Mijn-dakwerker.be

Groendak: types, opbouw & voor- en nadelen

Groendaken zijn populair aan het worden, zeker bij huisbezitters die oog hebben voor de natuur en bij bedrijven en gemeentes die steeds meer aandacht gaan besteden aan een ecologische bedrijfsvoering. Een groendak heeft vele voordelen en is in een aantal soorten te onderscheiden. In dit artikel kom je er meer over te weten.

 

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.

Groendaken zijn mogelijk op daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden. Is de hellingsgraad groter dan 35 graden, dan moeten er wel speciale technieken worden toegepast om de diverse lagen op hun plaats te kunnen houden. Een drainagelaag is op een hellend dak niet altijd noodzakelijk. Het water kan immers door de helling van het dak op natuurlijke wijze afvloeien. We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten groendaken, namelijk intensieve en extensieve groendaken.

 

 

Soorten & prijs groendaken

Soort groendakPrijs per m² (incl. btw en montage)
Intensief groendak € 120 à 230
Extensief groendak € 45 à 100

 

1. Intensieve groendaken (daktuinen)

Dit zijn daken die voorzien zijn van een tuin zoals je die normaal gesproken ook op de begane grond hebt. Hij kan begroeid zijn met struiken, kruiden, grassen en zelfs met bepaalde soorten bomen! Bij dit type daktuin is het vanzelfsprekend van groot belang dat de dakconstructie voldoende stevig is want een dergelijke tuin heeft een aanzienlijk gewicht (meer dan 200 kilo per vierkante meter!). Een intensief groendak kan gebruikt worden als een normale tuin en vergt veel onderhoud.

Kenmerken:

• Toepasbaar op daken met een helling van 1-4 graden.
• Laagdikte: groter dan 20 cm.
• Belasting van het dak: 200 kg/m². Een aangepaste dakconstructie is nodig.
• Vergunning en controle draagkracht door een bouwkundige is vereist.
• Dak is beloopbaar.
• Veel onderhoud (zoals een tuin).

Richtprijs intensief groendak: € 120 à 230 per m² (incl. btw en montage)
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor een intensief groendak. 

 

2. Extensieve groendaken

Van dit type spreken we wanneer het dak vooral begroeid is met mossen, vetplanten (sedumdak) en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is niet of nauwelijks beloopbaar maar is een stuk lichter van gewicht dan een intensief groendak. Het voordeel van dit type dak is dat het goedkoper, lichter en makkelijker te realiseren is dan een intensief groendak.

Kenmerken:

• Toepasbaar op daken met een helling van 1 tot 45 graden.
• Laagdikte: kleiner dan 20 cm.
• Belasting van het dak: 40 tot 110 kg/m².
• Vergunning niet nodig. Controle draagkracht door bouwkundige is wel vereist.
• Dak is niet beloopbaar.
• Weinig onderhoud.

Richtprijs extensief groendak: € 45 à 100 per m² (incl. btw en montage)
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor een intensief groendak. 

 

sedumdak

Voorbeeld extensief groendak: sedumdak

Een sedumdak is een extensief groendak dat voorzien is van Sedum. Dit zijn een soort vetplantjes die veel vocht kunnen opnemen in de bladeren. Ze zijn goed bestand tegen langdurige droogte en kunnen goed hitte verdragen. Het sedum kan groeien op speciaal substraat of op grond.

Bij een sedumdak is het belangrijk dat er veel aandacht aan drainage (matten) wordt besteed want bij langdurige regenval moet het water voldoende weg kunnen vloeien. Het sedum beschermt het dak tegen schadelijke weersomstandigheden zoals UV-licht, vocht en temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het sedum ook een isolerende werking. Daken die bedekt zijn met sedum gaan twee tot drie keer langer mee dan daken met een standaard dakbedekking.

 

hellend groendak

 

Voor- en nadelen van een groendak

Voordelen:

• Isolerende werking: een groendak werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
• Een groendak heeft een natuurlijke uitstraling. Het dak kleurt met de seizoenen mee.
• De levensduur van het dak wordt minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.
• Groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren ze fijnstof en helpen ze op deze wijze de luchtkwaliteit te verbeteren.
• Regenwater wordt door een groendak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Hierdoor is de belasting van het riool bij stevige regenbuien een stuk geringer.

 

Nadelen:

• Ook op een groendak kan zich onkruid voordoen. Dit geldt dan voornamelijk voor het tuindak maar ook bij andere groendaken kan je ermee te maken krijgen.
• Groendaken trekken de aandacht van vogels en andere dieren die graag in het materiaal op zoek gaan naar iets eetbaars.
• Lekkages zijn moeilijker op te sporen en te verhelpen.
• Ook een extensief groendak blijft enig onderhoud vergen, ook al is het niet veel.
• Afhankelijk van het type zijn er flinke investeringen mee gemoeid.

 

Wil je een groendak laten installeren door een vakman? Via onze online offerteservice kan je makkelijk prijzen aanvragen en vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

plat groendak

 

Opbouw van een groendak: Mogelijkheden

 

Eenlagig systeem

Dit systeem bestaat uit een sterk drainerende grondlaag die direct bovenop een beschermende waterkerende dakbedekkingslaag komt te liggen. De planten groeien in deze grondlaag. Het nadeel van dit systeem is dat de grondlaag op een gegeven moment volledig verzadigd is met wortels van de vegetatie. Hierdoor kan de laag zijn drainerend vermogen verliezen. Zo ontstaat het risico dat het dak te nat of juist te droog wordt, wat funest is voor de planten. Om schade aan het dak te voorkomen is het bij dit systeem van belang dat de beschermlaag op het dak voldoende stevig is. Dit type groendak is het goedkoopst, maar wordt vanwege de nadelen steeds minder toegepast.

 

Tweelagig systeem

Bij dit systeem wordt er onder de grondlaag een extra drainagelaag aangebracht die kan bestaan uit speciale drainagematten of uit een laag van sterk absorberende minerale stoffen, zoals geëxpandeerde kleikogels of vulkanisch gesteente. Bovenop deze drainagelaag wordt vervolgens een filterlaag aangebracht (filterdoek of soms turf) die ervoor moet zorgen dat kleine substraatdeeltjes niet in de drainagelaag terecht komen. Dit zou immers tot verstoppingen kunnen leiden. Bovenop de filterlaag wordt een laag aangebracht van mineraal substraat. Hierin kan de vegetatie worden aangebracht. Vaak worden kant-en-klare vegetatiematten gebruikt (vergelijkbaar met grasmatten) die al begroeid zijn. Dit systeem is al een stuk beter dan het eenlagige systeem omdat de drainage beter geregeld is.

 

Drielagig systeem

Dit is het duurste maar ook het meest degelijke groendaksysteem. Een drielagig systeem is wat opbouw betreft identiek aan een tweelagig systeem, met het verschil dat er gebruik wordt gemaakt van een hemelwaterreservoir dat al dan niet geïntegreerd is in de drainagelaag. In lange perioden van droogte kunnen de planten door de aanwezigheid van het waterreservoir alsnog voorzien worden van voldoende vocht.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers