Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak aanleggen

Wil je een groendak aanleggen? Goed idee, zo draag je je steentje bij aan een beter milieu, maar geef je ook een mooiere uitstraling aan je woning. Hoe gaat de plaatsing van zo’n groendak precies in zijn werk? Hoe zit het met de gemiddelde kosten? En kan je deze klus zelf uitvoeren of schakel je beter een gespecialiseerde plaatser in? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

 

Hoe je groendak aanleggen? Ontdek er alles over…

Plaatsing groendak
Prijs groendak aanleggen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf groendak aanleggen of vakman?

Heb je interesse in een groendak voor jouw woning? Vind de juiste vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

groendak aanleggen

 

Plaatsing groendak

De keuze voor een groendak op maat hangt af van je persoonlijke wensen, je budget en het dak dat je hebt. Een overzicht van de belangrijkste factoren bij het aanleggen van zo’n groene dakbedekking:

 

STAP 1: welk type groendak?

Eerst zal je moeten bepalen welk soort groendak je laat plaatsen. Je kan daarbij kiezen tussen een extensief en een intensief groendak:

 • Extensief groendak: een extensief groendak bestaat doorgaans uit een dunne laag sedumplantjes, kruiden of grassen. In tegenstelling tot daktuinen is zo’n groendak niet beloopbaar, maar vergt het nauwelijks onderhoud. Ook is het een stuk goedkoper. Een extensief groendak/sedumdak laten aanleggen kost je gemiddeld zo’n € 40 – 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Intensief groendak: wil je al langer een daktuin aanleggen met uiteenlopende soorten vegetatie,  beloopbare zones, …? Dan is een intensief groendak zeker een goede keuze. Echter is dit soort dakbedekking niet goedkoop en moet je dak doorgaans extra verstevigd zijn. Een intensief groendak kost ongeveer € 85 – 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 

STAP 2: welk type dak heb ik?

Voor je een groen dak aanlegt, moet de staat van het dak bekend zijn. Hiervoor laat je een grondige inspectie uitvoeren door een erkende dakdekker. Daarnaast is het type dak van belang:

 • Plat groendak: gaat het om een plat dak? Dan kan je kiezen voor zowel een extensief als een intensief groendak. Hou er wel rekening mee dat zo’n intensief groendak veel zwaarder is en een extra versteviging van je dakconstructie dus aan de orde kan zijn.
 • Schuin groendak: bij een hellend dak is een daktuin in de meeste gevallen geen optie. Daarom kies je voor een schuin dak best voor een extensief groendak met sedums, kruiden, grassen, …

 

STAP 3: groendak aanleggen

Weet je welk groendak je wil en is deze geschikt voor jouw dak? Pas dán kan een dakdekker aan de slag. De plaatsing van een extensief groendak komt grotendeels overeen met die van een intensief groendak. Echter is de opbouw van een intensief groendak een stuk groter. Een overzicht van de opbouw van een groendak:

 1. Wortelwerende laag

  Eerst plaatst een vakman een wortelwerende laag om de bestaande dakbedekking te beschermen tegen wortelgroei. Doe je dit niet? Dan kunnen wortels zorgen voor beschadiging, lekkage, … Ook kies je zeker voor planten met een horizontale wortelgroei om de kans op schade verder te beperken. Is je EPDM nog in goede staat? Dan kan die dakbekleding ook als wortelwerende laag dienen.

 2. Beschermlaag

  Bovenop de wortelwerende laag komt een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat water van de drainagelaag niet op de dakbedekking terecht kan komen.

 3. Drainagelaag

  Groendaken nemen veel water op en geven dit vertraagd af. De drainagelaag dient als ondersteuning bij dit proces. Via deze laag wordt water afgevoerd naar de riolering en wordt overtollig water tijdelijk opgeslagen. Zo kan je de planten óók in drogere tijden blijven voorzien van vers water.

 4. Filterdoek

  Deze filterlaag is bedoeld om de substraatlaag volledig af te scheiden van de drainagelaag. Aarde van de substraatlaag kan namelijk voor verstoppingen zorgen in de waterafvoer.

 5. Substraatlaag

  De substraatlaag functioneert als voedingsbron voor je planten, maar ook als verankering. De dikte van deze laag is afhankelijk van hoe groot de gekozen planten, kruiden, struiken, bomen, … zijn. De substraat bestaat uit verschillende voedingsrijke, organische materialen.

 6. Vegetatielaag

  Ten slotte legt een vakman de planten zelf aan. Bij extensieve groendaken zijn dit sedumplantjes, kruiden, grassen, …, maar bij intensieve groendaken is er veel meer mogelijk. Denk aan bomen, struiken, … Hiervoor moet de dakstructuur wel extra verstevigd zijn.

BELANGRIJK: het aanleggen van een groen dak is duidelijk een klus die veel kennis en expertise vereist. Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering? Schakel dan een gespecialiseerde vakman in via onze gratis offerteservice.

 

Prijs groendak aanleggen

De kosten van een groen dak aanleggen zijn grotendeels afhankelijk van het type groendak, de totale oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld kan je uitgaan van € 40 – 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hieronder een overzicht met richtprijzen:

Type groendakGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Extensief groendak€ 40 à 100
Intensief groendak€ 85 à 200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend dakdekkers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

aanleggen groendak

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je een groendak aanleggen? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. Een overzicht:

 • Ondergrond: niet elk type dakbedekking is geschikt als ondergrond voor een groendak. Zo is een groendak op golfplaten, dakpannen, sandwichpanelen, … niet mogelijk. Ook een bitumen dakbedekking is niet goed bestand tegen wortelgroei. Doorgaans zal een vakman voor EPDM kiezen als de dakbedekking moet worden vervangen.
 • Dakoriëntatie: welke planten je voor een groendak kiest, is onder meer afhankelijk van de dakoriëntatie. Zo hebben sedumplantjes een halve dag zonlicht nodig om goed te groeien en optimaal te functioneren. Daarnaast zijn planten op platte of schuine daken richting het zuiden gevoeliger voor uitdroging. Hiervoor is dus een dikkere substraatlaag en meer bewatering nodig.
 • Vergunning: voor een intensief groendak heb je meestal een vergunning nodig, maar dit geldt zeker niet altijd. Informeer dus bij jouw eigen gemeente of een lokale vakman.
 • Draagkracht: voor een extensief groendak moet je dak zo’n 95 à 110 kg per m² aankunnen. Een intensief groendak weegt echter nog veel meer. Zo moet je hierbij uitgaan van een gewicht van 200 à 1.500 kg per m². Hiervoor is dan ook een aangepaste dakconstructie nodig.

 

Geniet van een correcte plaatsing met een vakman

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing, een optimale werking van je groendak, …? Laat je project dan zeker over aan een gespecialiseerde dakdekker. Vind een geschikte vakman via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Zelf groendak aanleggen of vakman?

Een extensief groendak kan je eventueel zelf aanleggen, maar voor een intensief groendak schakel je altijd een vakman in. Hieronder beide opties op een rijtje:

 

1. Zelf groen dak aanleggen

Een extensief groen dak zelf aanleggen is mogelijk, zolang je een ervaren doe-het-zelver bent. Je spaart dan behoorlijk wat arbeidskosten uit en betaalt alleen voor de benodigde materialen. Zelf een extensief groendak/sedumdak aanleggen kost zo’n € 35 – 65 per m² (incl. btw).

LET OP: als doe-het-zelver ben je wel niet financieel beschermd. Zijn er extra kosten door fouten bij de plaatsing van je groendak? Dan moet je daar zelf voor opdraaien.

 

2. Groendak laten aanleggen

In de meeste gevallen laat je het plaatsen van een groendak aan een ervaren dakdekker over. Met zo’n gespecialiseerde vakman geniet je van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: welke planten kies je voor je groendak? Is je dakconstructie sterk genoeg voor een groendak of moet deze worden aangepast? Is de bestaande dakbedekking geschikt als ondergrond? Een vakman kan al je vragen over het aanleggen van groene daken beantwoorden.
 • Correcte uitvoering: een dakdekker weet alles over groene daken aanleggen en gaat vakkundig te werk. Zo ben je altijd verzekerd van een optimale plaatsing. En gaat er tóch iets mis tijdens de plaatsing? Dan neemt de dakdekker eventuele kosten voor zijn eigen rekening.
 • Subsidie: veel gemeentes verlenen subsidies voor het plaatsen van een groendak. Echter geldt dit niet overal. Je gemeente of een lokale vakman kan je meer informatie geven over de mogelijkheden voor jouw woning.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je het werk over aan een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op de materiaal- en arbeidskosten.

 

Advies en prijzen op maat = vakmensen vergelijken

Wil je een groendak aanleggen? Dan maak je best gebruik van onze gratis offerteservice. Zo kom je niet alleen in contact met 2 à 3 ervaren dakdekkers actief in jouw buurt, maar kan je ook gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers