Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkoepel plaatsen

Dakkoepels zijn ideaal om een woning met een plat dak te voorzien van extra licht. Die extra lichtinval zorgt niet alleen voor een aangename sfeer in huis, het laat jouw woning ook groter lijken. In dit artikel lees je meer over de prijs voor een dakkoepel, de mogelijke uitvoeringen, de isolerende waarde, de plaatsing, het onderhoud en de alternatieven.

Ga snel naar:
Dakkoepel prijs
Dakkoepels uitvoeringen
Dakkoepel isolatie
Dakkoepel plaatsen
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

 

Waarom kiezen voor een dakkoepel?

Een dakkoepel biedt tal van interessante voordelen. We zetten de belangrijkste redenen om te kiezen voor een dakkoepel hieronder op een rij:

 • Meer lichtinval: via een dakkoepel kan er meer natuurlijk licht in je woning binnenvallen. Lichtinval zorgt voor een aangename sfeer in huis en laat de ruimte groter ogen.
 • Verschillende uitvoeringen: dakkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, afmetingen en vormen. Zo kan je de koepel perfect laten passen bij jouw smaak en de stijl van jouw woning.
 • Extra opties: naast een variatie aan mogelijke uitvoeringen, kan je ook extra opties toevoegen aan je dakkoepel. Denk maar aan zonwering, elektrische bediening, inbraakwerende maatregelen…
 • Ventilatie: er bestaan ook dakkoepels die je kan openzetten. Op die manier zorg je met een dakkoepel ook voor extra ventilatie in de ruimte.

dakkoepel plaatsen

 

Dakkoepel prijs

De prijs van een dakkoepel is vooral afhankelijk van de afmetingen, het materialen en de gewenste bediening. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen:

Materiaal dakkoepelBedieningGemiddelde prijs per m² (excl. btw en plaatsing)
Acrylaat dakkoepelVast € 800
Elektrisch€ 1.450
Polycarbonaat dakkoepelVast € 850
Elektrisch€ 1.500
Glazen dakkoepelVast€ 950 (vlak glas)
€ 1.000 (gebogen glas)
Elektrisch€ 1.600 (vlak glas)
€ 1.750 (gebogen glas)
Montagekosten: gemiddeld € 800

TIP: door offertes van meerdere dakwerkers te vergelijken, kan je de interessantste aanbieding kiezen en zo vaak nog extra kosten besparen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Dakkoepels uitvoeringen

Als je een dakkoepel wil plaatsen, zijn er dus tal van mogelijke uitvoeringen mogelijk. We zetten hieronder enkele keuzes op een rij die je kan maken bij de vormgeving van jouw dakkoepel:

 

1. Materiaal

Wat betreft de materialen voor de koepel van een plat dak kan je kiezen voor acrylaat, polycarbonaat, glas of een combinatie van materialen. Acrylaat en polycarbonaat worden het vaakst gekozen:

 • Acrylaat dakkoepel: acrylaat, ook wel bekend als plexiglas, is zo’n 10 tot 15x sterker dan glas. In tegenstelling tot een dakkoepel in polycarbonaat is het minder sterk, maar wel goedkoper. Bovendien laat het ook meer licht door dan een dakkoepel in polycarbonaat. Dakkoepels in acrylaat zijn te verkrijgen in zowel transparante als opale uitvoering.
 • Polycarbonaat dakkoepel: polycarbonaat is een ontzettend sterk en vrijwel onbreekbaar materiaal. Het is zelfs 200 tot 250x sterker dan glas. Op vlak van veiligheid is een polycarbonaat dakkoepel dus de beste optie. Daarvoor betaal je wel een hoger kostenplaatje in vergelijking met een variant in acrylaat. Net zoals de acrylaat dakkoepels zijn ook polycarbonaat lichtkoepels beschikbaar in zowel transparante als opale uitvoering.
 • Glazen dakkoepel: glas is het minst sterk en het duurst in vergelijking met de andere materialen. Met een glazen koepel kies je wel voor een elegante uitstraling. Meestal gaat het om vlakke of lichtgebogen koepels met thermisch isolerend glas en een bijhorende omkadering. Het glas plaatst men dan met een hellingsgraad van 15% op het kader voor een optimale afvoer van regenwater.

 

2. Vorm

Ook qua vorm zijn er een aantal mogelijke opties voor je dakkoepel. De meest voorkomende zijn een ronde, vierkante of rechthoekige vorm, maar ook dakkoepels in piramide vorm zijn perfect mogelijk. Naast de vorm van de opstand, kan je bij ronde, vierkante en rechthoekige dakkoepels ook nog kiezen tussen een vlakke of bolvormige koepel. Vlakke koepels worden ook wel platdakvensters genoemd.

 

3. Afmetingen

Dakkoepels zijn in tal van afmetingen beschikbaar, die variëren van bv. 30 x 30 cm tot 180 x 280 cm. De beschikbare afmetingen hangen natuurlijk wel af van de vorm van je dakkoepel. Naast de standaard afmetingen, kan je bij sommige dakwerkers ook dakkoepels op maat laten maken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je op zoek bent naar een erg kleine of net erg grote lichtkoepel.

 

4. Opaal of helder

Acrylaat en polycarbonaat dakkoepels zijn beiden beschikbaar in zowel een heldere als een opale uitvoering. Een transparante variant is 100% doorzichtig en lichtdoorlatend. Opale (melkwit) lichtkoepels laten diffuus licht door, brengen geen schaduw binnen en absorberen de warmte. Je hebt dus geen last van hinderlijke zonnestralen omdat het licht gebroken wordt. Omdat het ondoorzichtig is, is opaalglas ook uit privacy overwegingen interessant. Je kan er in tegenstelling tot helder glas ook wel niet doorkijken. In principe is er geen prijsverschil tussen een transparante en opale uitvoering.

 

5. Extra opties

Wil je een lichtkoepel kopen, dan je deze laten voorzien van extra opties om jouw comfort en de veiligheid van jouw woning te optimaliseren:

 • Inbraakbeveiliging: tegenwoordig hoef je niet meer te vrezen voor inbraak via een dakkoepel. Er zijn namelijk genoeg modellen beschikbaar die zelfs zonder toevoeging van barrièrestangen voldoen aan weerstandsklasse 2. Deze dakkoepels zijn voorzien van hoogrendement veiligheidsbeglazing en hebben een sterke opstand die aan het dak zelf is vastgeschroefd. Deze inbraakwerende dakkoepels voldoen aan alle normen zoals die ook gelden voor ramen en deuren.
 • Zonwering: op warme dagen kunnen dakkoepels veel zon en warmte binnenlaten. Om extreme hitte binnen te voorkomen en jouw comfort te optimaliseren, bestaat er speciale zonwering, aangepast aan het type en de vorm van jouw dakkoepel. Lichtkoepel zonwering kan zowel langs buiten als langs binnen worden aangebracht. Het systeem is vergelijkbaar met screens. Elektrische bediening vanop afstand is daarbij natuurlijk mogelijk.
 • Bediening: heb je een dakkoepel die open kan? Dan kan je kiezen voor een elektrische bediening van jouw lichtkoepel voor extra comfort. Dat kan via een afstandsbediening, maar er bestaan ook opties om de koepel op automatisch ingestelde tijdstippen te openen. Zo ventileer je jouw woning op de tijdstippen die jou het beste uitkomen.

 

Advies op maat nodig? Schakel een expert in!

Weet je niet goed welke uitvoeringen mogelijk zijn op jouw dak of welke vormgeving nu het best past in jouw situatie? Een dakwerker kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je persoonlijk advies rekening houdende met jouw situatie, wensen en budget. Zo kies je zeker de best passende lichtkoepel voor jouw plat dak. Door meerdere adviezen en offertes te vergelijken, bespaar je bovendien vaak nog extra kosten. Ontvang vrijblijvend offertes van dakwerkers in de buurt.

 

 

dakkoepel vervangen

Dakkoepel isolatie

Bij de plaatsing van een dakkoepel is het natuurlijk ook belangrijk dat deze goed isoleert om warmteverlies te voorkomen. Bovendien isoleren goed geïsoleerde dakkoepels ook akoestisch gezien erg goed, wat vooral prettig is bij regenval en hagel. De mate van isolatie van een dakkoepel hangt af van de aanwezigheid van glas, het aantal schalen en de dikte van de wanden.

 1. Glas

  Bij een glazen koepel in een plat dak is het aangeraden om te kiezen voor isolatieglas. Dakkoepels met isolatieglas presteren doorgaans erg goed. Waardes van 1.1 W/m²K (of zelfs beter) zijn mogelijk.

 2. Schalen

  Een lichtkoepel voor een plat dak is opgebouwd uit 2, 3 of meerdere schalen. Hoe meer schalen, hoe beter de isolatie. Meestal kiest men voor 2 schalen, een binnen- en buitenschaal. Een kunststof dakkoepel met twee schalen heeft in de regel een isolatiewaarde van 2.8 W/m²K. Een koepel met drie schalen heeft een U-waarde van gemiddeld 1.9 W/m²K.

 3. Wanddikte

  Dakkoepels zijn mogelijk met verschillende wanddiktes, wat een invloed heeft op de isolatie van de dakkoepel. Enkelwandige dakkoepels zijn matig isolerend en vooral geschikt voor ruimtes die niet hard verwarmd moeten worden. Dubbelwandige dakkoepels zijn goed isolerend en er is slechts een beperkt warmteverlies via de koepel. Driewandige dakkoepels tot slot isoleren uitstekend en beschermen goed tegen kou en warmte in de ruimte.

 

Dakkoepel plaatsen

Dakkoepels worden voornamelijk geplaatst op platte en licht hellende daken. De manier waarop een dakwerker de dakkoepel plaatst, hangt af van het type dakkoepel en het materiaal van je dakbedekking. Doorgaans worden dakkoepels in de dakconstructie aangebracht met behulp van schroeven. Dakwerkers gebruiken meestal veiligheidsschroeven voor de inbraakveiligheid. De opstand aan de onderzijde wordt voorzien van een waterdichte kit om geen vocht of regen door te laten. Om de waterdichtheid te verhogen, gebruiken dakwerkers bitumen of EPDM.

 

Dakkoepel vervangen

Isoleert je dakkoepel niet voldoende meer? Is het glas van je dakkoepel gebroken? Is de opstand niet meer waterdicht? Of is er een lekkage in je dakkoepel? Dan kan je je dakkoepel best laten vervangen. In dat geval zal een dakwerker eerst de oude dakkoepel verwijderen en vervolgens een nieuwe plaatsen. Om extra kosten te besparen, kies je daarbij best voor een dakkoepel in dezelfde afmetingen.

TIP: een dakkoepel plaatsen of vervangen laat je best over aan een ervaren dakwerker. Deze heeft de kennis en ervaring om het werk tot een goed einde te brengen. Bovendien zijn fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt, wat de kosten achteraf kan doen oplopen. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Veelgestelde vragen dakkoepels

Heb je nog vragen over dakkoepels? Neem zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Hoe onderhoud ik mijn dakkoepel?

  Voor een lange levensduur en langdurige goede kwaliteit van je dakkoepel, is regelmatig onderhoud belangrijk. We geven hieronder 6 tips om je dakkoepel correct te onderhouden:

  • Reinig altijd nat: vaak ligt er op de koepel zand of ander vuil. Wanneer je daar met een droog doek op wrijft, functioneert dat als schuurpapier. Door nat te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte doek voorkom je krassen.
  • Gebruik de juiste sponzen: reinig de koepel altijd met een zachte spons of doek. Gebruik nooit schuurmiddelen of schuursponsjes. Ook zo veroorzaak je namelijk krassen op je dakkoepel.
  • Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen: reinig altijd met een neutraal reinigingsproduct. Vermijd chemische reinigers zoals wasbenzine, terpentine, spiritus, glasreinigers, chloor…
  • Spoel voor het reinigen: spoel de koepel voor het reinigen goed af met wat water om losliggend vuil en zand al te verwijderen.
  • Verwijder groene aanslag correct: om groene aanslag te verwijderen, gebruik je best altijd een speciaal daarvoor bestemde spray. Deze is efficiënt en zorgt ervoor dat de lichtkoepel krasvrij blijft.
  • Verwijder insecten niet met een insectenspray: zijn er insecten op je dakkoepel? Verwijder deze dan niet met een insectenspray. Het risico bestaat dat je je kunststof dakkoepel onherstelbaar beschadigt.

  LET OP: hoewel je met de nodige voorzichtigheid zelf je dakkoepel kan reinigen, is het meestal aangeraden om hiervoor een dakwerker in te schakelen. Zeker wanneer je koepel bv. moeilijk bereikbaar is, wanneer het om een erg grote koepel gaat… Een dakwerker heeft namelijk al het nodige gereedschap en kent de juiste aanpak voor elke soort koepel. Bovendien is dit ook het ideale moment voor een volledige dakreiniging. Vind een geschikte dakwerker in de buurt. • Wat zijn de alternatieven voor een dakkoepel op een plat dak?

  Twijfel je nog tussen een dakkoepel en een ander vorm van daklicht? We zetten hieronder nog de alternatieve vormen van daklicht voor een plat dak op een rij:

  • Lichtstraat: naast een koepel kan je ook kiezen voor een lichtstraat. Een lichtstraat is eigenlijk een aaneenschakeling van meerdere glazen lichtkoepels. Het bestaat uit 1 frame waarin één of meerdere ramen van veiligheidsglas zijn gemonteerd. Het trekt meer licht binnen dan een dakkoepel en oogt eleganter. Daarbovenop kunnen de ramen in een lichtstraat open gezet worden. Omdat het altijd om maatwerk gaat, zijn lichtstraten wel duurder dan dakkoepels.
  • Dakraam: een dakraam op een plat dak lijkt op een dakkoepel, maar er zijn wel nog een aantal verschillen tussen de twee. Zo is een dakraam gewoon een vlakke, glazen plaat, terwijl je bij een dakkoepel een koepel hebt die uit glas maar ook uit acrylaat of polycarbonaat kan bestaan en bolvormig of vlak kan zijn. Een dakraam kan je daarentegen ook verkrijgen in beloopbaar glas en heeft vaak erg hoge isolatiewaarden. Net als dakkoepels, zorgen ook dakramen voor extra lichtinval in je woning en kan je ze openen om de ruimte ook te ventileren.

  Of je nu best kiest voor een dakkoepel, dakraam of lichtstraat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget. Ben je bv. op zoek naar goedkoop daklicht? Dan is een dakkoepel of dakraam meer aangeraden dan een lichtstraat. Wil je nog over je plat dak kunnen lopen? Dan is een dakraam de beste keuze. Een dakwerker kan je hierover altijd verder adviseren. Ontvang advies op maat via onderstaand offerteformulier

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers