Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak

Groendaken worden steeds populairder, zeker bij huisbezitters die oog hebben voor de natuur en bij bedrijven en gemeentes die steeds meer aandacht besteden aan een ecologische bedrijfsvoering. In dit artikel lees je meer over onder andere de soorten groendaken, de kosten van een groendak, de voordelen en nadelen, en de opbouw.

Ga snel naar: 
Soorten groendaken
Groendak prijs
Voordelen en nadelen
Opbouw groendak
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten… maar een dak kan bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. Je kan een groen dak bovendien combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreken we van een energiedak.

Groendaken zijn mogelijk op daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden en zowel op een nieuwbouw als een bestaande woning. Het dak moet wel voldoen aan enkele voorwaarden zoals voldoende draagkracht, een dakbedekking in goede staat…

Groene dakbedekking plaatsen? Een dakwerker kan je verder informeren en adviseren over de mogelijkheden en helpt je bij de aanleg van je groendak. Vind een dakwerker in de buurt.

groendaken

 

Soorten groendaken

We maken onderscheid tussen 2 soorten groene daken: intensieve groene daken (daktuin) en extensieve groene daken (sedumdak). Hieronder gaan we dieper in op beide soorten:

Soort groendakPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Intensief groendak € 85 à 200
Extensief groendak € 40 à 100

1. Intensief groendak (daktuin)

intensief groendak kosten

Een intensief groendak is een dak dat voorzien is van een tuin zoals je die normaal ook op de begane grond hebt. Zo’n daktuin of plantendak kan begroeid zijn met planten, struiken, kruiden, grassen en zelfs met bepaalde soorten bomen. Bij dit type daktuin is het daarom van groot belang dat de dakconstructie voldoende stevig is want een dergelijke tuin heeft een aanzienlijk gewicht (meer dan 200 kilo per m²).

Kenmerken intensief groendak:

 • Toepasbaar op daken met een helling van 1-4 graden.
 • Laagdikte: groter dan 20 cm.
 • Gewicht: 200 kg/m². Een aangepaste dakconstructie is nodig.
 • Vergunning en controle draagkracht door een bouwkundige is vereist.
 • Dak is beloopbaar.
 • Vereist veel onderhoud (zoals een tuin).

Kosten intensief groendak: € 85 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen voor een intensief groendak.

2. Extensief groendak

extensief groendak aanleggen

Een extensief groendak is een dak begroeid is met mossen (mosdak), vetplanten en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Een voorbeeld van dit type dak is een sedumdak. Sedum zijn vetplantjes die veel vocht kunnen opnemen. Daardoor zijn ze goed bestand tegen langdurige droogte en hitte. Een extensief groen dak is niet of nauwelijks beloopbaar maar is een stuk lichter van gewicht dan een intensief groen dak. Verder is dit type dak ook goedkoper en makkelijker te realiseren dan een intensief groen dak.

Kenmerken extensief groendak:

 • Toepasbaar op daken met een helling van 1 tot 45 graden.
 • Laagdikte: kleiner dan 20 cm.
 • Gewicht: 40 tot 110 kg/m².
 • Vergunning niet nodig. Controle draagkracht door bouwkundige is wel vereist.
 • Dak is niet beloopbaar.
 • Weinig onderhoud vereist.

Kosten extensief groendak: € 40 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen voor een extensief groendak.

 

Kies ik best een intensief of extensief groendak?

Wil je vooral mossen, vetplantjes en kruiden op het dak, dan kies je best voor een extensief groendak. Wil je begroeiing met grassen, stuiken of bomen, dan is een intensief groen dak aangewezen. Hou er rekening mee dat intensieve groendaken enkel mogelijk zijn bij platte daken (1 – 4 graden). Op daken met een helling van 1 – 45 graden is zowel een intensief als extensief groen dak mogelijk.

Zeker zijn van de beste keuze? Een gespecialiseerde dakwerker kan je informeren over de mogelijkheden van groene daken en adviseren over de beste keuze voor jouw project. Ontvang offertes op maat van gespecialiseerde dakwerkers.

 

Groendak prijs

De prijs voor een groendak bedraagt gemiddeld € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kostprijs is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de werken… De onderlagen, de dakbegroeiing en evt. bijkomende werken hebben de grootste invloed op de kosten per m²:

 • Kosten onderlagen: voor een licht groen dak is € 25 à 35 per m² vaak voldoende voor de onderlagen. In geval van een dikkere substraatlaag, reken je best op een prijs van € 55 à 80 per m². Er bestaan ook systemen van € 120 per m² of meer, bijvoorbeeld voor zware intensieve groendaken.
 • Kosten dakbegroeiing: zaden om direct te planten kan je al hebben voor zo’n € 5 per m². Voor voorgekweekte sedumtapijten of mostapijten betaal je gemiddeld € 25 per m². Voor grassen en kruiden is dat gemiddeld € 40 per m². Voor een echte daktuin met bomen ligt de prijs hoger.
 • Kosten bijkomende werken: ook andere werken doen de prijs stijgen, denk maar aan dakisolatie, nieuwe dakdichting (EPDM: € 60 à 80 per m², excl. btw en incl. plaatsing), het aanpassen van de dakranden…

TIP: door een ervaren dakwerker in te schakelen geniet je onder bepaalde voorwaarden van een verlaagd btw-tarief van 6% op de kosten voor je groendak. Verder maak je in sommige gemeentes ook aanspraak op premies voor je groen dak. Een dakwerker kan je verder informeren. Vind een dakwerker in de buurt.

 

Hoe bereken ik de kostprijs voor mijn dak?

Bij de exacte kostprijs spelen heel wat factoren een rol: is een nieuwe dakbedekking nodig? Welke onderlagen moeten aangebracht worden? Welke type vegetatie wil je? … Een dakwerker weet waarmee deze rekening moet houden, komt ter plaatse om de situatie en mogelijkheden te bekijken en maakt op basis daarvan een voorstel op maat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken en de beste keuze maken. Vergelijk offertes op maat.

 

Groendak voordelen en nadelen

Groendaken bieden heel wat interessante voordelen, maar hebben ook enkele nadelen. We geven een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van groene daken:

 

Voordelen groendak

 • Isolerende werking: een groene dakbedekking werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
 • Natuurlijke look: een groen dak heeft een natuurlijke uitstraling. Het dak kleurt met de seizoenen mee.
 • Lange levensduur: een groene dakbedekking heeft een levensduur van 50 tot 70 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing.
 • Dakconstructie blijft beter beschermd: de levensduur van het dak wordt minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.
 • Milieuvriendelijk: groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren ze fijnstof en helpen ze op deze wijze de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Betere afvoer van regenwater: regenwater wordt door een groen dak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Hierdoor is de belasting van de riool bij stevige regenbuien een stuk geringer.

 

Nadelen groendak

 • Onderhoud: ook op groene daken kan zich onkruid voordoen. Dit geldt dan voornamelijk voor het tuindak maar ook bij andere groendaken kan je ermee te maken krijgen. Ook een extensief groendak blijft enig onderhoud vergen.
 • Trekt de aandacht van vogels: groendaken trekken de aandacht van vogels en andere dieren die graag in het materiaal op zoek gaan naar iets eetbaars.
 • Lekkages zijn moeilijker op te sporen: door de begroeiing op het dak zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen.
 • Relatief duur t.o.v. andere dakbedekkingen: afhankelijk van het type zijn er flinke investeringen gemoeid met een groene dakbedekking.

 

groen dak maken

Groendak opbouw: mogelijkheden

Een groendak aanleggen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de opbouw. Een overzicht van de mogelijkheden voor de aanleg van een groendak:

 1. Eenlagig systeem

  Dit systeem bestaat uit een beschermende waterkerende dakbedekking met daarop een sterk drainerende grondlaag. De planten groeien in deze grondlaag. Het nadeel hiervan is dat de grondlaag na een tijdje volledig verzadigd is met wortels van de vegetatie. Hierdoor kan de laag zijn drainerend vermogen verliezen, waardoor het dak te nat of te droog kan zijn voor de planten. Om die reden wordt een eenlagig systeem steeds minder toegepast.

 2. Tweelagig systeem

  Dit systeem heeft onder de grondlaag een extra drainagelaag die bestaat uit speciale drainagematten of een laag van absorberende minerale stoffen. Daarbovenop komt een filterlaag die ervoor zorgt dat kleine substraatdeeltjes niet in de drainagelaag terecht komen, om zo verstoppingen te vermijden. Op de filterlaag komt dan een laag van mineraal substraat met daarin de vegetatie. Vaak worden kant-en-klare vegetatiematten gebruikt.

  LET OP: een drainagelaag is op een groen hellend dak niet altijd noodzakelijk. Het water kan immers door de helling van het dak op natuurlijke wijze afvloeien.

 3. Drielagig systeem

  Dit is het duurste maar ook het meest degelijke groendaksysteem. Een drielagig systeem is wat opbouw betreft identiek aan een tweelagig systeem, met het verschil dat er gebruik wordt gemaakt van een hemelwaterreservoir dat al dan niet geïntegreerd is in de drainagelaag. In lange perioden van droogte kunnen de planten door de aanwezigheid van het waterreservoir alsnog voorzien worden van voldoende vocht.

Zeker zijn van een correcte opbouw? Een dakwerker controleert de staat van je huidige dakconstructie en bekijkt welke voorbereidende werken nodig zijn. Op basis daarvan adviseert deze je dan over de geschikte opbouw van je groendak. Ontvang advies op maat van een dakwerker.

 

Veelgestelde vragen groendak

Nog niet zeker of een groendak iets voor jou is? Neem zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder voor nog meer info: • Kan je een groendak combineren met dakisolatie?
  Een groendak heeft op zich al een isolerende werking doordat het de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen houdt. Maar een groen dak heeft niet dezelfde isolatiewaarde als volwaardige dakisolatie. Daarom is het aangewezen om je groen dak te combineren met dakisolatie. Daarvoor worden vaak harde isolatieplaten gebruikt die dan op de dakbedekking en onder de drainagelaag met het dampscherm geplaatst worden.


 • Kan je op elk dak een groen dak aanleggen?

  Een groendak kan je niet zomaar op elk dak plaatsen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan het dak moet voldoen:

  • Draagkracht: je dakconstructie moet stevig genoeg zijn. Het gewicht van een groendak ligt tussen 40 en 200 kg/m². Daarom moet je altijd de draagkracht van je dak door een bouwkundige laten controleren. Voor een extensief groendak is ook een vergunning en een aangepaste dakconstructie nodig.
  • Hellingsgraad: een extensief groen dak kan je zowel op een plat dak als een hellend dak laten aanleggen. De hellingsgraad moet daarbij tussen 1 en 45 graden liggen. Als de hellingsgraad groter is dan 35 graden, moeten er wel speciale technieken worden toegepast om de diverse lagen op hun plaats te houden. Een intensief groen dak kan je daarentegen enkel op een dak met een hellingshoek tussen 1 en 4 graden aanleggen.
  • Staat van je dakbedekking: laat ook steeds de staat van je huidige dakbedekking eerst nakijken. Deze moet namelijk waterdicht en wortelwerend zijn voor de aanleg van je groen dak. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan plaatst een dakwerker eerst een nieuwe dakbedekking.
  • Ondergrond: tot slot is ook niet elke dakbedekking geschikt voor een groendak. Golfplaten, dakpannen, sandwichpanelen… kunnen bv. niet als ondergrond dienen. Ook bitumen is niet altijd voldoende bestand tegen wortelgroei. Een dakbedekking in EPDM is dan weer wel erg geschikt voor een groen plat dak.


 • Hoeveel onderhoud heeft een groendak nodig?

  Een intensief groendak heeft hetzelfde onderhoud nodig als een tuin op de begane grond. Dat wil zeggen dat je regelmatig onkruid moet verwijderen, gras moet maaien, struiken moet snoeien…

  Ook een extensief groendak heeft onderhoud nodig, al blijft dit wel beperkter dan bij een intensief groendak. Daarbij is het aangeraden om 2 keer per jaar je dak te bemesten en onkruid te verwijderen. Controleer ook zeker of je afvoersysteem nog goed werkt. Door je groen dak regelmatig te onderhouden vermijd je dat je dak beschadigingen oploopt en verleng je de levensduur ervan. • Kan de huidige dakbedekking blijven liggen?
  Voor een dakwerker begint met het aanleggen van een groen dak, controleert deze altijd de staat van je huidige dakbedekking. Als deze nog in goede staat is en een geschikt waterdichte ondergrond vormt, kan het blijven liggen. Is je huidige dakbedekking niet geschikt om een groen dak op te plaatsen (bv. golfplaten, dakpannen…?) Of vormt deze geen waterdichte laag meer (door scheurtjes, verouderd…)? Dan laat je je dakbedekking best eerst vervangen voor je een groen dak laat plaatsen.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers