Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloeibare dakbedekking

Is je platte dak beschadigd of is het tijd voor een renovatie? En wil je geld besparen? Overweeg dan vloeibare dakbedekking. Dit is een vrij nieuwe techniek die speciaal is bedoeld om platte daken budgetvriendelijk te herstellen of renoveren. Wat zijn alle voor- en nadelen en hoeveel kost deze dakbedekking precies? En zijn er goede alternatieven? Lees het hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen vloeibare dakbedekking
Prijs vloeibare dakbedekking
Hoe vloeibaar dakleer toepassen?
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is vloeibare dakbedekking?

Vloeibare dakbedekking is een naadloze, beschermende laag die je bovenop je bestaande dakbekleding kan laten aanbrengen. Hierbij heb je meestal de keuze uit 2 soorten: vloeibaar bitumen en polyurethaan (PU). Een kort overzicht van deze opties:

 • Vloeibaar bitumen: dit type dakbedekking bestaat doorgaans uit 2 lagen: een waterdichte hechtlaag en een laag met vloeibaar bitumen, aangevuld met een kleine hoeveelheid polyurethaan. Zo’n dakbedekking is niet alleen compleet waterdicht, maar ook elastisch, goed bestand tegen scheuren en gaat zo’n 15 jaar mee.
 • Vloeibaar polyurethaan: een vloeibare PU dakbedekking bestaat uit max. 3 lagen en grotendeels uit polyurethaan. Net als de bitumen-variant is zo’n laag dakleer erg flexibel, stevig, waterdicht, … Het heeft wel een langere levensduur van minstens 25 jaar. Ook kan je vloeibaar polyurethaan afwerken met een witte coating, die zonlicht reflecteert en je huis zo een stuk koeler houdt.

Wil je meer weten over vloeibare dakbedekking of in contact komen met een specialist? Vergelijk dan vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in je buurt via onze offerteservice.

vloeibare dakbedekking

 

Voor- en nadelen vloeibare dakbedekking

Het mag duidelijk zijn dat vloeibare dakbedekking erg voordelig is. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Hieronder de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

 

 • Stevig materiaal: vloeibare dakbekleding is sterk, elastisch en goed in te zetten om scheuren te overbruggen. Daarom is het ook een goede maatregel tegen daklekkages. Daarnaast vergt het nauwelijks onderhoud en bespaar je zo ook kosten op de langere termijn.
 • Relatief goedkoop: vergeleken met andere soorten bekledingen voor platte daken is vloeibaar bitumen of polyurethaan erg budgetvriendelijk. De oude bedekking hoef je bv. niet te laten verwijderen, de plaatsing verloopt snel, …
 • Makkelijk aan te brengen: vloeibaar dakleer is in bepaalde situaties zelf aan te brengen, bv. als je het gebruikt om een kleine beschadiging te herstellen. Gaat het eerder om een complete dakrenovatie? Laat het dan aan een dakspecialist over. Over het algemeen blijft vloeibaar dakleer ook dán relatief makkelijk om te plaatsen.
 • Naadloze dakbekleding: vloeibare dakbedekking beschermt je hele platte dak, inclusief kiertjes en moeilijk te bereiken plekken. Dit maakt het een ideale optie voor verouderde daken waar de kans op lekkages groter is. Zo zit je er bij extreme weersomstandigheden altijd droog bij!

 

 • Alleen bruikbaar voor platte daken: vloeibaar dakleer is alleen toe te passen op platte daken, en ook dan gelden er uitzonderingen. Zo is het bv. niet te combineren met EPDM dakbedekking.
 • Kortere levensduur dan vaste dakbedekking: gemiddeld gaat vloeibare dakbedekking minder lang mee dan vaste varianten. Zo gaat vloeibaar bitumen ongeveer 15 jaar mee, in tegenstelling tot 20 à 40 jaar voor standaard bitumen.

 

Prijs vloeibare dakbedekking

Vloeibaar bitumen of polyurethaan is een stuk goedkoper dan een standaard dakbedekking. Zo mag je rekenen op € 7 à 12 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) als je een professionele dakwerker inschakelt.

BELANGRIJK: dit is alleen een richtprijs. Zo verschillen de kosten namelijk per project én van dakwerker tot dakwerker. Wil je zeker zijn van een correcte prijs? Vergelijk dan vakmensen via de offerteservice van Solvari. Start je aanvraag hier.

 

Hoe vloeibaar dakleer toepassen?

Er zijn 2 manieren om vloeibare dakbedekking toe te passen: tijdens spoedreparaties of als bekleding voor je hele platte dak. Een woordje uitleg per optie:

 

OPTIE 1: dak plaatselijk herstellen

Lekkages laat je makkelijk oplossen met vloeibaar PU of bitumen. Hiermee maak je zelfs de lastigste plekken op je dak namelijk weer helemaal waterdicht. Dit is aan te raden voor relatief nieuwe daken die nog niet per sé aan een renovatie toe zijn, maar op bepaalde plekken zijn beschadigd.

 

OPTIE 2: gehele dakbedekking renoveren

Is het tijd voor een complete dakrenovatie? Dan kan je jouw dak bedekken met een nieuwe laag bestaande uit vloeibaar dakleer. Hierbij maakt een dakwerker de ondergrond eerst schoon en brengt hij eventueel een primer aan. Daarna bevestigt de expert 1 of 2 lagen vloeibare dakbedekking (soms met een wapeningsnet ertussen). Hierna kan je platte dak er weer minstens 15 jaar tegenaan!

 

Mogelijke alternatieven

Er zijn natuurlijk ook nog andere soorten dakbedekking. Het gaat dan eerder om vaste materialen. Hieronder 2 populaire én vergelijkbare alternatieven:

 

1. EPDM dakbedekking

EPDM is minder budgetvriendelijk, maar tegelijkertijd wel een van de beste opties als je een plat dak hebt. Het is namelijk een waterdichte rubbersoort die niet scheurt, beloopbaar is, geen onderhoud vergt en relatief lang mee gaat (30 à 50 jaar). Je kan het meestal ook zó over je bestaande dakbedekking laten aanbrengen.

Richtprijs: € 60 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Bitumen dakbedekking

Een andere populaire optie voor platte daken is bitumen. Het is budgetvriendelijk en gaat lang mee (20 à 40 jaar). Verder is het na een correcte plaatsing waterdicht, onderhoudsvriendelijk, … Het nadeel? EPDM is beter op elk gebied, met de prijs als enige uitzondering.

Richtprijs: 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Je plat dak bekleden? Vind een expert via Solvari!

Heb je een plat dak dat wel wat aandacht kan gebruiken, of is er bv. sprake van een lekkage? Dan is vloeibare dakbedekking een goede oplossing. Wil je dit direct laten plaatsen, of wil je nog wat meer informatie? Wij helpen je graag. Vergelijk voorstellen van erkende vakmensen via Solvari’s offerteservice! Start je aanvraag hieronder:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers