Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel plaatsen

Als je van de zolderruimte een prettig verblijf wil maken met veel licht en voldoende loopruimte, dan is het plaatsen van een dakkapel zeker het overwegen waard. Ze zijn relatief goedkoop en zorgen voor heel wat extra licht en ruimte zodat ook je zolder een volwaardige ruimte wordt. In dit artikel kun je lezen welke mogelijkheden er zijn en wat de prijzen en voordelen van een dakkapel zijn.

Ga snel naar:
Prefab dakkapel of dakkapel op maat?
Dakkapel prijs
Dakkapel vergunning
Mogelijke materialen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Dakraam of dakkapel laten plaatsen?

De keuze tussen het nemen van een dakkapel of een dakraam is eigenlijk niet zo ingewikkeld:

 • Dakkapel plaatsen: wil je vooral meer ruimte, dan is een dakkapel eigenlijk de enige optie. Door het installeren van een dakkapel ben je namelijk direct verlost van een lastig schuin plafond waar je niet recht onder kan staan. Je wint zo een groot deel van de beloopbare ruimte onder het dak terug. Daarnaast wordt de kamer een stuk lichter. Je creëert dus extra ruimte in huis. Zo kun je de nieuwe ruimte bv. gebruiken als badkamer, studiekamer, slaapkamer, …
 • Dakraam plaatsen: heb je alleen behoefte aan meer licht en een betere ventilatie? Dan is de installatie van één of meerdere dakramen de juiste keuze. Ze zijn een stuk goedkoper dan een dakkapel en eenvoudiger te installeren. Je wint er geen ruimte mee maar met een breed dakvenster kun je een ruimte al een geheel andere uitstraling geven.

Dakkapel of dakraam laten plaatsen? Kom vrijblijvend in contact met vakmensen in jouw buurt.

dakkapel plaatsen

 

Prefab dakkapel of dakkapel op maat?

Er bestaan verschillende soorten dakkapellen. Het belangrijkste onderscheid is er tussen een dakkapel met vaste prijs die vooraf in de werkplaats op maat wordt gemaakt (prefab) of voor volledig maatwerk waarbij de dakkapel op locatie in elkaar wordt gezet. Een overzicht van de voor- en nadelen:

 

1. Prefab (kant-en-klare) dakkapel

Prefab dakkapellen zijn zeer populair. Ze zijn in verschillende modellen en maten te verkrijgen. Meestal worden ze van hout en kunststof gemaakt maar dit is per merk en model verschillend. Een prefab dakkapel wordt gemaakt aan de hand van een aantal voorkeuren die je kan geven in de fabriek en kan vervolgens binnen een dag worden geïnstalleerd. Dat installeren gaat overigens met behulp van een kraan waarmee de dakkapel op zijn plek wordt gehesen.

Prefab dakkapellen zijn licht van gewicht door het gebruik van kunststof materialen. Hierdoor kunnen ze op de meest uiteenlopende hellende daken worden toegepast zonder dat dit een te grote belasting voor de dakconstructie oplevert. Ze worden voornamelijk in Nederland toegepast maar ook in België zie je ze steeds vaker terug.

 

Voordelen prefab dakkapel

 • Kan snel geplaatst worden (meestal binnen een dag).
 • Is licht van gewicht. Kan dus op veel typen daken worden toegepast.
 • Goedkope prijs: € 3.500 tot 4.000 voor een kleine dakkapel van 2 meter breed.
 • Veel ruimtewinst en veel extra licht.

Prijs prefab dakkapel: vanaf gemiddeldd € 3.500
Prefab dakkapel plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Dakkapel op maat

Het volledig op maat laten maken van een dakkapel wordt in Vlaanderen het meest toegepast. Alles wordt ter plekke op maat gemaakt met verschillende bouw- en afwerkingsmaterialen. Voor dit soort dakkapel wordt gekozen wanneer er specifieke wensen zijn met betrekking tot het ontwerp, afmetingen en architectuur.

Kies je voor een dakkapel op maat, dan moet je er rekening mee houden dat dit duurder is dan een prefab model. Prijzen beginnen reeds vanaf 4.600 euro maar kunnen natuurlijk snel oplopen. Het spreekt voor zich dat een dakkapel met ceder die 10 meter lang is meer zal kosten dan een van 2 meter in kunststof afwerking. Het formaat en de gekozen materialen zullen dus een grote impact hebben op de prijs.

 

Voordelen dakkapel op maat

 • Keuze uit veel verschillende materialen en afwerkingen.
 • Specifieke wensen kunnen meestal ook gerealiseerd worden.
 • De afwerking is vaak van hogere kwaliteit.

Prijs dakkapel op maat: vanaf € 4.600
Dakkapel op maat laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Dakkapel prijs

De prijs voor een dakkapel start doorgaans vanaf € 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangen sterk af van de afmetingen van je dakkapel, het gekozen materialen, de afwerking, het type dakkapel, de beglazing, … In de tabel hieronder vind je de richtprijzen van de populairste materialen:

Dakkapel materiaalPrijs prefab dakkapel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs dakkapel op maat
(excl. btw, incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.800Vanaf € 4.800
Kunststof dakkapelVanaf € 3.500Vanaf € 4.600
Polyester dakkapelVanaf € 3.900Niet verkrijgbaar op maat
Zinken dakkapelVanaf € 4.800Vanaf € 5.400

TIP: omdat de prijs sterk kan verschillen van vakman tot vakman, raden we je aan om steeds offertes aan te vragen bij meerdere dakwerkers. Ontvang vrijblijvend prijzen en advies op maat via de offerteservice.

 

TIP: laat je dakkapel plaatsen door een ervaren dakwerker

Een dakkapel laat je het best plaatsen door een dakwerker. Het is een ingewikkelde klus waarvoor je veel kennis en ervaring moet hebben met oog voor een waterdichte afwerking. Laat je hem plaatsen, dan weet je zeker dat je geen problemen krijgt met de afwatering of met tocht en dat het materiaal ook bij storm of stevige wind blijft zitten.

Ben je benieuwd naar de prijs van een dakkapel voor jouw woning? Vraag nu vrijblijvend online offertes aan via onze offertepagina.

 

 

dakkapel plaatsen schuin dak

Dakkapel vergunning

Overweeg je om een dakkapel te laten plaatsen? Informeer dan goed bij de gemeente wat de regelgeving is. In een aantal gevallen moet je namelijk een omgevingsvergunning aanvragen. Maar zelfs als een dakkapel vergunning niet noodzakelijk is, heb je soms wel nog een meldingsplicht. Je doet er daarom goed aan om op voorhand advies in te winnen bij je gemeente of bij een ervaren dakwerker actief in jouw buurt.

Mogelijke dakkapel materialen

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, heb je de keuze uit verschillende materialen. Zo kan je je kapel afstemmen op de stijl van jouw woning. De populairste materialen zijn:

 1. Hout

  Dit is een van de populairste materialen. Het geeft je woning een natuurlijke uitstraling. Een houten dakkapel is gemakkelijk op maat te maken en is eenvoudig te herstellen, maar heeft wel een regelmatige schilderbeurt nodig. Een houten dakkapel wordt altijd gemaakt uit hardhout (red cedar, meranti…). Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen weersinvloeden en gaan lang mee.

 2. Kunststof

  Kunststof dakkapellen winnen aan populariteit. Ze zijn goedkoop, kleurvast en vereisen weinig onderhoud. Er bestaan bovendien verschillende structuurfolies voor kunststof dakkapellen. Zo kan je kiezen voor een folie met houtstructuur, zodat het amper te onderscheiden is van een houten dakkapel. Zo combineer je de voordelen van een kunststof dakkapel met het uitzicht van een houten dakkapel.

 3. Polyester

  Vaak wordt foutief gedacht dat een polyester dakkapel hetzelfde is als een kunststof dakkapel. Waar een kunststof model een houten basisconstructie heeft, is een polyester dakkapel opgevuld met isolatieschuim. Hierdoor heeft de polyester variant een betere isolatiewaarde. Een polyester dakkapel is naadloos en is daardoor enkel verkrijgbaar als prefab dakkapel.

 4. Zink

  Een zinken dakkapel gaat erg lang mee, vereist weinig onderhoud en is uitstekend bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Zink is bovendien volledig recyclebaar en dus milieuvriendelijk. Het is echter wel duurder dan andere materialen en je hebt ook minder keuze in afwerking. Zink is namelijk enkel beschikbaar in zwart- en grijstinten.

 

FAQ dakkapel plaatsen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het plaatsen van dakkapellen. Heb je een specifieke vraag of staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Contacteer dan een gespecialiseerde dakwerker. Hij geeft je graag advies op maat van jouw woning. • Wat is de maximale hoogte van een dakkapel?

  Een dakkapel mag de helft van de hoogte van het dak hebben. Let op, in veel gemeenten zijn de richtlijnen anders, bv. dat de bovenkant van de dakkapel minstens 100 cm van de nok verwijderd moet zijn en dat de onderkant vanaf de snijlijn (waar het dak de gevel snijdt) minimum 40 cm horizontaal naar binnen moet starten.

  TIP: een ervaren dakwerker is op de hoogte van de regelgeving rond dakkapellen en kan je hierover verder informeren. Ontvang gespecialiseerd advies op maat. • Heb ik een architect nodig als ik een dakkapel wil plaatsen?
  Aangezien de plaatsing van een dakkapel de dragende structuur van je dak wijzigt, zal je in de meeste gevallen ook een architect nodig hebben. Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van je dakkapel, dan moet je doorgaans ook een architect inschakelen. Informeer je hier zeker over bij je vakman.


 • Hoe kan je een dakkapel aftimmeren?
  Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, werkt de dakdekker doorgaans alleen de buitenkant af. De binnenkant moet je dan zelf nog aftimmeren. Je plaatst hierbij eerst de isolatie en werkt de binnenkant vervolgens af in een materiaal naar keuze. Meestal wordt er gekozen voor gipsplaten. Verder kan je ook nog een vensterbank plaatsen en enkele extra’s toevoegen zoals rolluiken, verlichting, knieschotten, …

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakwerkers