Mijn-dakwerker.be

Overzetdaken: nieuw dak over oud dak plaatsen

Een dakbedekking die in slechte staat is hoeft niet altijd volledig vervangen te worden. Wanneer het gaat om leien, shingles, roofing of golfplaten is het mogelijk om een nieuw dak over het bestaande dak aan te brengen. We spreken dan van een overzetdak. Het is een goedkoop alternatief voor het vernieuwen van je dak en er zijn ook geen afbraakwerken nodig.

 

 

Wat is een overzetdak?

Een overzetdak is een dak dat bestaat uit lichtmetalen dakpanelen van staal. Het wordt met behulp van een lattenconstructie bovenop een bestaand dak aangebracht. Het wordt vooral toegepast bij daken die voorzien zijn van leien, shingles, roofing of golfplaten.

 

Wanneer kan je een overzetdak plaatsen?

Overzetdaken worden toegepast wanneer de oude dakbedekking (shingles / leien) aan vervanging toe is en het dakgebinte nog voldoende in orde is (geen houtrot en dergelijke). Overzetdaken worden vooral toegepast vanwege financiële en praktische redenen. Ze zijn relatief eenvoudig en snel te installeren wat kostenbesparend werkt. Een overzetdak is over het algemeen goedkoper dan een nieuw dak. Bij een pannendak kan er geen overzetdak worden toegepast (zonder de pannen te verwijderen). Men kan immers geen houten constructie op de pannen monteren.

 

Materialen voor overzetdaken

De dakpanelementen die bij een overzetdak worden gebruikt, zijn gemaakt van een lichtgewicht staal. Ze worden voorzien van een beschermende laag van aluminium en zink waardoor ze niet gaan roesten. De metalen pannen worden daarnaast voorzien van een sterke polyestercoating waardoor ze UV-bestendig zijn en algen en mossen zich niet of nauwelijks kunnen hechten aan het oppervlak. Metalen dakpannen zijn een stuk groter dan normale dakpannen (standaard 114 cm. breed, 39,7 cm hoog). Ze zijn verkrijgbaar in een aantal kleuren (bijvoorbeeld grijs, zwart en terracotta) en in diverse vormen waaronder: klassiek golvend, industrieel, Spaans golvend.

 

Hoe wordt een overzetdak geplaatst?

Bij het plaatsen van een overzetdak kan de oude dakbedekking gewoon blijven liggen. Alleen de nokpannen moeten verwijderd worden. Er wordt allereerst een onderdak op het bestaande dak aangebracht. Deze beschermende laag waarborgt een waterdichte constructie. Op het onderdak brengt men vervolgens een houten lattenconstructie aan van tengellatten en panlatten. De tengellatten worden met een nagelpistool door de leien aan de bestaande dakkepers vastgenageld. De nieuwe metalen dakelementen worden vervolgens van boven naar beneden vastgenageld op het lattenwerk. De nokstukken knipt men met een speciale schaar op maat en met behulp van een plooibank worden ze van een waterkerende rand voorzien. Bij de schouw gebruikt men doorgaans loodslabben om een waterdichte afdichting te verkrijgen.

 

 

Prijs overzetdak

De prijs van een overzetdak is afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden. Voor een overzetdak met dubbelwandige pannen en onderdakfolie betaal je zo’n 50 à 60 euro per vierkante meter. Voor een exacte prijs op maat kan u nu vrijblijvend een online offerte aanvragen. Deze dienst is gratis en zonder aankoopverplichtingen. Klik hier voor meer informatie.

 

overzetdak
Voorbeeld van overzetdak met het uitzicht van keramische dakpannen.

 

Voordelen van een overzetdak

* Het toepassen van een overzetdak is goedkoper dan vervanging van de bestaande dakbedekking.
* Er zijn geen afbraakwerken noodzakelijk waardoor overlast tot een minimum is beperkt.
* De werkzaamheden zijn doorgaans snel uit te voeren (1 tot max. 2 dagen).
* Een overzetdak is stormvast (volledig vastgenageld), onbreekbaar en onbrandbaar.
* Een overzetdak is licht (5 tot 7 kg. per vierkante meter). De dakconstructie hoeft niet verstevigd te worden.

 

 

Nadelen van een overzetdak

* Eventuele lekkages aan het dak zijn moeilijk op te sporen.
* Wanneer de dakpannen eenmaal liggen, zijn ze gevoelig voor deuken die zich niet meer laten verwijderen. Het is dus lastig om achteraf nog zaken aan te passen wanneer de dakelementen eenmaal liggen.
* Condensatieproblemen kunnen ontstaan wanneer de werkzaamheden niet professioneel zijn uitgevoerd en er niet voldoende aandacht aan ventilatie wordt besteed.

 

 

Aandachtspunten

Het is van groot belang dat een overzetdak professioneel geplaatst wordt. Het gaat dan voornamelijk op de wijze waarop de tengellatten op het bestaande dak worden bevestigd. Wanneer de afstand tussen de latten namelijk niet goed wordt aangehouden, komen de nagels niet in het keperwerk terecht waardoor de latten niet goed vast komen te liggen. Bij een storm gaat dit vanzelfsprekend problemen opleveren want in feite ligt het overzetdak dan los. Verder is het belangrijk dat de afwatering goed gerealiseerd wordt en dan het onderdak op de juiste wijze wordt aangebracht. Wanneer dit alles niet juist gebeurt, kunnen er zich lekkages gaan voordoen.

 

Overzetdaken en condensatie
Er wordt nogal eens beweerd dat overzetdaken kunnen leiden tot condensatieproblemen. Vocht zou kunnen gaan ontstaan tussen het nieuwe dak en de oude dakbedekking. Tegenwoordig wordt daar door fabrikanten van metalen dakelementen veel aandacht aan besteed. Er zijn speciale dakelementen die voorzien zijn van een ventilatierooster die de luchtcirculatie onder de dakelementen moet bevorderen. Om problemen met vocht te vermijden is een onderdak altijd aan te raden. Mocht er dan condensatie ontstaan, dan zal dit niet tot problemen leiden, aangezien de dakconstructie er niet door aangetast kan worden.

 

Overzetdak over asbest (leien/golfplaten)
Asbesthoudende leien komen nog vaak voor. De meningen over het toepassen van een overzetdak bij asbesthoudende leien zijn verdeeld. Sommige experts menen dat het altijd beter is om asbesthoudende materialen te verwijderen omdat de problemen met asbest anders vooruitgeschoven worden naar een volgende generatie. Ook zeggen sommigen dat er bij het leggen van een overzetdak schadelijke asbestvezels vrijkomen. Dit is echter de vraag, zeker bij toepassing van een onderdak waarbij de asbesthoudende leien volledig bedekt worden met een beschermende folie. Het beste laat je je goed informeren door de aannemer. Hij is goed op de hoogte van de regelgeving rondom asbest en eventuele risicofactoren.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers