Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuin dak isoleren: werkwijze & prijzen

Overweeg je dakisolatie? Dan is het goed om rekening te houden met het type dak. De daksoort heeft namelijk een grote invloed op de vereiste werkwijze en wat er allemaal mogelijk is. Wat zijn de opties als je een schuin dak wil isoleren? En wat mag je verwachten qua kosten? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
OPTIE 1: schuin dak isoleren langs de binnenzijde
OPTIE 2: schuin dak isoleren langs de buitenzijde
CONCLUSIE: hoe mijn schuin dak best isoleren?

Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom is het zo belangrijk om mijn schuin dak te isoleren?

Sinds 2020 geldt de dakisolatienorm in Vlaanderen, waarin is vastgelegd dat elke woning over degelijke dakisolatie moet beschikken. Los van de vele voordelen is het dus simpelweg verplicht en belangrijk om te investeren in dit isolatieproject. Verder geniet je van…

 • een lagere maandelijkse energiefactuur
 • een comfortabele zolder die je ook als woonruimte kan benutten
 • een goede basis voor verdere verduurzaming van je woning (warmtepomp, zonnepanelen, …)

Hoe kan je best een hellend dak isoleren? Een van onze aangesloten vakmensen vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 1: schuin dak isoleren langs de binnenzijde

schuin dak isoleren binnen

De populairste optie is ongetwijfeld om de binnenzijde van je schuine dak te isoleren en om het materiaal tussen de balken van de draagstructuur te klemmen. Hierna volgt een dampscherm (als dit nog niet verwerkt is in je isolatiemateriaal) en een afwerking naar keuze. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen, de opbouw en de gemiddelde kosten.

 

Voordelen en nadelen

 • Snelle plaatsing: de binnenzijde van je schuine dak isoleer je binnen een mum van tijd. Het is minder arbeidsintensief en gevaarlijk dan langs buiten isoleren. Zo kan je overal makkelijk bij, hoef je niet op hoogte te werken en kan je het materiaal simpelweg tegen het bestaande dakbeschot bevestigen. Voor een correcte plaatsing blijft het wel verstandig om het over te laten aan een expert.
 • Veel mogelijke materialen: je hebt een breed scala aan opties als je jouw schuine dak langs binnen isoleert. De meesten kiezen voor isolatiedekens van minerale wol (glaswol, rotswol, …), maar er is nog veel meer mogelijk. Denk aan kunststof isolatieplaten die je makkelijk op maat snijdt, spuitisolatie voor een naadloze laag, … Een expert helpt je altijd bij je keuze.
 • Goedkoper: langs binnen isoleren kost minder tijd en geld. Het is daarom een goede keuze bij een beperkt budget, of als je alleen isolatie laat plaatsen en de klus geen onderdeel is van een grotere dakrenovatie.
 • Draagstructuur niet beschermd: isoleer je de binnenzijde van je schuine dak? Dan plaats je het materiaal tegen het dakbeschot, waardoor de draagstructuur niet is meegenomen in de isolatieschil. Dit betekent dat deze minder goed beschermd zal zijn tegen de weersinvloeden en je hier enkel een onderdak voor hebt. In principe is dit al wel voldoende.
 • Ruimteverlies op zolder: isolatiemateriaal aan de binnenkant neemt ruimte in beslag, wat een duidelijk verschil kan maken als de kamer al niet zo groot was en je er graag een volwaardige woonruimte van zou maken. Kies in zo’n geval voor materiaal met een hoge isolatiewaarde. Dan blijft de dikte van de isolatielaag zoveel mogelijk beperkt.

 

Opbouw van het dak

Kies je ervoor om de binnenzijde van je schuine dak te isoleren? Hieronder vind je de opbouw, van buiten naar binnen:

 1. Dakbedekking

  Bovenaan ligt de dakbedekking. Bij een schuin dak gaat het doorgaans om betonnen of keramische dakpannen, leien, … Wat je kiest, is vooral afhankelijk van je budget en de gewenste levensduur. Zo zijn dakpannen van beton zwaarder en wat goedkoper, maar gaan ze minder lang mee dan keramische varianten.

 2. Onderdak

  Direct onder je dakbedekking ligt het onderdak met panlatten. Dit is doorgaans een beschermende folie die de rest van je dak beschermt tegen regen en wind, en een absolute vereiste als je jouw schuine dak wil isoleren.

 3. Dakconstructie

  Onder je onderdak ligt het dakbeschot en de dragende dakconstructie. Isoleer je langs binnen? Dan kan je hier direct bij. Het materiaal komt tussen de houten balken terecht.

 4. Isolatiemateriaal (+ dampremmende folie)

  Je isolatiemateriaal bevestig je tussen dragende elementen van je dak (kepers, gordingen, …). Zorg ook voor een kwalitatieve dampremmende folie als je isolatiemateriaal nog niet voorzien is van zo’n laag. Anders kan vocht binnenshuis je dakconstructie en het isolatiemateriaal aantasten. Deze plaatst je expert tussen de isolatielaag en de afwerking.

 5. Afwerking

  Is je gekozen isolatiemateriaal naadloos aangebracht, in combinatie met een dampfolie? Dan is het tijd voor de afwerking. Doorgaans kiezen mensen voor simpele gipsplaten en schilderen ze hier overheen. Maar er is nog meer mogelijk. Een expert kan gericht advies geven op basis van je woonsituatie, wensen en budget.

 

Gemiddelde kosten

Een schuin dak langs binnen isoleren is relatief goedkoop en kost zo’n € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Er kan nog wel het een en ander verschillen per materiaal, werkwijze, … Hieronder nog een paar richtprijzen:

Type isolatiePrijs per m² (excl. btw)Lambdawaarde in W/mKIsolatiedikte
Isolatiedekens€ 20 - 350,030 - 0,040 16 à 21 cm
Isolatieplaten€ 20 - 250,021 - 0,04512 à 15 cm
Spuitisolatie€ 25 - 300,024 - 0,03012 à 15 cm

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen voor het isolatiemateriaal zélf. Zo is de uiteindelijke prijs ook nog afhankelijk van de expert die je kiest. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw project? Vergelijk dan meerdere vakmensen via Solvari. Begin nu met vergelijken.

 


 

OPTIE 2: schuin dak isoleren langs de buitenzijde

schuin dak isoleren buiten

Is de binnenzijde van je schuine dak isoleren geen optie? Dan kan je als alternatief de buitenzijde van je dak laten isoleren. Hierbij bevestigt een dakwerker het materiaal boven de dakconstructie en net onder de onderdakfolie. Je neemt zo de hele draagstructuur en het dakbeschot mee in de isolatieschil, waardoor deze extra goed beschermd is. Maar er zijn zeker nog meer redenen om voor deze isolatiemethode te kiezen:

 

Voordelen en nadelen

 • Hele woning beschermd: door langs buiten te isoleren is de hele dakconstructie beschermd. Hier is in principe een onderdak voor bedoeld, maar extra bescherming is altijd mooi meegenomen. Het enige wat boven je isolatiemateriaal ligt, zijn het onderdak en de dakbedekking.
 • Ruimtebesparing binnen: isoleer je langs buiten, dan bespaar je binnen ruimte. Er is geen isolatiemateriaal bevestigd tegen je dakbeschot, wat op esthetisch en praktisch vlak veel scheelt.
 • Te combineren met dakrenovatie: dakisolatie langs buiten is een ideale keuze als je toch al van plan was om je dak te renoveren. Laat je bv. een nieuwe dakbedekking aanbrengen? Dan kost het relatief weinig werk om ook nog isolatiemateriaal te plaatsen. Dit kost dus minder geld dan wanneer je beide werkzaamheden apart zou laten uitvoeren.
 • Groter project: het nadeel aan deze methode? Dat is de uitvoertermijn van zo’n project. Zo is het werk niet alleen arbeidsintensiever, maar moeten vakmensen ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om veilig te kunnen werken.
 • Hogere kostprijs: vanwege de aard van het project, de benodigde voorzorgsmaatregelen, … kost langs buiten isoleren altijd meer dan langs binnen isoleren. Ook is dit vanwege de risico’s veel minder geschikt voor doe-het-zelvers dan het goedkopere alternatief.

 

Opbouw van het dak

Isoleer je jouw schuine dak langs de buitenzijde? Dan zal de opbouw net iets anders zijn dan wanneer je de binnenzijde onder handen neemt. Hieronder een kort overzicht van de opbouw, van buiten naar binnen:

 1. Dakbedekking

  Helemaal bovenaan je dak ligt de dakbedekking. Bij een schuin dak gaat het doorgaans om betonnen of keramische dakpannen, leien, … Wat je kiest, is vooral afhankelijk van je budget en de gewenste levensduur. Zo zijn dakpannen van beton zwaarder en wat goedkoper, maar gaan ze minder lang mee dan keramische varianten.

 2. Onderdak

  Direct onder je dakbedekking ligt het onderdak met panlatten. Hierbij gaat het doorgaans om een beschermende folie die de rest van je dak beschermt tegen regen en wind. Dit is een absolute vereiste als je jouw schuine dak wil isoleren.

 3. Isolatieplaten

  Het beste materiaal voor langs buiten isoleren? Dat zijn kunststof isolatieplaten van EPS, XPS, PUR, PIR, … met een dampscherm. Deze beschikken over een tand- en groefsysteem voor een naadloze isolatielaag die zo min mogelijk ruimte in beslag neemt. Sommige platen zijn zelfs al voorzien van een onderdakfolie, dampscherm, …

 4. Draagstructuur

  Helemaal onderaan zit de draagstructuur en je dakbeschot. Aangezien je langs buiten isoleert, blijven deze na het werk zichtbaar. Ook bespaar je zo ruimte en haal je het meeste uit je nieuwe, comfortabele woonruimte.

 

Gemiddelde kosten

Langs buiten isoleren is altijd iets prijziger dan langs binnen. Ga daarom uit van een gemiddelde richtprijs van € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij is ook nog geen rekening gehouden met de eventuele nieuwe dakbedekking die je laat plaatsen. Of dit nodig is, kan een expert snel voor je uitzoeken.

LET OP: dit is enkel een richtprijs. Zo is de uiteindelijke kostprijs nog afhankelijk van de expert die je kiest. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw project? Vergelijk dan meerdere vakmensen via Solvari. Begin nu met vergelijken.

 

 


 

CONCLUSIE: hoe isoleer ik mijn schuin dak het best?

Isoleer je nu de binnenzijde of juist de buitenzijde van je schuine dak? Dat zal per project verschillen. Let in ieder geval op deze aandachtspunten voor een weloverwogen keuze:

 • Wel of geen dakrenovatie: wil je alleen je dak isoleren, of staat er meer op de planning? Bij beperkte projecten is langs binnen isoleren beter, aangezien je jouw oude dakbedekking behoudt. Was je toch al van plan om je dakbedekking te vervangen, dan is dit het ideale moment om langs de buitenzijde te isoleren.
 • Vakspecialist inschakelen of doe-het-zelven: bovenop je dak werken is eigenlijk alleen weggelegd voor echte dakwerkers. Wil je dus zelf aan de slag? Dan isoleer je best langs binnen.
 • Beschikbare ruimte: heb je nog veel ruimte op zolder of is deze zo goed als vol? Door langs buiten te isoleren, bespaar je plek en kan je de kamer helemaal naar wens inrichten.
 • Budget: langs binnen isoleren is simpelweg goedkoper dan langs buiten. Dit is dus zeker de ideale optie bij een beperkt budget. Wat je ook kiest, laat het in ieder geval over aan een vakspecialist voor een eerlijke prijs op maat van jouw project.

 

Schuin dak isoleren = offertes vergelijken!

Heb je de knoop doorgehakt en laat je de binnen- of buitenzijde van jouw schuine dak isoleren? Kom dan in contact met meerdere geschikte vakmensen via Solvari. Je vergelijkt zo enkel erkende experts actief in jouw buurt en geniet van eerlijk advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het offerteformulier!