Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lichtstraat: info & prijzen

Heb je een plat dak en wil je dit voorzien van dakramen? Een lichtstraat is een grote meerwaarde voor jouw huis. Deze langwerpige constructie creëert een zee van licht, de nodige ruimte én een aangenamer gevoel in huis. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, mogelijkheden en prijzen ervan.

Een lichtstraat laten plaatsen door een ervaren dakwerker? Vraag hier gratis offertes aan.

 

lichtstraat Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is één lang framewerk dat bestaat uit meerdere ramen op een rij. De gekoppelde raamsegmenten worden onder een hoek van ongeveer 15° op het dak gemonteerd. Deze gedeeltelijk glazen dakconstructie komt bijna altijd op platte daken voor. Lichtstraten zijn daarom vooral populair op een uitbouw (zoals een veranda) of serre.

Dankzij deze dakramen kan er veel dag- en zonlicht binnenvallen. Bovendien zal de ruimte binnenshuis optisch groter lijken. Er bestaan standaard modellen van lichtstraten, maar in de meeste gevallen is het aangewezen om te kiezen voor maatwerk. Een lichtstraat creëert een aangenaam binnenklimaat. Indien gewenst, kan je de ramen ook (elektrisch) openen, waardoor de ruimte goed geventileerd wordt.

 

Mogelijke uitvoeringen van een lichtstraat

Een lichtstraat kan heel wat verschillende verschijningen hebben, afhankelijk van de gekozen materialen, vormen en afmetingen. Deze kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatiewerken worden geplaatst, al zul je in het laatste geval meer moeten betalen. Wil je je plat dak vernieuwen, is het dus een goed moment om een lichtstraat te overwegen. Het is trouwens ook mogelijk om deze te installeren in een dak met dakpannen.

 

Welke materialen zijn mogelijk?

Het frame van de lichtstraat kan uit drie mogelijke materialen worden gemaakt: kunststof, hout of aluminium. Vooral aluminium komt vaak voor. Deze materialen van het raamwerk zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Wat de vensters zelf betreft, heb je de keuze tussen glas en kunststof (matte of transparante polycarbonaat- of acrylaatplaten).

Als je opteert voor glas, moet je nog bepalen welke glassoort je precies kiest. Veiligheidsglas of gelaagd glas is erg handig om inbraken te voorkomen. Bovendien zal het glas dan niet breken wanneer er iets op neervalt.

Kies je voor enkel gelaagd glas, dan moet je je ervan bewust zijn dat dit niet isolerend werkt. Gelaagd hoogrendementsglas (HR+ of HR++) is tegenwoordig bijna de standaard geworden. Dit heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Indien de lichtstraat en uitbouw aan veel zon zijn blootgesteld, kan je kiezen voor zonwerend glas. Dit glas reflecteert de zonnestralen, zodat de warmte wordt buitengehouden tijdens de zomer. Je betaalt een meerprijs hiervoor, maar je hoeft dan wel niet meer te investeren in zonnewering.

 

Verschillende vormen en afmetingen

Wanneer je een lichtstraat wil laten plaatsen moet je ook goed nadenken over de maat en vorm van de constructie. Kies bijvoorbeeld voor een lichtstraat in de vorm van een zadeldak (piramide), schilddak of lessenaarsdak. Een lessenaarsdak bestaat slechts uit één hellend dakvlak; deze kan zowel vrijstaand als tegen een aanpalende gevel gemonteerd worden. Ook de afmetingen kun je zelf kiezen.

 

lichtstraat

 

Voor- en nadelen van een lichtstraat

Lichtstraten hebben quasi alleen maar voordelen te bieden. Een overzicht van alle voor- en nadelen:

+ Een lichtstraat oogt aantrekkelijk, elegant en soms zelfs luxueus.

+ Indien je kiest voor isolerend veiligheidsglas, kan je zelfs besparen op je energiekosten.

+ Een lichtstraat trekt heel wat licht naar binnen dankzij de horizontale ligging. Deze lichtinval is gunstig voor het leefcomfort in huis.

+ Deze dakconstructie bezorgt je een groter ruimtegevoel in huis, wat vooral interessant is bij kleinere ruimtes.

+ De constructie wordt steeds op een waterdichte opstand geplaatst.

 

 Lichtstraten zijn over het algemeen duurder dan een dakkoepel; de constructiematerialen kosten meer en het gaat meestal om maatwerk.

Ook is deze constructie iets moeilijker te installeren dan dakkoepels.

 

Lichtstraat: prijs

Hoeveel kost een lichtstraat ongeveer? Het is moeilijk om concrete prijzen mee te geven, aangezien veel afhangt van de constructie (vorm, aantal raamvlakken,…) en afwerking. Zo zal een lichtstraat met beglazing van kunststof goedkoper uitkomen dan echt glas.

Prijzen van een standaard lichtstraat (zonder opties) variëren ongeveer tussen de 1750 en 5500 euro. Hoe meer ramen de constructie bevat, hoe hoger de prijs vanzelfsprekend zal oplopen. Over het algemeen is een lichtstraat in de vorm van een zadeldak dus duurder dan een lessenaarsdak, aangezien die dubbel zoveel ramen heeft.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers