Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak prijs in 2024

Een natuurlijke uitstraling van je dak, een betere afvoer van regenwater, extra thermische isolatie, een langere levensduur van je dak, …: er zijn tal van redenen om te kiezen voor een groendak. Maar wat kost een groendak ongeveer? Welke factoren spelen een rol bij die kostprijs en hoe kan je die groendak kosten drukken? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe dakwerkers vergelijken?
Hoe de groendak prijs drukken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat kost een groendak per m²?

Wil je een sedumdak of een ander type groendak laten aanleggen? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijke kosten. Gemiddeld mag je rekenen op een groendak prijs van € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kostprijs voor jouw groendak zal vooral afhangen van het type, de opbouw, het soort beplanting, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht van de kosten per type groendak:

Type groendakGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Extensief groendak€ 40 à 100
Intensief groendak€ 85 à 200

BELANGRIJK: de kosten voor een groen dak kunnen natuurlijk verschillen per situatie. Heb je bv. een plat of een licht hellend dak? Moet een dakwerker ook hogere dakranden plaatsen? Moet hij eerst je huidige dakbedekking vervangen of niet? Om gericht prijzen voor groendaken te vergelijken, vraag je best voorstellen aan bij 2 à 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

groendak prijs

 

Welke factoren bepalen de groendak prijs?

Het ene groendak zal uiteraard meer kosten dan het andere. Maar welke factoren spelen nu de grootste rol bij het bepalen van de groendak prijs? We zetten ze kort op een rij:

 

1. Type groendak

Er bestaan 2 types groendaken: intensief en extensief. Intensieve groendaken kan je vergelijken met een tuin op de begane grond (struiken, grassen, bomen, …). Vaak heb je dus een aangepaste dakconstructie nodig vanwege het gewicht (minstens 200 kg/m²). Extensieve groendaken als een sedumdak zijn dan weer lichter en dunner (max. 20 cm) en bestaan vooral uit mossen, vetplantjes en kruiden.

Welke prijs per type groendak? Voor een intensief groendak betaal je € 85 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Extensieve groendaken zijn goedkoper vanwege de beperktere dikte, de minder arbeidsintensieve plaatsing, …: gemiddeld € 40 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Opbouw van het groendak

Een groendak is altijd uit verschillende lagen opgebouwd. Het aantal lagen verschilt echter per systeem. Zo kan je kiezen voor enkel een drainerende grondlaag rechtstreeks op een wortelvaste, waterkerende dakbedekking. Dit is de goedkoopste optie, maar het risico op drainageproblemen is groot. Daarom kies je best voor een opbouw met een aparte drainagelaag, een filterlaag om substraatdeeltjes tegen te houden, een substraatlaag en ten slotte de vegetatielaag.

Zeker zijn van een correcte opbouw van je groendak? Dan werk je best samen met een ervaren vakman. Die bouwt de verschillende lagen op volgens de regels van de kunst met het oog op een optimale afvoer van regenwater, vlotte plantengroei, bescherming tegen rukwinden, … Voor advies op maat contacteer je dus best een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt!

 

3. Zelf groendak aanleggen of met dakwerker?

Heb je een plat dak en wil je bv. werken met handige, kant-en-klare sedumcassettes of met sedummatten? Dan is het eventueel mogelijk om zelf je groendak aan te leggen en dus de arbeidskosten van een vakman uit te sparen. Je betaalt dan enkel voor alle benodigde materialen. In totaal mag je rekenen op een kostprijs van € 40 à 75 per m² (incl. btw).

LET OP: doe-het-zelven is enkel aangewezen bij extensieve groendaken met een beperkt gewicht. En zelfs dan moet je goed rekening houden met een waterdichte dakbedekking, een vlotte afwatering, de afwerking van je dakranden, …

 

4. Type beplanting

De mogelijkheden voor de bovenste vegetatielaag zijn zo goed als eindeloos. Alleen al bij sedum bestaan er honderden verschillende soorten plantjes. Bovendien kan je die verkrijgen in matten, cassettes, stekken of pluggen. De prijs verschilt uiteraard per uitvoering. Of ga je voor een intensief groendak? Bij zo’n daktuin zijn de opties nog groter. Ga je bv. voor verschillende struiken of eventueel zelfs een boom? Dan zullen de kosten voor je groen dak uiteraard oplopen.

 

5. Bijkomende werkzaamheden

De kostprijs van een groendak hangt ook sterk af van jouw situatie. De gemiddelde prijs van € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) houdt namelijk geen rekening met eventuele bijkomende werkzaamheden. Waarover kan het bv. gaan? Denk aan het vervangen van een beschadigde dakbedekking, een versteviging van de dakconstructie, het aanpassen van de dakranden, … Dergelijke extra werken kunnen de totale eindfactuur dus nog doen stijgen.

 

TIP: laat je adviseren door meerdere dakwerkers in je buurt!

Wil je zeker zijn van een correcte prijs voor je groendak? Dan vergelijk je best de verschillende kostenposten op de offertes van meerdere vakmannen. Bovendien kan je op die manier ook hun adviezen en werkwijzen naast elkaar leggen. Want het is mogelijk dat de ene dakwerker een ander aanbod heeft dan de andere.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Je kan direct contact opnemen met meerdere dakwerkers in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe dakwerkers vergelijken?

Eerst en vooral doe je best een beroep op een dakwerker die gespecialiseerd is in groendaken. Maar hoe ben je zeker van de beste groendakspecialist voor jouw project? Enkele tips op een rij om gericht vakmannen in je buurt te vergelijken:

 1. Vergelijk de adviezen van dakwerkers

  Kan je dakbedekking nog dienst doen als waterkerende onderlaag voor je groendak? Zijn er aanpassingen aan je dakconstructie nodig? Welk type vegetatie kies je best op basis van de oriëntatie, hellingsgraad, … van je dak? Om doordachte keuzes te maken, leg je best de adviezen van meerdere specialisten naast elkaar.

 2. Leg de verschillende kostenposten naast elkaar

  Naast de adviezen en de kwaliteit van de materialen speelt de kostprijs van je groendak natuurlijk ook een rol. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat tegen een correcte prijs? Dan vergelijk je best alle kostenposten op de offertes: materiaalkosten, arbeidskosten, verplaatsingskosten, … Merk je grote prijsverschillen? Vraag de vakmannen hier zeker naar.

 3. Ga na welke werken inbegrepen zijn en welke niet

  De eindprijs van je groendak is 1 ding, maar je gaat best na welke werken de dakwerkers aanrekenen. Zijn het grind en de verhoging van je dakranden bv. inbegrepen of niet? Welke lagen voor de opbouw van je groendak factureren ze? En zit een eventuele vervanging van je dakbedekking ook in de totaalprijs? De ene factuur kan bv. hoger liggen dan de andere, maar zonder extra kosten achteraf.

 4. Kijk naar de uitvoeringstermijn van de werken

  Dakwerkers hebben doorgaans drukke agenda’s. Ga dus zeker na binnen welke termijn de groendakspecialisten je project kunnen realiseren. Heb je een bepaalde datum voor ogen? Bespreek die dan zeker met de vakmannen die je contacteert.

 5. Bekijk vorige realisaties en check referenties

  Wil je een goed beeld krijgen van het vakmanschap van de dakwerkers? Vraag hen dan zeker naar hun vorige projecten. Trotse vakmannen gaan prat op de kwaliteit van hun werk en tonen hun realisaties graag. Idealiter ga je ook ter plaatse kijken. Daarnaast is het ook aangeraden om online naar referenties te zoeken. Zo weet je welk vlees je in de kuip hebt.

Op zoek naar groendakspecialisten in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe de groendak prijs drukken?

Een groendak heeft veel voordelen, maar blijft uiteraard een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kosten voor zo’n groen dak in te perken. Enkele voorbeelden:

 

1. Groendak premie

Groendaken ontlasten de riolering bij de afvoer van regenwater en zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Daarom reiken vele gemeentes een premie voor groendaken uit. Hiermee kan je de kosten voor jouw groendak behoorlijk drukken. De bedragen en voorwaarden kunnen wel verschillen per gemeente. Je gaat dus best op voorhand langs bij jouw gemeente om je te informeren.

TIP: maak je van de werkzaamheden gebruik om je dak ook (extra) te isoleren? Dan kan je ook aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie.

 

2. Verlaagd btw-tarief

Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten voor je project. Dat kan een behoorlijk verschil maken op je eindfactuur. Zeker als je dat verlaagde btw-tarief kan combineren met een premie van je gemeente.

 

3. Gericht offertes vergelijken

Naast premies en financiële voordelen kan je de prijs voor je groendak ook binnen de perken houden door gericht voorstellen van dakwerkers te vergelijken. Leg de prijsoffertes van meerdere vakmannen naast elkaar en kijk welke werken inbegrepen zijn, in welke mate de kostenposten verschillen, … Dat is de beste garantie op een goede keuze tegen een correcte prijs.

 

Is een groendak een rendabele investering?

Een groendak kost meer dan een gewone dakbedekking in EPDM, dakpannen, … Toch is zo’n investering zeker rendabel. Een groendak gaat namelijk 50 à 70 jaar mee en zorgt bovendien voor een betere thermische isolatie én extra geluidsisolatie. Ook je dakconstructie is veel beter beschermd dan met een andere dakbekleding. Kortom, een groendak is een duurzame keuze voor zowel je portemonnee als het milieu.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Ontvang advies en prijzen op maat van jouw project bij meerdere dakwerkers in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakwerkers