Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderdak

Het onderdak vormt een belangrijk onderdeel van iedere moderne dakconstructie. Het heeft een beschermende functie en draagt bij tot een goede energieprestatie van de woning. In dit artikel gaan we nader in op de functie van het onderdak, de soorten onderdaken, de plaatsing en kostprijs. Je vindt hier ook het antwoord op enkele veelgestelde vragen over onderdaken.

Ga snel naar:
Belang onderdak
Hoe onderdak plaatsen?
Soorten onderdaken
Prijs onderdak
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

Wat is een onderdak?

Het onderdak vormt een beschermende laag tussen tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Het beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende dakconstructie tegen indringing van vocht, stof en wind.

Heeft mijn woning een onderdak?

Je kan makkelijk zelf zien of je woning een onderdak heeft of niet. Kan je langs de binnenzijde van je dak de dakbedekking (leien, dakpannen…) zien? Dan heeft jouw dak nog geen onderdak.

TIP: heeft jouw woning geen onderdak, dan is het belangrijk om dit alsnog te laten plaatsen. Via onze offerteservice vind je eenvoudig een dakwerker voor deze klus. Start hier jouw aanvraag.

belang onderdak

 

Waarom is een onderdak belangrijk?

Een onderdak maakt je dak waterdicht en beschermt zo je dakconstructie en dakisolatie tegen schade door insijpelend vocht. Het is dus een belangrijk onderdeel van je dak; het zorgt ervoor dat de dakconstructie langer in goede staat blijft en de dakisolatie zijn isolatiewaarde behoudt. Daarnaast houdt het ook ongedierte buiten en beschermt het je dak tegen vorst.

Heb je nog geen onderdak of is je huidige onderdak sterk verouderd of beschadigd? Dan is het belangrijk om een nieuw onderdak te laten aanbrengen, vooral wanneer je je dak gaat isoleren of afwerken en de zolder als leefruimte gaat gebruiken.

 

Waaraan moet een goed onderdak voldoen?

Een goed onderdak moet aan verschillende vereisten voldoen. Een overzicht:

  • Waterdicht: de meeste onderdakmaterialen voeren de geringe hoeveelheid water die door de dakbedekking heen weet te dringen (stuifsneeuw, defecte dakpan of lei) alsnog correct af naar de goot. De hoeveelheid water die kan worden tegengehouden door stijve onderdakplaten bedraagt ongeveer 2% van de totale hoeveelheid neerslag die op het dak terecht komt. Komt er meer water door de dakbedekking, dan zullen er alsnog problemen gaan ontstaan in de vorm van lekkage.
  • Lucht- en winddicht: stilstaande lucht is een goede isolator. Daarom is het van belang dat onderdaken beschermd worden tegen de wind. Ook mag de aanwezige warmte in de woning niet via luchtlekken wegstromen. Het dampscherm speelt hierbij ook een belangrijke rol en kan het onderdak bij zijn functie complementeren. Bij het aanbrengen van het onderdak moet dan ook veel aandacht besteed worden aan een goede aansluiting van het materiaal.
  • Dampopen: een goed onderdak is water- en winddicht, maar dampopen. Vocht dat zich in de isolatie bevindt, moet namelijk de kans krijgen om naar buiten te kunnen verdampen. Anders zou de isolatie alsnog vochtig raken en hierdoor zijn isolatiecapaciteit verliezen. Tevens kunnen schimmels ontstaan in het isolatiemateriaal, wat erg onwenselijk is. Onderdaken moeten daarom bestaan uit een goede dampdoorlatende folie of dampdoorlatend plaatmateriaal.
  • Brandwerend: een goed onderdak heeft brandwerende eigenschappen. Het is moeilijk ontvlambaar, wat helpt bij brandpreventie of om een eventuele brand in te perken.

Is jouw onderdak aan vervanging toe of heb je nog geen onderdak? Laat dit dan zo snel mogelijk plaatsen door een ervaren dakwerker. Hij plaatst je onderdak volgens het boekje, zodat jij kan genieten van alle bijhorende voordelen. Kom in contact met dakwerkers in jouw regio.

 

Hoe onderdak plaatsen?

Een onderdak kan je op 2 manieren plaatsen:

  • Langs buiten: de beste manier om een nieuw onderdak te plaatsen, is langs de buitenzijde van je dak. Je moet hiervoor je bestaande dakbedekking wel verwijderen. Is je dakbedekking nog in goede staat, dan kan dit na de werken eenvoudig teruggeplaatst worden. Is je dakbedekking verouderd of beschadigd? Dan kan je samen met je onderdak ook je dakbedekking laten vernieuwen.
  • Langs binnen: wanneer je je dakbedekking niet kan of wil verwijderen, kan het onderdak ook langs de binnenzijde van je dak worden aangebracht. Het onderdak mondt dan langs binnen uit in een goot, die op zijn beurt verbonden wordt met een afvoerbuis. Aangezien via deze methode je dakconstructie zelf nog steeds in aanraking komt met vocht, wordt een onderdak plaatsen langs binnen niet aangeraden.

Onderdak laten plaatsen? Vind een geschikte dakwerker in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de soorten onderdaken, prijs en FAQ.

onderdak platen

 

Soorten onderdaken

Er zijn verschillende soorten materialen die geschikt zijn om dienst te doen als onderdak. Grofweg kunnen we twee categorieën onderscheiden: folies en plaatmateriaal (halfstijve en stijve onderdakplaten).

  1. Onderdak folie

    Doorgaans worden onderdakfolies van polyethyleen, polyester of polypropyleen gemaakt. Om de stevigheid van de folie te bevorderen worden er vaak kunststof vezels aan het materiaal toegevoegd. Ook kunnen folies voorzien worden van een extra wapeningslaag, wat de kans op scheuren aanzienlijk vermindert. Een goede onderdakfolie is voorzien van microperforaties en is daarmee damp-open.

    Voordelen: gunstige prijs, makkelijk aan te brengen, makkelijk te vervoeren.
    Nadelen: kans op perforatie (of scheuren), minder strak aan te brengen dan stijve platen.

  2. Halfstijve kunststof onderdak platen

    Halfstijve platen worden meestal van synthetische materialen gemaakt (combinatie van polypropyleen en polyethyleen). Ze kunnen enkelzijdig of dubbelzijdig voorzien zijn van microperforaties, waardoor deze platen net als onderdakfolies erg damp-open zijn.

    Voordelen: stevig, goedkoper dan stijve isolatieplaten, isolerend, licht, eenvoudig te installeren.
    Nadelen: kunnen soms doorbuigen bij het aanbrengen van isolatie via de binnenzijde.

  3. Vezelcement platen (stijve onderdak platen)

    Vezelcement platen worden gemaakt van kunststof vezels, natuurlijke vezels en Portland cement. Het zijn sterke onderdakplaten met een erg goede dampdoorlatendheid en een zeer lange levensduur. Ze worden overlappend gelegd; hoe lager de dakhelling, hoe groter de overlap. Zijdelingse naden worden afgeplakt met een speciale dichtingstape.

    Voordelen: sterk (geen perforaties of scheuren), goede dampdoorlatendheid, kunnen al bij dakhellingen vanaf 5° geplaatst worden, kunnen dienen als nooddak bij renovatie.
    Nadelen: isoleren stuk minder dan houtvezelplaten, duurder dan onderdak folie.

  4. Houtvezel platen (stijve onderdak platen)

    Het hoofdbestanddeel van houtvezelplaten zijn houtvezels die afkomstig zijn van zaagafval. Afhankelijk van het type houtvezelplaten kunnen er nog stoffen als bitumen, latex, paraffine of polyurethaanlijm worden toegevoegd. Houtvezelplaat heeft doorgaans een tand- en groefverbinding. De voegen hoeven niet afgedicht te worden omdat het materiaal een natuurlijk krimp- en uitzettingsvermogen heeft.

    Voordelen: milieuvriendelijk, recycleerbaar, goede warmteopslag, hoge dampdoorlatendheid, kunnen dienen als nooddak bij renovatie.
    Nadelen: Duurder dan folie of kunststof plaat, alleen voor dakhellingen vanaf 15° (anders extra onderdakfolie nodig voor waterdichtheid).

 

Prijs onderdak

Een onderdak kost gemiddeld € 10 à 25 per m² (excl. btw en plaatsing). De prijs voor het plaatsen van een onderdak hangt onder meer af van het gekozen materiaal, de bereikbaarheid en totale oppervlakte van het dak, het verwijderen en terugplaatsen van de dakbedekking, het vernieuwen van pannenlatten en tengellatten, de arbeidskosten, het afwerkingsmateriaal…

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw onderdak? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van dakwerkers in jouw buurt en kan jij gericht prijzen vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

FAQ over onderdaken

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over onderdaken. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een dakwerker in jouw buurt.



  • Wat is het verschil tussen een onderdak en een dampscherm?

    Onderdaken worden nogal eens verward met dampschermen. Geheel onterecht want beide beschermen op een totaal verschillende manier het isolatiemateriaal tegen indringing van vocht.

    Het dampscherm houdt damp vanuit de binnenzijde van de woning tegen (de warme kant van de isolatie), het onderdak houdt vocht vanaf de koude zijde tegen (insijpelend regenwater, stuifsneeuw) maar is dampdoorlatend. Eventueel vocht dat zich in de isolatie bevindt, kan dus via het onderdak nog verdampen.



  • Moet ik asbest in mijn onderdak verwijderen?
    Vroeger werden er vaak asbesthoudende onderdakplaten gebruikt. Het gaat hierbij meestal om hechtgebonden onderdakplaten. Heb je asbest in je onderdak maar zijn de platen nog in goede staat? Dan ben je als particulier niet verplicht om de asbesthoudende platen te verwijderen. Is het onderdak in slechte staat of ga je je dak renoveren? Dan doe je er wel goed aan om het asbest in je onderdak te laten verwijderen. Na verloop van tijd kunnen er immers schadelijke asbestvezels loskomen door slijtage.


  • Kan ik een beschadigd onderdak best vervangen of herstellen?
    Een beschadigd onderdak dat perforaties of scheuren vertoont, voldoet niet meer aan de vereisten van een goed onderdak. Zo beschermt het de dakconstructie en -isolatie niet meer optimaal tegen insijpelend vocht. Kleine, plaatselijke beschadigingen kan je eventueel laten herstellen, maar bij grotere structurele schade of slijtage doe je er goed aan om het onderdak te vervangen.


  • Kan ik zelf mijn onderdak plaatsen?

    Om zeker te zijn dat je dakconstructie optimaal beschermd is, is het niet aangeraden om zelf je onderdak te plaatsen. Je laat deze klus beter over aan een ervaren dakwerker. Hij beschikt niet alleen over de nodige kennis en ervaring om het onderdak correct te plaatsen, maar ook over het nodige veiligheidsmateriaal om de werken op een veilige manier uit te voeren.

    TIP: via het offerteformulier hieronder vind je geschikte dakwerkers om je onderdak te plaatsen. Vul vrijblijvend het formulier in en vergelijk offertes van meerdere professionals:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers