Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overzetdak: Prijs & mogelijkheden

Zijn de leien, shingles, roofing of golfplaten op je hellend dak aan vervanging toe? In plaats van een volledige dakrenovatie kan je ook een nieuw dak over je bestaande dak laten plaatsen. Zo’n overzetdak is niet alleen goedkoper, de plaatsing gaat ook veel sneller. Wanneer kies je best voor zo’n ‘dak over dak’? Hoeveel kost een overzetdak ongeveer? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Wanneer is een overzetdak mogelijk?
Voor- en nadelen overzetdak
Prijs overzetdak
Mogelijke uitvoeringen
Aandachtspunten bij de plaatsing
Alternatief: volledige dakrenovatie

 

Wat is een overzetdak?

Een overzetdak is een nieuw, meestal lichtmetalen dak dat een dakwerker boven je bestaande dak plaatst. Het is dus niet nodig om je bestaande dakbedekking af te breken. Daarom staat een overzetdak ook bekend als een ‘overdak’, ‘dak over dak’ of ‘dak op dak’. De opbouw van zo’n dak ziet er als volgt uit (van binnen naar buiten):

 • Bestaande dakbedekking: de huidige dakbedekking blijft gewoon liggen, op de nokpannen na.
 • Dakisolatie (optioneel): je kan ervoor kiezen om je dak samen met de renovatie te laten isoleren aan de buitenkant. Door de harde isolatieplaten krijg je een sluitende, optimale isolatieschil.
 • Onderdak: deze waterdichte folie beschermt je dak tegen de weersinvloeden.
 • Rasterwerk van tengel- en panlatten: de dakwerker nagelt deze houtconstructie vast in de bestaande kepers. Hierop kan hij dan de nieuwe dakbedekking plaatsen.
 • Nieuwe dakbedekking: ten slotte werkt de dakwerker het overzetdak af met de nieuwe dakelementen. Je kan daarbij kiezen uit verschillende uitvoeringen qua vorm, motief, kleur, …

TIP: wil je graag een overzetdak plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij professionele dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

overzetdaken

 

Wanneer is een overzetdak mogelijk?

Het is niet mogelijk om op elk dak een overzetdak te plaatsen. Het kan enkel in volgende gevallen:

 • Als de dakbedekking nog vlak en stevig genoeg is: bij een overzetdak moet de dakwerker een stabiel rasterwerk van tengel- en panlatten op je bestaande dak kunnen monteren. Daarvoor moet de huidige dakbedekking vlak en stevig zijn. Een overzetdak wordt vooral toegepast bij daken die voorzien zijn van leien, dakshingles, roofing of golfplaten.
 • Als de dakconstructie nog in goede staat is: is de dakconstructie aangetast door houtrot? Dan is het niet mogelijk om daarbovenop een overzetdak te plaatsen. Dat kan enkel als je dakconstructie nog in een goede staat is.
 • Als het dak geen asbest bevat: bestaat je dakbedekking uit leien met asbest? Dan kunnen er bij de plaatsing van een overzetdak asbesthoudende vezels vrijkomen. Daarom moet je die leien eerst veilig en vakkundig laten verwijderen door een professional.
 • Als het dak een juiste hellingsgraad heeft: om een overzetdak te kunnen plaatsen is een minimale hellingsgraad van 10 graden nodig. Bij een standaard hellend dak is die hellingsgraad gemiddeld 40 à 50 graden.

 

Overzetdaken zijn NIET mogelijk bij dakpannen

Op dakpannen kan een dakwerker geen stabiele houten constructie aanbrengen. Daarom is een overzetdak bij dakpannen dan ook niet mogelijk. Kortom, bestaat je dakbedekking uit dakpannen? Dan moet je die eerst laten verwijderen.

TIP: twijfel je of het mogelijk is om op jouw dak een overzetdak te plaatsen? Een ervaren dakwerker gaat het graag voor je na. Hij kan je ook informeren over alle mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Voordelen en nadelen overzetdak

Is het mogelijk om een overzetdak op je dak te plaatsen, maar heb je de knoop nog niet doorgehakt? Dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van zo’n overdak tegen elkaar af te wegen. We zetten ze op een rij:

 

 • Lagere kostprijs: een overdak kost beduidend minder dan een volledige dakrenovatie. Je leest meer over de prijs van een overzetdak verderop in dit artikel.
 • Geen afbraak van bestaand dak: bij een overzetdak blijft je bestaande dak gewoon liggen. Daardoor spaar je niet alleen afbraak- en stortkosten uit, je hebt ook veel minder overlast.
 • Snelle plaatsing: een overzetdak plaatsen gaat erg vlot. In sommige gevallen is het mogelijk om zo’n dak over dak in 1 dag te monteren.
 • Geen waterinsijpeling: tijdens de werkzaamheden kan er geen regen je woning binnensijpelen.
 • Geen extra verstevigingen: de metalen dakelementen van een overzetdak zijn licht van gewicht (ongeveer 6 à 7 kg/m²). Daardoor moet je je dakconstructie niet extra laten verstevigen.
 • Brede waaier aan uitvoeringen: het nieuwe dak kan het uitzicht hebben van tegelpannen, dakpannen, dakplaten, … Ook qua kleur en afwerking zijn er verschillende mogelijkheden.
 • Lange levensduur: een overzetdak is goed bestand tegen vorst, hitte, stormweer, mosvorming, verkleuring door de zon, … Het heeft daardoor een gemiddelde levensduur van ongeveer 30 jaar.

 

 • Moeilijk om lekkages op te sporen: zit je met een daklekkage? Dan valt die met een overzetdak moeilijker op te sporen. De oude dakbedekking is namelijk niet meer toegankelijk.
 • Deukgevoelig: de lichtmetalen dakelementen van een overzetdak zijn gevoelig voor deuken. Je kan er dus niet zomaar op gaan lopen.
 • Gevoelig voor condensvorming: aan de onderkant van de metalen dakbedekking kan condensvorming ontstaan. Daarom is het essentieel om een waterdichte onderdakfolie te plaatsen en te zorgen voor de nodige luchtcirculatie tussen je oude en nieuwe dakbedekking (bv. met ventilatieroosters).
 • Problemen bij latere dakwerken: zijn er later nog dakwerken nodig door vochtproblemen, ongedierte…? Dan zullen die arbeidsintensiever en tijdrovender zijn bij een overzetdak door de aanwezigheid van 2 dakbedekkingen in plaats van 1.

 

Prijs overzetdak

De kostprijs van een overzetdak hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de dakwerken, de gewenste afwerking, … Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 50 à 65 euro per m², incl. btw en plaatsingVoor een overzetdak van 100 m² betaal je dus ongeveer 5.000 à 7.000 euro. Ter vergelijking: voor een volledige dakrenovatie met dezelfde oppervlakte kom je al snel uit op 10.000 à 15.000 euro. Dat prijsverschil valt vooral te verklaren door het ontbreken van afbraak- en stortkosten bij een overzetdak.

LET OP: dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar het kostenplaatje voor jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht en vlot prijzen, maar ook werkwijzen, materialen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

overzetdak prijs

Mogelijke uitvoeringen overzetdak

De nieuwe dakbedekking bij een overdak bestaat in de meeste gevallen uit lichtmetalen dakelementen. Die zijn vrij licht (om de dakconstructie niet te zwaar te belasten), maar tegelijk erg duurzaam. Ze krijgen namelijk een beschermde laag van zink en aluminium om roestvorming te vermijden. Dankzij een polyester coating krijgen ook mosvorming en verkleuring door zonlicht geen kans bij een overzetdak.

Bovendien heb je bij overzetdaken een brede waaier aan mogelijke uitvoeringen. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

 • Uitzicht: er bestaan dakelementen met het uitzicht van een klassieke dakpan, maar ook van een moderne tegelplan, rustieke leien, …
 • Vorm: ook qua vorm kan je verschillende kanten uit met een overzetdak. Er bestaan lichtgolvende dakelementen, maar ook Spaans of industrieel golvende dakelementen zijn mogelijk.
 • Kleur: je kan gaan voor traditioneel grijs, maar ook dakelementen in het zwart of terracotta zijn mogelijke opties.

 

Informeer je over de mogelijkheden bij een dakwerker

Door die vele uitvoeringen vind je vast en zeker een overzetdak dat bij jouw woning past. Een professionele dakwerker kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpt je graag bij het maken van de juiste keuze op maat van jouw situatie en wensen. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een vlotte en correcte plaatsing van je overzetdak met kwaliteitsvolle materialen. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

Wil je graag een overzetdak plaatsen? Voor een duurzaam, optimaal eindresultaat hou je best rekening met een paar belangrijke aandachtspunten. Enkele voorbeelden:

 • Overzetdak over asbest: bestaat je oude dakbedekking uit kunstleien of golfplaten? Dan is het mogelijk dat die asbest bevatten. In dat geval ben je verplicht om die asbesthoudende dakbedekking te laten verwijderen. Je schakelt daarvoor best een gespecialiseerde asbestverwijderaar in. Daarna kan je een nieuwe dakbedekking kiezen, afhankelijk van het gewenste uitzicht en je budget.
 • Overzetdaken met isolatie: je kan ervoor kiezen om samen met je overzetdak een sluitende isolatieschil zonder koudebruggen te laten plaatsen. De dakwerker plaatst dan harde isolatieplaten op je bestaande dakbedekking. Zo kan je nog extra besparen op je stookkosten en geniet je van een constante binnentemperatuur.
 • Vakkundige plaatsing: overzetdaken zijn stevig en duurzaam, op voorwaarde dat de plaatsing correct en nauwkeurig gebeurt. Zo moet de houtconstructie juist verankerd worden op het keperwerk met een nagelpistool. Zijn die tengel- en panlatten niet stevig vastgenageld op de kepers? Dan kan de constructie loskomen bij hevige wind.
 • Afvoer van regenwater: het is belangrijk dat de dakwerker ook goed rekening houdt met de afvoer van regenwater bij de plaatsing van je overzetdak. Bij problemen met die waterafvoer kunnen namelijk lekkages ontstaan.

 

Alternatief: volledige dakrenovatie

Heeft je dakbedekking zijn beste tijd gehad? In plaats van te kiezen voor een overzetdak kan je natuurlijk ook een volledige dakrenovatie laten uitvoeren. Dat komt uiteraard duurder uit, maar er zijn ook vele voordelen aan verbonden. Je hebt namelijk een bredere keuze aan mogelijke dakbedekkingen, je woning stijgt in waarde, je vermijdt problemen bij de visuele inspectie van je dak, …

TIP: kies je nu best voor een overzetdak of voor een volledige dakrenovatie? Een dakwerker kan een analyse van je dak uitvoeren om je dan advies op maat te geven. Zo ben je zeker van de juiste keuze. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers