Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water op plat dak

Als je een plat dak hebt, kan het gebeuren dat er na een regenbui water op blijft staan. Een beetje water op je plat dak is volkomen normaal. Blijft er echter veel water staan of is er geen duidelijke aanleiding voor het water op je dak? Dan neem je best wel maatregelen. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken van water op je plat dak, de oplossingen en hun kosten, …

Ga snel naar:
Oorzaken water op plat dak
Water op plat dak verhelpen
Prijs water op plat dak verhelpen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

 

Is water op je plat dak slecht?

Water dat blijft staan op je plat dak komt vaak voor en vormt zeker niet altijd een probleem. Kleine hoeveelheden water op je dak na bv. een lange regenbui zijn compleet normaal door de lage hellingsgraad van het dak. Je moet wel oppassen wanneer de plassen op je dak groter en dieper worden of wanneer ze ook na lange tijd zonder regen blijven staan. Dat kan wijzen op een probleem met de hemelwaterafvoer van je plat dak en brengt deze negatieve gevolgen met zich mee:

 • Overbelasting van je dak
 • Mos- en algengroei
 • Verzakkingen
 • Lekkages
 • Beschadigingen
 • Instorten van je dak

Heb je te maken met water op je plat dak? Schakel een dakwerker in om het onderliggend probleem te achterhalen en verdere schade te voorkomen. Vind nu dakwerkers in de buurt.

water op plat dak

 

Oorzaken water op plat dak

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom de regenwater afvoer van je plat dak niet verloopt zoals het moet. We zetten deze oorzaken hieronder op een rij:

 

1. Onvoldoende afschot

De meest voorkomende en meest waarschijnlijke oorzaak van water op je plat dak is onvoldoende afschot. De afschot slaat op de hellingsgraad van je dak. Een plat dak moet altijd een lage hellingsgraad hebben, waardoor het langs de ene kant hoger is dan langs de andere en water op die manier kan weglopen. Die helling bedraagt normaal tussen 2 à 4 graden. Is deze minder dan 2 graden of heeft het dak geen helling? Dan kan het water moeilijker of niet wegstromen en krijg je dus te maken met stilstaand water op je dak.

 

2. Verstopte of verkeerde afvoer

Ook een verstopte of te kleine afvoer kan de oorzaak zijn van water dat blijft staan op je plat dak. In je afvoer kunnen bv. bladeren, takjes en ander vuil terecht komen die ervoor zorgen dat het water niet meer vlot kan wegstromen. Daarom controleer je best eens je dakgoot wanneer je te maken hebt met dit probleem. Onderhoud je dakgoot ook regelmatig om de levensduur ervan te verlengen. Daarnaast kan het ook zijn dat de grootte van je dakgoot niet is afgestemd op de hoeveelheid water dat afgevoerd moet worden. Ook dat kan ervoor zorgen dat er water op je dak blijft staan.

 

3. Verzakking

Een verzakking kan zowel een gevolg als een oorzaak zijn van water op je plat dak. Als er een verzakking is kan het water dat op deze plek terechtkomt namelijk niet weglopen. Zo’n verzakking kan ontstaan wanneer je bv. een te zwaar gewicht op je plat dak zet (bv. een grote airco unit) of wanneer je erg veel op je plat dak loopt en de isolatie daardoor aangetast geraakt.

 

Water op plat dak verhelpen

Wat kan je nu doen om water op je plat dak te verwijderen? We sommen hieronder enkele mogelijke oplossingen op:

 1. Afvoer schoonmaken of vervangen

  Als een verstopte of te kleine afvoer de oorzaak is van het water op je plat dak, kan je best je dakgoot controleren op bladeren, vuil, takjes… Zorg ook voor een regelmatig onderhoud van je dakgoot om grote verstoppingen te vermijden. Als je dakgoot niet verstopt is, maar wel onvoldoende water kan afvoeren, kan je deze best vervangen. De diameter is dan vaak niet correct berekend in verhouding met het af te voeren water. Verder kan je voor een betere water afvoer van je plat dak ook (extra) waterspuwers plaatsen.

 2. Dakisolatie vervangen of afschotisolatie plaatsen

  Een andere mogelijke oplossing is om je dakisolatie te vervangen. Als de oorzaak van het water op je dak bv. een verzakking door versleten isolatie is, plaats je het best nieuwe isolatie. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om afschotisolatie te plaatsen. Daarmee kan je je dak opnieuw isoleren en tegelijkertijd een afschot voor je plat dak voorzien om water af te voeren. Afschotisolatie is dus ook ideaal wanneer onvoldoende afschot ervoor zorgt dat er water op je plat dak blijft staan.

 3. Nieuw dak plaatsen

  Is je dakbedekking of dakconstructie erg versleten, verouderd of beschadigd? Dan is het vaak beter om meteen een volledig nieuw dak te plaatsen. Je kan dan tegelijk je dak isoleren en zorgen voor een correct afschot om het water optimaal af te voeren.

TIP: een ervaren expert kan je verder informeren en adviseren over de mogelijke oplossingen voor water op je plat dak. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

regenwater afvoer plat dak

 

Prijs water op plat dak verhelpen

De prijzen voor de oplossingen tegen water op je plat dak zijn erg uiteenlopend. Dat komt omdat sommige oplossingen veel ingrijpender zijn dan andere. De uiteindelijke prijs hangt dan ook af van jouw situatie, de oorzaak en de meest aangewezen oplossing. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor de verschillende mogelijke oplossingen:

Oplossing water op plat dakGemiddelde prijs (excl. btw)
Afvoer vervangen€ 30 à 70
Dakisolatie plaatsen€ 30 à 115 per m²
Nieuwe dakbedekking plaatsen€ 40 à 230 per m²
Dak volledig vernieuwen€ 6 per m² voor de basislaag
€ 10 à 16 per m² voor het onderdak

LET OP: de prijzen kunnen ook nog verschillen per expert. Daarom kan je best offertes aanvragen bij meerdere dakwerkers om verschillende prijzen, maar ook voorwaarden, adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat van ervaren dakwerkers.

 

Veelgestelde vragen over water op plat dak

Blijft er water op je plat dak staan en heb je hier nog vragen over? We zetten hieronder het antwoord op enkele veelgestelde vragen op een rij: • Hoeveel water mag er op een plat dak liggen?
  Een kleine hoeveelheid water op je dak vormt doorgaans geen probleem. Meestal is de regel dat ongeveer 5% van het dakoppervlak bedekt mag zijn met water en dat de plassen maximaal 5 mm diep mogen zijn. Dat is echter niet altijd eenvoudig te meten. Aarzel dus niet om actie te ondernemen wanneer je vermoedt dat er te veel water op je plat dak blijft staan.


 • Kan water op je plat dak helpen tegen warmte?
  Als het erg warm is en je een plat dak hebt, kan je hier een dun laagje water op spuiten om wat te verkoelen. Vooral wanneer je dit ’s avonds doet, kan het helpen om de warmte ’s nachts buiten te houden. Let er wel op dat je niet te veel water op je dak spuit en dat het water niet te lang blijft staan. Zo vermijd je op termijn algen, mossen en andere schade.


 • Hoeveel onderhoud heeft een dak nodig om problemen met de afvoer te vermijden?
  Hoe vaak je dak en afvoer een onderhoud nodig hebben, hangt af van het type dak, je woonplaats en de omgeving. Over het algemeen is het aangeraden om 1 of 2 keer per jaar een visuele controle uit te voeren en je dak te controleren op lekkages of beschadigingen. Reinig ook je afvoer regelmatig en haal het vuil eruit. Door je dak en afvoer regelmatig te onderhouden, vermijd je grotere problemen en beschadigingen en verleng je de levensduur ervan.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers