Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Intensief groendak

Wil je een groen dak dat lijkt op een echte tuin? Dan is een intensief groendak of daktuin iets voor jou. Een intensief groendak is in principe vergelijkbaar met een doorsnee tuin op de begane grond. Zo bestaan dit soort groendaken uit gras, struiken, kruiden en soms zelfs bomen. Wat zijn de voordelen van zo’n intensief groendak? Welke opties heb je en wat kosten deze intensieve groendaken? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs intensief groendak
Hoe intensief groendak aanleggen?
Onderhoud intensief groendak
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat is een intensief groendak?

Een groendak is een dak dat je opvult met verschillende soorten beplanting. Dit soort daken zijn milieuvriendelijk, goed isolerend en hebben een lange levensduur van zo’n 50 tot 70 jaar. Naast een dun en licht extensief groendak (met mos, vetplanten en kruiden) kan je ook kiezen voor een intensief groendak. Dat zijn volwaardige daktuinen met de volgende kenmerken:

  • bestaat uit planten, grassen, struiken en zelfs bomen
  • mogelijk om groenzones af te wisselen met terrassen, een kleine vijver, …
  • enkel toepasbaar op daken met een hellingshoek van 1 à 4 graden
  • aangepaste dakconstructie nodig vanwege het gewicht (200 à 1.500 kg/m²)
  • vergt het nodige onderhoud (zoals een tuin op de begane grond)

intensief groendak

 

Voordelen en nadelen intensief groendak

Twijfel je nog tussen een dunner extensief groendak of een zwaardere, volwaardige daktuin? Dan is het interessant om de voor- en nadelen van zo’n dikker, intensief groendak tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen intensief groendak

  • Veelzijdig in te zetten: er is veel mogelijk op intensieve groendaken. Denk hierbij aan grassen, struiken, kruiden, bomen en zelfs vijvers. Intensieve groendaken functioneren als volwaardige tuinen om zalig te genieten met vrienden en familie. Lees verder meer over de mogelijkheden van een intensief groendak.
  • Isolerende werking: groene daken werken isolerend en verlagen je energiefactuur. Je woning blijft ook langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Naast dat warmtecomfort geniet je met een intensief groendak ook van meer geluidscomfort. Zo’n dak is namelijk geluiddempend.
  • Lange levensduur: groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 50 tot 70 jaar. Vergeleken met andere soorten dakbedekkingen als roofing en EPDM is een intensief groendak dus nog veel duurzamer.
  • Milieuvriendelijk: niet alleen werken groendaken isolerend, maar ze dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Met een intensief groendak filter je namelijk fijnstof, verlaag je je CO2-uitstoot en zorg je voor meer zuurstof in de lucht. Je draagt ook een flinke steen bij aan de biodiversiteit.
  • Trage afvoer van regenwater: de vegetatie op een intensief groendak neemt regenwater op en voert het vertraagd af. Zo neemt de druk op de rioleringen af en help je om wateroverlast te voorkomen. Om die reden reiken vele gemeentes ook een subsidie uit voor het plaatsen van een groendak.

 

Nadelen intensief groendak

  • Niet goedkoop: een intensief groendak kost uiteraard meer dan een gewone dakbedekking met EPDM of roofing. Daar staan wel een langere levensduur, een lagere energiefactuur en meer wooncomfort tegenover. Verder in dit artikel lees je meer over de prijs van een intensief groendak.
  • Veel onderhoud: een intensief groendak vergt doorgaans evenveel onderhoud als een gewone tuin op de begane grond. Kortom, groene vingers zijn geen overbodige luxe als je zo’n daktuin wil laten aanleggen.
  • Niet mogelijk bij elk dak: een intensief groendak is enkel mogelijk op platte daken (hellingshoek van 1 à 4 graden). Daarnaast moet ook de draagkracht van je dakconstructie aangepast zijn aan het grote gewicht van zo’n volwaardige daktuin. Een vakman controleert op voorhand altijd je dakconstructie om na te gaan of een groendak mogelijk is en welke voorbereidende werken eventueel nodig zijn. Ontvang hier vrijblijvend advies op maat.
  • Moeilijk om lekkages op te sporen: kamp je met een daklekkage? Dan is dat lek moeilijker op te sporen en te verhelpen als je een intensief groendak hebt laten plaatsen.

 

Mogelijkheden voor een intensief groendak

Door de veelzijdigheid van een intensief groendak kan je een daktuin samenstellen op maat van jouw specifieke wensen. Wat is er allemaal mogelijk met een intensief groendak? Een aantal opties op een rij:

 

1. Plantensoorten

Planten met een horizontale wortelgroei zijn het best geschikt voor een intensief groendak. Deze planten groeien niet al te diep en hebben dus genoeg ruimte om te wortelen. Daarnaast kan je gebruik maken van opgehoogde plantenbakken. En waar je bij extensieve groendaken vooral kiest voor mossen en rotsplanten die weinig aandacht vergen, heb je op intensieve groendaken een volledige keuzevrijheid.

 

2. Terras

Net als in een normale tuin is het op een daktuin mogelijk om groenzones af te wisselen met beloopbare terrassen en paden. Een intensief groendak functioneert zo als een doorsnee tuin om heerlijk in te relaxen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd terras om hoogteverschil in de daktuin te creëren.

 

3. Bomen en struiken

Wil je een boom of grote struiken plaatsen? Op een intensief groendak kan dat perfect. Je moet die wel verankeren aan je groendak en ook rekening houden met de maximale belasting die je draagstructuur aan kan. Pas vanaf een mogelijke belasting van 1.000 kg per m² is het aan te raden om een boom op je groendak te plaatsen. Daarnaast hebben bomen 60 à 70 cm ruimte nodig om voldoende te kunnen wortelen.

 

4. Vijvers en zwembaden

Zolang de draagstructuur van je dak het aan kan, is alles mogelijk op een intensief groendak. Zelfs een kleine vijver of een plunge pool. Heb je interesse in zo’n luxueus extraatje op je intensieve groendak? Dan moet je er wel rekening mee houden dat een versteviging van je dakconstructie wellicht nodig zal zijn.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere dakwerkers

Wil je een intensief groendak aanleggen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt. De mogelijke uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Door goed te kijken en te vergelijken krijg je een preciezer beeld van de opties en maak je de juiste keuzes op jouw maat.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Vergelijk gratis voorstellen van meerdere dakwerkers actief in jouw buurt met onze offerteservice.

 

Prijs intensieve groendaken

Hoeveel kost een intensief groendak? Die kosten hangen af van de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, het aantal lagen en de dikte ervan, je keuzes voor de beplanting, … Gemiddeld kost een intensief groendak 85 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: deze prijzen zijn exclusief bijkomende werken als dakisolatie, nieuwe dakbedekking, … Daarnaast verschillen de prijzen ook van dakwerker tot dakwerker. Maak gebruik van onze offerteservice voor gerichte prijzen en advies op maat van dakwerkers actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de prijs dankzij premies!

Een intensief groendak heeft een isolerende werking, verlaagt de druk op de riolering en verbetert de luchtkwaliteit in je omgeving. Vele gemeenten reiken daarom, onder bepaalde voorwaarden, een premie uit om het plaatsen van een groendak aan te moedigen. Vraag er dus zeker naar bij je gemeente. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6%.

TIP: een vakman informeert je graag over de mogelijke premies waarop je recht hebt. Ontvang gratis advies op maat bij gespecialiseerde dakwerkers via onze offerteservice.

 

 

intensieve groendaken

Intensief groendak aanleggen: opbouw

Uit welke verschillende lagen is een intensief groendak opgebouwd? En waarmee houdt een gespecialiseerde dakwerker rekening als hij een intensief groendak aanlegt? Een kort overzicht van de opbouw van een intensief groendak (van beneden naar boven):

  1. Wortelwerende dakbedekking

    Heb je een dakbedekking van EPDM in goede staat? Dan kan je deze wortelwerende bekleding gewoon laten liggen. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan zal je dakwerker een nieuwe, wortelwerende dakbedekking plaatsen. Zo ben je zeker dat je niet te maken krijgt met lekkages of schade aan je dakconstructie door de plantenwortels.

  2. Beschermings- en absorptielaag

    Ook deze laag bovenop je dakbedekking gaat mechanische beschadiging tegen en absorbeert overtollig regenwater dat eventueel door de drainagelaag sijpelt.

  3. Drainagelaag

    Deze platen met geïntegreerde leidingen zorgen voor een vlotte, vertraagde drainage van het regenwater naar je afvoer toe.

  4. Filterlaag

    Dit is de scheidingslaag tussen het substraat en de drainage. De filterlaag houdt kleine deeltjes van het substraat tegen om zo een verstopping van je afvoer te voorkomen. Het regenwater loopt erdoor en komt dan in de drainagelaag terecht.

  5. Substraatlaag

    In deze laag zit speciaal samengestelde daktuinaarde van kleikorrels en ander organisch materiaal dat planten nodig hebben om te overleven. Een dakwerker stemt de dikte van het substraat af op de beplanting van jouw keuze. Wil je bv. grote struiken of bomen plaatsen? Dan moet je substraatlaag minstens 60 à 70 cm dik zijn.

  6. Beplanting

    In een laatste fase volgt dan de uiteindelijke beplanting van je intensief groendak. Hierbij heb je een grote keuzevrijheid: grassen, struiken, bloemen, een kleine moestuin en zelfs bomen.

Op zoek naar een gespecialiseerde dakwerker? Een vakman plaatst de verschillende lagen van je intensief groendak volgens de regels van de kunst. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Belangrijke aandachtspunten + valkuilen

Waarmee moet je rekening mee houden als je een daktuin wil laten aanleggen? Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten en valkuilen:

 

Ga na of je een bouwvergunning nodig hebt

Wil je een intensief groendak aanleggen, dan heb je daar in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Let op, want de regels kunnen verschillen per gemeente. Informeer je dus zeker bij je lokale overheid en ga na of en welke vergunning je precies nodig hebt. Ook een vakman kan je hier verder over informeren.

 

Laat de draagkracht van je dak controleren

Laat je een intensief groendak aanleggen? Dan moet een bouwkundige sowieso eerst de draagkracht van je dakconstructie controleren. Door het grote gewicht van zo’n daktuin bestaat namelijk de kans dat een voorafgaande versteviging van die draagstructuur aan de orde is.

 

Laat de staat van je dakbedekking controleren

Een waterdichte en wortelwerende dakbedekking op je plat dak is essentieel als je een groendak laat aanleggen. Daarom gaat een dakwerker eerst de staat van je huidige dakbedekking na. Is die aan vervanging toe? Dan plaatst hij eerst een nieuwe dakbedekking om dan vervolgens je intensief groendak aan te leggen.

 

Bepaal de dikte van de substraatlaag

Bij een semi-extensief groendak met grassen en kruiden heb je een substraatlaag van minstens 20 cm dik nodig. Bij een intensief groendak hangt die dikte vooral af van de beplanting die je kiest. Een minimale dikte van 25 cm is sowieso vereist, maar dat kan oplopen tot wel 80 cm als je bv. bomen wil laten planten.

 

Intensief groendak plaatsen? Vraag advies aan een dakwerker!

Ben je geïnteresseerd in een intensief groendak? Laat je dan altijd adviseren door een professionele dakwerker. Hij kan je dakconstructie controleren, bekijken of een nieuwe dakbedekking nodig is of niet, … Dankzij die inspectie weet je waar je aan toe bent en kan je een goed geïnformeerde keuze maken.

Advies op maat aanvragen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud intensief groendak

Aangezien intensieve groendaken net als normale tuinen functioneren, vergen ze wat onderhoud. Zo kan je last krijgen van onkruid, moet je regelmatig bemesten en is snoeien niet uitgesloten. Een intensief groendak is ook gevoeliger voor uitdroging of overtollig water. Controleer dus regelmatig of de regenafvoer correct werkt en besproei je planten tijdens lange droogtes.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers