wordt steeds op een waterdichte opstand geplaatst.
  • Veel toepassingen: dit daklicht heeft heel wat mogelijke toepassingen. Zo kan je lichtstraten plaatsen op een plat dak, schuin dak, uitbouw, tegen de gevel…

 

  • Investering: dit daklicht is over het algemeen duurder dan een dakkoepel. Dat komt omdat de constructiematerialen meer kosten en het meestal om maatwerk gaat.
  • Moeilijker te plaatsen: lichtstraten zijn meestal ook iets moeilijker te installeren dan dakkoepels.

 

Mogelijke uitvoeringen lichtstraat

Een lichtstraat kan heel wat verschillende vormgevingen hebben, afhankelijk van de gekozen materialen, vormen en afmetingen. We zetten hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Materiaal van het frame

Het frame van de lichtstraat kan uit verschillende mogelijke materialen bestaan. De twee meest voorkomende materialen zijn hout en aluminium:

  • Houten lichtstraat: voor een houten frame zijn er tal van houtsoorten waaruit je kan kiezen. Hout heeft als voordeel dat het makkelijk te bewerken is en dat het een goede thermische isolatie biedt.
  • Aluminium lichtstraat: aluminium is het meest voorkomende materiaal voor lichtstraten. Dat komt omdat het een sterk, maar toch licht materiaal is dat erg weinig onderhoud vereist.

Verder is ook een frame in kunststof of staal mogelijk. Bovendien zijn de materialen vaak in tal van kleuren verkrijgbaar en kan je ze dus perfect bij je woning of interieur laten passen.

 

2. Materiaal van het venster

Wat de ramen zelf betreft, heb je de keuze tussen glas en kunststof:

  • Glas: veiligheidsglas of gelaagd glas voorkomt inbraken of breuken. Enkel gelaagd glas werkt echter niet isolerend. Daarom is gelaagd hoogrendementsglas (HR+ of HR++) tegenwoordig de standaard. Dit heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Als de lichtstraat aan veel zon is blootgesteld, kan je kiezen voor zonwerend glas. Dit glas reflecteert de zonnestralen, zodat de warmte wordt buitengehouden tijdens de zomer.
  • Kunststof: een kunststof lichtstraat is goedkoper en lichter dan een glazen lichtstraat en is erg goed bestand tegen hoge temperaturen. Er zijn bovendien tal van soorten kunststof platen waaruit je kan kiezen zoals plexiglas, polycarbonaat kanaalplaten, acrylaat, golfplaten… Plexiglas kan je dan bv. ook nog eens verkrijgen in heldere, matte, opale UV-doorlatende, kraswerende… platen.

 

3. Vormen en afmetingen

Wanneer je een lichtstraat op je dak wil laten plaatsen, moet je ook goed nadenken over de maat en vorm van de constructie. Er zijn daarbij heel wat vormen waaruit je kan kiezen. Enkele voorbeelden:

  • Zadeldak lichtstraat (piramide): deze vorm bestaat uit 2 tegen elkaar geplaatste hellende delen. De constructie ziet er daardoor uit als een zadeldak en heeft een hellingshoek van ongeveer 15 graden.
  • Schilddak lichtstraat: een lichtstraat in de vorm van een schilddak is gelijkaardig aan een zadeldak. Het bestaat ook uit tegen elkaar geplaatste hellende delen, maar aan de uiteinden bevinden zich driehoekvormige ramen, waardoor er nog meer lichtinval is.
  • Lessenaarsdak lichtstraat: een lichtstraat in de vorm van een lessenaarsdak bestaat slechts uit één hellend glasvlak met een hellingshoek van ongeveer 15 graden. Daardoor heeft deze lichtstraat veel plaatsingsmogelijkheden en kan ze zowel vrijstaand als tegen een aanpalende gevel geplaatst worden.

Ook de afmetingen van je daklicht kun je zelf kiezen. Er bestaan standaard afmetingen waaruit je kan kiezen, die meestal verschillen naargelang van de vorm en het aantal glasprofielen van je lichtstraat. Daarnaast kan je ook een lichtstraat op maat laten maken.

 

4. Afwerking en extra’s

Tot slot zijn er ook nog een paar extra mogelijke afwerkingen die je kan toevoegen. Zo kan je in je lichtstraat bv. verlichting verwerken. Dat is ideaal om licht en sfeer te creëren wanneer er ’s avonds geen natuurlijk licht meer door de dakramen naar binnenkomt. Verder kan je er ook voor kiezen om zonwering toe te voegen. Je kan dan bv. aan de buitenkant van je constructie een zonnescherm plaatsen dat je elektrisch kan bedienen. Tot slot is ook ventilatie mogelijk voor je lichtstraat. Je kan dan een deel van de ramen (elektrisch) openen, waardoor de ruimte goed geventileerd wordt.

 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Vergelijk offertes!

Er zijn dus tal van mogelijkheden om je lichtstraat vorm te geven. Ben je benieuwd naar wat nu de opties zijn voor jouw dak? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen de mogelijkheden, maar ook de prijzen, uitvoertermijnen, adviezen… bij verschillende professionals vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Kosten lichtstraat

Een lichtstraat kost gemiddeld tussen 2.500 en 6.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs kan echter sterk variëren en is afhankelijk van een aantal factoren zoals de vorm, het aantal raamvlakken, het materiaal, de afwerking…

Voor een goedkope lichtstraat kies je bv. beter voor beglazing van kunststof. Hoe meer ramen de constructie bevat, hoe hoger de prijs ook zal oplopen. Over het algemeen is een lichtstraat in de vorm van een zadeldak dus duurder dan een lessenaarsdak lichtstraat, aangezien die dubbel zoveel ramen heeft.

Benieuwd wat een lichtstraat exact kost voor jou? Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen voor jouw project en kan je de prijsvoorstellen uitgebreid vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Toepassingen lichtstraat

Lichtstraten hebben heel wat mogelijke toepassingen en je kan ze zowel bij een nieuwbouw als bij renovatiewerken laten plaatsen. We zetten enkele toepassingen op een rij:

  1. Lichtstraat op plat dak

    Lichtstraten komen vooral voor op platte daken. Je ziet ze voornamelijk bij veranda’s of keukens. Ze kunnen daar verschillende vormen aannemen en zorgen voor een elegante uitstraling en extra lichtinval.

  2. Lichtstraat op schuin dak

    Hoewel het minder vaak voorkomt, kan je een lichtstraat ook op een schuin of hellend dak plaatsen. De constructie heeft dan een vorm die gelijkaardig is aan een lessenaarsdak, maar afgestemd op de helling van je schuin dak. Het ziet er daardoor uit als een groot dakraam, maar zorgt wel voor meer lichtinval en ruimte binnenshuis.

  3. Lichtstraat tegen de gevel

    Je kan een lichtstraat ook tegen je gevel plaatsen. Het gaat in dat geval bijna altijd om een constructie in de vorm van een lessenaarsdak, waarbij de rechte zijde tegen de gevel geplaatst wordt. Dit zorgt voor een beperkte inkijk in je woning en een strakke afwerking van je dak.

  4. Lichtstraat op uitbouw

    Je kan dit soort daklicht niet alleen op het dak van je woning plaatsen, maar ook op je uitbouw of aanbouw. Door het natuurlijk licht dat via de lichtstraat van je uit- of aanbouw binnenkomt, creëer je de ideale overgang tussen binnen en buiten. Bovendien ziet een aan- of uitbouw met lichtstraat er ook optisch groter uit.

  5. Lichtstraat voor industriële toepassingen

    Naast woningen en uitbouwen, kan je een lichtstraat ook op het dak van een kantoor, school, magazijn of ander industrieel gebouw plaatsen. Ook in dat geval biedt de natuurlijke lichtinval veel voordelen. Je kan de lichtstraten bv. ook verkrijgen met doorvalveiligheid of ventilatoren om in industriële gebouwen te gebruiken.

 

Alternatieven voor lichtstraat

Ben je nog niet zeker of een lichtstraat de meest geschikte oplossing is voor jouw dak? Bekijk dan zeker ook eens de andere vormen van daklicht:

 

1. Dakkoepel

dakkoepel vs lichtstraat

Ook dakkoepels komen meestal voor op platte daken en zorgen voor extra lichtinval in je woning. Het grote verschil met lichtstraten is dat dakkoepels uit 1 stuk glas of kunststof bestaan, terwijl het bij lichtstraten altijd om meerdere glas- of kunststofdelen gaat. Het voordeel van een dakkoepel is dat het goedkoper en makkelijker te plaatsen is dan een lichtstraat. Daar tegenover staat wel dat je met een dakkoepel minder opties hebt voor de vormgeving.

 

2. Dakserre

dakserre plaatsen

Een dakserre wordt in tegenstelling tot een lichtstraat altijd op schuine daken geplaatst. Het bestaat uit een of meerdere verticale ramen en een schuin dak uit dakramen. Daardoor steekt het ook uit je dak. Een dakserre creëert net als een lichtstraat veel lichtinval in je woning en zorgt voor extra ruimte binnenshuis. Bovendien heb je ook bij een dakserre veel mogelijkheden voor de vormgeving.

 

3. Dakraam

dakraam vs lichtstraat

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een gewoon dakraam wanneer je extra licht wil binnenlaten via het dak van je woning of gebouw. Je hebt daarbij de keuze tussen tuimelramen, valramen, vaste dakramen… Een lichtstraat bestaat eigenlijk uit meerdere dakramen naast elkaar. Enkele dakramen zijn wel goedkoper dan een lichtstraat en kan je doorgaans ook makkelijker openen voor de ventilatie van je ruimte.

 

Welk daklicht kies ik het best?

Welk daklicht nu het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Als je een daklicht voor een plat dak zoekt, is een dakkoepel of lichtstraat een goede keuze. Bij een schuin dak kies je beter voor een dakraam of dakserre. Wil je graag een ontwerp op maat? Dan is het aangeraden om een lichtstraat of dakraam te plaatsen.

Advies op maat nodig? Een professional kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je advies over de beste keuze op basis van jouw dak, voorkeuren en budget. Ontvang advies op maat.

 

 

Voorbeelden & inspiratie lichtstraat

Twijfel je nog over de vormgeving van je lichtstraat? Of ben je op zoek naar inspiratie voor je eigen ontwerp? Bekijk dan zeker eens onderstaande voorbeelden:

 

VOORBEELD 1: lichtstraat schuin dak in hout

lichtstraat schuin dak in hout

Op bovenstaande foto werd gekozen voor een lichtstraat op een schuin dak. Het frame bestaat uit hout, wat de woning een landelijke uitstraling geeft. De combinatie van de ramen met de witte muren geeft de woning een erg open en ruimtelijk gevoel.

 

VOORBEELD 2: lichtstraat in de vorm van een schilddak

lichtstraat schilddak
Deze lichtstraat heeft de vorm van een schilddak, herkenbaar aan de schuine delen die tegen elkaar staan en de driehoekige uiteinden. De constructie staat op een plat dak en zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Bovendien geeft het de woning ook een elegante uitstraling.

 

VOORBEELD 3: lichtstraat in de vorm van lessenaarsdak

lichtstraat tegen gevel lessenaarsdak
Deze lichtstraat heeft de vorm van lessenaarsdak en staat langs een kant tegen de gevel van de woning. Voor het frame van de constructie werd gekozen voor hout. De combinatie van de witte muren, het houten frame en de natuurlijke lichtinval geeft de ruimte een elegante en ruimtelijke uitstraling.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers