Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak: 5 aandachtspunten bij plaatsing

Met groendaken als sedumdaken zorg je voor een natuurlijke uitstraling van je woning, een betere isolatie, een vlottere afvoer van regenwater, … Maar waarop moet je letten bij het plaatsen van een sedum dak? Welke factoren beïnvloeden je keuze? In dit artikel focussen we op 5 belangrijke aandachtspunten.

 

Waarop moet je letten bij de aanleg van een sedum dak?

Wil je graag een sedumdak plaatsen? Bij de aanleg van zo’n groendak hou je best rekening met de volgende 5 belangrijke aandachtspunten:

    1. Soort groendak
    2. Opbouw van je sedumdak
    3. Kosten & prijsopbouw
    4. Onderhoudsintensiteit
    5. Met een vakman of niet?

Ontvang je liever meteen professioneel advies over een sedumdak? Maak dan een afspraak met een groendakspecialist via onze offertedienst. Wij brengen je in contact met verschillende professionals actief in je regio. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.

 

1. Kies ik voor een intensief of extensief groendak?

sedum dak

Er bestaan 2 soorten groendaken: intensieve en extensieve groendaken. We geven hier een kort overzicht van beide types:

  • Intensief groendak: dit soort groendak is een heuse daktuin met diverse grassen, struiken, bloemen, … Zelfs bomen zijn mogelijk. Zo’n intensief groendak vergt wel het nodige onderhoud en ook de plaatsing is arbeidsintensief. Bovendien moet de dakconstructie het gewicht van zo’n daktuin kunnen dragen. Net daarom zie je dit soort groendaken vooral op bedrijfsgebouwen.
  • Extensief groendak: dit is het type groen dak zoals we ze het vaakst in het straatbeeld zien. De lage begroeiing bestaat uit een mengeling van mossen, vetplanten en kruiden die nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Het is dan ook aan dit soort vegetatie dat een sedum dak z’n naam te danken heeft.

TIP: elk soort groendak heeft zijn eigen unieke ecosysteem. Het is aan de huiseigenaars om te bepalen in welke mate zij bv. meer bijen en vlinders willen aantrekken. Let op: de samenstelling van de vegetatie is bepalend voor de onderhoudsintensiteit.

 

Invloed van je dakconstructie op je sedumdak

Wil je een groen dak creëren? Dan neemt een vakman eerst je dak grondig onder de loep: de hellingsgraad, de stevigheid, de oriëntatie, … Waarom is dit belangrijk? De opbouw van een groendak zorgt ervoor dat er flink wat gewicht bij komt bovenop je dak. Bovendien vereisen schuinere daken een beveiligde opbouw, zodat de vegetatie niet kan afschuiven na hevig regenweer. Al deze informatie is cruciaal om een duurzaam sedumdak te bekomen. Schakel daarom een gespecialiseerde dakwerker in.

 


2. Hoe is een sedumdak opgebouwd?

Pas na een professionele dakanalyse kan je vakman een groendak naar wens samenstellen. De opbouw van een sedumdak ziet er doorgaans als volgt uit (van onder naar boven):

groene daken

 

  1. Wortelkerende laag

    Meteen bovenop het dak komt de wortelkerende laag. Deze vermijdt het doorgroeien van wortels die zo schade berokkenen aan de dakbekleding. Is je dakbedekking (bv. EPDM) nog in goede staat? Dan kan die ook dienst doen als wortelkerende laag.

  2. Beschermlaag

    Het wortelstelsel van sedums en grassen hecht zich vast aan de onderliggende lagen. De beschermlaag voorkomt beschadigingen van deze doorgroeiende wortels.

  3. Drainagesysteem

    Wordt het regenwater gebrekkig afgevoerd? Dan kan stilstaand water grote schade aanrichten. Een betrouwbaar drainagesysteem (bv. met waterreservoirs) is daarom onmisbaar in je groendak.

  4. Filterdoek

    Bovenop het drainagesysteem komt een speciale filterdoek. Deze vermijdt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terechtkomen. Anders kan je op termijn met een verstopping te maken krijgen.

  5. Substraatlaag

    Dit is de voedingsbodem waarin de begroeiing zich vastwortelt. De uiteindelijke dikte van de substraatlaag hangt samen met het gewenste type beplanting.

  6. Erosielaag

    Deze slijtvaste laag voorkomt dat de substraatlaag gaat eroderen als de vegetatie nog niet volledig volgroeid is.

  7. Vegetatielaag

    Dit is de uiteindelijke begroeiing van je sedum dakbedekking. De samenstelling van deze laag is afhankelijk van jouw persoonlijke keuzes.

BELANGRIJK: een correcte sedumdak opbouw is allesbepalend voor de levensduur van je groendak. Een onvoorzichtige plaatsing of onvolledige opbouw kan tal van problemen veroorzaken. Werk dus zeker samen met een groendakspecialist. Contacteer een professional actief in je regio.

 


3. Welk budget wil ik maximaal besteden?

sedumdak kosten

Belangrijke prijsbepalers zijn het type groendak, de samenstelling van de vegetatielaag, de totale oppervlakte van het dak, het aantal arbeidsuren, … Een overzicht:

  • Intensief groendak: € 85 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Extensief groendak (bv. sedum dak): € 40 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: deze richtprijzen kunnen in realiteit sterk afwijken. Ontvang je graag een offerte op maat? Dan doe je er goed aan om verschillende groendakprofessionals te contacteren. Zo ontvang je binnen 2 à 3 werkdagen diverse voorstellen op maat van jouw situatie. Interesse? Vul hier het contactformulier in.

 

Druk de kosten met financiële voordelen!

In Vlaanderen is er geen landelijke groendak subsidie. Wel kan je in bepaalde steden en gemeenten een premie aanvragen. Informeer dus zeker in jouw gemeente naar de voorwaarden en bedragen van een eventuele groendak premie.

TIP: ook groendakspecialisten zijn doorgaans op de hoogte van de premies die je in jouw gemeente kan ontvangen. Start hier je aanvraag.

 


4. Hoeveel onderhoud vergt een sedumdak?

extensief groen dak

Wat is de maximale hoeveelheid tijd die je wil besteden aan het onderhoud van je groen dak? En ben je bereid dit zelf uit te voeren? Ook dit is een belangrijke keuzefactor:

  • Intensief groendak: het spreekt voor zich dat een heuse daktuin veel meer onderhoud vergt dan een sedumdak. Deze moet verzorgd worden als een reguliere tuin: snoeien, onkruid wieden, de beplanting bemesten, verticuteren en gras maaien, … horen er allemaal bij.
  • Sedumdak: dit type groendak is een stuk onderhoudsvriendelijker, maar daarom niet onderhoudsvrij. De beplanting heeft baat bij een tweejaarlijkse controle. Verwijder gedurende die controle onkruid, gevallen takken en bladeren, … en geef de vegetatie een aangepaste bemesting. 

LET OP: een mooi geworteld groendak vereist doorgaans geen intensieve bewatering. Alleen tijdens periodes van langdurige droogte doe je er goed aan om het groendak manueel te bevochtigen. Dat kan met een tuinslang, al moet je natuurlijk wel voorzichtig zijn.

 

Vraag een onderhoudscontract bij je groendakexpert

Wil je geen omkijken meer naar je groendak? Pols dan bij je expert naar een onderhoudscontract. Veel professionals bieden verschillende formules aan, gaande van een jaarlijkse standaardcontrole tot een intensieve interventie waarin ze een gedetailleerde onderhoudsplanning opstellen per type plant dat op je dak staat. Meestal rekenen ze een vast tarief per interventie. Vooral bij intensieve groendaken is dit een interessante optie.

Advies ontvangen van groendakexperts? Vraag dan diverse offertes aan bij professionals actief in je regio. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, materialen, de service, … vergelijken. Vul daarvoor het contactformulier in.

 


5. Leg ik zelf mijn sedumdak aan of schakel ik een vakman in?

sedumdak aanleggen

Ten slotte moet je beslissen wie je sedumdak aanlegt. Je hebt 2 mogelijkheden: je gaat zelf aan de slag of je vertrouwt op een vakman. Beide bepalen natuurlijk sterk de prijs én de opbouw van je groendak:

 

OPTIE 1: zelf groendak aanleggen

Denk je eraan om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kies je het best voor de methode met sedumcassettes. Deze zijn doorgaans snel en eenvoudig te plaatsen. In deze cassettes zijn namelijk alle lagen van de opbouw vervat. Wees je er wel van bewust dat dakwerken een zeker risico inhouden. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het werken op grote hoogte.

BELANGRIJK: ook cassettes hebben een specifiek gewicht per m². Een voorafgaande dakinspectie blijft dus belangrijk. Wil je zeker zijn van een duurzame uitvoering? Schakel dan een gespecialiseerde dakwerker in.

 

OPTIE 2: groendak laten aanleggen

Wil je een sedumdak op maat van jouw woning en wensen? Dan doe je beter een beroep op een ervaren groendakspecialist. Zo ben je zeker van…

  • Voorafgaande dakinspectie: een dakinspectie is belangrijk voor de levensduur van je sedum dak. Een vakman maakt een grondige analyse op basis van een visuele inspectie en eventueel ook de bouwplannen van je woning.
  • Advies op maat: op basis van zijn inspectie bepaalt de vakman welk type vegetatie het meest geschikt is. Hiervoor kijkt hij naar de dakoriëntatie en de hellingsgraad, de schaduwval, … en bepaalt hij op basis van die info de opbouw van je groen dak.
  • Kwalitatieve beplanting: dankzij zijn expertise selecteert een vakman de meest geschikte vegetatie. Zo ben je zeker van een laag beplanting die de tand des tijds doorstaat, wars van omgevingsfactoren zoals schaduw of zonnepanelen.
  • Duurzame & veilige plaatsing: een dakwerker staat garant voor een correcte plaatsing van je sedumdakbedekking. Bovendien beschikt hij over de juiste materialen en gereedschap om je groendak veilig aan te leggen.
  • Betrouwbare service: is je sedumdak netjes geplaatst en afgewerkt? Dan kan je steeds terecht bij je groendakexpert. Niet alleen wanneer je problemen zou ondervinden, maar ook voor een periodiek onderhoud mag je bij hem aankloppen.
  • Financiële voordelen: wist je dat je voor het laten plaatsen van een sedumdak kan genieten van het verlaagde btw-tarief? Zo betaal je slechts 6% btw i.p.v. 21%, op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is.

 

TIP: vertrouw op een expert voor de aanleg van je sedumdak!

Wil je een groendak op een sterk hellend dak? Wens je een sedumdak te combineren met zonnepanelen? Of wil je een sedumdak aanleggen op een dak met een lichte dakconstructie? Doe dan een beroep op een groendakexpert. Zo bekom je het mooiste en meest duurzame resultaat. Hij weet namelijk precies wat hij moet doen in deze verschillende situaties.

Interesse? Vul dan onderstaand offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat:

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde dakwerkers